Μερσίνα, μια κουρδική πόλη στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από την Κύπρο
Σε μια εποχή που οι Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδος υφιστάμεθα έναν ιδιότυπο ψυχολογικό πόλεμο που εκπορεύεται από την Άγκυρα-Κωνσταντινούπολη, την Ουάσιγκτον και από ορισμένους κύκλους στην Αθήνα, σε σχέση με την υποτιθέμενη παντοδυναμία της Τουρκίας, παραθέτουμε δυο κείμενα σε κατά λέξη μετάφραση, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τη γειτονική χώρα.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Κύπρος συνεχίζει να είναι υπό κατοχή και η Ελλάδα απειλείται είτε δια των παραβιάσεων είτε μέσω φιλικών παραινέσεων, από μια χώρα που αδυνατεί να ασκήσει κυριαρχία στο 25% της επικράτειάς της και όχι μόνο, όπως προκύπτει από το κείμενο που αφορά την κατάσταση στη Μερσίνα, που σημειωτέον, κύριοι ιθύνοντες σε Λευκωσία και Αθήνα, βρίσκεται απέναντι στην Κύπρο, απ' όπου ξεκίνησε η αποβατική επιχείρηση το 1974.
Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή εμείς οι Έλληνες θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος, καθώς και να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα αν η Κύπρος μπορεί να απειληθεί στρατιωτικά στο μέλλον, αν η πλειοψηφία των κατοίκων της Μερσίνας είναι φίλοι των Ελλήνων.
φιλικά
Σάββας Καλεντερίδης
Το Κουρδικό Πρόβλημα της Μερσίνας
Του Καντρί Γκιουρσέλ, εφ. Μιλλιέτ (16 Μαΐου 2010)
Η Μερσίνα είναι μια πόλη που δέχτηκε τεράστιο αριθμό Κούρδων εσωτερικών προσφύγων από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και εντεύθεν...
Στα βόρεια και τα ανατολικά της Μερσίνας κατοικεί ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων, σε γειτονιές που είναι κουρδικά γκέτο.
Όταν βλέπει κανείς την κατάσταση αυτή από τα έξω, διαπιστώνει ότι στη Μερσίνα υπάρχει μια «Κουρδική πραγματικότητα», που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πολιτικοποιηθεί και να εκραγεί.
Υπάρχουν αναφορές που μιλούν για υπαρκτό κίνδυνο τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης στη Μερσίνα, κυρίως εξ αιτίας της ύπαρξης αμιγών κουρδικών πληθυσμών δίπλα σε τουρκικούς.
Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (Turkiye Istatistik Kurumu, TUIK), η Μερσίνα, με βάση τις τέσσερις τελευταίες απογραφές και μέχρι το 2007 δέχτηκε 412.000 εσωτερικούς μετανάστες... Το σύνολο του πληθυσμού της Μερσίνας είναι 825.000 κάτοικοι.
Με βάση έρευνα που έκανε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Μερσίνας Γιασάρ Ερζέμ (Yasar Erjem) το 2009, το 83% των εσωτερικών μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στη Μερσίνα είναι από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή Κούρδοι...
Αν ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι οι εσωτερικοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην πόλη και όχι στις κωμοπόλεις της Μερσίνας, με άνεση μπορούμε να πούμε ότι οι Κούρδοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού της πόλης.
Με βάση την έρευνα του καθηγητή Ερζέμ, που αφορά 5.900 άτομα που ανήκουν σε 1022 οικογένειες εγκατεστημένες σε κουρδικές συνοικίες της Μερσίνας, το 71% των ατόμων αυτών είναι κάτω των 19 ετών. Το 30% από αυτούς είναι άνεργοι... Το 42% των οικογενειών αυτών έχει μηνιαία έσοδα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 200 και 400 λιρών Τουρκίας (100-200 ευρώ). Το 20% των ατόμων αυτών δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή (και αρκετοί από αυτούς ούτε την τουρκική γλώσσα, σ.τ.μ.)
Ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός, με μικρό μέσο όρο ηλικίας, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς παιδεία και χωρίς μέλλον, δημιουργούν μια κατάσταση, που αν συνυπολογιστεί με το «Κουρδικό Πρόβλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ εύκολο να πολιτικοποιηθεί και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, η Μερσίνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «πεδίο παιγνίων» για εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη μέσα από εθνοφυλετικές συγκρούσεις.
Για τους παραπάνω λόγους τώρα είναι καιρός να γίνουν «εξωτερικές επενδύσεις» στους ανθρώπους και την κοινωνία της Μερσίνας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών που επιδιώκουν την ειρηνική συμβίωση, για να αποφευχθούν τα χειρότερα...
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ήταν επίκαιρη η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης «Η Μερσίνα ως στάση στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό» που διοργάνωσε στη Μερσίνα ο Σύλλογος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Ekopolitik) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.
Σαράντα προβεβλημένα άτομα, σουνίτες, αλεβίτες, Τούρκοι και Κούρδοι της Μερσίνας, συζήτησαν επί διήμερο την «Κουρδική Κατάσταση» της πόλης και εξέτασαν τις ενέργειες και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να αποτραπεί μια τουρκο-κουρδική σύγκρουση στην πόλη.
Ο σύλλογος Ekopolitik κάλεσε και μένα σε αυτή την εκδήλωση. Ακύρωσα μια υποχρέωση που είχα στο εξωτερικό και συμμετείχα με ενθουσιασμό στην εκδήλωση αυτή. Κλήθηκα και συμμετείχα ως ‘παρατηρητής’, αφού οι διοργανωτές δεν γνώριζαν ότι είχα ρίζες από τη Μερσίνα. Παρότι είμαι Κωνσταντινουπολίτης, αισθάνθηκα πολύ έντονα τη σχέση μου με την πόλη, αφού οι Τουρκομάνοι πρόγονοί μου ήταν από τους ιδρυτές της Μερσίνας, στα μέσα του 19ου αιώνα.
Μια από τις ενδιαφέρουσες ιδέες που έγινε αποδεκτή στην εκδήλωση, είναι η ίδρυση ενός ‘ανθρώπινου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης’ μεταξύ του κέντρο της πόλης και των κουρδικών γκέτο της Μερσίνας.
Με πρωτοβουλία των μαζικών οργανώσεων, θα ενισχυθούν οι δεσμοί και θα χτιστούν γέφυρες μεταξύ του κέντρου της πόλης και των κουρδικών γκέτο, για να πάψουν οι Κούρδοι να θεωρούν ξένη την κοινωνία της πόλης, αίσθημα που θεωρείται μια από της πηγές της έντασης που υπάρχει στην πόλη.
Με τέτοιες ενέργειες μπορεί να στηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και για να πετύχει, χρειάζεται η υποστήριξη των τοπικών ΜΜΕ.
Όπως τόνισε και ένας από τους συμμετέχοντες, θα πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί μια σύνθεση μεταξύ των περιθωριοποιημένων φτωχών και των πλούσιων παραθαλάσσιων συνοικιών της Μερσίνας, που θα συνενώσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Στο θέμα αυτό πέφτει μεγάλο βάρος στις πλάτες των Κούρδων επιχειρηματιών και των ηγετικών προσωπικοτήτων της τοπικής κουρδικής κοινωνίας.
Πηγή: Μιλλιέτ
«Οι Κούρδοι θα κάνουν τη ζωή σας κόλαση!»
Ο βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Νεζίρ Καραμπάς (Nezir Karabaş), σε ομιλία που έκανε σε ανοικτή εκδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ, εκτόξευσε ανοιχτές απειλές εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων.
Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας διοργάνωσε ανοικτή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών, να σταματήσει η αναθεώρηση του συντάγματος υπό αυτή τη μορφή, και να καταδικαστεί ο απαγχονισμός των πέντε Κούρδων ανταρτών του PJAK, που έγινε πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές.
Στην ανοικτή συγκέντρωση, που έγινε μπροστά από το κτίριο την νομαρχιακής οργάνωσης του BDP, συμμετείχαν είκοσι χιλιάδες άτομα, στα οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της νομαρχιακής Νιγιάντ Γιαρούκ (Nijad Yaruk), ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Αντί να αγκαλιάζουν τα φέρετρα, εμείς θέλουμε οι μανάδες να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους. Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις και να αποκαλυφθούν εκείνοι που επιδιώκουν τον εθνοφυλετικό πόλεμο. Αυτός ο βρώμικος πόλεμος προκαλεί πόνο και θλίψη και στους Τούρκους και στους Κούρδους. Πάντως εκείνοι που επιδιώκουν τον πόλεμο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σημερινοί Κούρδοι δεν είναι εκείνοι που ήξεραν. Είναι πολύ κοντά εκείνες οι μέρες που θα γονατίσετε και θα προσκυνήσετε μπροστά σε εκείνο το λαό που εσείς προσπαθήσατε να τον κάνετε να γονατίσει και να σας προσκυνήσει».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο βουλευτής BDP του νομού Μπίτλις, Νεζίρ Καραμπάς (Nezir Karabaş), ό οποίος είπε τα εξής:
«Ποιες ήταν οι απαιτήσεις του Κουρδικού λαού, ποιες ήταν οι υποσχέσεις που έδωσε ο η κυβέρνηση του ΑΚΡ στον Κουρδικό λαό; Μας είπαν τα εξής:
‘Θα λύσουμε τα προβλήματα των Κούρδων, θα ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των Κούρδων, θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις του στρατού, δεν θα επιτρέπουμε να χύνονται άλλο τα δάκρυα των μανάδων, θα φέρουμε την δημοκρατία, θα αλλάξουμε το φασιστικό σύνταγμα της Χούντας του Εβρέν, θα επιλύσουμε τα προβλήματα πολιτικής έκφρασης και δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι.
Μας είπαν ότι θα απελευθερώσουν τα παιδιά που συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν για να καμφθεί η αγωνιστική βούληση του κουρδικού λαού, ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας, την ελεύθερη πολιτιστική και πολιτική έκφραση των Κούρδων.
Σήμερα γιατί είμαστε στους δρόμους;
Γιατί είστε εσείς στους δρόμους και τις πλατείες;
Γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένας βρώμικος πόλεμος πολύ χειρότερος από αυτόν του παρελθόντος. Ένας πόλεμος που διεξάγεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης.
Αν συνεχίσετε αυτήν την πολιτική, αν συνεχίσετε αυτόν τον πόλεμο, σας διαβεβαιώνω και σας υπόσχομαι ότι εμείς οι Κούρδοι, αυτός ο λαός που του αρνήθηκαν την ύπαρξή του επί 90 χρόνια, που πλήρωσε μεγάλο τίμημα και δεν έσκυψε το κεφάλι αυτά τα τριάντα χρόνια που συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον μας, σας ορκίζομαι ότι αυτός ο λαός, ο κουρδικός λαός θα κάνει τη ζωή σας κόλαση. Ο κουρδικός λαός θα επηρεάσει τη ζωή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η αντίδραση του κουρδικού λαού, που μάχεται ηρωικά επί δεκαετίες, δεν θα περιοριστεί στη δράση των ανταρτών. Εκατομμύρια Κούρδοι θα σταματήσουν τη ζωή στις πόλεις, τις λεωφόρους και τους δρόμους».
Πηγή: Χαμπέρτουρκ
Σε μια εποχή που οι Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδος υφιστάμεθα έναν ιδιότυπο ψυχολογικό πόλεμο που εκπορεύεται από την Άγκυρα-Κωνσταντινούπολη, την Ουάσιγκτον και από ορισμένους κύκλους στην Αθήνα, σε σχέση με την υποτιθέμενη παντοδυναμία της Τουρκίας, παραθέτουμε δυο κείμενα σε κατά λέξη μετάφραση, για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για τη γειτονική χώρα.
Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η Κύπρος συνεχίζει να είναι υπό κατοχή και η Ελλάδα απειλείται είτε δια των παραβιάσεων είτε μέσω φιλικών παραινέσεων, από μια χώρα που αδυνατεί να ασκήσει κυριαρχία στο 25% της επικράτειάς της και όχι μόνο, όπως προκύπτει από το κείμενο που αφορά την κατάσταση στη Μερσίνα, που σημειωτέον, κύριοι ιθύνοντες σε Λευκωσία και Αθήνα, βρίσκεται απέναντι στην Κύπρο, απ' όπου ξεκίνησε η αποβατική επιχείρηση το 1974.
Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή εμείς οι Έλληνες θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος, καθώς και να βρούμε την απάντηση στο ερώτημα αν η Κύπρος μπορεί να απειληθεί στρατιωτικά στο μέλλον, αν η πλειοψηφία των κατοίκων της Μερσίνας είναι φίλοι των Ελλήνων.
φιλικά
Σάββας Καλεντερίδης
Το Κουρδικό Πρόβλημα της Μερσίνας
Του Καντρί Γκιουρσέλ, εφ. Μιλλιέτ (16 Μαΐου 2010)
Η Μερσίνα είναι μια πόλη που δέχτηκε τεράστιο αριθμό Κούρδων εσωτερικών προσφύγων από τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 και εντεύθεν...
Στα βόρεια και τα ανατολικά της Μερσίνας κατοικεί ένας μεγάλος αριθμός Κούρδων, σε γειτονιές που είναι κουρδικά γκέτο.
Όταν βλέπει κανείς την κατάσταση αυτή από τα έξω, διαπιστώνει ότι στη Μερσίνα υπάρχει μια «Κουρδική πραγματικότητα», που είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να πολιτικοποιηθεί και να εκραγεί.
Υπάρχουν αναφορές που μιλούν για υπαρκτό κίνδυνο τουρκο-κουρδικής σύγκρουσης στη Μερσίνα, κυρίως εξ αιτίας της ύπαρξης αμιγών κουρδικών πληθυσμών δίπλα σε τουρκικούς.
Με βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας (Turkiye Istatistik Kurumu, TUIK), η Μερσίνα, με βάση τις τέσσερις τελευταίες απογραφές και μέχρι το 2007 δέχτηκε 412.000 εσωτερικούς μετανάστες... Το σύνολο του πληθυσμού της Μερσίνας είναι 825.000 κάτοικοι.
Με βάση έρευνα που έκανε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Μερσίνας Γιασάρ Ερζέμ (Yasar Erjem) το 2009, το 83% των εσωτερικών μεταναστών που εγκαταστάθηκαν στη Μερσίνα είναι από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή Κούρδοι...
Αν ληφθεί δε υπ’ όψιν ότι οι εσωτερικοί μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην πόλη και όχι στις κωμοπόλεις της Μερσίνας, με άνεση μπορούμε να πούμε ότι οι Κούρδοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού της πόλης.
Με βάση την έρευνα του καθηγητή Ερζέμ, που αφορά 5.900 άτομα που ανήκουν σε 1022 οικογένειες εγκατεστημένες σε κουρδικές συνοικίες της Μερσίνας, το 71% των ατόμων αυτών είναι κάτω των 19 ετών. Το 30% από αυτούς είναι άνεργοι... Το 42% των οικογενειών αυτών έχει μηνιαία έσοδα που κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ 200 και 400 λιρών Τουρκίας (100-200 ευρώ). Το 20% των ατόμων αυτών δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή (και αρκετοί από αυτούς ούτε την τουρκική γλώσσα, σ.τ.μ.)
Ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός, με μικρό μέσο όρο ηλικίας, που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, χωρίς παιδεία και χωρίς μέλλον, δημιουργούν μια κατάσταση, που αν συνυπολογιστεί με το «Κουρδικό Πρόβλημα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πολύ εύκολο να πολιτικοποιηθεί και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, η Μερσίνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα «πεδίο παιγνίων» για εκείνους που θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη μέσα από εθνοφυλετικές συγκρούσεις.
Για τους παραπάνω λόγους τώρα είναι καιρός να γίνουν «εξωτερικές επενδύσεις» στους ανθρώπους και την κοινωνία της Μερσίνας, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών που επιδιώκουν την ειρηνική συμβίωση, για να αποφευχθούν τα χειρότερα...
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ήταν επίκαιρη η εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης «Η Μερσίνα ως στάση στην πορεία προς τον εκδημοκρατισμό» που διοργάνωσε στη Μερσίνα ο Σύλλογος Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (Ekopolitik) που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.
Σαράντα προβεβλημένα άτομα, σουνίτες, αλεβίτες, Τούρκοι και Κούρδοι της Μερσίνας, συζήτησαν επί διήμερο την «Κουρδική Κατάσταση» της πόλης και εξέτασαν τις ενέργειες και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να αποτραπεί μια τουρκο-κουρδική σύγκρουση στην πόλη.
Ο σύλλογος Ekopolitik κάλεσε και μένα σε αυτή την εκδήλωση. Ακύρωσα μια υποχρέωση που είχα στο εξωτερικό και συμμετείχα με ενθουσιασμό στην εκδήλωση αυτή. Κλήθηκα και συμμετείχα ως ‘παρατηρητής’, αφού οι διοργανωτές δεν γνώριζαν ότι είχα ρίζες από τη Μερσίνα. Παρότι είμαι Κωνσταντινουπολίτης, αισθάνθηκα πολύ έντονα τη σχέση μου με την πόλη, αφού οι Τουρκομάνοι πρόγονοί μου ήταν από τους ιδρυτές της Μερσίνας, στα μέσα του 19ου αιώνα.
Μια από τις ενδιαφέρουσες ιδέες που έγινε αποδεκτή στην εκδήλωση, είναι η ίδρυση ενός ‘ανθρώπινου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης’ μεταξύ του κέντρο της πόλης και των κουρδικών γκέτο της Μερσίνας.
Με πρωτοβουλία των μαζικών οργανώσεων, θα ενισχυθούν οι δεσμοί και θα χτιστούν γέφυρες μεταξύ του κέντρου της πόλης και των κουρδικών γκέτο, για να πάψουν οι Κούρδοι να θεωρούν ξένη την κοινωνία της πόλης, αίσθημα που θεωρείται μια από της πηγές της έντασης που υπάρχει στην πόλη.
Με τέτοιες ενέργειες μπορεί να στηθεί ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Και για να πετύχει, χρειάζεται η υποστήριξη των τοπικών ΜΜΕ.
Όπως τόνισε και ένας από τους συμμετέχοντες, θα πρέπει επειγόντως να δημιουργηθεί μια σύνθεση μεταξύ των περιθωριοποιημένων φτωχών και των πλούσιων παραθαλάσσιων συνοικιών της Μερσίνας, που θα συνενώσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης.
Στο θέμα αυτό πέφτει μεγάλο βάρος στις πλάτες των Κούρδων επιχειρηματιών και των ηγετικών προσωπικοτήτων της τοπικής κουρδικής κοινωνίας.
Πηγή: Μιλλιέτ
«Οι Κούρδοι θα κάνουν τη ζωή σας κόλαση!»
Ο βουλευτής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Νεζίρ Καραμπάς (Nezir Karabaş), σε ομιλία που έκανε σε ανοικτή εκδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ, εκτόξευσε ανοιχτές απειλές εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων.
Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας διοργάνωσε ανοικτή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο Ντιγιαρμπακίρ, ζητώντας να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών, να σταματήσει η αναθεώρηση του συντάγματος υπό αυτή τη μορφή, και να καταδικαστεί ο απαγχονισμός των πέντε Κούρδων ανταρτών του PJAK, που έγινε πρόσφατα από τις ιρανικές αρχές.
Στην ανοικτή συγκέντρωση, που έγινε μπροστά από το κτίριο την νομαρχιακής οργάνωσης του BDP, συμμετείχαν είκοσι χιλιάδες άτομα, στα οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της νομαρχιακής Νιγιάντ Γιαρούκ (Nijad Yaruk), ο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
«Αντί να αγκαλιάζουν τα φέρετρα, εμείς θέλουμε οι μανάδες να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους. Για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις και να αποκαλυφθούν εκείνοι που επιδιώκουν τον εθνοφυλετικό πόλεμο. Αυτός ο βρώμικος πόλεμος προκαλεί πόνο και θλίψη και στους Τούρκους και στους Κούρδους. Πάντως εκείνοι που επιδιώκουν τον πόλεμο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι σημερινοί Κούρδοι δεν είναι εκείνοι που ήξεραν. Είναι πολύ κοντά εκείνες οι μέρες που θα γονατίσετε και θα προσκυνήσετε μπροστά σε εκείνο το λαό που εσείς προσπαθήσατε να τον κάνετε να γονατίσει και να σας προσκυνήσει».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο βουλευτής BDP του νομού Μπίτλις, Νεζίρ Καραμπάς (Nezir Karabaş), ό οποίος είπε τα εξής:
«Ποιες ήταν οι απαιτήσεις του Κουρδικού λαού, ποιες ήταν οι υποσχέσεις που έδωσε ο η κυβέρνηση του ΑΚΡ στον Κουρδικό λαό; Μας είπαν τα εξής:
‘Θα λύσουμε τα προβλήματα των Κούρδων, θα ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των Κούρδων, θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις του στρατού, δεν θα επιτρέπουμε να χύνονται άλλο τα δάκρυα των μανάδων, θα φέρουμε την δημοκρατία, θα αλλάξουμε το φασιστικό σύνταγμα της Χούντας του Εβρέν, θα επιλύσουμε τα προβλήματα πολιτικής έκφρασης και δημοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι.
Μας είπαν ότι θα απελευθερώσουν τα παιδιά που συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν για να καμφθεί η αγωνιστική βούληση του κουρδικού λαού, ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ελεύθερη χρήση της κουρδικής γλώσσας, την ελεύθερη πολιτιστική και πολιτική έκφραση των Κούρδων.
Σήμερα γιατί είμαστε στους δρόμους;
Γιατί είστε εσείς στους δρόμους και τις πλατείες;
Γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη ένας βρώμικος πόλεμος πολύ χειρότερος από αυτόν του παρελθόντος. Ένας πόλεμος που διεξάγεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Δύσης.
Αν συνεχίσετε αυτήν την πολιτική, αν συνεχίσετε αυτόν τον πόλεμο, σας διαβεβαιώνω και σας υπόσχομαι ότι εμείς οι Κούρδοι, αυτός ο λαός που του αρνήθηκαν την ύπαρξή του επί 90 χρόνια, που πλήρωσε μεγάλο τίμημα και δεν έσκυψε το κεφάλι αυτά τα τριάντα χρόνια που συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον μας, σας ορκίζομαι ότι αυτός ο λαός, ο κουρδικός λαός θα κάνει τη ζωή σας κόλαση. Ο κουρδικός λαός θα επηρεάσει τη ζωή σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η αντίδραση του κουρδικού λαού, που μάχεται ηρωικά επί δεκαετίες, δεν θα περιοριστεί στη δράση των ανταρτών. Εκατομμύρια Κούρδοι θα σταματήσουν τη ζωή στις πόλεις, τις λεωφόρους και τους δρόμους».
Πηγή: Χαμπέρτουρκ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8736.html#ixzz0oBISIdy1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου