Δώσαμε την άδεια στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει σε άσκηση τους, τους δικούς μας S-300;
Σε μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε στο Ισραήλ την άδεια να χρησιμοποιήσει για άσκηση τους ρωσικούς πυραύλους S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, αναφέρει η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη ισραηλινή ιστοσελίδα
“DEBKA” ενώ αξιωματούχοι στην Αθήνα αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις», ήταν από την πλευρά τους, το σχόλιο ρωσικών στρατιωτικών πηγών. Η εξάσκηση με τους S-300 έχει σημασία για το Ισραήλ για την περίπτωση μιας επίθεσης κατά του Ιράν, στην ανάγκη της οποίας ή - εναλλακτικά - ενός ναυτικού αποκλεισμού αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, ένας υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων εκπρόσωποι του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Η εμφάνιση τους προκάλεσε αντιφατικά αισθήματα στη Μεγαλόνησο, όπου άλλοι μεν ελπίζουν ότι η συμμαχία με το εβραϊκό στοιχείο θα δυναμώσει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κύπρου, άλλοι δε ανησυχούν ότι μπορεί να δοθεί η εντύπωση μιας πολύ πομπώδους, ελάχιστα διακριτικής προσέγγισης, που αφήνει την εντύπωση μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής χωρίς αρχές, αλλά και χωρίς συγκεκριμένα ανταλλάγματα για την κυπριακή και ελληνική πλευρά. Από την ελληνική πλευρά έπεσαν ακόμα δύο ιδέες: η υποστήριξη και από το Ισραήλ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ελληνικών και κυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αμφότερες όμως απερρίφθησαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση από την ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Σύσφιγξη σχέσεων.
Στο μεταξύ, την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Ισραήλ επισκέφθηκε ο Ντέιβιντ Χάρις της American Jewish Committee, που συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Χάρις πραγματοποιεί αναγνώριση εδάφους στα τρία κράτη και εξετάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του. ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Λίμπερμαν, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων με Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τόσο το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ, όσο και το Ισραήλ., επιδιώκουν να βρουν τρόπους αντίδρασης στη διαφαινόμενη ρήξη με την Τουρκία, να την πιέσουν και να την υποκαταστήσουν, όσο είναι αυτό δυνατό...
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει έντονα την ανάπτυξη των σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας με το Ισραήλ., ταυτόχρονα όμως δεν έχει απομακρυνθεί ούτε κεραία από τη βασική της πολιτική στην περιοχή, την έμφαση δηλαδή στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του Κυπριακού, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ., θέλουν όμως ταυτόχρονα και ελληνοτουρκική φιλία και προσέγγιση. Ανώτερος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζεται πάντως έντονα σκεπτικιστής ως προς όλη αυτή την κινητικότητα. Ασφαλώς είναι τεράστια η δύναμη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι και είναι καλύτερα να τα 'χει κανείς καλά και όχι άσχημα με αυτό, το ερώτημα όμως παραμένει με ποιο στόχο, με ποιο κόστος και με ποια ανταλλάγματα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά την αποτυχία να βρεθεί λύση με τον Ταλάτ και την ανατροπή του τελευταίου, η επίσημη κυπριακή πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο, πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται επί βάσεως που βρίσκει αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα και τον πληθυσμό!
Χαρακτηριστικό του στρατηγικού κομφούζιου που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η κυπριακή παροικία στις ΗΠΑ κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια, για να στείλει η Χίλαρι Κλίντον μήνυμα στο συνέδριο της κυπριακής διασποράς, όταν όμως έστειλε απογοητεύθηκε. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε διάκριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν τις «σκληρές αποφάσεις» που απαιτούνται.
Εφημερίδα: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.11 – 28.10.2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου