Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ξεκίνησε ο "Μίνωας" (Ανανέωση)


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ξεκίνησαν σήμερα τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια της ΠΑ και της ισραηλινής αεροπορίας στον ελληνικό χώρο.

Η άσκηση φέρει την κωδική ονομασία "Μίνωας" και περιλαμβάνει σενάρια προσβολής εναέριων και επίγειων στόχων, εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό κλπ. Το σκέλος της έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) θα πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, πιθανόν στην περιοχή της Ανδραβίδας.

Ισραηλινά αεροσκάφη F-15 & F-16 θα επιχειρούν από το αεροδρόμιο της Σούδας, όπου βρίσκονται από χθες. Θέατρα των ασκήσεων αποτελούν το Ιόνιο, η ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Η συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί τις πρώτες μέρες Ιουνίου.

---------------------------------------

Σύμφωνα με δημοσίευμα του defencenet, την ισραηλινή συμμετοχή απαρτίζουν πέντε μαχητικά F-15I και πέντε μαχητικά F-16I. Στα πλαίσια της άσκησης, διατίθεται επίσης αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-707.

To F-15I αποτελεί τροποποιημένη έκδοση του F-15E για τις ανάγκες της ισραηλινής αεροπορίας. Φέρει παρόμοιο εξοπλισμό με το Strike Eagle, πέραν του ισραηλινού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι πιστοποιημένο να αξιοποιεί ισραηλινά όπλα και το HMD Dash. Αγοράσθηκε σε 25 μονάδες.

To F-16I είναι διθέσιο F-16 block 52 plus επίσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ισραηλινής αεροπορίας. Φέρει ισραηλινό εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου και ισραηλινά όπλα. Αγοράσθηκε σε 102 μονάδες.

---------------------------------------

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής" (26.05.2010), το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού δεν θα μετασταθμεύσει στην Ελλάδα. Θα επιχειρεί από το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: