Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το φάσμα της χρεοκοπίας

Tου Στεφανου Kασιματη / kassimatis@kathimerini.gr
«Οι σωφρωνέστεροι ετασταί του πολιτικού ορίζοντος είναι νομίζω οι κερδοσκόποι των χρηματιστηρίων, οίτινες προαισθάνονται πάσαν θύελλαν, διά ενστίκτου τινός ομοίου προς εκείνο δι' ου επροίκισεν ο Θεός και τους βατράχους», γράφει ο Εμμανουήλ Ροΐδης στις «Σκέψεις» του και έχει δίκιο. Οι 1.030 επενδυτές και αναλυτές, που συμμετέχουν στη διεθνή δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, εξετάζουν την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών ψυχρά και εξ αποστάσεως, χωρίς συναισθηματισμούς και ευσεβείς πόθους. Αυτοί, λοιπόν, σε ποσοστό 71% θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ενώ κατά 51% θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία της Ιρλανδίας και κατά 38% της Πορτογαλίας.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, ωστόσο, υπερασπίστηκε την Ιρλανδία. Ολοι αυτοί που προβλέπουν τη χρεοκοπία της, δήλωσε, δεν κατανοούν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Για τη δική μας περίπτωση, όμως, δεν είπε τίποτε. Εδώ που τα λέμε, δεν χρειαζόταν κιόλας - και όχι επειδή εμείς έχουμε ήδη ενταχθεί υπό την προστασία του μηχανισμού, εξασφαλίζοντας 110 δισ. δανείων. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς επιφανειακά, σε επικεφαλίδες, τις εξελίξεις στην Ελλάδα, για να καταλάβει προς τα πού οδεύουμε. Κυβέρνηση αδύναμη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, επειδή στην πραγματικότητα δεν τις πιστεύει. Κεντροδεξιά αντιπολίτευση που υιοθετεί τον πιο ανεύθυνο αριστερό λόγο. ΜΜΕ που εκφράζουν σταθερά έναν τυφλό λαϊκισμό. Πανεπιστήμια που ολοένα βυθίζονται στην ανυποληψία και αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εναρμόνισης της λειτουργίας τους με τα ισχύοντα διεθνώς. Μια κοινωνία που νομίζει ότι αν απλώς κλείσει τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα την καταργεί. Μια χώρα που αρνείται να χρησιμοποιήσει τα μέσα που της έχουν προσφερθεί για τη σωτηρία της και βαφτίζει τη στάση της πατριωτισμό. Οχι, θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τη χρεοκοπία, όταν η ίδια δεν ενδιαφέρεται...
Αστικές ανησυχίεςΣε πρωτοσέλιδο σχόλιό του, την περασμένη εβδομάδα, ο «Ριζοσπάστης» διαπίστωνε ότι «ανησυχούν οι αστοί», λόγω του «ποιοτικού βήματος της λαϊκής ψήφου στο ΚΚΕ» - φράση η οποία σημαίνει την αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ κατά 74.000, εν σχέσει με τις βουλευτικές του 2009. Η εκτίμηση αυτή μάλλον εκφράζει την αυταρέσκεια του ΚΚΕ και τίποτε περισσότερο. Γιατί να φοβούνται οι αστοί το ΚΚΕ, όταν το ίδιο, με τη θρησκευτική εμμονή του στον ιδεολογικό δογματισμό, θέτει φραγμούς στην επιρροή του και δεν μπορεί να απορροφήσει τους, κατά τον Λένιν, «χρήσιμους ηλίθιους»;
Δείτε την περίπτωση της Ικαρίας, που μας απασχόλησε εκτεταμένα σε τούτη τη στήλη τις περασμένες ημέρες. Ο πρώην υφυπουργός της Ν.Δ. Πάνος Καμμένος έκανε άνω κάτω το κόμμα του, καλώντας τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να ψηφίσουν, όχι τον Χρ. Σταυρινάδη, που υποστηρίζεται επισήμως και από το κόμμα τους, αλλά «το Στέλιο το Σταμούλο», δηλαδή τον υποψήφιο του ΚΚΕ, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει τον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και τώρα κινδυνεύει να τον χάσει, λόγω της συσπείρωσης όλων των άλλων κομμάτων σε μια κοινή υποψηφιότητα. Πώς αντέδρασε το ΚΚΕ στην ανέλπιστη στήριξη που του προσέφερε ο φανατικά αντιμνημονιακός Πάνος Καμμένος; Κατήγγειλε τη στάση του βουλευτή, επειδή μέσω αυτής επιχειρεί «να εμφανιστεί η Ν.Δ. σαν αντιμνημονιακή δύναμη, ενώ στην πραγματικότητα διαφωνεί μόνο στους χειρισμούς, για να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στα λαϊκά στρώματα από την πολιτική του δικομματισμού»!
Με τέτοια μυαλά στο ΚΚΕ, οι αστοί δεν έχουν λόγο να το φοβούνται. Αυτό όμως για το οποίο ανησυχούν περισσότερο είναι η «ιδεολογία της χρεοκοπίας», όπως την περιέγραψε με έξοχο τρόπο στις 31 Οκτωβρίου στην «Καθημερινή» ο καθηγητής του Yale Στάθης Καλύβας. Διότι αυτό το μείγμα λαϊκισμού, ναρκισσισμού και αριστερού λόγου (στη δημιουργία του οποίου ασφαλώς συνέβαλε και το ΚΚΕ, λ.χ. υποστηρίζοντας κάθε αίτημα μονιμοποίησης υπαλλήλων του Δημοσίου) έχει διαβρώσει ως και το υποτιθέμενο «κατ' εξοχήν αστικό κόμμα» του τόπου. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους αστούς και όχι ο δρόμος προς τη Βόρειο Κορέα...
ΠαρενοχλήσειςΟ αναγνώστης της στήλης Κωνσταντίνος Στάμου, Γενικός Χειρουργός, MD, PhD, αντιμετωπίζει πρόβλημα συστηματικών παρενοχλήσεων από πλευράς ενός αποφασισμένου πολιτευτή. Το λιγότερο που μπορώ για να τον βοηθήσω είναι να δημοσιεύσω τη σχετική επιστολή του:
«Τον κ. Τεντόμα δεν τον γνωρίζω όπως δεν με γνωρίζει και εκείνος. Ενα Σάββατο βράδυ το 2007, πριν από τις εκλογές, με κάλεσαν στο τηλέφωνο του σπιτιού μου ώστε να με προσκαλέσουν σε εκδήλωση του υποψηφίου βουλευτή Τεντόμα. Οπως αποδείχθηκε τηλεφωνούσαν (Σάββατο βράδυ) από το Δημαρχείο. Ακουγα μάλιστα μια σειρά τηλεφωνητριών να καλούν συνεχώς αριθμούς της Α' Αθήνας. Τους εξήγησα ότι δεν είναι ευγενικό να με καλούν από ένα τηλέφωνο του οποίου τον λογαριασμό πληρώνω εγώ μέσα από τα δημοτικά τέλη. Επίσης τους τόνισα ότι δεν έχουν καμιά δουλειά στο δημαρχείο αφού δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου, αλλά άνθρωποι του πολιτικού γραφείου του κ. Τεντόμα. Τέλος τους είπα ότι θα στείλω τη Δημοτική Αστυνομία, αφού προφανώς έχουν εισβάλει στο Δημαρχείο εν αγνοία του κ. Κακλαμάνη και χρησιμοποιούν τις τηλεφωνικές γραμμές του Δήμου. Νόμισα ότι γλίτωσα από τον κ. Τεντόμα. Λάθος. Στις εκλογές του 2009 με ξανακάλεσαν από το τηλέφωνο 2103221597, που επίσης ανήκει στον Δήμο, ώστε να με καλέσουν στο Bar Baraonda!
»Στο προσωπικό του site αναφέρεται ως τηλέφωνο επικοινωνίας το 2103221572 που ανήκει στην Εποπτεία Διεύθυνσης Σχολικής Μέριμνας. Επιπλέον, το διαφημιστικό του υλικό εκδίδεται από το σύλλογο «Φροντίδα για την Τρίτη ηλικία», του οποίου ο κ. Τεντόμας είναι πρόεδρος. Σήμερα κάλεσαν ξανά από τον Δδήμο (2105242229) να με καλέσουν στο πάρτυ του κ. Τεντόμα σε κάποια καφετέρια.
Δεν θέλω να πληρώνω τα τηλεφωνήματα του κ. Τεντόμα. Δεν θέλω ποτέ να συναντηθώ με τον κ. Τεντόμα, διότι δεν θέλω να συναναστρέφομαι ανθρώπους που (κατά το βιογραφικό του) στα 11 ήταν μέλη πολιτικής νεολαίας. Επίσης θεωρώ έναν άνθρωπο που (με τρία παιδιά) μπορεί να είναι ταυτόχρονα υποψήφιος βουλευτής, υποδιοικητής του ΙΚΑ, δημοτικός σύμβουλος, διαιτητής της Α' Εθνικής, διορισμένος τοπογράφος της ΔΕΗ, φοιτητής του ΜΙΘΕ και πρόσκοπος υπερβολικά πολυάσχολο για ασχοληθεί με οποιοδήποτε ζήτημα με αφορά ως πολίτη. Παρακαλώ μήπως μπορείτε να με απαλλάξετε από τα collect τηλεφωνήματα του κ. Τεντόμα;».
Τον πολεμά ο Σόρος!Εκτός από τον Καμίνη και την τρόικα, συμμετέχουν πλέον και οι Νεφελίμ στη συνωμοσία κατά του Νικήτα Κακλαμάνη. Οταν στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, την περασμένη Πέμπτη, ετέθη υπ' όψιν του δημάρχου Αθηναίων ότι, σε όλες τις έγκυρες διεθνείς αξιολογήσεις, η Αθήνα κατατάσσεται ως η πιο βρώμικη πόλη, τελευταία σε ποιότητα ζωής στην Ευρώπη και από τις τελευταίες παγκοσμίως, ο δήμαρχος έδωσε την εξής αποστομωτική απάντηση: «Γνωρίζετε ασφαλώς ότι τέτοιες αξιολογήσεις χρηματοδοτούνται συχνά από τον Τζορτζ Σόρος, που είναι γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα και για τη συμμετοχή του σε συνωμοσίες εις βάρος της Ελλάδας». Τέτοια εξέλιξη των απόψεων του δημάρχου πρέπει να θεωρείται φυσιολογική, διότι η υπεροψία είναι η ασφαλέστερη οδός προς την γελοιότητα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: