Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Άρχισαν οι επαφές...

Bookmark and Share
"Στη διάρκεια της εδώ και αιώνες αντιπαλότητας που έχουν οι δύο χώρες, πολλοί Έλληνες θεωρούν τους Τούρκους γείτονες ως θρησκευτικό ανταγωνιστή ή στρατηγική απειλή. Πάντως ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους, δεν τους θεωρούν".

Με τη φράση αυτή ξεκινάει το κείμενό του ο αρθογράφος του Bloomberg, Ben Holland, τονίζοντας ότι ο Ali Babacan, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα "με σκοπό να αλλάξει αυτή την αντίληψη".

"Μπορεί ακόμη να βοηθήσει την Ελλάδα να μάθει από την εμπειρία της Τουρκίας, σχετικά με το πώς να επιβιώσουν μια κρίση".Η επακόλουθη ανάκαμψη της Τουρκίας μετά από την κρίση του 2001, λογικά θα συγκεντρώσει την προσοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, όταν οι δύο άνδρες συναντηθούν σήμερα.Το 2003, η Standard & Poors αξιολόγησε το ελληνικό χρέος 11 βαθμίδες υψηλότερα από αυτό της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα το χάσμα συρρικνώθηκε στη μία βαθμίδα.

"Η Τουρκία έχει κάνει πολλά κατορθώνοντας να μειώσει κατακόρυφα το έλλειμμά της. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν αυτό. Οι πολιτικοί υπήρξαν αρκετά αδύναμοι και πρόθυμοι να πετάξουν λεφτά σε κάθε πρόβλημα", σχολιάζει ο Gavin Redknap, αναλυτής της Nikko Asset Management, που διαχειρίζεται 12 δισ. δολάρια.Η Τουρκία έλαβε περίπου 45 δισ. δολάρια σε δάνεια από το ΔΝΤ μεταξύ του 1999-2008, έχοντας γίνει ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan δήλωσε στο ΔΝΤ ότι η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να σταθεί μόνη της, και δεν χρειάζεται άλλα δάνεια.

Ο αρθογράφος του Bloomberg επιχειρεί μια μίνι ιστορική αναδρομή στις "σχέσεις" μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζει ότι "η Ελλάδα ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες, προτού κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830, μετά από μια δεκαετία πολέμου. Η Ελλάδα έστειλε στρατό να εισβάλλει στην Τουρκία το 1919 και εκδιώχθηκε από τους Τούρκους εθνικιστές ηγέτες.

Από τότε, οι δύο χώρες, και οι δύο μέλη της Βορειατλαντικής Συμμαχίας, αψιμαχούν για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο και για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, αν και οι σχέσεις έχουν βελτιωθεί μετά από τους σεισμούς του 1999".Ο Ben Holland συνεχίζει ότι η Τουρκία έχει πληθυσμό 72 εκατ. κατοίκων και οικονομία 660 δισ. δολαρίων, ενώ η Ελλάδα έχει πληθυσμό 11 εκατ. και οικονομία 314 δισ. δολαρίων.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, η επίσκεψη του Babacan στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για το ταξίδι του Erdogan τον επόμενο μήνα. Ακόμη, θα συζητήσει για την εμπειρία της Τουρκίας στη διάρκεια της κρίσης, ενώ θα συνοδεύεται από τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Erdem Basci και τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, Cavit Dadgas.Ο Tim Ash, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, σχολιάζει ότι θα είναι δύσκολη για την Ελλάδα η διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ σε ένα περιβάλλον ασθενούς ευρωπαϊκής ανάπτυξης με δεδομένη και τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, ιδιαίτερα όταν βραχυπρόθεσμα το επίκεντρο θα δοθεί στη δημοσιονομική ενοποίηση.

Από την πλευρά του ο Simon Quijano-Evans, επικεφαλής τμήματος ανάλυσης αναδυόμενων αγορών στην Credit Agricole, τόνισε ότι η Τουρκία το 2001 είχε την επιλογή να χρεοκοπήσει, αλλά προφανώς, αποφάσισε να μην το κάνει."Επρόκειτο απόλυτα για σωστή επιλογή. Τώρα η Τουρκία είναι μια από τις πιο αξιόπιστες χώρες στην περιοχή της Ευρώπης, σε δημοσιονομικούς όρους. Δεν βλέπω λόγο γιατί η Ελλάδα να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Τουρκία".

Γ. Παπανδρέου: Koρυφαία προτεραιότητα η επιβίωση του έθνους
Η απόπειρα σύνδεσης της οικονομικής επιτήρησης με τα εθνικά θέματα αποτελεί πολιτικό casus belli, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Βρισκόμαστε σε επιτήρηση, αλλά σε επιτήρηση για την οικονομία μας, για κανένα άλλο θέμα, αν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας θα αποτελούσε για μας ένα πολιτικό casus belli, διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου.Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε να συγχέουμε δύο διαφορετικά πράγματα ... Άλλο η μάχη για την οικονομική επιβίωση της χώρας και άλλο τα εθνικά θέματα, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως κόκκινη γραμμή και στα δύο ζήτηματα είναι το συμφέρον της πατρίδας.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για περιρρέουσα φιλολογία, με την οποία συγχέονται αυτά τα δύο ζητήματα. «Φόβο θα δείχναμε αν καθόμασταν με σταυρωμένα τα χέρια στην εξωτερική πολιτική», σημείωσε και τόνισε πως προέχει η επιβίωση του έθνους. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή και για αυτό το λόγο οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν στα εθνικά μας θέματα, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.Σήμερα, κορυφαία προτεραιότητα είναι η επιβίωση του έθνους, αυτή είναι η κόκκινη γραμμή, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία της χώρας, για το μέλλον μας, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Είναι πατριωτική η ευθύνη, πρόσθεσε, που την αναλαμβάνουμε με όποιο πολιτικό κόστος.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τίποτα δεν γίνεται στο παρασκήνιο και τηρείται η αρχή της ενημέρωσης. Κάθε μας ενέργεια γίνεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της χώρας μας και πάντα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας, επανέλαβε.

Δεν θα μεταβεί στη Θράκη ο Ταγίπ Ερντογάν
Όσον αφορά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως όλοι οι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα μας, είναι ευπρόσδεκτοι να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή επιθυμούν, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πολιτείας και αυτό ισχύει και για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ωστόσο όπως διευκρίνισε, ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας, δεν θα επισκεφθεί τη Θράκη.

Γ. Καρατζαφέρης: Είμαστε απαθείς παρατηρητές
«Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή στην αντιμετώπιση της Τουρκίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και συμπλήρωσε πως «τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα».
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε πως στις προσπάθειες συμφιλίωσης των δύο λαών, «άλλες είναι οι βλέψεις της Τουρκίας».Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ της οικονομίας και ότι σε αυτό συντείνει καθημερινά η Τουρκία, με τις συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο, για τις οποίες απαιτούνται αναχαιτίσεις που κοστίζουν στο ελληνικό κράτος. «Μας κοστίζει καθημερινώς ο κακός γείτονας».

«Η Τουρκία είναι μόνο απαιτήσεις και καθόλου παραχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης και κατέληξε: «Είμαστε απαθείς παρατηρητές».«Θα ήταν λάθος να δώσουμε σήμα ότι φοβόμαστε την επίσκεψη ξένου ηγέτη σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας μας», δήλωσε κατά τη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός.«Ναι, θέλουμε να είμαστε φίλοι, αλλά επιτέλους υπάρχουν κάποιοι κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών, εφόσον η συνεργασία βασίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
axiaplus.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_7819.html#ixzz0mcWqW1ba

Δεν υπάρχουν σχόλια: