Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πολυγαμία ίσον ...μακροζωία;



Η μακροζωία ως απώτερος στόχος έχει απασχολήσει τον άνθρωπο, τόσο που είναι πιθανό να αποβιώσει με αυτή τη σκέψη καρφωμένη στο κεφάλι του.

Πόσες και πόσες μελέτες δεν έχουν προηγηθεί, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα επτασφράγιστα μυστικά της μακράς ζωής; Κάποιοι επιτήδειοι μάλιστα είχαν κατά καιρούς τόσο ισχυρά επιχειρήματα για τα «προϊόντα» τους που θα μπορούσαν να πείσουν Ινδό να φάει αγελάδα για λίγα χρονάκια παραπάνω.
Λοιπόν, φτάνουν τα ψέματα και οι μελέτες που θέλουν το καλαματιανό λάδι, την ελβετική σοκολάτα και το ψάρεμα με τρύπια απόχη να μας χαρίζουν extra χρόνια σε τούτο τον πλανήτη. Πάμε σε κάτι διαφορετικό. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Συμπεριφορικής Οικολογίας (International Society of Behavioral Ecology), οι άνδρες που έχουν περισσότερες ερωτικές συντρόφους ζουν κατά μέσο όρο 12% περισσότερο από τους μονογαμικούς. Μάλιστα. Η επιβεβαίωση ότι η ζωή όχι απλώς θέλει εναλλαγές, αλλά αυξάνεται κιόλας απ’ αυτές. Οι επιστήμονες ανέλυσαν δημογραφικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 189 χώρες. Αφού έλαβαν υπόψη τους το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας -απλώς για να ελαχιστοποιηθεί η συμβολή στη μακροζωία παραγόντων όπως η καλύτερη διατροφή και περίθαλψη- αργότερα διαπίστωσαν ότι στα κράτη όπου επικρατεί ο θεσμός της πολυγαμίας, οι άνδρες άνω των 60 ετών ζουν περισσότερο απ’ ότι οι μονογαμικοί συμπατριώτες τους! Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία των πολύγαμων ανδρών είναι τόσοι κοινωνικοί όσο και γενετικοί.

Τι λένε, όμως, οι ίδιοι επιστήμονες για τις γυναίκες;
Τίποτα. Βασικά δεν έκαναν έρευνα. Μάλλον τους τέλειωσε η επιχορήγηση. Θα προσθέσουμε εμείς κάτι για να ισορροπήσει το πράγμα. Ότι κι εκείνες παρά τον σχετικό μύθο, είναι κατεξοχήν πολυγαμικά όντα. Βασικά ενημερωτικά από τα 5.000 καταγεγραμμένα είδη θηλαστικών της γης, μονάχα το 3%-5% είναι μονογαμικά. Όλα τα υπόλοιπα... αναπαράγονται δεξιά και αριστερά. Άραγε, τότε το δίπολο πολυγαμία-μακροζωία λειτουργεί και για εκείνες; Ισως απαντήσει η επόμενη έρευνα της Διεθνούς Εταιρείας Συμπεριφορικής Οικολογίας...


το διάβασα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: