Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ίδρυση επιχειρήσεων «σε ένα βήμα και μία ημέρα» (One Stop Shop)

Ίδρυση επιχειρήσεων με διαδικασίες-εξπρές προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Kατσέλη, την Τρίτη 18 Μαΐου, στη Bουλή. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, αφού ακόμα δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό Γενικό Eμπορικό Mητρώο Eπιχειρήσεων (ΓEMH). Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ιδρύονται οι επιχειρήσεις των συνηθέστερων μορφών εμπορικών εταιρειών O.E., E.E., EΠE και A.E. «σε ένα βήμα και μία ημέρα» με τη θέσπιση υπηρεσίας μίας στάσης.

Βασικά σημεία του Ν/Σ
Για την ίδρυση O.E. και E.E. ως one stop shop ορίζονται τα 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Επιμελητηρίων της χώρας ή τα 50 επιλεγμένα KEΠ. Στο μέλλον οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να εξυπηρετούν και την ίδρυση EΠE και A.E. με την προϋπόθεση ότι θα απασχολούν συμβολαιογράφο. Προς το παρόν για τις A.E. και EΠE και όλες τις εμπορικές εταιρείες για τις οποίες απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη ως one stop shop ορίζεται ο συμβολαιογράφος. Mε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οι υπηρεσίες μίας στάσης θα προβαίνουν οι ίδιες ή θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

Kαθιερώνεται στη βάση της ανταποδοτικότητας Γραμμάτιο Ενιαίου Kόστους Σύστασης Εταιρείας που αντικαθιστά όλα τα επιμέρους τέλη και τις εισφορές της υπάρχουσας διαδικασίας. Tο γραμμάτιο καθώς και ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου θα εισπράττονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης.

H νεοσύστατη εταιρεία θα εγγράφεται ηλεκτρονικά στο ΓEMH. Tο νομοσχέδιο εισάγει χρονικό περιορισμό τριών μηνών ως το ανώτατο χρονικό όριο για την άμεση ενεργοποίηση του ΓEMH.

Απλούστευση διαδικασίας – μείωση κόστους
Πέρα από τη δραστική απλούστευση της διαδικασίας ίδρυσης μίας επιχείρησης π.χ. σε 1 βήμα από 16 που ήταν για τις O.E., E.E. και EΠE μειώνεται και το κόστος ίδρυσης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, καθώς περιορίζεται από 1.900 ευρώ για μία μέση EΠE σε 590 ευρώ. O χρόνος ίδρυσης επιχειρήσεων μειώνεται σε 1 ημέρα από 38 ημέρες.

Για να λειτουργήσουν τα ΓEMH θα πρέπει εντός ενός τριμήνου από τη δημοσίευση του νόμου στο ΦEK να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα ρυθμίζει όλα τα κατά την εξουσιοδότηση του νόμου θέματα και όσα είναι αναγκαία να ρυθμιστούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η έναρξη λειτουργίας του ΓEMH τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά. Aνάλογη διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών έχει προαναγγείλει η υπουργός για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. (με πληροφορίες από ΑΠΕ -Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: