Συνολικά 18 δέντρα έπεσαν εξαιτίας των ανέμων από το Σάββατο μέχρι χθες στη Θεσσαλονίκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Από τον... καύσωνα στα χιόνια και από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Η ξαφνική μεταστροφή του καιρού το τελευταίο τετραήμερο ξάφνιασε τους πολίτες, προκάλεσε όμως και μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, κυρίως των κερασιών στους νομούς Πιερίας και Πέλλας.
Ο υδράργυρος, που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα «φλέρταρε» με τους 30 βαθμούς, βρέθηκε ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη στους 12 και στα ορεινά ακόμη και στους -2 βαθμούς Κελσίου, όπως για παράδειγμα στο Καϊμακτσαλάν, όπου χτες το βράδυ σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και μάλιστα «το 'στρωσε» με 6 - 8 εκατοστά χιονιού.
Μετά τις 16 πτώσεις δέντρων που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, λόγω των ισχυρών ανέμων, το τελευταίο διήμερο ακόμη δύο δέντρα, σε δρόμους της Σταυρούπολης και του κέντρου, κόπηκαν από συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Από το ζεστό Απρίλη στο Μάιο
Τα... τερτίπια του καιρού συνεχίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς ο Απρίλιος καταγράφηκε ως ο θερμότερος μήνας στη Γη, με μέση θερμοκρασία 14,5 βαθμούς, ενώ στα μέσα Μαΐου η κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια πλήττονται από σφοδρή κακοκαιρία.
«Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και τα χιόνια στα ορεινά είναι σπάνια για τη χώρα μας στα μέσα Μαΐου, όχι όμως και πρωτοφανή φαινόμενα. Μάλιστα με τη μεταβολή του καιρού από το Σάββατο, ήταν αναμενόμενο να χιονίσει, καθώς η θερμοκρασία πέφτει περίπου 7 βαθμούς ανά 1.000 μέτρα υψόμετρο. Πρόκειται για ένα συνοπτικό σύστημα που παραμένει για μέρες στην περιοχή μας, μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες. Είναι ένας εμποδισμός, που έχει το σχήμα του γράμματος ωμέγα, που δεν επιτρέπει να κινηθούν οι αέριες μάζες προς Δυσμάς, κατεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες», σημείωσε ο Θεόδωρος Καρακώστας, καθηγητής Μετεωρολογίας του ΑΠΘ.
Και σήμερα καταιγίδες
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σήμερα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσουν νεφώσεις, βορειοδυτικοί άνεμοι 4 - 6 Μποφόρ και ο υδράργυρος θα κινηθεί από τους 8 έως τους 22 βαθμούς Κελσίου. Αύριο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, από το απόγευμα στα βορειοδυτικά, ενώ την Παρασκευή αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ βελτίωση αναμένεται από το βράδυ και από τα δυτικά. Παρόλο που οι μεμονωμένες καταιγίδες θα διατηρηθούν, σταδιακή βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.
Καταστροφές σε 2.500 στρέμματα κερασιών σε Πιερία και Πέλλα
Οι θυελλώδεις άνεμοι, που εκδηλώθηκαν από το περασμένο Σάββατο και συνεχίστηκαν μέχρι και χτες, προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα και ιδιαίτερα σε καλλιέργειες κερασιών στους νομούς Πιερίας και Πέλλας.
«Στην περιοχή μας εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι και έχουν καταστραφεί πάνω από 1.400 στρέμματα με κερασιές, από τα συνολικά 2.500 στρ. κερασοκαλλιεργειών. Οι καταστροφές είναι μεγάλες στα χωριά Ράχη και Λόφος, όπου καλλιεργείται η ποικιλία μπορλά, ό,τι καλύτερο υπάρχει στα κεράσια. Ακόμη δεν είχαμε συλλέξει τα κεράσια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, καταστράφηκε ποσότητα άνω των 500 τόνων, καθώς άλλα έπεσαν από τα δέντρα και άλλα χτυπήθηκαν και μαύρισαν. Τα περισσότερα προορίζονταν για εξαγωγές. Πλέον, μόνο μικρές ποσότητες μπορούν να συλλεγούν, με προσεκτική επιλογή και θα διατεθούν στην εγχώρια αγορά ως δεύτερης κατηγορίας. Ηδη ήρθε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και από την Τετάρτη ξεκινά η διαδικασία των εκτιμήσεων», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μπίνιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης Πιερίας.
Ανάλογες είναι οι καταστροφές και στον κάμπο της Εδεσσας, όπου «χτυπήθηκαν» από τους ανέμους πάνω από 1.000 στρέμματα με κεράσια, κορόμηλα και άλλα οπωροφόρα δέντρα. «Οι άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα από το Σαββατοκύριακο και έχουμε πολλές καταστροφές σε δέντρα, κυρίως κεράσια, αλλά και κορόμηλα στην επαρχία της Εδεσσας. Αναλυτική εικόνα και εκτιμήσεις θα έχουμε σε 1 - 2 ημέρες», σημείωσε ο Νίκος Βερυκούκης, αντινομάρχης Γεωργίας της νομαρχίας Πέλλας.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ