Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σύσταση μεικτής ελληνο-ρωσικής εταιρείας για το τμήμα του αγωγού

Στη σύσταση μεικτής ελληνο-ρωσικής εταιρείας για το τμήμα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream που θα περνά από ελληνικό έδαφος προχωρούν σύντομα η Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ. Απο το υπ . Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέφεραν ότι στις 7 Ιουνίου θα υπογραφεί στη Μόσχα το σχετικό συμφωνητικό από τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών.
Την περασμένη Πέμπτη είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, η οποία φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διευθέτηση της εκκρεμότητας, δεδομένου ότι η υπογραφή της συμφωνίας καθυστερεί εδώ και μήνες, δημιουργώντας εύλογες αμφιβολίες για την εξέλιξη του έργου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική και η ρωσική συμμετοχή στη νέα εταιρεία θα είναι...

50-50. Ανάλογες συμφωνίες η Gazprom έχει υπογράψει με τις περισσότερες εταιρείες αερίου των χωρών απ΄ όπου πρόκειται να διέλθει ο αγωγός.
Πώληση μεριδίου

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Gazprom και η ιταλική Eni, που είναι οι δύο βασικοί εταίροι στον South Stream συμφώνησαν να πουλήσουν μερίδιο 10% η κάθε μία στη γαλλική Electricite de France (EdF), που γίνεται ο τρίτος μέτοχος στο πρότζεκτ. Ο αγωγός South Stream έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η κατασκευή υποβρύχιου αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα που θα καταλήγει στη Βουλγαρία. Από εκεί ένας κλάδος θα συνδεθεί με την Αυστρία και ένας δεύτερος θα κατευθυνθεί στην Ελλάδα με τελικό στόχο τη σύνδεση με την Ιταλία.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: