Από τις 27 Αυγούστου ξεκίνησε η διάθεση μέσα από καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα, της ελληνικής έκδοσης του Microsoft Office 2010.
Οι Ελληνες καταναλωτές μπορούν να αποκτήσουν το νέο Office είτε μεμονωμένα, είτε με την αγορά desktop PCs και φορητών υπολογιστών από τους κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung, Sony και Toshiba, καθώς και από Έλληνες κατασκευαστές.
Υπενθυμίζεται, ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης μια Κάρτα Ενεργοποίησης Προϊόντος (Product Key Card) για να ενεργοποιήσουν το προ-εγκατεστημένο Office 2010 σε νέους υπολογιστές.
Ακόμα οι καταναλωτές που επιθυμούν να “κατεβάσουν” το Office 2010 απευθείας από το Office.com σε έναν παλιό υπολογιστή, μπορούν να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία Click-to-Run, η οποία θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν γρήγορα και εύκολα την εγκατάσταση.
Με την ευκαιρία της διάθεσης της ελληνικής έκδοσης του νέου Office, η κα Μαρία Τσιλίρα, Office Marketing Manager της Microsoft Ελλάς, σημείωσε τα ακόλουθα: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τον Ιούνιο το Office 2010 που έδωσε στους χρήστες τη δυνατότητα να εργαστούν αποτελεσματικά από οπουδήποτε και αν βρίσκονται, να επεξεργάζονται αρχεία ταυτόχρονα με άλλους χρήστες και από οποιοδήποτε πρόγραμμα πλοήγησης ή συσκευή smartphone. Σε συνέχεια της αγγλικής έκδοσης, το ελληνικό Office 2010 έρχεται να συμπληρώσει και να ενδυναμώσει τη διάθεση της ανανεωμένης σουίτας γραφείου της Microsoft, η οποία έχει ήδη μεγάλη απήχηση στην ελληνική αγορά».
Υπενθυμίζεται ότι η αγγλική έκδοση του Office 2010 βρίσκεται στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού από τις 15 Ιουνίου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική έκδοση του Microsoft Office 2010 μπορείτε να βρείτε στην ελληνική ιστοσελίδα του MS Office http://office.microsoft.com/el-gr/.
ΠΗΓΗ:Δελτίο Τύπου
pcnea.blogspot.com
Τοπική και Διεθνής Ενημέρωση για την Πολιτική, την Οικονομία, την Άμυνα & Διπλωματία, την Κοινωνία.
Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010
ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΪΝΣΤΑΙΝ & ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ
Βρέθηκε κάποτε ο Αϊνστάιν σε μία δεξίωση και συζητούσε με φίλους του επιστήμονες, όταν τον πλησίασε κάποιος καλεσμένος και τον ρώτησε αν μπορεί να λάβει μέρος στη συζήτηση. Ο Αϊνστάιν που ήταν ιδιαίτερα δεκτικός με τους συνανθρώπους του δεν θέλησε να στεναχωρήσει τον καλεσμένο...
και τον ρώτησε «Τι βαθμό IQ (άι κιου) έχετε;». Ο καλεσμένος απάντησε 120. Τότε ο επιστήμονας τον ρώτησε «ποια είναι γνώμη σας για την σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος που απ’ ότι φαίνεται ευθύνεται για την επιταχυνόμενη διαστολή του;».
Αμέσως μετά τον πλησίασε άλλος καλεσμένος και τον παρακάλεσε να συμμετέχει και αυτός στη συζήτηση. Ο Αϊνστάιν ρώτησε και αυτόν ποιο ήταν το IQ του και ο καλεσμένος του απάντησε 80. Τότε ο Αϊνστάιν τον ρώτησε «τι προτείνετε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας;».
Πλησίασε και τρίτος καλεσμένος λέγοντας ότι έχει βαθμό IQ 60 και ότι ήθελε κι’ αυτός να συμμετέχει στη συζήτηση. Τότε ο επιστήμονας τον ρώτησε «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξέλθει από την οικονομική κρίση που έχει περιέλθει;»
Στη συνέχεια πλησίασε με το ίδιο αίτημα ένας άλλος προσκεκλημένος. Ο Αϊνστάιν ρώτησε το βαθμό IQ του και ο καλεσμένος του απάντησε 20. Τότε ο Αϊνστάιν του λέει «Έσκισε η Πανάθα εχθές μεγάλε, ε;»
Τί κοινό έχει το ανέκδοτο με τον Αϊνστάιν και τις δημοτικές εκλογές;
Ένας φίλος μου προχθές με ρώτησε αν θεωρώ τον υποψήφιο δήμαρχο που στηρίζω ικανό. Η ερώτηση αυτή με οδήγησε να γράψω αυτό το άρθρο. Το διακύβευμα λοιπόν των εκλογών αυτών δεν είναι ποιος από τους υποψήφιους δημάρχους είναι ικανός και ποιος όχι. Ασφαλώς και οι πέντε υποψήφιοι (προς το παρόν), είναι ικανότατοι άνθρωποι, επιφανείς πολίτες της Αλμωπίας, μορφωμένοι, γνώστες της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτυχημένοι επαγγελματίες, σωστοί οικογενειάρχες. Νομίζω λοιπόν πως είναι υπεράνω κριτικής η αξιοσύνη τους. Στις εκλογές λοιπόν θεωρώ, ότι δεν κρίνονται οι ικανότατοι, έτσι κι’ αλλιώς, πέντε αυτοί συμπολίτες μας. Στις εκλογές θα κριθούν αυτοί που θα στελεχώσουν τους συνδυασμούς των πέντε και αυτοί κάθε άλλο παρά υπέρ άνω κριτικής είναι.
Είναι γνωστό και ας μην κρυβόμαστε, ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά τους με όποιους έχουν διαθέσιμους και όχι με αυτούς που θα ήθελαν, αφού συνήθως ικανότατοι συμπολίτες μας απέχουν από την ενασχόλησή τους με τα κοινά, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή και λόγω απαξίωσης, με αποτέλεσμα στα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων να παρεισφρύουν γνωστά λαμόγια και τυχοδιώκτες που προσβλέπουν σε οικονομικό «ρεφάρισμα» της επαγγελματικής ή κοινωνικής τους αποτυχίας. Ασφαλώς ο κάθε υποψήφιος θα κριθεί για το πώς θα διαχειριστεί το στελεχικό δυναμικό του, αλλά νομίζω πως αυτό έρχεται δεύτερο. Το πρώτο και κυριότερο είναι το ποιο στελεχικό δυναμικό έχει να διαχειριστεί.
Και για να συνδέσω τις απόψεις μου με το προαναφερόμενο ανέκδοτο, η ερώτηση που απευθύνω στους συμπολίτες μου, αλληγορικά πάντα, είναι η εξής : Στο νέο δήμο Αλμωπίας ο νέος δήμαρχος θα μπορεί να συζητάει με τα στελέχη του για το σύμπαν και τη θεωρία των υπερχορδών ή θα αρκεστεί μοιρολατρικά να μιλάει για την Πανάθα; Έ μεγάλε, έ;
karatzova.blogspot.com
Γιατί ο αγώνας Ελλάδα-Τουρκία θα γίνει στις 31/8 και όχι στις 30/8 ???
Η απάντηση είναι απλή ... Οι Τούρκοι έχουν επέτειο ... τι επέτειο όμως ???...
Την επέτειο των μαχών της Dumlupinar ... Το ψάξαμε στο "αντικειμενικό" wikipedia που σίγουρα το έγραψε Τούρκος και πάθαμε την πλάκα μας.
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle
Αναλήθειες, ψεύδη και απόκρυψη στοιχείων σε ένα.....
ενημερωτικό άρθρο. Η αλήθεια είναι ότι γιορτάζουν την καταστροφή της Σμύρνης ... Τα αίσχη που κάναν εκείνο τον καιρό τα γιορτάζουν μέχρι σήμερα και μάλιστα έχουν το θράσος να αλλάζουν το πρόγραμμα του Τουρνουά για να έχουν την μέρα τους ελεύθερη. Είναι κάτι παραπάνω από προκλητικό και ευθύνες φέρει και η FIBA για την επιλογή της χώρας διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου.
blogingr.blogspot.co
Θεσσαλονίκη: Εκθεση στο ΑΠΘ με σκονάκια φοιτητών που πιάστηκαν να αντιγράφουν
Μία πρωτότυπη έκθεση, που αναδεικνύει με χιούμορ το πόσο εφευρετικοί και μεθοδικοί μπορούν να γίνουν οι φοιτητές, προκειμένου να περάσουν τα μαθήματα κατά την περίοδο των εξετάσεων, λειτουργεί στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Πρόκειται για μία έκθεση με σκονάκια που χρησιμοποίησαν φοιτητές, ώστε να αντιγράψουν θέματα στις εξετάσεις αλλά, τελικά, πιάστηκαν από τους επιβλέποντες καθηγητές, τους οποίους εντυπωσίασαν με τα «έργα τέχνης» τους.
Σε δύο προθήκες εκτίθενται 32 αντιπροσωπευτικοί τύποι σε σκονάκια, καθώς μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ συγκέντρωσαν, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (από το 1984 έως τις εξετάσεις του Μαΐου του 2010), περισσότερα από 200.
Σκονάκια… καλλιτεχνήματα
Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά. Είναι τυλιγμένο σε δύο ξυλάκια και αμφότερες οι πλευρές του είναι γραμμένες απ’ άκρη σε άκρη, ώστε ο όγκος του να διατηρηθεί πολύ μικρός. Πραγματικό καλλιτέχνημα θεωρείται ένας άλλος πάπυρος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 4 εκατοστών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πολύ λεπτό ριζόχαρτο και είναι εξολοκλήρου γραμμένος με ραπιδογράφο (ένα ειδικό εξάρτημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες, ώστε να πετύχουν πολύ λεπτές γραμμές στο σχέδιο). «Η λεπτοδουλειά του συγκεκριμένου παπύρου προκαλεί εντύπωση, καθώς για την κατασκευή ο φοιτητής πρέπει να αφιέρωσε τουλάχιστον 10 ώρες. Εάν τις ίδιες ώρες αφιέρωνε σε διάβασμα θα είχε καταφέρει να περάσει το μάθημα και χωρίς το σκονάκι», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών και υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης, Δημήτρης Μάρδας.
«Μίνι βιβλίο» και… ευρετήριο
Ανάμεσα σε άλλα, παραδοσιακά σκονάκια εκτίθεται κι ένα «μίνι βιβλίο», που αποτελείται από περίπου 100 σελίδες σε σμίκρυνση (7Χ10 εκατοστά), οι οποίες κατά το φοιτητή ήταν «SOS» για τις εξετάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, οι καθηγητές έμειναν έκπληκτοι, καθώς εντόπισαν πάνω σε φοιτητή ένα «ευρετήριο» για σκονάκια. «Ο φοιτητής είχε τόσα σκονάκια επάνω του, σε τσέπες, κάλτσες, παπούτσια και αλλού, ώστε ήταν αδύνατο για τον ίδιο να θυμάται πού έχει τοποθετήσει το καθένα από αυτά.
Έτσι, κατασκεύασε ένα ευρετήριο, ώστε να θυμάται που έχει το τάδε σκονάκι για το τάδε θέμα», ανέφερε ο κ. Μάρδας. Πέρα από τη χιουμοριστική πλευρά του θέματος, μέσα από την οποία εξετάζεται και η καλλιτεχνική φύση, η μεθοδικότητα και η φαντασία κάποιων φοιτητών, ο αναπληρωτής καθηγητής επισημαίνει ότι το σκονάκι αποτελεί πάντα μία αξιόποινη πράξη και μία παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συλλογή των παραδοσιακών μεθόδων αντιγραφής σταματά από φέτος, καθώς οι φοιτητές έχουν εξελιχθεί μαζί με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας πλέον για τα σκονάκια, τα κινητά τους τηλέφωνα, handsfree, και άλλα μέσα. Η έκθεση φιλοξενείται - προς το παρόν - σε χώρο του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ωστόσο, εξετάζεται η μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του τμήματος, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
στις Δευτέρα, Αύγουστος 30, 2010
Σε δύο προθήκες εκτίθενται 32 αντιπροσωπευτικοί τύποι σε σκονάκια, καθώς μέλη του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ συγκέντρωσαν, κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (από το 1984 έως τις εξετάσεις του Μαΐου του 2010), περισσότερα από 200.
Σκονάκια… καλλιτεχνήματα
Μεταξύ άλλων, εντύπωση προκαλεί ένα σκονάκι σε μορφή παπύρου, που έχει μήκος δύο μέτρα και πλάτος 4 εκατοστά. Είναι τυλιγμένο σε δύο ξυλάκια και αμφότερες οι πλευρές του είναι γραμμένες απ’ άκρη σε άκρη, ώστε ο όγκος του να διατηρηθεί πολύ μικρός. Πραγματικό καλλιτέχνημα θεωρείται ένας άλλος πάπυρος, μήκους ενός μέτρου και πλάτους 4 εκατοστών. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε πολύ λεπτό ριζόχαρτο και είναι εξολοκλήρου γραμμένος με ραπιδογράφο (ένα ειδικό εξάρτημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες, ώστε να πετύχουν πολύ λεπτές γραμμές στο σχέδιο). «Η λεπτοδουλειά του συγκεκριμένου παπύρου προκαλεί εντύπωση, καθώς για την κατασκευή ο φοιτητής πρέπει να αφιέρωσε τουλάχιστον 10 ώρες. Εάν τις ίδιες ώρες αφιέρωνε σε διάβασμα θα είχε καταφέρει να περάσει το μάθημα και χωρίς το σκονάκι», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών και υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης, Δημήτρης Μάρδας.
«Μίνι βιβλίο» και… ευρετήριο
Ανάμεσα σε άλλα, παραδοσιακά σκονάκια εκτίθεται κι ένα «μίνι βιβλίο», που αποτελείται από περίπου 100 σελίδες σε σμίκρυνση (7Χ10 εκατοστά), οι οποίες κατά το φοιτητή ήταν «SOS» για τις εξετάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, οι καθηγητές έμειναν έκπληκτοι, καθώς εντόπισαν πάνω σε φοιτητή ένα «ευρετήριο» για σκονάκια. «Ο φοιτητής είχε τόσα σκονάκια επάνω του, σε τσέπες, κάλτσες, παπούτσια και αλλού, ώστε ήταν αδύνατο για τον ίδιο να θυμάται πού έχει τοποθετήσει το καθένα από αυτά.
Έτσι, κατασκεύασε ένα ευρετήριο, ώστε να θυμάται που έχει το τάδε σκονάκι για το τάδε θέμα», ανέφερε ο κ. Μάρδας. Πέρα από τη χιουμοριστική πλευρά του θέματος, μέσα από την οποία εξετάζεται και η καλλιτεχνική φύση, η μεθοδικότητα και η φαντασία κάποιων φοιτητών, ο αναπληρωτής καθηγητής επισημαίνει ότι το σκονάκι αποτελεί πάντα μία αξιόποινη πράξη και μία παραβατική συμπεριφορά που τιμωρείται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συλλογή των παραδοσιακών μεθόδων αντιγραφής σταματά από φέτος, καθώς οι φοιτητές έχουν εξελιχθεί μαζί με την τεχνολογία, χρησιμοποιώντας πλέον για τα σκονάκια, τα κινητά τους τηλέφωνα, handsfree, και άλλα μέσα. Η έκθεση φιλοξενείται - προς το παρόν - σε χώρο του Τομέα Γενικής Οικονομικής θεωρίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ωστόσο, εξετάζεται η μόνιμη μεταφορά της στη βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του τμήματος, έτσι ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για τους φοιτητές.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ελληνική αεροπορική εκπαίδευση: Από τα Τ-2Ε στα F-16 Block 52+! - Πόσο λογικό είναι;
Φόρο αίματος στην εγκατάλειψη προσωπικού και μηχανών, ειδικά των τελευταίων δέκα μήνες, αλλά και στην αναβλητικότητα που αποτελεί "σήμα κατατεθέν" των πολιτικών ηγεσιών τα τελευταία χρόνια, πληρώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, με το κακό να βρίσκεται απλά και μόνο στην αρχή του, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία. Τέσσερις άνθρωποι με «επενδεδυμένα» επάνω τους σημαντικά κεφάλαια και επιχειρησιακά πολύτιμες πολεμικές μηχανές (δύο F-16C Block 52+ και ένα AH-64DHA Apache) συνολικής αξίας τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ απωλέσθηκαν μέσα σε 25 μόλις ημέρες, απόρροια πολλών διαφορετικών παραγόντων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2005 μέχρι σήμερα για τις Ένοπλες δυνάμεις έχουν αγοραστεί συστήματα αξίας 900 εκατ. ευρώ! Δηλαδή σε 25 ημέρες απωλέσθηκε το 18% της αξίας των πάσης φύσεως αγορών υλικού μιας πενταετίας! Είναι γεγονός, όσο ψυχρό και αν είναι να υπολογίζεται η απώλεια ανθρώπινων ζωών με αυτό τον τρόπο, ότι η στατιστική είναι αμείλικτη: Στα μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α. ο δείκτης ατυχημάτων είχε πέσει πολύ κάτω από τα «αποδεκτά» όρια την τελευταία διετία, οπότε βάσει των «ψυχρών» αριθμών ένα ατύχημα ήταν άκρως αναμενόμενο. Γενικά την τελευταία δεκαετία έχουν μειωθεί τα μείζονα ατυχήματα και οι εγκαταλείψεις για πολλούς και διάφορους λόγους: Μερικός εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και του αεροπορικού στόλου, πιο αυστηρή τήρηση κανόνων (οι πιλότοι πρακτικά ποτέ δεν εξαλείφουν το «μικρόβιο» του «ελευθέρως μάχεσθαι»), αλλά και μείωση των εκπαιδευτικών ωρών πτήσης λόγω οικονομιών σε καύσιμα και ανταλλακτικά. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων είναι αποφασιστικός στην μείωση των ατυχημάτων, αλλά ο δεύτερος παράγων είναι αμφίσημος: Η μειωμένες ώρες εκπαίδευσης (περίπου 25% σε σχέση με τις προ δεκαετίας ώρες) τα κάνουν πιο επώδυνα όταν συμβαίνουν. Αυτό λέει η στατιστική. Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να θίξουμε ένα άλλο σημείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των πιλότων που έχει να κάνει με την ηλικιακή τους εξέλιξη σε σχέση με το σύστημα εκπαίδευσης: Ο μπροστινός πιλότος του διθέσιου, ήταν ο ανθυποσμηναγός, Παύλος Βοτζάκης, ηλικίας μόλις 25 ετών και όπως αναφέρουν πηγές από την Π.Α. εκείνη την στιγμή ήταν ο χειριστής του αεροσκάφους. Δηλαδή ο πιλότος αυτό, όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του, μετά τη προεπιλογή του ως πιλότου στην Σχολή Ικάρων, πήγε στην Καλαμάτα, «έβαλε» ώρες σε σύγχρονο ελικοφόρο T-6 και εν συνεχεία σε ένα πανάρχαιο ... Τ-2E και από εκεί μετατέθηκε, που; Στην πιο προηγμένη πολεμική μηχανή των Ενόπλων Δυνάμεων το F-16C Block 52+ (αν θεωρήσουμε ότι το «Advanced» είναι πρακτικά το ίδιο αεροσκάφος με το «Plus»). Η διαφορά μεταξύ του Τ-2E και του Block 52+ είναι η διαφορά που έχει όταν ένας νέος οδηγός έχει εκπαιδευτεί να οδηγεί ένα π.χ. Yaris και εν συνεχεία να μεταπίπτει σε αγωνιστικό Formula 1 και να ξεκινά αγώνες! Όσο και να έχει δεύτερο πιλότο ως back seater, το χειριστήριο το κρατά πάντα μόνο ένας. Θέμα χρόνου και τύχης το ατύχημα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ευθύνεται για το ατύχημα ο 25χρονος πιλότος. Ακόμα και αν διακριβωθεί λάθος χειρισμός, αυτός θα είναι 100% ευθύνη του συστήματος παροχής εκπαίδευσης, όχι των πιλότων. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό: Η οικονομία σε εκπαίδευση και ποιότητα υλικών πάντα κοστίζει ακριβά. Και πανάκριβα η αναβλητικότητα των πολιτικών: Το νέο αεροσκάφος προωθημένης εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ), πρακτικά ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης, περιμένει εδώ και 15 χρόνια να υλοποιηθεί. Κοντεύουμε να εισέλθουμε σε υπερμαχητικά 4ης ή προωθημένης 4ης γενιάς και οι πιλότοι εκπαιδεύονται ακόμα με αεροσκάφη που μπορεί μέχρι το 1990 να ήταν επαρκή, σήμερα όμως είναι απλώς επικίνδυνα, όχι ως αυτοτελείς κίνδυνοι αλλά ως μέσα πλασματικής αεροπορικής εκπαίδευσης. Και αυτό είναι χειρότερο όλων. Παλαιότερα, όταν υπήρχαν λιγότερα μαχητικά τρίτης γενιάς, έπρεπε υποχρεωτικά πριν μεταπέσουν σε F-16 ή Mirage 2000, οι πιλότοι να περάσουν από F-4, Α-7 ή Mirage F.1 για κάποια χρόνια. Τώρα λόγω αναγκών και ελλείψει εκπαιδευτικών αεροσκαφών από τα Τ-2 πάνε σε Block 52+! Πόσο λογικό είναι αυτό; Το πρόγραμμα του ΝΑΠΕΕ αφορά ένα κονδύλι περί τα 900 εκατ. ευρώ (τα δύο αεροσκάφη που έπεσαν κοστίζουν ακριβώς 110 εκατ. ευρώ). Στην εποχή του ΔΝΤ ακούγονται (και μάλιστα από τα υπουργικά χείλη του Ευάγγελου Βενιζέλου) περί εμπλοκής της χώρας σε διευρωπαϊκό πρόγραμμα, το περίφημο Eurotraining. Καμία αντίρρηση, αλλά που είναι; Υπάρχει; Και αν δεν υπάρχει πότε θα γίνει πραγματικότητα; Το να στέλνουμε τους πιλότους μας να εκπαιδεύονται part time στο εξωτερικό, πιστεύουμε στα σοβαρά ότι αποτελεί λύση στην πρόβλημα; Καταληκτικά για το θέμα: Οι επιλογές σε τέτοια θέματα δεν μπορεί να αποτελματώνονται. Μια κακή απόφαση είναια απείρως προτιμότερη από μια μη απόφαση. Στην αγορά, ανατολική και δυτική, υπάρχουν σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αεροπορικής εκπαίδευσης τα επόμενα 35 χρόνια με κόστος από 8 μέχρι 28 εκατ. ευρώ η μονάδα. Αν στόχος μας είναι η εμπλοκή σε ένα μεγάλο διευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης, τότε πρέπει να πιέσουμε για την άμεση υλοποίησή του. Αν η διαδικασία «τραβήξει» πάνω από 36 μήνες δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε σε τέτοια επιλογή. Η ασφάλεια της χώρας είναι ακριβή υπόθεση, αλλά ότι πιο οικονομικό υπάρχει σε σχέση με αυτά που εξασφαλίζει. Και απαιτεί απόφάσεις κ. υπουργέ Εθνικής Άμυνας. Εδώ και τώρα. Αν θεωρούμε ότι στην εποχή του ΔΝΤ δεν μπορούμε να πάμε σε τέτοιες επιλογές, τότε καλό είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ... μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα ή να ξεκινήσουμε αντάρτικο για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας! Από εκεί και πέρα, έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι μαζικές αποχωρήσεις λόγω μνημονίου και ΔΝΤ, έμπειρων και ικανών στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πρακτικά αδύνατον να καλυφθούν. Τα ανταλλακτικά αγοράζονται σε μερικούς μήνες, η εμπειρία αποκτάται με πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς. Όταν δεν επαρκούν τα συνεργεία υπολόγων στις Μοίρες, το να μιλάμε για έλλειψη ανταλλακτικών ακούγεται ως πολυτέλεια! Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr |
Ετικέτες
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Le Figaro»: οι Σκοπιανοί είναι εθνικά Βούλγαροι!
Με άλλα λόγια, μπορεί μια χώρα μέλος της Ε.Ε. να χορηγεί διαβατήρια κατά πολύ περισσότερα των κατοίκων της, σε τρίτους, που αν και δε διαμένουν στο έδαφός της, κατάγονται όμως από αυτό (διπλές υπηκοότητες).
Έτσι υπολογίζεται πως μπορεί να προστεθούν στον πληθυσμό της Ε.Ε. άλλα 5.000.000 ατόμων, που μέσω του διαβατήριου της χώρας μέλους, θα μπορούν να είναι Ευρωπαίοι Πολίτες, αν και δεν θα διαμένουν σε έδαφος χώρας ενταγμένης στην Ένωση!
Ειδικότερα θα μπορούν – σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα – να γίνουν ευρωπαίοι πολίτες 3.500.000 Ούγγροι, που βρίσκονται στη Σερβία (Βοϊβοντίνα), στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στη Ρουμανία (1.400.000) και στη Σλοβακία (520.000), από τον ερχόμενο Ιανουάριο (2011), βάση σχετικής αποφάσεως της Ουγγρικής Κυβερνήσεως για χορήγηση ουγγρικής υπηκοότητας!
Επίσης έχουν γίνει ήδη Ευρωπαίοι πολίτες 120.000 Μολδαβοί που πήραν Ρουμανικό Διαβατήριο, ενώ εκκρεμούν άλλες 800.000 αιτήσεις Μολδαβών προς το Βουκουρέστι! Και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αιτήσεων…
Τέλος η Φιγκαρό κάνει λόγο για ακόμη 2.500.000 Βούλγαρους που ζουν σε διάφορες χώρες, μη ενταγμένες στην Ε.Ε. και κυρίως στα Σκόπια και στην Τουρκία (350.000 εξισλαμισμένοι Πομάκοι της πίσω πλευράς της Ροδόπης).
«ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ»
Ειδικά για τα Σκόπια η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να πάρουν Βουλγαρικό Διαβατήριο 1.400.000 Σκοπιανοί, δηλαδή τα 3/4 του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου, αφού όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «λαμβάνοντας υπόψη κάποιους ιστορικούς, η “Μακεδονία” είναι μία από τις βαθμίδες του βουλγαρικού έθνους. Η σλαβο“μακεδονική” γλώσσα δεν είναι επίσης τίποτε άλλο από μια βουλγαρική διάλεκτος»!
Επομένως σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, που επικαλείται απόψεις Ιστορικών Επιστημόνων, οι Σκοπιανοί δεν είναι εθνικά «Μακεδόνες» όπως ισχυρίζονται, αλλά είναι εθνικά Βούλγαροι! Ομοίως και η γλώσσα τους δεν είναι «Μακεδονική» όπως προπαγανδίζουν, αλλά είναι καθαρά Βουλγαρική!
ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ
► Η «επανάσταση» του Ίλιντεν (20 Ιουλίου 1903), που εορτάζουν σαν «εθνική εορτή» τα Σκόπια, δεν ήταν παρά μια καθαρά βουλγαρική «επανάσταση», βουλγαρικών Οργανώσεων, με βουλγαρικά στελέχη, που έπαιρναν εντολές από τη Σόφια και ανήκαν στη Σχισματική Βουλγαρική Εξαρχία! Ακόμα δηλαδή και οι «ήρωες» των Σκοπίων είναι Βούλγαροι! (Πρόκειται για την Ψευδοεπανάσταση του Ίλιντεν –Προφήτη Ηλία, την οποία σκηνοθέτησαν ένοπλες βουλγαρικές ομάδες, υποχρεώνοντας με βία και τρόμο, πολλά ελληνικά χωριά να κρατήσουν όπλα ή να βγουν στα βουνά, προκαλώντας την οργή των Τούρκων, που ξέσπασαν στους ελληνικούς πληθυσμούς με όλη τους τη μανία – Ολοκαύτωμα του Κρουσόβου)
► Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής του κόμματος VMRO-DPMNE (σημερινό κόμμα Γκρούεφσκι) και πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (1998-2002), ζήτησε και έλαβε το 2006 βουλγαρική υπηκοότητα και διαβατήριο, διακηρύσσοντας πως είναι Βούλγαρος και αλλάζοντας το επώνυμό του σε Γκεοργκίεβ! Το ίδιο έκαναν και χιλιάδες άλλοι Σκοπιανοί!
► Ακόμη, σημειώνουμε πως η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει πρώτη τα Σκόπια σαν «Μακεδονία», με τη ρητή διευκρίνηση πως δεν αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα», επειδή ακριβώς οι αυτοαποκαλούμενοι «Μακεδόνες» είναι Βούλγαροι και η γλώσσα τους βουλγαρική!
► Μάλιστα όταν το 1941, η Βουλγαρία σαν σύμμαχος των Ναζί, μπήκε στα Σκόπια, όχι μόνο δε συνάντησε καμμία αντίσταση, αλλά έγινε πανηγυρικά και με ενθουσιασμό δεκτή, επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Βούλγαροι, τους οποίους ο Τίτο τρία χρόνια μετά (1944), για να τους αποκόψει από τη Βουλγαρία, τους μετονόμασε αυθαίρετα «Μακεδόνες», πλάθοντας το παραμύθι του δήθεν ξεχωριστού «μακεδονικού έθνους», διεκδικώντας έτσι ταυτόχρονα και τη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή την αληθινή Μακεδονία! Δηλαδή «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»…
Στην παραπάνω φωτογραφία ντοκουμέντο – που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν η εφημερίδα Απογευματινή 15-3-2008, οι Βούλγαροι κάτοικοι των Σκοπίων, φαίνονται να υποδέχονται με ενθουσιασμό και τιμές Γερμανούς και Βουλγάρους, κρατώντας εκτός από το πορτραίτο του μισητού Χίτλερ, το πορτραίτο του τότε βασιλιά της Βουλγαρίας, το χάρτη της «Μεγάλης Μακεδονίας» που ποθούσε ανέκαθεν η Βουλγαρία από τον καιρό των Κομιτατζήδων, αλλά και ένα πανό που έγραφε με νόημα «ένα έθνος, ένας βασιλιάς, ένα βασίλειο»! Το Βουλγαρικό!…
Τότε μάλιστα η Βουλγαρία ενσωμάτωσε τα Σκόπια στην Επικράτειά της, ενώ το 1942, όταν ο βασιλιάς της Βουλγαρίας επισκέφθηκε το κρατίδιο, του επιφυλάχθηκε παλλαϊκή υποδοχή!
► Αξίζει επίσης να καταγραφεί η δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, όταν επισκέφθηκε την 20η Ιουνίου 1993 τη Σουηδία. Τότε – όπως καταγράφει ο ακούραστος Νικόλαος Μάρτης – ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της Σουηδικής Εφημερίδας Svenska Dagbladet για «Μακεδονικό Έθνος» και απάντησε κατηγορηματικά:
«Το “Μακεδονικό” Έθνος το δημιούργησε μετά τον Πόλεμο η Κομιντέρν και είναι Έγκλημα του Τιτοϊσμού και του Σταλινισμού»!
ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΛΑΒΟΙ! ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ “ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ”»!
► Την πλέον κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι και δεν ήταν, δεν υπήρξαν και δεν είναι «Μακεδόνες» και πως δεν υπήρξε ή υπάρχει κανένα «Μακεδονικό Έθνος», έδωσε ο ίδιος ο πρώτος Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ, όπως αποκαλύπτει ο Νικόλαος Μάρτης:
«Το χαρακτηριστικό περιστατικό που αναφέρεται στο βιβλίο του «ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ» του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κίρο Γκλιγκόρωφ (σελ. 259), ότι στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου Κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία του είπαν: “Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας”. Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: “Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία. Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων”»!
► Αλλά καταγράφει ο Μάρτης και άλλη, δήλωση ντοκουμέντο του Κίρο Γκλιγκόρωφ, στην Εφημερίδα TORONTO STAR του Καναδά, στις 15 Μαρτίου 1992:
«Δεν είμαστε “Μακεδόνες” αλλά Σλάβοι. Δεν έχουμε συγγένεια με τον Αλέξανδρο τον Έλληνα και με την Μακεδονία του»!
Τρεις μήνες αργότερα, επαναλαμβάνει τη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες, στις 3 Ιουνίου 1992, λέγοντας:
«Εμείς είμαστε Σλάβοι, δεν έχουμε καμμιά σύνδεση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήρθαμε στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα»!
► Στις 25 Οκτωβρίου 2009, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, επιβεβαιώνει απόλυτα τα παραπάνω:
«Ερώτηση: Το 1993, στα Τίρανα, είχατε δηλώσει ότι ο λαός σας είναι σλαβικής καταγωγής, ότι δεν συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και πως βρεθήκατε στην περιοχή τον 6ο αιώνα μ.Χ..
Γκλιγκόροφ: Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω και να δηλώνω ακριβώς τα ίδια.
Ερώτηση: Γιατί τότε το ανθελληνικό κλίμα και η εμμονή στον «αρχαιομακεδονισμό» τα τελευταία χρόνια στη χώρα σας, δηλαδή να αποδείξουν κάποιοι επίσημα πως κατάγεστε απευθείας από τους αρχαίους Μακεδόνες;
Γκλιγκόροφ: Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτό που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια. Η Ιστορία είναι ένα παγκόσμιο αγαθό – αυτό ασφαλώς σημαίνει πως η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να μην είναι και ελληνική. Οι Έλληνες νομίζουν πως εμείς θέλουμε να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Δεν λέω πως οι ανησυχίες αυτές είναι άνευ λόγου, αφού υπάρχουν υπερβολές και από τη δική μας πλευρά. Υπάρχουν ιστορικοί στη χώρα μου που υποστηρίζουν πως εμείς βρισκόμαστε στα χώματα αυτά 2.000 χρόνια πριν από τον Μέγα Αλέξανδρο. Για γέλια, δηλαδή… Έλεγα σε έναν φίλο μου ιστορικό ότι έτσι όπως πάμε θα βγούμε απευθείας απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα αποδειχτεί και ότι ο Παράδεισος είναι «μακεδονικός» και ιδιοκτησία μας…»!!!
ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Όπως και να έχει, οι παλαιότεροι κάτοικοι των σημερινών Σκοπίων είναι οι Έλληνες και οι Αλβανοί. Οι υπόλοιποι, ήρθαν δεκάδες αιώνες μετά και γι΄ αυτό δεν μπορεί να είναι «Μακεδόνες» ούτε γεωγραφικά, αφού η Μακεδονία έφτανε ως Αχρίδα, Μοναστήρι, Κρούσοβο, Περλεπέ, Γευγελή, ενώ από εκεί και πάνω η περιοχή ονομαζόταν γεωγραφικά Παιονία και οι κάτοικοι Παίονες (Στρώμνιτσα, Στόβοι, Βελεσσά, Στιπ) και τέλος πιο πάνω η περιοχή της πόλεως των Σκοπίων, του Κουμάνοβου και του Τετόβου ονομαζόταν Δαρδανία και οι κάτοικοι Δάρδανοι, σφοδροί πολέμιοι ανέκαθεν των Μακεδόνων!
Άρα τουλάχιστον τα 2/3 του σημερινού κρατιδίου των Σκοπίων, είναι εκτός της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας! Και επομένως ούτε γεωγραφικά – όπως υποστηρίζουν προπαγανδιστές – δεν δικαιούνται να ονομάζονται «Μακεδονία»!
Σημειώνεται πως τα Σκόπια κάνουν εθνική-εθνολογική-ιστορική χρήση του όρου και όχι γεωγραφική. Ισχυρίζονται ότι αποτελούν «έθνος» Μακεδόνων και θα είναι εγκληματική εκείνη η Κυβέρνηση που τυχόν θα τους παραδώσει τον ελληνικό ιστορικό όρο «Μακεδονία»!
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
Τέλος, αναφέρουμε τη σύνθεση του σημερινού πληθυσμού του κρατιδίου που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές: περίπου 240.000 – 300.000 Έλληνες (ελληνόφωνους, σλαβόφωνους ή βλαχόφωνους), περίπου 600.000 Αλβανούς, 100.000-200.000 Ρομά και περίπου 1.000.000 λοιπούς Σκοπιανούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλγαρικής καταγωγής, ενώ λιγότεροι είναι οι Σέρβοι, οι Βόσνιοι, οι Τουρκόφωνοι και άλλες μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες!
ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ …«ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ»;
Κάποιοι πολιτικοί, για να δικαιολογήσουν την πολιτική ανεπάρκειά τους και για να διευκολύνουν κερδοφόρες επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στα Σκόπια δισεκατομμυρίων δραχμών τότε, προέβαλαν από νωρίς τον ισχυρισμό ότι τάχα «δε συμφέρει να χαρίσουμε τα Σκόπια στη Βουλγαρία», παραβλέποντας τις μεγάλες Αλβανικές και Ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες που διαβιούν εκεί ως τώρα, και αποτελούν το κλειδί των δυναμικών μελλοντικών εξελίξεων στην περιοχή.
Φαίνεται για κάποιους πως είναι πιο βολικό αντί «να χαρίσουν τα Σκόπια στη Βουλγαρία», να χαρίσουν τελικά την ίδια τη Μακεδονία μας στα Σκόπια (που έχουν πίσω τους Τούρκους, Σόρος, Πολυεθνικές Εταιρείες και Αμερικανικές Υπηρεσίες), μαζί με τους Έλληνες των Σκοπίων…
Εξ άλλου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ολοκληρωτική ενσωμάτωση των Σκοπίων στη Βουλγαρία. Ίσα ίσα, διαφαίνεται βάση των μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων της γείτονος, ως πιο πιθανή και δημοκρατική εξέλιξη, η τριχοτόμηση της περιοχής… (Αλβανικός, Ελληνοσερβικός, Βουλγαρικός τομέας)
Αλβανία και Βουλγαρία, έχουν σπεύσει ήδη να θεμελιώσουν μελλοντικά δικαιώματα. Η Ελλάδα;
http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=2268
David Harris: “Προσβλέπουμε σε στρατηγική συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδας”
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee/AJC), ο οποίος τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε την Αθήνα και τη Λευκωσία, θεωρεί μη αποδεκτή την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο, μιλάει για στρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις που μπορεί να προκύψουν για το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο, ενώ παράλληλα προειδοποιεί για ένταση που μπορεί να προκαλέσουν οι αβάσιμες διεκδικήσεις που εγείρουν «άλλες χώρες» της περιοχής.
– Πώς βλέπει η εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ την Ελλάδα;
– Ολοι, όχι μόνον οι Εβραίοι, τη βλέπουν ως το λίκνο της δημοκρατίας, ελκυστικό τουριστικό προορισμό, παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ, υπολογίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ, και ευπρόσδεκτη όαση σταθερότητας στα Βαλκάνια.
– Τι έχει αλλάξει στο γεωπολιτικό σκηνικό μετά τις επισκέψεις Παπανδρέου και Νετανιάχου και τη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων;
– Πολλά έχουν αλλάξει. Οσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων γνωρίζουν ότι η Αθήνα είχε τηρήσει ψυχρή στάση κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες ύπαρξης του Ισραήλ. Αυτό άρχισε να αλλάζει υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη πριν από είκοσι χρόνια. Με την πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Νετανιάχου και τη συζήτηση για στρατηγική συνεργασία, εισερχόμαστε σε ένα εντελώς νέο και ευπρόσδεκτο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις.
– Πόσο χρήσιμη θεωρείτε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής –συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής– συνεργασίας;
– Πολύ χρήσιμη. Και οι δύο χώρες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο. Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη δημοκρατία και φοβούνται την εξάπλωση του εξτρεμισμού από τη Μ. Ανατολή, ενώ έχουν να μοιραστούν πολλά στη γεωργία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ασφάλεια και την επιστημονική έρευνα.
– Πόσο έχει ενοχλήσει η στάση του κ. Ερντογάν;
– Θαύμαζα πάντα το όραμα του Ατατούρκ για μια σύγχρονη, δημοκρατική Τουρκία με δυτικό προσανατολισμό. Εχω πολλούς φίλους στην Τουρκία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του ’99, η AJC συγκέντρωσε χρήματα για την ανέγερση σχολείου στην πληγείσα περιοχή. Με αυτό το δεδομένο, η αλλαγή προσανατολισμού της Τουρκίας μας λυπεί. Είναι το Ιράν, η Συρία, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, φυσικοί φίλοι και εταίροι της Τουρκίας; Η απάντηση θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Το να βλέπει κανείς την Τουρκία να ψηφίζει με το Ιράν ενάντια στην παγκόσμια πλειοψηφία στο Σ. Α. του ΟΗΕ ήταν ιδιαίτερα επώδυνο. Η Τουρκία έπρεπε να είναι η πρώτη, όχι η τελευταία χώρα που να ανησυχεί για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
– Η δραματική επιδείνωση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα οδηγήσει στον τερματισμό της υποστήριξης που παρείχε η εβραϊκή κοινότητα στην Αγκυρα;
– Πολλοί στην εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής έχουν επανεξετάσει την παραδοσιακή υποστήριξη προς την Τουρκία, ενώ ελπίζουν ότι αυτή η φάση θα αποδειχθεί προσωρινή. Πολλές εβραϊκές οργανώσεις έχουν διακόψει κάθε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους. Δεν είμαστε μεταξύ αυτών, καθώς πιστεύουμε στην ανάγκη διαύλων επικοινωνίας. Παραταύτα, υπάρχει ευρεία απογοήτευση που δεν περιορίζεται μόνο στους Αμερικανοεβραίους. Ρωτήστε όλους τους ιθύνοντες στην Ουάσιγκτον πώς αισθάνονται για την ψήφο της Τουρκίας στο Σ. Α. για το Ιράν.
– Πώς βλέπετε τον ρόλο της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της χώρας από την Τουρκία;
– Σαφώς η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν πολλά κοινά και είναι ευπρόσδεκτη η εξελισσόμενη σύσφιγξη των σχέσεων. Ως ζήτημα αρχής, είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς την έννοια ενός μόνιμα διαιρεμένου νησιού και την παρουσία μεγάλης δύναμης Τούρκων στρατιωτών εδώ και τόσες δεκαετίες.
– Πόσο σημαντική θεωρείτε τη συνεργασία για εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αν. Μεσόγειο;
– Εάν αυτά τα σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου βρεθούν όχι μόνο στα ισραηλινά ύδατα, αλλά και στα ελληνικά και στα κυπριακά, τότε αυτό θα έχει ριζικές στρατηγικές και οικονομικές προεκτάσεις. Πάντως, πρέπει να παρακολουθήσουμε με πολλή προσοχή την απόπειρα άλλων χωρών να εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.
– Τι συζητήσατε με τους κ. Παπανδρέου και Σαμαρά;
– Γνωρίζω και τους δύο πολλά χρόνια. Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις οικονομικές προκλήσεις, τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους, αλλά και να μάθουμε περισσότερα για το πώς βλέπουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Τουρκίας. Συζητήσαμε την απειλή από το Ιράν. Φανταστείτε ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά όπλα. Οι γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα παραμείνουν απαθείς ή θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν και αυτές πυρηνικά; Μιλήσαμε για το νέο κεφάλαιο στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, το οποίο και οι δύο υποστηρίζουν, ενώ θίξαμε επίσης τις ανησυχίες της εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας.
– Τι εικόνα έχετε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα;
– Πάντα είχαμε στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Με ηγέτες της, όπως ο Αντι Αθενς και ο Αντι Μάνατος, είμαστε φίλοι και εταίροι εδώ και πολλά χρόνια. Εχουμε συνεργασθεί σε πολλά θέματα που απασχολούν και τις δύο κοινότητες. Βλέπουμε με υπερηφάνεια τους πολλούς καρπούς της συνεργασίας μας και προσβλέπουμε με ενθουσιασμό και σε άλλες κοινές προσπάθειες.
– Η διαφαινόμενη συνεργασία εβραϊκής και ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα επικεντρωθεί και στην ελληνική οικονομία;
– Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται. Η ελληνική οικονομία περνά δύσκολες στιγμές. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερη προσοχή στην Ελλάδα, περισσότερο τουρισμό και διερεύνηση οικονομικών ευκαιριών.
Σχετικό δημοσίευμα:
Kόσμος του Επενδυτή, 29/08/2010
Ετικέτες
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κόλαση είναι εξώθερμος ή ενδόθερμος;
Η ακόλουθη είναι μια πραγματική ερώτηση που δόθηκε πριν χρόνια στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα χημικών μηχανικών.
Η απάντηση ήταν τόσο εμβριθής ώστε ο καθηγητής την τοιχοκόλλησε στον πίνακα ανακοινώσεων και έκτοτε έχει γίνει θρύλος!
Οι περισσότεροι φοιτητές τεκμηρίωσαν τις απαντήσεις τους χρησιμοποιώντας τον νόμο του Boyle, (τα αέρια ψύχονται όταν εκτονώνονται και θερμαίνονται όταν συμπιέζονται) ή κάποιο παραπλήσιο φυσικό νόμο.
"Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε πως μεταβάλλεται η μάζα της κόλασης, συναρτήσει του χρόνου. Άρα, πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό μετακίνησης των ψυχών προς την κόλαση καθώς και τον ρυθμό αποχώρησης από αυτήν.
Πιστεύω πως ασφαλώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι άπαξ και μία ψυχή εισαχθεί στην κόλαση, δεν θα αποχωρήσει ποτέ. Έτσι λοιπόν, καμία ψυχή δεν φεύγει.
Όσο για τον αριθμό των ψυχών που εισέρχονται στην κόλαση, ας εξετάσουμε τις διάφορες θρησκείες που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα. Μερικές από αυτές τις θρησκείες, διακηρύσσουν ότι όσοι δεν είναι μέλη τους, τους περιμένει η κόλαση.
Εφ' όσον υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιες θρησκείες και οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε περισσότερες από μία θρησκείες, προκύπτει ότι όλες οι ψυχές, πηγαίνουν στην κόλαση.
Λαμβάνοντας τους ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων ως έχουν, μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση, αυξάνεται με εκθετική μορφή.
Τώρα, παρατηρούμε τον ρυθμό μεταβολής του όγκου στην κόλαση διότι ο νόμος του Boyle ορίζει ότι προκειμένου η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση να παραμείνουν σταθερές, ο όγκος οφείλει να αυξάνεται καθώς προστίθενται ψυχές.
Αυτό μας δίνει δύο πιθανότητες:
1. Αν η κόλαση διογκούται με ρυθμό μικρότερο από τον ρυθμό εισαγωγής των ψυχών σε αυτήν, τότε η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση θα αυξάνεται έως ότου αυτή εκραγεί.
2. Βεβαίως, αν η κόλαση διογκούται με ρυθμό γρηγορότερο από τον ρυθμό εισόδου των ψυχών σε αυτήν, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα μειώνονται έως ότου η κόλαση παγώσει.
Ο φοιτητής έλαβε το μοναδικό 10.
Αναρτήθηκε από ΣΟΥΙΤΑ
Η απάντηση ήταν τόσο εμβριθής ώστε ο καθηγητής την τοιχοκόλλησε στον πίνακα ανακοινώσεων και έκτοτε έχει γίνει θρύλος!
Ερώτηση:
- Η κόλαση είναι εξώθερμος (αποδίδει θερμότητα) ή ενδόθερμος;
(απορροφά θερμότητα);
- Η κόλαση είναι εξώθερμος (αποδίδει θερμότητα) ή ενδόθερμος;
(απορροφά θερμότητα);
Οι περισσότεροι φοιτητές τεκμηρίωσαν τις απαντήσεις τους χρησιμοποιώντας τον νόμο του Boyle, (τα αέρια ψύχονται όταν εκτονώνονται και θερμαίνονται όταν συμπιέζονται) ή κάποιο παραπλήσιο φυσικό νόμο.
Ένας όμως φοιτητής, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
"Αρχικά, πρέπει να ξέρουμε πως μεταβάλλεται η μάζα της κόλασης, συναρτήσει του χρόνου. Άρα, πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό μετακίνησης των ψυχών προς την κόλαση καθώς και τον ρυθμό αποχώρησης από αυτήν.
Πιστεύω πως ασφαλώς μπορούμε να υποθέσουμε ότι άπαξ και μία ψυχή εισαχθεί στην κόλαση, δεν θα αποχωρήσει ποτέ. Έτσι λοιπόν, καμία ψυχή δεν φεύγει.
Όσο για τον αριθμό των ψυχών που εισέρχονται στην κόλαση, ας εξετάσουμε τις διάφορες θρησκείες που υπάρχουν στον κόσμο σήμερα. Μερικές από αυτές τις θρησκείες, διακηρύσσουν ότι όσοι δεν είναι μέλη τους, τους περιμένει η κόλαση.
Εφ' όσον υπάρχουν περισσότερες από μία τέτοιες θρησκείες και οι άνθρωποι δεν ανήκουν σε περισσότερες από μία θρησκείες, προκύπτει ότι όλες οι ψυχές, πηγαίνουν στην κόλαση.
Λαμβάνοντας τους ρυθμούς γεννήσεων και θανάτων ως έχουν, μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αριθμός των ψυχών στην κόλαση, αυξάνεται με εκθετική μορφή.
Τώρα, παρατηρούμε τον ρυθμό μεταβολής του όγκου στην κόλαση διότι ο νόμος του Boyle ορίζει ότι προκειμένου η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση να παραμείνουν σταθερές, ο όγκος οφείλει να αυξάνεται καθώς προστίθενται ψυχές.
Αυτό μας δίνει δύο πιθανότητες:
1. Αν η κόλαση διογκούται με ρυθμό μικρότερο από τον ρυθμό εισαγωγής των ψυχών σε αυτήν, τότε η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση θα αυξάνεται έως ότου αυτή εκραγεί.
2. Βεβαίως, αν η κόλαση διογκούται με ρυθμό γρηγορότερο από τον ρυθμό εισόδου των ψυχών σε αυτήν, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα μειώνονται έως ότου η κόλαση παγώσει.
Τι από τα δύο ισχύει λοιπόν:
Αν αποδεχθούμε αυτό που είπε κάποια πρώην μου προς εμένα, κατά την διάρκεια του πρώτου έτους, ότι"...θα είναι μία παγωμένη μέρα στην κόλαση πριν κοιμηθώ μαζί σου..."
και συνυπολογίσω το γεγονός ότι συνεχίζω να μην έχω πετύχει να έχω σεξουαλικές σχέσεις μαζί της, τότε η 2η πιθανότητα δεν μπορεί να ισχύει και έτσι, είμαι σίγουρος ότι η κόλαση είναι εξώθερμη και δεν θα παγώσει."Ο φοιτητής έλαβε το μοναδικό 10.
15 εκ Τούρκοι είναι κρυπτοχριστιανοι (Δείτε και το βίντεο)
''ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΛΕΡ'' ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Με κομμένη κυριολεκτικά ανάσα παρακολούθησε το κοινό τη διάλεξη του γνωστού Δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη , που έγινε στο Δήμο Θέρμης και μεταδόθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4ε της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικά με την Ορθοδοξία στη σημερινή Τουρκία.
Ο Δημοσιογράφος, με πολυετή έρευνα, με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύματα του ίδιου του Τουρκικού Τύπου, ακόμα και με βίντεο από εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, αποκάλυψε μια άλλη, εντελώς άγνωστη και θαμμένη πλευρά της πραγματικότητας στη σημερινή Τουρκία, κατά την οποία δεκάδες, εκατοντάδες βαφτίζονται φανερά πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι, χιλιάδες είναι εκείνοι που μεταβαίνουν στα Ορθόδοξα προσκυνήματα, Εκκλησιές και Αγιάσματα, ενώ επιφανείς Τούρκοι παρακολουθούν με δέος τη Θεία Λειτουργία!!!
Ο Νίκος Χειλαδάκης, ανέφερε πάμπολλες, συγκεκριμένες και επώνυμες περιπτώσεις μουσουλμάνων που ζήτησαν να βαφτιστούν Χριστιανοί, ενώ παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα!!! (σ.σ. πράγμα που δείχνει πως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις Προφητείες του Αγίου Κοσμά για το «1/3 των Τούρκων που θα γίνουν Χριστιανοί» και με βάση το σημερινό πληθυσμό, φαίνεται πως πρόκειται για περίπου 15 με 20 εκατομμύρια ψυχές!!!)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ
Ο κ. Χειλαδάκης παρουσίασε επίσης με αδιάσειστα βίντεο τουρκικών καναλιών, τους χιλιάδες κυριολεκτικά Τούρκους «μουσουλμάνους», που κατακλύζουν την Εκκλησία του Αϊ Γιώργη του Κουδουνά, αφήνοντας τάματα, προσκυνώντας τις άγιες εικόνες και πηγαίνοντας σε ατέλειωτες ουρές για να χριστούν με το λαδάκι από το καντήλι του Αγίου!!!
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ
Μια άλλη πάλι εκπληκτική περίπτωση, είναι και εκείνη κοντά στα Άδανα, που όπως ανέφερε ο Νίκος Χειλαδάκης, συγκεντρώνει εκατοντάδες ασθενείς Τούρκους, που γίνονται καλά από μια γυναίκα, η οποία ομολόγησε στην Τουρκική Τηλεόραση, ότι τη θεραπευτική της δύναμη την αντλεί από μια κατακόμβη-σπήλαιο, όπου αγίασαν 7 Χριστιανοί Μάρτυρες!!!
ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ
Το συγκλονιστικότερο όμως όλων, είναι εκείνο που ο έγκριτος Δημοσιογράφος ανέφερε για τη Σεβάστεια, ξεκινώντας από το Συναξάρι του Αρχαγγελου Μιχαήλ, όπου αναφέρετε η θεραπεία κάποιου πλουσίου στο Αγίασμα του Ταξιάρχη στη Σεβάστεια!
Εκεί, στο θυματουργικότατο εκείνο Αγίασμα, είχε χτιστεί περικαλλέστατος Ιερός Ναός, θαύμα αρχιτεκτονικής, που όμως δεν υπάρχει πια.
Αλλά υπάρχει το ΑΓΙΑΣΜΑ του ΤΑΞΙΑΡΧΗ, γεμάτο με εκατοντάδες μικρά ψαράκια, τα οποία γλείφουν τις πληγές, ή τα σημεία πάθησης των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που πηγαίνουν εκεί από όλο τον κόσμο και γίνονται καλά, μπαίνοντας μέσα στο ΑΓΙΑΣΜΑ!!!
Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν χτίσει ξενοδοχεία και δωμάτια για να εκμεταλλευτούν τον «θεραπευτικό» τουρισμό που έρχεται ακόμα και από τη Ρωσία!!!
«ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΟΥ»
Και ο επίλογος όμως του Νίκου Χειλαδάκη ήταν εξίσου συναρπαστικός, όταν αποκάλυψε πως αν και δουλεύει χρόνια σε μεγάλες εφημερίδες, καμία εφημερίδα και κανένα Μέσο Ενημέρωσης δε δέχτηκε μέχρι τώρα μέσα στην Ελλάδα να προβάλει όλο αυτό το συγκλονιστικό υλικό, για την Ορθοδοξία μέσα στην Τουρκία!... (σ.σ. Με την εξαίρεση της 4ε)
pistos.gr
Με κομμένη κυριολεκτικά ανάσα παρακολούθησε το κοινό τη διάλεξη του γνωστού Δημοσιογράφου Νίκου Χειλαδάκη , που έγινε στο Δήμο Θέρμης και μεταδόθηκε από τον Τηλεοπτικό Σταθμό 4ε της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, σχετικά με την Ορθοδοξία στη σημερινή Τουρκία.
Ο Δημοσιογράφος, με πολυετή έρευνα, με απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία, πολλά εκ των οποίων δημοσιεύματα του ίδιου του Τουρκικού Τύπου, ακόμα και με βίντεο από εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, αποκάλυψε μια άλλη, εντελώς άγνωστη και θαμμένη πλευρά της πραγματικότητας στη σημερινή Τουρκία, κατά την οποία δεκάδες, εκατοντάδες βαφτίζονται φανερά πλέον Χριστιανοί Ορθόδοξοι, χιλιάδες είναι εκείνοι που μεταβαίνουν στα Ορθόδοξα προσκυνήματα, Εκκλησιές και Αγιάσματα, ενώ επιφανείς Τούρκοι παρακολουθούν με δέος τη Θεία Λειτουργία!!!
Ο Νίκος Χειλαδάκης, ανέφερε πάμπολλες, συγκεκριμένες και επώνυμες περιπτώσεις μουσουλμάνων που ζήτησαν να βαφτιστούν Χριστιανοί, ενώ παρουσίασε τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας τουρκικής εφημερίδας, που καταγράφει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στην Τουρκία τον εξωφρενικό αριθμό των 8.000.000 πωλήσεων Αγίων Γραφών, στην τουρκική γλώσσα!!! (σ.σ. πράγμα που δείχνει πως είναι πραγματικά πολλά εκατομμύρια οι Κρυπτοχριστιανοί στην Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις Προφητείες του Αγίου Κοσμά για το «1/3 των Τούρκων που θα γίνουν Χριστιανοί» και με βάση το σημερινό πληθυσμό, φαίνεται πως πρόκειται για περίπου 15 με 20 εκατομμύρια ψυχές!!!)
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΔΟΥΝΑΣ
Ο κ. Χειλαδάκης παρουσίασε επίσης με αδιάσειστα βίντεο τουρκικών καναλιών, τους χιλιάδες κυριολεκτικά Τούρκους «μουσουλμάνους», που κατακλύζουν την Εκκλησία του Αϊ Γιώργη του Κουδουνά, αφήνοντας τάματα, προσκυνώντας τις άγιες εικόνες και πηγαίνοντας σε ατέλειωτες ουρές για να χριστούν με το λαδάκι από το καντήλι του Αγίου!!!
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ
Μια άλλη πάλι εκπληκτική περίπτωση, είναι και εκείνη κοντά στα Άδανα, που όπως ανέφερε ο Νίκος Χειλαδάκης, συγκεντρώνει εκατοντάδες ασθενείς Τούρκους, που γίνονται καλά από μια γυναίκα, η οποία ομολόγησε στην Τουρκική Τηλεόραση, ότι τη θεραπευτική της δύναμη την αντλεί από μια κατακόμβη-σπήλαιο, όπου αγίασαν 7 Χριστιανοί Μάρτυρες!!!
ΤΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ
Το συγκλονιστικότερο όμως όλων, είναι εκείνο που ο έγκριτος Δημοσιογράφος ανέφερε για τη Σεβάστεια, ξεκινώντας από το Συναξάρι του Αρχαγγελου Μιχαήλ, όπου αναφέρετε η θεραπεία κάποιου πλουσίου στο Αγίασμα του Ταξιάρχη στη Σεβάστεια!
Εκεί, στο θυματουργικότατο εκείνο Αγίασμα, είχε χτιστεί περικαλλέστατος Ιερός Ναός, θαύμα αρχιτεκτονικής, που όμως δεν υπάρχει πια.
Αλλά υπάρχει το ΑΓΙΑΣΜΑ του ΤΑΞΙΑΡΧΗ, γεμάτο με εκατοντάδες μικρά ψαράκια, τα οποία γλείφουν τις πληγές, ή τα σημεία πάθησης των δεκάδων χιλιάδων Τούρκων, που πηγαίνουν εκεί από όλο τον κόσμο και γίνονται καλά, μπαίνοντας μέσα στο ΑΓΙΑΣΜΑ!!!
Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν χτίσει ξενοδοχεία και δωμάτια για να εκμεταλλευτούν τον «θεραπευτικό» τουρισμό που έρχεται ακόμα και από τη Ρωσία!!!
«ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΟΥ»
Και ο επίλογος όμως του Νίκου Χειλαδάκη ήταν εξίσου συναρπαστικός, όταν αποκάλυψε πως αν και δουλεύει χρόνια σε μεγάλες εφημερίδες, καμία εφημερίδα και κανένα Μέσο Ενημέρωσης δε δέχτηκε μέχρι τώρα μέσα στην Ελλάδα να προβάλει όλο αυτό το συγκλονιστικό υλικό, για την Ορθοδοξία μέσα στην Τουρκία!... (σ.σ. Με την εξαίρεση της 4ε)
pistos.gr
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών
Ανησυχία προκαλούν οι πτώσεις αεροσκαφών, οι περικοπές, τα ανταλλακτικά και το κλίμα που διαμορφώνεται στις Ενοπλες Δυνάμεις. «Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση», λέει ένας από τους άγραφους κανόνες. Αν μεταφέρουμε τον κανόνα σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στις Ενοπλες Δυνάμεις, εύλογα ανακύπτουν ερωτήματα και έντονος προβληματισμός, καθώς διανύουμε έναν από τους χειρότερους μήνες από πλευράς δυστυχημάτων και ατυχημάτων.
Μέσα στον μήνα αυτό, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια εκπαίδευσης. Η αρχή έγινε στις 30 Ιουλίου, όταν στα Μέγαρα κατέπεσε και τυλίχτηκε στις φλόγες ελικόπτερο «Απάτσι» του Στρατού, παγιδεύοντας στις φλεγόμενες λαμαρίνες τους δύο χειριστές του, που ανασύρθηκαν λίγη ώρα αργότερα νεκροί.
Στις 19 Αυγούστου, Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του όταν, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών, έπεσε από ύψος 22 μέτρων και τραυματίσθηκε θανάσιμα.
Την περασμένη Πέμπτη στη λίστα θανάτου προστέθηκε ένα ακόμη όνομα, του 33χρονου Σμηναγού Αναστάσιου Μπαλατσούκα, μετά την εναέρια σύγκρουση των δύο μαχητικών F-16, δυτικά του Γαϊδουρονησίου, στην Κρήτη. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν δύο αναγκαστικές προσγειώσεις ελικοπτέρων, η πρώτη στις 10 Αυγούστου, όταν το ελικόπτερο Agusta Bell, της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Ανάφη με βλάβη στον κινητήρα. Η δεύτερη, λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Αυγούστου, όταν ελικόπτερο τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, παρουσίασε απώλεια ισχύος και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στον Βόλο.
Το ηθικό
Η κατάσταση που διαμορφώνεται με τα επαναλαμβανόμενα το τελευταίο διάστημα περιστατικά, προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν είναι ότι τα πολλά αρνητικά γεγονότα συσσωρευμένα σε τόσο σύντομο διάστημα, δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ηθικό των υπηρετούντων.
Ερχονται, δε, να προστεθούν σ' ένα κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των οικονομικών περικοπών και όσων συνεπάγεται η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στη δυσαρέσκεια, επίσης, που προκλήθηκε από τις ανακοινώσεις για περικοπές σε επιδόματα.
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές αγωνίας για τα προβλήματα που συσσωρεύονται. Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις προμήθειες ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός αεροσκαφών, αλλά και πλοίων, να παραμένει ακινητοποιημένος.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια, στο πλαίσιο των περικοπών, να εξοικονομηθούν καύσιμα. Αυτό, όπως επισημαίνουν έμπειροι στρατιωτικοί, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εκπαιδεύσεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί. «Δεν έχουμε πτώση στο επίπεδο ετοιμότητας, αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι όσο περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονται, τόσο καλύτερα είναι», αναφέρει αξιωματικός.
Συνάδελφός του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά και τις ελλείψεις, σε συνδυασμό με τον γηράσκοντα στόλο, σε όλα τα Οπλα, αναφέρει ότι, σε πολλές περιπτώσεις, «σκυλεύουμε τα οχήματα, τα πλοία, τα ιπτάμενα μέσα που πλησιάζουν να περιέλθουν σε αχρηστία, προκειμένου να διατηρήσουμε σε καλύτερη κατάσταση τα υπόλοιπα». Προσθέτει ότι αυτό ανέκαθεν συνέβαινε, αλλά, πλέον, δείχνει να επιδεινώνεται διαρκώς.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ότι η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και πιθανόν θα χειροτερέψει, λόγω της αποχώρησης σημαντικού αριθμού στελεχών από τις μεσαίες κλίμακες του στρατεύματος, ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό. «Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι στελέχη με σημαντική εμπειρία και γνώσεις που αποχωρούν και τα κενά καλούνται να καλύψουν νεότεροι, σε μια όχι απόλυτα ομαλή διαδοχή», επισημαίνεται.
Ρίσκο
Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά του νομίσματος, η παραδοχή ότι οι εκπαιδεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ιδιαίτερου βαθμού δυσκολίας. «Για να έχεις υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, πρέπει να κάνεις δύσκολες ασκήσεις. Αυτό συνεπάγεται και αυξημένο ποσοστό ρίσκου», λένε στην «Κ» αξιωματικοί της Π.Α., προσθέτοντας ότι οι δείκτες ατυχημάτων στη χώρα μας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό ασκήσεων υψηλής επικινδυνότητας, είναι χαμηλοί.
Οι ασκήσεις σαν αυτή με τη τραγική κατάληξη την περασμένη Πέμπτη, γίνονται με προσομοίωση εμπόλεμης κατάστασης, με υπερηχητικές ταχύτητες, σε συνθήκες που η παραμικρή αστοχία μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι αξιωματικοί της Π.Α. επισημαίνουν ότι ειδικά γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πρωταρχικής σημασίας να έχουν καθαρό μυαλό. «Να μην τους απασχολούν τα θέματα των επιδομάτων, να μην τους ανησυχούν όσα ακούνε για ανταλλακτικά.
Οι πιλότοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και πρέπει να είναι διαρκώς ετοιμοπόλεμοι, όταν μπαίνουν στα μαχητικά θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε αρνητική φόρτιση».
Καθυστερούν τα νέα
Τα δύο F-16 που συγκρούστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Κρήτη και συνετρίβησαν στη θάλασσα είναι από την τελευταία παρτίδα μαχητικών που παρέλαβε η Πολεμική Αεροπορία. Συνολικά, ο στόλος της Π.Α. εκτιμάται ότι βρίσκεται σε οριακή κατάσταση ως προς τις ανάγκες ανανέωσης, κάτι που έχει επισημανθεί πολλές φορές.
Ωστόσο, οι αποφάσεις για προμήθεια νέων μαχητικών, που είχαν προαναγγελθεί από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης, ακόμα δεν έχουν προχωρήσει. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, θα καθυστερήσουν κι άλλο, έχουν ήδη μεταφερθεί για το επόμενο έτος, με την προτεραιότητα να δίδεται στη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και τη διατήρησή τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση.
kathimerini.gr
Μια ανάσα από το “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο Σκοπιανό αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μακεδονίας της Κυριακής”, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.
Της Αγγελικής Σπανού
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.
Περίπου “έναντι όλων”
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.
Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.
Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.Makthes.gr
Της Αγγελικής Σπανού
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.
Περίπου “έναντι όλων”
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.
Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.
Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.Makthes.gr
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/blog-post_4656.html#ixzz0y103y4XR
Το Αμερικανοεβραϊκό λόμπι «αποβιβάζεται» στη Κύπρο.
Δώσαμε την άδεια στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει σε άσκηση τους, τους δικούς μας S-300;
Σε μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε στο Ισραήλ την άδεια να χρησιμοποιήσει για άσκηση τους ρωσικούς πυραύλους S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, αναφέρει η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη ισραηλινή ιστοσελίδα
“DEBKA” ενώ αξιωματούχοι στην Αθήνα αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις», ήταν από την πλευρά τους, το σχόλιο ρωσικών στρατιωτικών πηγών. Η εξάσκηση με τους S-300 έχει σημασία για το Ισραήλ για την περίπτωση μιας επίθεσης κατά του Ιράν, στην ανάγκη της οποίας ή - εναλλακτικά - ενός ναυτικού αποκλεισμού αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, ένας υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων εκπρόσωποι του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Η εμφάνιση τους προκάλεσε αντιφατικά αισθήματα στη Μεγαλόνησο, όπου άλλοι μεν ελπίζουν ότι η συμμαχία με το εβραϊκό στοιχείο θα δυναμώσει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κύπρου, άλλοι δε ανησυχούν ότι μπορεί να δοθεί η εντύπωση μιας πολύ πομπώδους, ελάχιστα διακριτικής προσέγγισης, που αφήνει την εντύπωση μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής χωρίς αρχές, αλλά και χωρίς συγκεκριμένα ανταλλάγματα για την κυπριακή και ελληνική πλευρά. Από την ελληνική πλευρά έπεσαν ακόμα δύο ιδέες: η υποστήριξη και από το Ισραήλ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ελληνικών και κυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αμφότερες όμως απερρίφθησαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση από την ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Σύσφιγξη σχέσεων.
Στο μεταξύ, την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Ισραήλ επισκέφθηκε ο Ντέιβιντ Χάρις της American Jewish Committee, που συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Χάρις πραγματοποιεί αναγνώριση εδάφους στα τρία κράτη και εξετάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του. ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Λίμπερμαν, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων με Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τόσο το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ, όσο και το Ισραήλ., επιδιώκουν να βρουν τρόπους αντίδρασης στη διαφαινόμενη ρήξη με την Τουρκία, να την πιέσουν και να την υποκαταστήσουν, όσο είναι αυτό δυνατό...
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει έντονα την ανάπτυξη των σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας με το Ισραήλ., ταυτόχρονα όμως δεν έχει απομακρυνθεί ούτε κεραία από τη βασική της πολιτική στην περιοχή, την έμφαση δηλαδή στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του Κυπριακού, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ., θέλουν όμως ταυτόχρονα και ελληνοτουρκική φιλία και προσέγγιση. Ανώτερος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζεται πάντως έντονα σκεπτικιστής ως προς όλη αυτή την κινητικότητα. Ασφαλώς είναι τεράστια η δύναμη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι και είναι καλύτερα να τα 'χει κανείς καλά και όχι άσχημα με αυτό, το ερώτημα όμως παραμένει με ποιο στόχο, με ποιο κόστος και με ποια ανταλλάγματα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά την αποτυχία να βρεθεί λύση με τον Ταλάτ και την ανατροπή του τελευταίου, η επίσημη κυπριακή πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο, πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται επί βάσεως που βρίσκει αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα και τον πληθυσμό!
Χαρακτηριστικό του στρατηγικού κομφούζιου που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η κυπριακή παροικία στις ΗΠΑ κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια, για να στείλει η Χίλαρι Κλίντον μήνυμα στο συνέδριο της κυπριακής διασποράς, όταν όμως έστειλε απογοητεύθηκε. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε διάκριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν τις «σκληρές αποφάσεις» που απαιτούνται.
Εφημερίδα: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.11 – 28.10.2010
Σε μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε στο Ισραήλ την άδεια να χρησιμοποιήσει για άσκηση τους ρωσικούς πυραύλους S-300, που βρίσκονται στην Κρήτη, αναφέρει η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη ισραηλινή ιστοσελίδα
“DEBKA” ενώ αξιωματούχοι στην Αθήνα αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση.
«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις», ήταν από την πλευρά τους, το σχόλιο ρωσικών στρατιωτικών πηγών. Η εξάσκηση με τους S-300 έχει σημασία για το Ισραήλ για την περίπτωση μιας επίθεσης κατά του Ιράν, στην ανάγκη της οποίας ή - εναλλακτικά - ενός ναυτικού αποκλεισμού αναφέρθηκε αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά, ένας υπουργός της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων εκπρόσωποι του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Η εμφάνιση τους προκάλεσε αντιφατικά αισθήματα στη Μεγαλόνησο, όπου άλλοι μεν ελπίζουν ότι η συμμαχία με το εβραϊκό στοιχείο θα δυναμώσει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων υπέρ της Κύπρου, άλλοι δε ανησυχούν ότι μπορεί να δοθεί η εντύπωση μιας πολύ πομπώδους, ελάχιστα διακριτικής προσέγγισης, που αφήνει την εντύπωση μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής χωρίς αρχές, αλλά και χωρίς συγκεκριμένα ανταλλάγματα για την κυπριακή και ελληνική πλευρά. Από την ελληνική πλευρά έπεσαν ακόμα δύο ιδέες: η υποστήριξη και από το Ισραήλ της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η ενδεχόμενη ανάπτυξη ελληνικών και κυπριακών ειρηνευτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αμφότερες όμως απερρίφθησαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση από την ισραηλινή πλευρά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Σύσφιγξη σχέσεων.
Στο μεταξύ, την Αθήνα, τη Λευκωσία και το Ισραήλ επισκέφθηκε ο Ντέιβιντ Χάρις της American Jewish Committee, που συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο κ. Χάρις πραγματοποιεί αναγνώριση εδάφους στα τρία κράτη και εξετάζει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από την πλευρά του. ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Λίμπερμαν, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων με Κύπρο, Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τόσο το αμερικανοεβραϊκό λόμπυ, όσο και το Ισραήλ., επιδιώκουν να βρουν τρόπους αντίδρασης στη διαφαινόμενη ρήξη με την Τουρκία, να την πιέσουν και να την υποκαταστήσουν, όσο είναι αυτό δυνατό...
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει έντονα την ανάπτυξη των σχέσεων Λευκωσίας και Αθήνας με το Ισραήλ., ταυτόχρονα όμως δεν έχει απομακρυνθεί ούτε κεραία από τη βασική της πολιτική στην περιοχή, την έμφαση δηλαδή στην ανάγκη ταχείας επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του Κυπριακού, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν συμμαχία Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ., θέλουν όμως ταυτόχρονα και ελληνοτουρκική φιλία και προσέγγιση. Ανώτερος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζεται πάντως έντονα σκεπτικιστής ως προς όλη αυτή την κινητικότητα. Ασφαλώς είναι τεράστια η δύναμη του αμερικανοεβραϊκού λόμπι και είναι καλύτερα να τα 'χει κανείς καλά και όχι άσχημα με αυτό, το ερώτημα όμως παραμένει με ποιο στόχο, με ποιο κόστος και με ποια ανταλλάγματα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μετά την αποτυχία να βρεθεί λύση με τον Ταλάτ και την ανατροπή του τελευταίου, η επίσημη κυπριακή πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο, πόσο μάλλον που ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπραγματεύεται επί βάσεως που βρίσκει αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα και τον πληθυσμό!
Χαρακτηριστικό του στρατηγικού κομφούζιου που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η κυπριακή παροικία στις ΗΠΑ κατέβαλε ιδιαίτερη προσπάθεια, για να στείλει η Χίλαρι Κλίντον μήνυμα στο συνέδριο της κυπριακής διασποράς, όταν όμως έστειλε απογοητεύθηκε. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε διάκριση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάλεσε τους Ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν τις «σκληρές αποφάσεις» που απαιτούνται.
Εφημερίδα: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ – ΣΕΛ.11 – 28.10.2010
Ετικέτες
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,
ΓΝΩΜΕΣ
Πικρές αλήθειες για τους S-300
Σύμφωνα με τον Γλαύκο Κληρίδη, κατά την τελευταία επί του θέματος συνάντηση των ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα, πριν από την απόφαση του Δεκεμβρίου του 1998, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξήγησε ότι ο στόχος των Αθηνών ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην ΕΕ. Εάν γινόταν κρίση, οι στόχοι αυτοί θα τελούσαν εν κινδύνω και η Ελλάδα δεν είχε πρόθεση να εμπλακεί σε περιπέτειες. Συνεπώς, σε περίπτωση κρίσης δεν θα υπερασπιζόταν την Κύπρο. Εκ των πραγμάτων το «casus belli», που είχε τεθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ακυρωνόταν από τον Κώστα Σημίτη.
Ο Πρόεδρος Κληρίδης, για όσους είχαν ζήσει από κοντά τα γεγονότα και από αυτόπτες μάρτυρες, επισήμανε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα εγκατέλειπε την Κύπρο και ότι «θα έπαιρνε ο ίδιος την υπόθεση πάνω του». Όπως και έγινε. Το Δεκέμβριο του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε όλη την ευθύνη και οι S-300 εξορίστηκαν στην Κρήτη!
Η συνάντηση στον Αστέρα
Οι μαρτυρίες συμμετεχόντων στα γεγονότα προς τον γράφοντα αναφέρουν ότι τα πάντα ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Περί το Σεπτέμβριο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχαν καλέσει τον τότε Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη. Εκεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε το «δύσκολο έργο», να εξηγήσει δηλαδή στον Κασουλίδη, γιατί δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο. Και για να είναι πειστικός, άρχισε να αναλύει την ελληνοτουρκική ιστορία, για να επιδείξει ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και ότι η Αθήνα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την Κύπρο! Αυθημερόν, ο κ. Κασουλίδης είχε στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον τότε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Χριστόδουλο Πασιαρδή, ο οποίος πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε στην Κύπρο.
Το μήνυμα ελήφθη. Το ξύλωμα του Δόγματος και της πολιτικής της αποτροπής, η οποία είχε συνταυτιστεί με το ελληνικό casus belli σε περίπτωση τουρκικής προέλασης και τους S-300 απεβίωνε. Και από την πολιτική της αποτροπής, Ελλάδα και Κύπρος μετέπιπταν σε αυτήν του κατευνασμού και της ένταξης στην Ε.Ε. Όμως, με μια διαφορά. Το σενάριο δεν προέβλεπε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά των κρατιδίων του Ανάν! Συγκυριακά και μόνο γλίτωσε από διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εντάχθηκε το 2004 στην Ε.Ε. το ψευδοκράτος ως ισότιμο (όπως υποστήριζε τις 3 Αυγούστου του 2003 ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο Ανάν) των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υποβιβαζόταν σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.
Στρατηγικές αλλαγές και ΝΑΤΟ
Της ακύρωσης της άφιξης των S-300 στην Κύπρο ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1999 η σύλληψη του Οτσαλάν και ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας, το Μάρτιο οι βομβαρδισμοί σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και το φθινόπωρο του 1999 η διπλωματία των Σεισμών, δηλαδή η νέα προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία ήταν προαποφασισμένη, αφού ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και νυν Πρωθυπουργός κάλεσε περί το Φεβρουάριο σε αποστολή του στο Παρίσι Κυπρίους (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) και Ελλαδίτες δημοσιογράφους, για να τους εξηγήσει τη νέα πολιτική της επαναπροσέγγισης. Παρόντες ήταν και οι άγνωστοι τότε συνοδοί του, Δημήτρης Δρούτσας (νυν Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών και Παύλος Γερουλάνος νυν Υπουργός Πολιτισμού).
Συνεπώς:
1. Είτε με την εγκατάσταση των S-300 θα εδημιουργείτο ένα νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επί τη βάσει του οποίου η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της κρίσης, θα ξανάμπαινε στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής μέσω Κύπρου, αφαιρώντας από την Τουρκία σημαντικό ρόλο εντός και εκτός ΝΑΤΟ. Και θα ενίσχυε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τη θέση της διεθνώς, και θα ήταν αξιόπιστη πλέον η αποτροπή και η αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων.
2. Είτε θα υποχωρούσε για να πάρει ανταλλάγματα, αποδεχόμενη, όμως, τη συνέχιση της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, που σηματοδοτήθηκε με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Σίγουρο, πλέον, είναι ότι η ακύρωση της ανάπτυξης των S-300 στην Κύπρο ήταν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια και καταλήγοντας στη Μέση Ανατολή, που σταδιακά αναβάθμιζε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την Τουρκία. Μια αναβάθμιση που ξεπερνά τα όρια των ισοζυγίων δυνάμεων και σήμερα θέτει σε κρίση τις σχέσεις της με το Ισραήλ, του οποίου η Άγκυρα απειλεί την πρωτοκαθεδρία ως περιφερειακής δύναμης.
Η θυσία του Δόγματος, η ισχυρή Ελλάδα και η ένταξη στην Ε.Ε.
ΕΠΕΙΔΗ, όμως, περί ανταλλαγμάτων ο λόγος, ως αποτέλεσμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, ορθό είναι θα εξετάσουμε ποια ήταν η στρατηγική Σημίτη και σε τι αποσκοπούσε. Εάν και πού πέτυχε, εάν και πού απέτυχε και γιατί. Η πολιτική Σημίτη στηριζόταν στην εξής λογική: Να θυσιαστεί το Δόγμα και οι S-300 και η στρατηγική της αποτροπής, για να ληφθούν τα εξής ανταλλάγματα:
1. Να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ για να γίνει ισχυρότερη, και να μπορεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και αλλού.
2. Να λυθεί το Κυπριακό και να ενταχθεί η Κύπρος την Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα μπήκε μεν στην ΟΝΕ, αλλά με ψεύτικα στοιχεία και κρυφούς δανεισμούς υψηλών επιτοκίων, τους οποίους πληρώνει ώς σήμερα. Τελικώς, έγινε μεν μέλος της ΟΝΕ, όμως καταρρέει σήμερα οικονομικά, λόγω και των κακών πολιτικών και οικονομικών διαχειριστικών ενεργειών των κυβερνήσεων Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.
Η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ ισχυρή. Και αν τώρα οι Τούρκοι αφαιρούν από την «Κόκκινη Βίβλο» αναφορά τους στο casus belli στο Αιγαίο, είναι ζήτημα συναφές:
Α. Με τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας, η οποία δεν συνιστά αποτρεπτική απειλή.
Β. Με το ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία φθάνουν έξω από την Εύβοια και το Σούνιο.
Γ. Με το γεγονός ότι οι γκρίζες ζώνες έχουν εμπεδωθεί στο Αιγαίο, που σημαίνει το πάγωμα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δ. Με το ότι η Τουρκία εμπέδωσε αυτό το οποίο ήθελε: Τη φινλανδοποίηση της Ελλάδας.
Ε. Με το γεγονός ότι οι θεωρίες Νταβούτογλου εμφανίζουν φραστικά τις «αποτρεπτικές και μη απειλές», ως εν δυνάμει χώρους συνεργασίας, εφόσον η Τουρκία έχει ήδη επιβάλει τους όρους της.
Και στην περίπτωση της Ελλάδας, η φινλανδοποίηση είναι γεγονός. Με τη στροφή από τη «hard», δηλαδή τη «σκληρή πολιτική», προς τη «soft», δηλαδή την «ήπια πολιτική», κερδίζει τις εντυπώσει διεθνώς, αλλά και την ουσία της επιβολής των δικών της κανόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ποια Κύπρος;
ΣΕ ό,τι αφορά την Κύπρο, η αλήθεια για τα αποτελέσματα της πολιτικής Σημίτη, την οποία αποδέχθηκε και υιοθέτησε η Λευκωσία, έχει ήδη λεχθεί: Συγκυριακά γλίτωσε τη διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν εντάχθηκε στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της στρατηγικής Σημίτη, αλλά του όχι των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το οποίο σχέδιο Ανάν ήταν τμήμα της πολιτικής - στρατηγικής Σημίτη. Συνέβη το εξής αξιοσημείωτο: Το σκηνικό στο Κυπριακό εξελίχθηκε καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπε η στρατηγική Αθηνών - Λευκωσίας.
Η στρατηγική αυτή προνοούσε ακύρωση του Δόγματος, διευκόλυνση της πορείας της Τουρκίας για να καταστεί υποψήφιο για ένταξη κράτος και ένταξη των «κρατών του Ανάν» στην ΕΕ, που σήμαινε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανενόχλητη πορεία της Τουρκίας, για πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Η υπόθεση των S-300 είναι απλώς ένα τμήμα και μόνο της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα, το οποίο, εάν κάποιος αναλύσει ενδελεχώς, θα κατανοήσει το σταθερό στρατηγικό έλλειμμα, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας ως προς την Τουρκία, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το διεθνές περιβάλλον. Και διδάσκει ότι ακόμη και όταν κάτι βγαίνει θετικό, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνιστά αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών και πολύ περισσότερο προκύπτει από συγκυρίες…
Γιάννος Χαραλαμπίδης
Δρ Διεθνών Σχέσεων
Ο Πρόεδρος Κληρίδης, για όσους είχαν ζήσει από κοντά τα γεγονότα και από αυτόπτες μάρτυρες, επισήμανε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα εγκατέλειπε την Κύπρο και ότι «θα έπαιρνε ο ίδιος την υπόθεση πάνω του». Όπως και έγινε. Το Δεκέμβριο του 1998, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε όλη την ευθύνη και οι S-300 εξορίστηκαν στην Κρήτη!
Η συνάντηση στον Αστέρα
Οι μαρτυρίες συμμετεχόντων στα γεγονότα προς τον γράφοντα αναφέρουν ότι τα πάντα ήταν γνωστά εκ των προτέρων. Περί το Σεπτέμβριο του 1998, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχαν καλέσει τον τότε Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Αστέρας στη Βουλιαγμένη. Εκεί ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε το «δύσκολο έργο», να εξηγήσει δηλαδή στον Κασουλίδη, γιατί δεν μπορούσαν να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο. Και για να είναι πειστικός, άρχισε να αναλύει την ελληνοτουρκική ιστορία, για να επιδείξει ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και ότι η Αθήνα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί την Κύπρο! Αυθημερόν, ο κ. Κασουλίδης είχε στείλει μήνυμα προς τον Πρόεδρο Κληρίδη με τον τότε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Χριστόδουλο Πασιαρδή, ο οποίος πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε στην Κύπρο.
Το μήνυμα ελήφθη. Το ξύλωμα του Δόγματος και της πολιτικής της αποτροπής, η οποία είχε συνταυτιστεί με το ελληνικό casus belli σε περίπτωση τουρκικής προέλασης και τους S-300 απεβίωνε. Και από την πολιτική της αποτροπής, Ελλάδα και Κύπρος μετέπιπταν σε αυτήν του κατευνασμού και της ένταξης στην Ε.Ε. Όμως, με μια διαφορά. Το σενάριο δεν προέβλεπε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά των κρατιδίων του Ανάν! Συγκυριακά και μόνο γλίτωσε από διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν εντάχθηκε το 2004 στην Ε.Ε. το ψευδοκράτος ως ισότιμο (όπως υποστήριζε τις 3 Αυγούστου του 2003 ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπερασπιζόμενος το σχέδιο Ανάν) των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα υποβιβαζόταν σε ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος.
Στρατηγικές αλλαγές και ΝΑΤΟ
Της ακύρωσης της άφιξης των S-300 στην Κύπρο ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1999 η σύλληψη του Οτσαλάν και ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας, το Μάρτιο οι βομβαρδισμοί σε βάρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και το φθινόπωρο του 1999 η διπλωματία των Σεισμών, δηλαδή η νέα προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία ήταν προαποφασισμένη, αφού ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και νυν Πρωθυπουργός κάλεσε περί το Φεβρουάριο σε αποστολή του στο Παρίσι Κυπρίους (μεταξύ των οποίων και ο γράφων) και Ελλαδίτες δημοσιογράφους, για να τους εξηγήσει τη νέα πολιτική της επαναπροσέγγισης. Παρόντες ήταν και οι άγνωστοι τότε συνοδοί του, Δημήτρης Δρούτσας (νυν Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών και Παύλος Γερουλάνος νυν Υπουργός Πολιτισμού).
Συνεπώς:
1. Είτε με την εγκατάσταση των S-300 θα εδημιουργείτο ένα νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον, επί τη βάσει του οποίου η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της κρίσης, θα ξανάμπαινε στο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής μέσω Κύπρου, αφαιρώντας από την Τουρκία σημαντικό ρόλο εντός και εκτός ΝΑΤΟ. Και θα ενίσχυε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά τη θέση της διεθνώς, και θα ήταν αξιόπιστη πλέον η αποτροπή και η αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων.
2. Είτε θα υποχωρούσε για να πάρει ανταλλάγματα, αποδεχόμενη, όμως, τη συνέχιση της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, που σηματοδοτήθηκε με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Σίγουρο, πλέον, είναι ότι η ακύρωση της ανάπτυξης των S-300 στην Κύπρο ήταν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, ξεκινώντας από τα Βαλκάνια και καταλήγοντας στη Μέση Ανατολή, που σταδιακά αναβάθμιζε γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά την Τουρκία. Μια αναβάθμιση που ξεπερνά τα όρια των ισοζυγίων δυνάμεων και σήμερα θέτει σε κρίση τις σχέσεις της με το Ισραήλ, του οποίου η Άγκυρα απειλεί την πρωτοκαθεδρία ως περιφερειακής δύναμης.
Η θυσία του Δόγματος, η ισχυρή Ελλάδα και η ένταξη στην Ε.Ε.
ΕΠΕΙΔΗ, όμως, περί ανταλλαγμάτων ο λόγος, ως αποτέλεσμα της ακύρωσης της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο, ορθό είναι θα εξετάσουμε ποια ήταν η στρατηγική Σημίτη και σε τι αποσκοπούσε. Εάν και πού πέτυχε, εάν και πού απέτυχε και γιατί. Η πολιτική Σημίτη στηριζόταν στην εξής λογική: Να θυσιαστεί το Δόγμα και οι S-300 και η στρατηγική της αποτροπής, για να ληφθούν τα εξής ανταλλάγματα:
1. Να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ για να γίνει ισχυρότερη, και να μπορεί να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια και αλλού.
2. Να λυθεί το Κυπριακό και να ενταχθεί η Κύπρος την Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα μπήκε μεν στην ΟΝΕ, αλλά με ψεύτικα στοιχεία και κρυφούς δανεισμούς υψηλών επιτοκίων, τους οποίους πληρώνει ώς σήμερα. Τελικώς, έγινε μεν μέλος της ΟΝΕ, όμως καταρρέει σήμερα οικονομικά, λόγω και των κακών πολιτικών και οικονομικών διαχειριστικών ενεργειών των κυβερνήσεων Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.
Η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ ισχυρή. Και αν τώρα οι Τούρκοι αφαιρούν από την «Κόκκινη Βίβλο» αναφορά τους στο casus belli στο Αιγαίο, είναι ζήτημα συναφές:
Α. Με τα οικονομικά χάλια της Ελλάδας, η οποία δεν συνιστά αποτρεπτική απειλή.
Β. Με το ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία φθάνουν έξω από την Εύβοια και το Σούνιο.
Γ. Με το γεγονός ότι οι γκρίζες ζώνες έχουν εμπεδωθεί στο Αιγαίο, που σημαίνει το πάγωμα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Δ. Με το ότι η Τουρκία εμπέδωσε αυτό το οποίο ήθελε: Τη φινλανδοποίηση της Ελλάδας.
Ε. Με το γεγονός ότι οι θεωρίες Νταβούτογλου εμφανίζουν φραστικά τις «αποτρεπτικές και μη απειλές», ως εν δυνάμει χώρους συνεργασίας, εφόσον η Τουρκία έχει ήδη επιβάλει τους όρους της.
Και στην περίπτωση της Ελλάδας, η φινλανδοποίηση είναι γεγονός. Με τη στροφή από τη «hard», δηλαδή τη «σκληρή πολιτική», προς τη «soft», δηλαδή την «ήπια πολιτική», κερδίζει τις εντυπώσει διεθνώς, αλλά και την ουσία της επιβολής των δικών της κανόνων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ποια Κύπρος;
ΣΕ ό,τι αφορά την Κύπρο, η αλήθεια για τα αποτελέσματα της πολιτικής Σημίτη, την οποία αποδέχθηκε και υιοθέτησε η Λευκωσία, έχει ήδη λεχθεί: Συγκυριακά γλίτωσε τη διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν εντάχθηκε στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της στρατηγικής Σημίτη, αλλά του όχι των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το οποίο σχέδιο Ανάν ήταν τμήμα της πολιτικής - στρατηγικής Σημίτη. Συνέβη το εξής αξιοσημείωτο: Το σκηνικό στο Κυπριακό εξελίχθηκε καλύτερα απ' ό,τι προέβλεπε η στρατηγική Αθηνών - Λευκωσίας.
Η στρατηγική αυτή προνοούσε ακύρωση του Δόγματος, διευκόλυνση της πορείας της Τουρκίας για να καταστεί υποψήφιο για ένταξη κράτος και ένταξη των «κρατών του Ανάν» στην ΕΕ, που σήμαινε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανενόχλητη πορεία της Τουρκίας, για πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Η υπόθεση των S-300 είναι απλώς ένα τμήμα και μόνο της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού γενικότερα, το οποίο, εάν κάποιος αναλύσει ενδελεχώς, θα κατανοήσει το σταθερό στρατηγικό έλλειμμα, που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας ως προς την Τουρκία, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και το διεθνές περιβάλλον. Και διδάσκει ότι ακόμη και όταν κάτι βγαίνει θετικό, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που συνιστά αποτέλεσμα στρατηγικών επιλογών και πολύ περισσότερο προκύπτει από συγκυρίες…
Γιάννος Χαραλαμπίδης
Δρ Διεθνών Σχέσεων
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/s-300_29.html#ixzz0y0yFqA56
Ετικέτες
ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ,
ΓΝΩΜΕΣ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά ή να ξαναπεράσω;»
Μια ευφυής κουβέντα στο πρώτο ραντεβού αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική από ένα ποτό πληρωμένο...
ΛΟΝΔΙΝΟ Μια έξυπνη ατάκα ρίχνει ευκολότερα μια γυναίκα από ένα κερασμένο ποτό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα βρετανική έρευνα, επιβεβαιώνοντας ότι το χιούμορ είναι ο συντομότερος...
δρόμος για την καρδιά μιας γυναίκας.
Το...
66% των Βρετανίδων δήλωσε απερίφραστα ότι μια ευφυής κουβέντα, που αφήνει να φανεί η χιουμοριστική φύση ενός άνδρα, είναι καλύτερη από ένα κερασμένο σφηνάκι στο πρώτο ραντεβού. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε μια εταιρεία διαδικτυακών παιχνιδιών, η Μr Green, αν ένας άνδρας θέλει να κερδίσει μια γυναίκα, από το πρώτο κιόλας ραντεβού τους, δεν χρειάζεται να της κάνει το τραπέζι ή να της αγοράσει λουλούδια. Αρκεί απλώς να της μιλήσει με ευρηματικότητα και φαντασία.
Σχεδόν οι δύο στις τρεις γυναίκες (64%) δήλωσαν ότι θα έβγαιναν ραντεβού με έναν άνδρα που θα τις προσέγγιζε με μια έξυπνη πρώτη ατάκα, όπως «Θέλεις επιτέλους να μιλήσουμε ή θα εξακολουθούμε να κοιταζόμαστε από μακριά;». Ενα ποσοστό της τάξεως του 59% δήλωσε ότι ακόμη και μια γλυκερή ατάκα όπως «Πόνεσες όταν έπεσες απ΄ τον ουρανό; Γιατί μοιάζεις με άγγελο» είναι σημάδι ενός άνδρα που διαθέτει έντονα την αίσθηση του χιούμορ, ενώ ένα 58% θεωρεί ότι μια τέτοια χιουμοριστική ευστροφία υποδηλώνει άνθρωπο με πλεόνασμα αυτοπεποίθησης. Και όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Τέσσερις στις 10 γυναίκες συμφώνησαν όντως να βγουν ραντεβού με κάποιον που τις προσέγγισε με τέτοιον τρόπο, ενώ μία στις 10 συνήψε τελικά μακροχρόνια σχέση μαζί του.
«Για πολλά χρόνια αυτές οι ατάκες προσέγγισης ( σ.σ. γνωστές και ως «pick up lines») θεωρούνταν ως δείγμα ενός άνδρα τολμηρού ή σχεδόν απελπισμένου, που δεν είχε τίποτε να χάσει εκστομίζοντάς τες» επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια της εταιρείας, Κατ Μακ Λουρ, προσθέτοντας ότι «το χιούμορ είναι ο συντομότερος δρόμος για την καρδιά μιας γυναίκας. Οι γυναίκες λατρεύουν τον άνδρα που έχει υψηλή την αίσθηση του χιούμορ και μια έξυπνη ατάκα είναι το καλύτερο διαπιστευτήριο πως διαθέτεις μια τόσο σημαντική αρετή».
«Μπορεί κάποιες απ΄ αυτές τις ατάκες να είναι όντως γλυκερές ή κιτς, αλλά εδώ στη Βρετανία, τουλάχιστον, θεωρούνται ως σήμα κατατεθέν ενός πραγματικού τζέντλεμαν» καταλήγει εμφατικά η κυρία Μακ Λουρ, η οποία έδωσε και μια λίστα με τις πλέον δημοφιλείς ατάκες γνωριμίας. Η φράση «Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά ή να ξαναπεράσω;» φιγουράρει στην κορυφή του σχετικού καταλόγου. Ακολουθούν ατάκες όπως «Πρέπει να έχουν κάποιο πρόβλημα τα μάτια μου, δεν μπορώ να τα ξεκολλήσω από πάνω σου» και «Γεια, θέλω απλώς να σου δώσω την ικανοποίηση να με απορρίψεις, γι΄ αυτό εμπρός λοιπόν...».
Αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε 3.000 Βρετανούς κατέδειξε ότι 4 στους 10 άνδρες χρησιμοποιούν συστηματικά αυτόν τον τρόπο προσέγγισης στις κοινωνικές συναναστροφές τους, καθώς πιστεύουν ότι μια τέτοια ατάκα, όσο γλυκανάλατη και αν ακούγεται, είναι ικανή από μόνη της να «σπάσει τον πάγο» ανάμεσα σε δύο ξένους.
Φράσεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο (σας)
Πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά ή να ξαναπεράσω; Τι άλλο κάνεις στη ζωή σου, εκτός φυσικά από το να είσαι όμορφη; Σε πειράζει να σε βλέπω από κοντά αντί να σε κοιτάζω από την άλλη άκρη του μαγαζιού;
Εχω ένα πρόβλημα με τα μάτια μου: δεν μπορώ να τα ξεκολλήσω από πάνω σου.
Θέλεις να μιλήσουμε επιτέλους ή θα εξακολουθήσουμε να κοιταζόμαστε από μακριά;
ΒΗΜΑ....http://nonews-news.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)