Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Τροχοπέδη στην πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι απρόκλητες επιθέσεις μίσους κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει με γραπτή της δήλωση για το περιστατικό των πυροβολισμών πως “το νέο περιστατικό βίας το οποίο ακολούθησε τόσο σύντομα την αποτρόπαια δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα είναι διπλά ανησυχητικό: Η διαφαινόμενη αναίτια άνοδος του αλβανικού εθνικισμού, ιδιαίτερα σήμερα που η γείτονα χώρα χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης, δεν είναι απλώς ανεξήγητη και ακατανόητη αλλά ταυτόχρονα είναι  και επικίνδυνη καθώς δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην ομαλή πορεία  της  Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει τα αιτήματα της Ένωσης Χιμαρειωτών απαιτώντας από τα Τίρανα:
1. Την άμεση απομάκρυνση όλων των αξιωματικών της αστυνομίας που υπηρετούν στην αστυνομική διεύθυνση Χιμάρας. Ενέχονται στη συγκάλυψη της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα και στην εικόνα που μεταδόθηκε τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν. Επίσης συστηματικά συγκαλύπτουν περιστατικά βίας εναντίον μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χιμάρας.
2.  Τοποθέτηση σε όλη την περιοχή της Χιμάρας δίγλωσσων δημοσίων πινακίδων στην αλβανική και στην ελληνική γλώσσα. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας με βάση τη Σύμβαση – Πλαίσιο για τις μειονότητες που έχει υπογράψει. Η τοποθέτηση των πινακίδων θα αποτελεί και ένα επίσημο μήνυμα προς όλους τους επισκέπτες της Χιμάρας από την υπόλοιπη Αλβανία, ότι στην περιοχή κατοικούν πολίτες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
3. Κατάργηση αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών: Η αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς ελληνικών, όπως π.χ. η Χιμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή οι κάτοικοι των οποίων θεωρούνται «Αλβανοί» πρέπει να τερματισθεί το συντομότερο. Είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.
4. Ελληνική γλώσσα στη δημόσια διοίκηση: Η δημόσια διοίκηση όταν απευθύνεται στη Χιμάρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί στα έγγραφά της την ελληνική γλώσσα. Καμία διοικητική ή δικαστική πράξη που αφορά σε κατοίκους της Χιμάρας δεν θα εκτελείται εάν δεν είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα.
5. Δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας: Λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών βίας στην περιοχή της Χιμάρας ζητάμε τη δημιουργία γραφείου προστασίας της μειονότητας που θα εγκατασταθεί στην πόλη της Χιμάρας. Το γραφείο αυτό πρέπει να τελεί υπό την υψηλή εποπτεία του ΟΑΣΕ και να στελεχώνεται από προσωπικό που θα επιλέξει ο ΟΑΣΕ και θα μισθοδοτείται από την αλβανική κυβέρνηση.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και να προβεί σε παραδειγματικές απελάσεις αλβανών μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: