«Κλείδωσε» στα 110 δις ευρώ το ποσό που θα δοθεί στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία, ως βοήθεια μέσω του μηχανισμού στήριξης .
Την ανακοίνωση έκανε, πριν από λίγο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα 80 δισεκατομμύρια θα δοθούν από τις χώρες της ευρωζώνης και τα υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το ΔΝΤ , ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολα αλλά αναγκαία  και σημείωσε ότι το 2014 θα ξέρουμε αν το έλλειμμα θα πέσει στα επιθυμητά επίπεδα.
Ο κ. Γιούγκερ ανακοίνωσε επίσης ότι θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα ,τυχόν προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στην πορεία, σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης στις 7 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας που αποφασίστηκε σήμερα.

Ανακοίνωση του Ντ. Στρος Καν


Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε σήμερα.
Ο ίδιος σημειώνει επίσης ότι η βοήθεια που θα δοθεί στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ και συνίσταται σε ένα πολυετές πρόγραμμα που ξεκινά με σημαντικές προσπάθειες που στοχεύουν στο να διορθωθούν οι βαριές δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας, στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, και στην πορεία να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι τα μέτρα για το 2010 περιλαμβάνουν τη μείωση των μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα και τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη, διότι αυτά τα δύο στοιχεία από μόνα τους αποτελούν το 75% του συνόλου (εκτός τόκων) των δημοσίων δαπανών στην Ελλάδα.
Ο κ. Στρος Καν εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με την σταθερή δέσμευσή της να εφαρμόσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επαναφέρει την οικονομία της χώρας στη σωστή κατάσταση και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ σημειώνει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.
Ο συνδυασμός των περικοπών και της αύξησης των εσόδων που φθάνει στο 11% του ΑΕΠ, τα οποία είναι επιπλέον των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν λίγους μήνες, αποσκοπεί στο να αλλάξει ο συσχετισμός ανάμεσα στο δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ και αρχής γενομένης από το 2013 να οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ