Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Να επιλέγονται οι ικανότεροι

Tου Aθανασιου Eλλις
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από κορυφαία στελέχη του κόμματος και θα αξιολογεί όλους όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές με το κόμμα της Ν.Δ. Η διαδικασία, που θα αφορά και τους εν ενεργεία βουλευτές, μπορεί να σηματοδοτήσει μια ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας και την απαρχή της στελέχωσης μιας πιο σύγχρονης παράταξης.
Υπό το ίδιο πρίσμα, θετική αποδείχθηκε επίσης η διαδικασία συμμετοχικής δημοκρατίας, κατά το πρότυπο των προκριματικών εκλογών στις ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, τόσο το 2004, όταν επρόκειτο περισσότερο για κίνηση συμβολισμού παρά ουσίας, όσο και το 2007, όπου μέσα από τη σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τελικά το ΠΑΣΟΚ εξήλθε μάλλον κερδισμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η ΝΔ, κατά τη δική της εσωκομματική εκλογή τον περασμένο Νοέμβριο. Οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς έχουν σήμερα τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση, καθώς επελέγησαν μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαν από επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε κόμμα.
Ομως, προϋπόθεση για την ανανέωση και βελτίωση της Ν.Δ. είναι να λειτουργήσει η επιτροπή αξιολόγησης με αξιοκρατικά κριτήρια. Να πείσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν επικυρώνει απλά ειλημμένες αποφάσεις, αλλά ενεργεί ανεπηρέαστα, αντικειμενικά, και με βάση την αρχή της ισοτιμίας. Μια τέτοια επιτροπή θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του κόμματος, άρα και του Κοινοβουλίου και της πολιτικής ζωής γενικότερα.
Αυτή η διαδικασία αξιολόγησης ίσως ανοίξει τον δρόμο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων που δεν είναι προσκολλημένοι στα γρανάζια της κομματικής γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απομακρύνει στελέχη τα οποία θεωρούν αυτονόητη την επιστροφή τους στην πολιτική σκηνή, παρότι η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια θα καταστήσει την παράταξη περισσότερο ευάλωτη.
Από την άλλη, ως απόρροια τής εν μέρει εύλογης λαϊκής οργής για τα πεπραγμένα του παρελθόντος, υπάρχουν και κάποιοι που το προηγούμενο διάστημα ενδεχομένως να στιγματίσθηκαν άδικα. Εδώ η σωστή λειτουργία της επιτροπής θα δράσει καθαρκτικά, καθώς εάν κριθεί ότι πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα θέσει η ηγεσία του κόμματος για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, θα επιστρέψουν «καθαροί» ενώπιον της κοινωνίας.
Για να επιτύχει το εγχείρημα θα πρέπει στην επιτροπή αξιολόγησης να συμμετάσχουν προσωπικότητες αδιαμφισβήτητου κύρους και αντικειμενικότητας, οι οποίες θα αποφασίζουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, της παράταξης, και του αρχηγού, με αυτή τη σειρά. Αλλωστε, η εμπειρία έχει διδάξει ότι είναι καλύτερο για έναν ηγέτη να περιστοιχίζεται από άξιους ανθρώπους με άποψη και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, ακόμη και αν σε κάποια θέματα διαφωνούν, παρά από κομματικά στελέχη που επιδίδονται σε φιλοφρονήσεις και κολακείες, αλλά είναι ουσιαστικά ανίκανοι. Χωρίς αξιόλογους συνεργάτες, ο ηγέτης εύκολα θα υποπέσει σε σφάλματα και δύσκολα θα παράξει έργο.
Κριτήριο επιλογής ενός υποψηφίου πρέπει να είναι το εάν αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας, εάν οι πολίτες τον εμπιστεύονται, αλλά και αν έχει πετύχει σε όποιο τομέα δραστηριοποιείται, ώστε να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του βουλευτικού και, ενδεχομένως, του υπουργικού αξιώματος. Στη γεμάτη προκλήσεις νέα εποχή που ελπίζεται ότι θα ανατείλει μέσα από την κρίση που βιώνουμε, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διοικείται από μετριότητες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: