Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

BHMAτοδότηs



Ποιο θα είναι το λογοτεχνικό γεγονός των Χριστουγέννων; Μα φυσικά το νέο μυθιστόρημα του κ. Νίκου Παπανδρέου. Ο συγγραφέας αδελφός του Πρωθυπουργού και αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, παρά το γεγονός ότι μετά τις εκλογές είχε βεβαρημένο πρόγραμμα καθώς δραστηριοποιήθηκε εθελοντικά για την ενίσχυση της κυβερνητικής δράσης (ιδίως στο σκέλος της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων), βρήκε τον χρόνο να γράψει ένα ακόμη μυθιστόρημα.

Σεβόμενος την επιθυμία του συγγραφέα δεν αποκαλύπτω το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα περισσέψουν οι κολακείες και οι εκφράσεις επιδοκιμασίας προς το πρόσωπό του από εκπροσώπους της πολιτικής, της οικονομικής και φυσικά της (έστω κατ΄ ευφημισμόν) πνευματικής ηγεσίας του τόπου.

***

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (συγχαρητήρια για τον αυστηρό sexy κότσο!) έστειλε τον λογαριασμό στο ΠΑΜΕ. Η ιστορία έχει ως εξής: Την Τρίτη έφτασε φαξ στο γραφείο της υπουργού Παιδείας με το οποίο το ΠΑΜΕ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδος (η οποία ελέγχεται επίσης από δυνάμεις που απεχθάνονται τον τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό- προτιμούν τον πρώτο!) γνωστοποιούν στην Αννα ότι αντιπροσωπεία τους θα την επισκεφθεί στο γραφείο της.

Επειδή όμως η Αννα εμπνέει την Αριστερά, συγκεντρώθηκαν εβδομήντα άνθρωποι με αγωνιστικές διαθέσεις, με αποτέλεσμα να μην τους επιτραπεί η μαζική είσοδος στο υπουργείο Παιδείας. Το μπλόκο ανέβασε την ιδεολογική θερμοκρασία των συγκεντρωμένων, οι οποίοι άρχισαν να σπρώχνουν ρυθμικά την πόρτα ώσπου αυτή έσπασε.

Καθώς δεν περίμεναν η πύλη της εξουσίας να «σπάσει» τόσο εύκολα, αντί να ορμήσουν στο κτίριο, συγκρατήθηκαν, και τελικά δέχθηκαν την πρόταση του υφυπουργού Παιδείας κ. Ι. Πανάρετου να συναντήσει την πολιτική ηγεσία αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων. Μόλις όμως η αυστηρή Αννα έμαθε ότι έσπασε η πόρτα του υπουργείου, απευθύνθηκε αμέσως στις υπηρεσίες της και ζήτησε να σταλεί ο λογαριασμός της επισκευής στο ΠΑΜΕ.

***

Α φού αναστάτωσε την κυβέρνηση με τη συμμετοχή του στη σύλληψη των πιο μεταμοντέρνων σεναρίων για τον ανασχηματισμό (οι βασικοί υπουργοί έγκλειστοι σε ένα κτίριο!), ο κ. Παύλος Γερουλάνος αναμένεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για τα εγκαίνια της έκθεσης «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Πρόκειται για ιστορική ημέρα αφού η Ιερά Θεολογική Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971 και ανοίγει τις πύλες της πρώτη φορά από τότε για να φιλοξενήσει επί 20 ημέρες τα έργα 101 διακεκριμένων ελλήνων καλλιτεχνών. Η εκδήλωση, η οποία γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, αποκτά πρόσθετο συμβολισμό αφού σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να παραστεί και ο τούρκος υπουργός Πολιτισμού κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι.

***

Αποχαιρετισμός στο Κολωνάκι από τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη . Ο Μίλτος είπε «ορεβουάρ» στην αγαπημένη του περιοχή του κέντρου της Αθήνας με ένα τραπέζι στο εστιατόριο L΄Αubrevoir την Πέμπτη το βράδυ, το οποίο παρέθεσε στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα και στον καθηγητή κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, διευθυντή του Γραφείου του προέδρου της ΝΔ.

Ως γνωστόν ο κ. Βαρβιτσιώτης πήρε το χρίσμα της ΝΔ για τον Δήμο Γλυφάδας και ως τις 14 Νοεμβρίου (δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών) δεν σκοπεύει να βγει από τα όρια του δήμου. Αν ο Μίλτος εκλεγεί δήμαρχος, θα παραιτηθεί από βουλευτής και τότε τη θέση του στο Κοινοβούλιο θα καταλάβει η πρωταθλήτρια των «comeback» κυρία Φάνη Πάλλη- Πετραλιά.

***

O μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τα κομματικά επιτελεία στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές είναι η επιλογή των αντιπεριφερειαρχών. Υπενθυμίζω ότι για καθέναν σημερινό νομό αντιστοιχεί ένας αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος τοποθετείται (από το κόμμα) στο ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη και αναλαμβάνει το αξίωμα (αντίστοιχο του σημερινού νομάρχη) άκοπα και χωρίς σταυρό (σε περίπτωση, φυσικά, που κερδίσει τις εκλογές ο αντιπεριφερειάρχης).

Πρακτικά, δηλαδή, επιστρέφουμε στο καθεστώς του διορισμένου νομάρχη (μόνο που τώρα ονομάζεται αντιπεριφεριάρχης). Και γιατί όλα αυτά είναι πονοκέφαλος για τα κομματικά επιτελεία; Γιατί πέφτουν βροχή τα τηλεφωνήματα προς τους βουλευτές και τα στελέχη που μπορούν να επηρεάσουν τις τελικές επιλογές των λίγων και εκλεκτών που θα αφιερώσουν τη ζωή τους για την τοπική αυτοδιοίκηση και θα υπηρετήσουν τον απλό πολίτη και το δημόσιο συμφέρον με εργατικότητα και ανιδιοτέλεια.

***

Μα ποιος είναι ο Λάκης που χαιρετά τα πρωινά τον κ. Θ. Πάγκαλο όταν εξέρχεται από το γραφείο του στα Εξάρχεια; Την ιστορία διηγούνταν ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λίγη ώρα προτού αρχίσει προ ημερών η συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου .
«Βγαίνω από το γραφείο και ακούω να μου λέει ο Λάκης “γεια σου, αφεντικό”» είπε ο κ. Πάγκαλος. «Και ξέρετε τι είναι ο Λάκης; Εμπορος ναρκωτικών!». Η εξιστόρηση δεν ήταν τυχαία. Θα έλεγα ότι πρόκειται για παραβολή εμπνευσμένη από την αληθινή ζωή που επέλεξε ο αντιπρόεδρος ως μια πυκνή από πολιτικά νοήματα εισαγωγή μιας συνεδρίασης που είχε θέμα την... ποιότητα ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

***

Αλλος ένας «Αμερικανός στην Αθήνα» αποχαιρετά τους φίλους και τους συνομιλητές του. Αναφέρομαι στον αμερικανό πρεσβευτή κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ , ο οποίος επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και αποχαιρέτισε προ ημερών και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσα.

***

Συνεργάτης του κ. Βαγγέλη Παπαθανασίου διαψεύδει την πληροφορία ότι ανατέθηκε στον συνθέτη το τελετουργικό του Μαραθωνίου για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Η πληροφορία οφείλεται σε παρανόηση των προθέσεων κάποιων από τους διοργανωτές του Μαραθωνίου, οι οποίοι είχαν εκφραστεί θετικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δεν προχώρησαν στην εκπόνηση συγκεκριμένης πρότασης. Η πλευρά Παπαθανασίου υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε επίσημη πρόταση από την πολιτεία στον συνθέτη και φυσικά δεν ετέθη ποτέ θέμα αμοιβής. Επιπλέον, όσες φορές ανέλαβε ο Vangelis τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την Ελλάδα, το έκανε πάντοτε αφιλοκερδώς.

***

Μεγάλες προσδοκίες για τη θέση του στον ανασχηματισμό διατηρούν οι φίλοι του από τον κ. Ηλία Μόσιαλο. Κάποιοι επιμένουν ότι θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο γνωρίζει αφού ήταν σύμβουλος του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου την περίοδο όπου ο σερ Αλεκ επεδίωξε να αποξηράνει τη λίμνη με τα «πιράνχας της Υγείας» (2000- 2002). Συνεργάτης μου όμως με ενημερώνει ότι ο κ. Μόσιαλος μπορεί να ενισχύσει το υπό ίδρυση «κεντρικό στρατηγείο» της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται ότι θα πλαισιωθεί και από εγκεφάλους με ελάχιστη επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, όπως π.χ. η βουλευτής (και φίλη του ΔΝΤ) κυρία Ελενα Παναρίτη.

Εν τω μεταξύ ο κ. Μόσιαλος ανέλαβε προ εβδομάδων τον άθλο να ανακαλύψει καινοτόμες ιδέες για να τις αξιοποιήσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οπως με ενημερώνει πληροφοριοδότης μου, η υψηλή πνευματική καταπόνηση της αναζήτησης νέων ιδεών (ορισμένες από τις οποίες παρουσιάστηκαν προ ημερών σε ειδική πανηγυρική σύσκεψη) έχει επηρεάσει το διαιτολόγιο του επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μόσιαλος όχι μόνο έχει υποκύψει στον πειρασμό της κατανάλωσης χάμπουργκερ από γνωστή αλυσίδα της πλατείας Συντάγματος αλλά έχει τιμήσει και άλλα «βρώμικα» (όπως σουβλάκια και γύρους), κρυφά ασφαλώς από τη σύζυγό του καθηγήτρια Μέσων Ενημέρωσης της LSΕ στο Λονδίνο κυρία Λίλυ Χουλιαράκη , η οποία προκρίνει μια δίαιτα με ψάρι, λαχανικά και κοτόπουλο στον ατμό.

Συμβασιούχος και ο κ. Τομάσο Πάντοα Σκιόπα. Αντιγράφω από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 2 Αυγούστου 2010: «Αναθέτουμε στον κ. Τommaso Ρadoa Schioppa, ιταλό υπήκοο, πρώην υπουργό Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών της ιταλικής κυβέρνησης, καθήκοντα συμβούλου του Πρωθυπουργού επί μακροοικονομικών, χρηματοοικονομικών και τραπεζικών θεμάτων, στους τομείς μακροδημοσιονομικής και διαχείρισης χρέους για το χρονικό διάστημα από 01.08.2010 έως 31.12.2010». Συμβασιούχος για πέντε μήνες είναι λοιπόν ο κ. Σκιόπα. Με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται και οι δικαιούχοι παροχών συμβουλών του κ. Σκιόπα, οι οποίοι, πλην του Πρωθυπουργού, είναι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Π. Χριστοδούλου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=58&artId=351135&dt=29/08/2010#ixzz0xymTSStR

Δεν υπάρχουν σχόλια: