Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αστική Ευθύνη Μηχανικών: Χτίζει γερά θεμέλια


Συναγωνισμό άγνοιας κάνουν οι μηχανικοί, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκπονούν μελέτες, αναλαμβάνουν την επίβλεψη του έργου, εισπράττουν εν ευθέτω χρόνο τις αμοιβές τους, αγνοούν όμως τι σημαίνει αστική ευθύνη μηχανικών. Δεν απουσιάζουν μάλιστα αρχιτέκτονες που λένε ότι η ευθύνη μηχανικού προκύπτει μετά από αυτοψία των νομομηχανικών του ΤΕΕ. Εάν δεν υπάρχει απόφαση για παράβαση, τότε δεν υφίσταται δίωξη!! Ενώ υπάρχουν και αυτοί που δηλώνουν πλήρη άγνοια. Βέβαια είναι και κάποιοι εξ αυτών, οι οποίοι μίλησαν στο «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», που είναι σωστά ενημερωμένοι και οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κλάδο.


Εμείς από την άλλη, θεατές στο ίδιο έργο, με την ανοχή μας, αποδεχόμαστε την κατάσταση. Ας ανατρέξουμε σε περιπτώσεις που, μετά την αγορά ακινήτου, ο κάτοχος αντιμετωπίζει προβλήματα. Τότε που ενδέχεται να εμπλέκεται αρχιτέκτων, πολιτικός, μηχανολόγος, μη εξαιρουμένου του εργολάβου ή κατασκευαστή για λάθος σχεδιασμό, για ελλιπή επίβλεψη, για αμέλεια τήρησης κανόνων, για παρανομία επί της οικοδομικής άδειας αρχίζουν και οι έλεγχοι, αλλά και οι διαφωνίες, ενώ η αυλαία προσωρινά πέφτει με ένα «γαϊτανάκι» επίρριψης ευθυνών. Το θύμα ή τα προσβαλλόμενα θύματα μένουν ακάλυπτα, ενώ όταν αποφασίσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, τότε η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ο μηχανικός έρχεται και πληρώνει από την τσέπη του.

Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ αναφορικά με την Αστική Ευθύνη Μηχανικών όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», τεύχος 125, Μάιος-Ιούνιος 2010 στο συνημμένο αρχείο-Σύνδεση Δείτε Επίσης- στο κάτω μέρος της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: