Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η Κρήτη πριν την Γερμανική επίθεση-Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.

Bookmark and Share
" Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."

Η Κρήτη πριν την Γερμανική επίθεση Στρατιωτική οργάνωση (άμυνα).

Η Κρήτη παρέμενε τώρα το μόνο ελεύθερο και τελευταίο τμήμα της Ελλάδας, όπου δόθηκε και η τελευταία μάχη του πολέμου της Ελλάδας.
Στην ελεύθερη Κρήτη κατέφυγε ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η κυβέρνηση του Εμμ. Τσουδερού από τις 23 Απριλίου 1941 λίγο πριν την κατάρρευση της Αθήνας.

Από το Νοέμβριο του 1940, βρισκόταν στην Κρήτη Βρετανική δύναμη που ανερχόταν σε δύο τάγματα 4000 περίπου ανδρών, με περιορισμένη δύναμη πυροβολικού. Την άμυνα της νήσου είχαν αναλάβει δυνάμεις Άγγλων, Νεοζηλανδών και Αυστραλών που εσπευσμένα μεταφέρθηκαν τις παραμονές της Γερμανικής επίθεσης και πριν την κατάρρευση της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που υπολογίζονται σε 30.000 ως 32.000 που έφτασαν όμως χωρίς το βαρύ οπλισμό τους.

Οι δυνατότητες της ίδιας της Νήσου σε στρατό και οπλισμό ήταν περιορισμένες:

* Κλήθηκαν στα όπλα διάφορες εφεδρείες και διανεμήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα οπλισμός στοιχειώδης.
* Αξιόμαχη δύναμη ήταν η Σχολή χωροφυλακής.
* Υπήρχαν επίσης στο νησί οκτώ τάγματα νεοσύλλεκτων που μεταφέρθηκαν από την Τρίπολη και το Ναύπλιο αγύμναστοι και χωρίς οπλισμό.
* Η πρώτη τάξη της Σχολής Ευελπίδων με ανεπαρκέστατα εφόδια και οπλισμό.
* Στρατιώτες Κρήτες δεν υπήρχαν γιατί η 5η μεραρχία Κρήτης είχε αποκλεισθεί μετά την κατάρρευση στην άλλη Ελλάδα.
* Υπήρχαν επίσης λίγα σμήνη αεροπλάνων από την Ηπειρωτική Ελλάδα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη συνοδεία νηοπομπών καθώς και αντιαεροπορικά και πυροβολικό που δεν επαρκούσαν ούτε για άμυνα των αεροδρομίων.

Διοικητής του στρατού της Κρήτης ήταν ο Νεοζηλανδός στρατηγός Freyberg.Η ευθύνη της Αγγλίας για την εγκληματική παραμέληση της αμυντικής οργάνωση της Κρήτης ήταν μεγάλη και δεν μπορούσε να αναπληρωθεί με όση γενναιότητα και αν έδειχναν οι άνδρες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη φοβερή γερμανική επίθεση.

Οι επιπτώσεις της μάχης της Κρήτης.
α) στους Γερμανούς και β) γενικά στην πόλη

α) Στην επιχείρηση των 10 ημερών τα θύματα των Γερμανών ήταν τόσο πολλά που ξεπερνούσαν τα θύματα όλου του πολέμου κατά της Ελλάδος. Ο στρατός πού χάθηκε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατάληψη της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και πιθανόν της Περσίας.

Η επίλεκτη Μεραρχία των Αλεξιπτωτιστών στο μέλλον δεν θα παίξει πια κανένα ουσιαστικό ρόλο, ούτε θα επιχειρηθεί παρόμοια επιχείρηση κατά την διάρκεια του πολέμου από τους Γερμανούς.

Ο Χίτλερ που έχασε την εμπιστοσύνη του σ' αυτή και στον εμπνευστή της Στιούντεντ είπε: " Η Κρήτη αποδεικνύει ότι οι αλεξιπτωτιστές είναι εις το παρελθόν "Επίσκεψη Γερμανών αξιωματικών σε γερμανικούς τάφους.

Ο ίδιος ο Στιούντεντ δηλώνει: " Όσοι επολέμησαν εις την Κρήτην του 1941 πρέπει να είναι υπερήφανοι, τόσον οι επιτιθέμενοι όσον και οι αμυνόμενοι. Δι' εμέ όμως ώς διοικητή των Γερμανικών Μονάδων Αλεξιπτωτιστών που κατέλαβον την Κρήτη, το όνομα της νήσου είναι συνδεδεμένον με πικράς αναμνήσεις. Ομολογώ ότι επανήλθα εις τους υπολογισμούς μου, όταν συνεβούλευσα αυτήν την επίθεσιν. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνον να χάσωμεν πολλούς και πολύτιμους αλεξιπτωτιστάς, που τους θεωρούσα σαν παιδιά μου, αλλά και να εκλείψουν πλέον οι γερμανικοί σχηματισμοί αλεξιπτωτιστών, τους οποίους είχον δημιουργήσει ο ίδιος."

β) Η Μάχη της Κρήτης αντέστρεψε τη χρονολογική σειρά των σχεδίων του Γερμανικού επιτελείου. Επέφερε ριζική μεταβολή στις εκστρατείες και ιδίως στην πορεία όλου του πολέμου.

Η Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε την επίθεση κατά της Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 1941 και έδωσε τη δυνατότητα στους Ρώσους να κερδίσουν χρόνο για να αμυνθούν. Έτσι ο Ρωσοτουρκικός Συλλήφεις, ανακρήσεις, ξυλοδαρμοί, αγγαρείες και εκτελέσεις, είναι καθημερινές σκηνές της νέας κατοχήςπόλεμος ( Επιχείρηση Βαρβαρόσας ) αντί τα μέσα Μαΐου άρχισε στις 22 Ιουνίου 1941.

Με την Γερμανικά κατοχή στην Κρήτη άρχισαν και τα αντίποινα και οι βαρβαρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, με συλλήψεις και ομαδικές εκτελέσεις, με στρατόπεδα Με περιφρόνηση προς το θάνατο και ηρεμία ο Εμμαν. Κατσανέβας από τα Περιβόλια Χανίων και ο γιός του Λευτέρης αντιμετωπίζουν το εκτελεστικό απόσπασμασυγκέντρωσης. Πρώτο θύμα η Κάνδανος ( 1 Ιουνίου 1941 ) Ύστερα τα Ανώγεια, η Βιάννος κ.ά. Πολλοί ανύποπτοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ναρκοθετημένες περιοχές.
http://9gym-irakl.ira.sch.gr/EPIPTOSEIS%20MAXHS%20KRHTHS.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: