Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

F16 SOLO

Ευάγγελος Αρτέμης, ποιος τον ξέρει;

Ευάγγελος Αρτέμης ποιος τον ξέρει ? Ανέκδοτα θα λέμε τώρα? Αφού έχουμε κρίση οικονομική και ΔΝΤ, τι μας ενδιαφέρει αν κάποιοι μας έκλεψαν ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ τους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους ? Ο Αρτέμης λοιπόν ήταν ένας μηχανικός που δούλευε σαν πολίτης στο Πολεμικό Ναυτικό προπολεμικά και ανέπτυξε τους τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους κάθε είδους.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος στην Γαλλία και την Αυστρία και εργάστηκε στην Γαλλία, την Αγγλία και την Γερμανία. Σύμφωνα με τον Αρτέμη η ιδέα του ήρθε όταν μελετούσε τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού ανέπτυξε συστήματα τηλεχειρισμού άρχισε το 1933 να εργάζεται στο Πολεμικό Ναυτικό με κρατική υποστήριξη.

Τα πρωτότυπα δοκιμάσθηκαν με επιτυχία στην Σαλαμίνα το καλοκαίρι του 1938. Έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Ο ίδιος έλεγε ότι δοθήκανε σε ”ξένη δύναμη” και αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη των ιδεών του. Στην φωτογραφία 7 βλέπεται την άδεια του Αρτέμη για την είσοδο του στο Α.Ζ.Φλεβών, όπου επέβλεπε και κατηύθυνε τα πειράματα. Αργότερα τον δίκασαν για “κατασκοπεία” επειδή … έμπαινε στην απαγορευμένη ζώνη !!!
Μεταπολεμικά το 1950 έφτιαξε μια βιοτεχνία στην Χαλκίδα και έφτιαχνε ένα χρώμα-primer για καράβια. Αυτό μπορούσε να κατασκευασθεί με υλικά που υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Ήταν το τέλειο χρώμα-primer γιατί το περνούσες μόνο μια φορά και για την διάρκεια της ζωής του πλοίου δεν χρειαζόταν άλλο βάψιμο και το κυριότερο δεν έπιανε φύκια και στρείδια που μειώνουν την ταχύτητα και είναι το μόνιμο πρόβλημα των πλοίων. Φυσικά δεν θα τον αφήνανε, έτσι τον κατέστρεψε κάποια εθνική μας τράπεζα. Φήμες μην ακούτε, δεν κάνουν τέτοια πράγματα οι τράπεζες μας, πα πα πα !
Το Αντιαεροπορικό Άρτεμις το θυμάστε? Αν είχε προωθηθεί όπως έπρεπε με μερικά τέτοια σκόρπια στον Ελληνικό χώρο δεν θα περνούσε ούτε κουνούπι εναέρια. Που κατέληξε ? Στο Ισραήλ λένε οι γνωρίζοντες, περίεργο, πα πα πα κουτσομπόληδες!

Το 1968 φτιάχνει το σκάφος Hannibal με το τελειότερο υδροδυναμικό σχήμα στον πλανήτη. Φτιάχνονται κάπου 5 δοκιμαστικές τορπιλάκατοι με κόντρα πλακέ θαλάσσης μήκους 25 μέτρων. Είχαν Γερμανική μηχανή που ήταν τοποθετημένη κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Επίσης δεν είχαν τορπίλες, αλλά 4 ΠΑΟ (πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως) των 105 mm, προσέξτε Ελληνικής κατασκευής, με την βοήθεια της ΧΡΩΠΕΙ. Το σκάφος ήταν STEALTH δηλαδή αόρατο στα ραντάρ. Έπλεε με 60 μίλια σε φουρτούνα και έβαλε με τα ΠΑΟ με ηλεκτρομηχανικό σύστημα σταθεροποιήσεως.

Επειδή κατάλαβε ότι θα το πουλούσαν και αυτό δεν έδωσε τα σχέδια. Υπολόγιζε ότι με 25 -50 τέτοια σκάφη (κωμικού κόστους για το δημόσιο), αν τολμούσε να περάσει ο Τουρκικός στόλος σε λίγη ώρα ολόκληρος θα ήταν στον βυθό, η και όποιος άλλος στόλος ! Θυμηθείτε stealth, 60 μίλια με φουρτούνα και αρκετές βολές ΠΑΟ το λεπτό, σε λίγα λεπτά οι επίδοξοι εισβολείς, θα κάνανε παρέα στα σφουγγάρια. Σας κάνει εντύπωση ότι και αυτό θάφτηκε ? Γιατί ? Αφού ασχολείστε με την πολιτική και ψηφίζετε πολιτικούς που σας πουλάνε στεγνά και προσπαθείτε να “περνάτε καλά”, βλέπετε mundial κλπ, ε μην έχετε παράπονο για αυτά που έρχονται. Το ΔΝΤ είναι το λιγότερο.
Μπορούσα να σας γράψω και άλλα, ποιο το όφελος ? Θα καταλάβετε ? Η θα φλυαρείτε μόνο?

Τέλος πάντων ο Αρτέμης πέθανε στις 12 Μαΐου 1980 από μαρασμό, από τις συνεχείς διαρρήξεις του σπιτιού του, από …

Ας είναι αιώνια η μνήμη του.



miastala.com


Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/11/blog-post_27.html#ixzz16ZPUn4J4

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τα μυστικά μιας επιτυχίας

Του Ιωαννη Ν. Γρηγοριαδη*
Δύο τουρκικά πανεπιστήμια, το ιδιωτικό αγγλόφωνο Μπίλκεντ (Bilkent Univer-sity) και το κρατικό αγγλόφωνο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (Middle East Technical University-METU) περιλαμβάνονται εφέτος στον κατάλογο των διακοσίων κορυφαίων πανεπιστημίων που εκδίδει περιοδικώς το Times Higher Education Supplement. Το Μπίλκεντ βρίσκεται στην 112η θέση, ενώ το METU στην 183η. Η παρουσία δύο τουρκικών πανεπιστημίων υπογράμμισε με τον τρόπο της την παντελή απουσία ελληνικών πανεπιστημίων από τον σχετικό κατάλογο.
Πού στηρίζεται όμως αυτή η επιτυχία; Δεδομένου του διαλόγου για την αναμόρφωση της ανωτάτης παιδείας στην Ελλάδα, αξίζει να εγκύψει κανείς στον τρόπο με τον οποίο τα κορυφαία τουρκικά πανεπιστήμια επιδιώκουν την ακαδημαϊκή αριστεία. Κλειδί αποτελεί η αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Κάθε καθηγητής κρίνεται ετησίως βάσει τόσο της διδακτικής του επάρκειας, όσο και του ερευνητικού του έργου. Η επιτυχής διδασκαλία και το πλούσιο ερευνητικό έργο αποτελούν προϋπόθεση για την μονιμοποίηση και προαγωγή στα δημόσια ιδρύματα, ακόμη και για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας στα ιδιωτικά.
Για την κρίση του διδακτικού έργου λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι απόψεις των φοιτητών οι οποίες υποβάλλονται γραπτώς και ανωνύμως στο τέλος του εξαμήνου και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας υπό συνθήκες που εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της φοιτητικής αξιολογήσεως αναρτώνται στις σχετικές ιστοσελίδες των μαθημάτων και είναι προσβάσιμες σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Οσον αφορά το ερευνητικό έργο, αυτό θεωρείται εξίσου σημαντικό με το διδακτικό. Το πανεπιστήμιο διαθέτει στα μέλη του την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή (βιβλιοθήκες, πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων κ.λπ.), καθώς και τον αναγκαίο χρόνο για τη διεξαγωγή της έρευνας και τη συγγραφή των πορισμάτων της. Για τη διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου του ακαδημαϊκού έργου προτεραιότητα λαμβάνουν οι δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στους δείκτες SCI, SSCI και AHCI του κορυφαίου παγκοσμίως οίκου πιστοποίησης Thomson Scientific. Η διδασκαλία και η έρευνα σε γλώσσες άλλες από την τουρκική -αγγλική κυρίως, αλλά και γαλλική και γερμανική- δεν θεωρείται προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πανεπιστημίων στις διεθνείς ακαδημαϊκές εξελίξεις.
Για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου λειτουργεί το Τουρκικό Ιδρυμα Επιστήμης και Ερευνας (T„BITAK) το οποίο γενναιόδωρα χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα σε όλους τους τομείς των θετικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από ιδίους κρατικούς πόρους και δεν πρέπει να συγχέονται με την παράλληλη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Και κάτι τελευταίο: η επιτυχημένη λειτουργία των κορυφαίων τουρκικών πανεπιστημίων οφείλεται και στην άνθηση του θεσμού των προτύπων σχολείων. Τα πρότυπα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης (Anadolu Liseleri) τα οποία λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα νομού τροφοδοτούν κάθε χρόνο με χιλιάδες αριστούχους την τουρκική ανώτατη παιδεία. Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεται, οι καλύτεροι φοιτητές των τουρκικών ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι συνήθως απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων και γόνοι της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας, αλλά απόφοιτοι προτύπων δημοσίων σχολείων και γόνοι μεσοαστικών και μικροαστικών οικογενειών που σπουδάζουν ως υπότροφοι.
Καμία επιτυχία λοιπόν δεν είναι τυχαία. Τα παραπάνω δεν αποτελούν μέρος ενός μεγαλοφυούς σχεδίου, αλλά μάλλον επιταγή του κοινού νου. Η Τουρκία έχει αντιληφθεί τη σημασία της παιδείας και της έρευνας ως στρατηγικού εργαλείου ανάπτυξης και ευημερίας, επενδύει αναλόγως σε αυτόν τον στόχο και δρέπει τους καρπούς. Η Ελλάς ακούει;
* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο δούρειος ίππος της συνεκμετάλλευσης

Tου Σταυρου Λυγερου
Εάν πιστέψουμε τους διπλωματικούς διαδρόμους, σύντομα θα έχουμε εντυπωσιακά νέα από το ελληνοτουρκικό μέτωπο. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, προεξοφλούν συμφωνία για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Η στήλη κρατάει μικρό καλάθι, αλλά δεν αποκλείει τίποτα. Η κυβέρνηση Ερντογάν, πάντως, καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και με τη ρητορική της επιχειρεί να εγκλωβίσει διπλωματικά την Αθήνα σε μια δυναμική διευθετήσεων, που θα προκύψουν από τις διμερείς διαπραγματεύσεις κι όχι από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών βρίσκεται το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Ακόμα, όμως, κι αν επέλθει συμφωνία επί της συζητούμενης φόρμουλας του διαφοροποιημένου εύρους, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο προσκρούει και σε άλλα εμπόδια.
Η Αγκυρα αμφισβητεί μέσω της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών» την ελληνικότητα ακόμα και κατοικημένων νησιών. Επίσης, δεν αναγνωρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δικαιούνται Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας, παρότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ρητά πως τα κατοικημένα νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ κι ότι αυτή ορίζεται με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται η ΑΟΖ των ηπειρωτικών περιοχών (άρθρο 121 παρ. 2). Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω σύμβαση έχει κυρωθεί από περίπου 160 χώρες και αποτελεί διεθνές δίκαιο και δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Τουρκία απαιτεί να αποκτήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης του βυθού δυτικά της αλυσίδας των ελληνικών νησιών, που αρχίζει από τη Σαμοθράκη και τελειώνει στη Ρόδο. Κάτι τέτοιο, όμως, αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί αυτή την τουρκική απαίτηση απαράδεκτη.
Λόγω ακριβώς αυτών των εμποδίων, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η μέθοδος που συζητείται είναι η παράκαμψη. Αντί, λοιπόν, να επιδιωχθεί η οριστική επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αναζητείται τρόπος να υπογραφεί κατ’ ευθείαν συμφωνία συνεκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο.
Μόνο, όμως, εάν έχει προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας θα είναι σαφές ποια ποσοστά από τα κέρδη θα δικαιούται η μία και ποια η άλλη παράκτια χώρα. Εάν δεν είναι σαφές αυτό, η διαπραγμάτευση θα γίνει στον αέρα και βεβαίως προς όφελος της Αγκυρας, η οποία είναι αυτή που αμφισβητεί, πιέζει και διεκδικεί. Οταν η Αγκυρα μιλάει για συνεκμετάλλευση εννοεί ότι το κέρδος θα μοιραστεί σχεδόν εξίσου. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όμως, δικαιούνται ένα πολύ μικρό ποσοστό, λόγω της ύπαρξης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.
Στην πραγματικότητα, ο όρος συνεκμετάλλευση είναι ένα παραπλανητικό αμπαλάζ για παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Το επιχείρημα που θα προβληθεί είναι ήδη έτοιμο: Θα μας πουν ότι ειδικά τώρα που έχουμε ζωτική ανάγκη, είναι προτιμότερο να μοιραστούμε με τους Τούρκους τα οφέλη από την εκμετάλλευση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων στο Αιγαίο, επειδή αλλιώς αυτά θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα.

Η αναγκαία και δίκαιη μετάβαση

Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Το καλό είναι ότι ύστερα από χρόνια αποκτήσαμε κοινή γλώσσα με τη Eurostat. Ολοι ξέρουμε πλέον ότι όταν λέμε κρέας, δεν εννοούμε ψάρι. Κατ’ αντιστοιχία όταν λέμε δημόσιος τομέας δεν εννοούμε μόνο τα γραφεία των υπουργείων, αλλά και τους δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και όταν λέμε έλλειμμα δεν εννοούμε μόνο τις σπατάλες των υπουργείων. Βάζουμε μέσα και τα δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το δεύτερο καλό είναι ότι το ξεκαθάρισμα των διπλών βιβλίων θα βοηθήσει κι εμάς. Θα μάς επιτρέψει πιο εύκολα να διακρίνουμε τι θέλουμε να κάνουμε με τον δημόσιο τομέα. Δεν είναι όλες οι δαπάνες του Δημοσίου προς περικοπή, γι’ αυτό πρέπει πρώτα να συγκρίνεις δαπάνες με οφέλη και μετά να αποφασίσεις. Η διασπορά των λογαριασμών δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος (τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ πάλι οι φορολογούμενοι τα πληρώνουν), απλώς δημιουργούν θολούρα που στο τέλος επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά. Η πολιτική πρέπει να ξεκινάει από το σωστό μέτρημα.
Το κακό είναι ότι πολλοί θολώνουν από το ύψος αυτών των λογαριασμών και κάποιοι σπεκουλάρουν επ’ αυτών. Οχι μόνο χρηματιστηριακά, αλλά και πολιτικά. Κινδυνολογούν για την ορθή αποτύπωση του ελλείμματος, λες και αν δεν εγγράφονταν σ’ αυτό οι υποχρεώσεις του κράτους στον ΟΣΕ, τις ζημίες των σιδηροδρόμων θα τις πλήρωναν οι Νεοζηλανδοί. Δημιουργούν πλεονάσματα εντυπώσεων, τα οποία φυσικά δεν βοηθούν στη μείωση των πραγματικών ελλειμμάτων της οικονομίας.
Οι «άλλοι λογαριασμοί» δεν πληρώνουν τα χρέη. Από τη στιγμή που ο ΟΣΕ δίνει περί τα 400 εκατομμύρια ετησίως για μισθούς και έχει έσοδα 100 εκατομμυρίων, τα 300 επιπλέον εκατομμύρια κάποιος θα τα πληρώσει. Οπότε έχουμε δύο εναλλακτικές. Ή διορθώνουμε τα κακώς κείμενα του ΟΣΕ (π.χ. σταματούμε γραμμές που οι ίδιοι οι πολίτες απαξιούν να χρησιμοποιήσουν, μειώνουμε προσωπικό) ή συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε. Κι επειδή δεν μάς δανείζει πια κανείς, πρέπει αναγκαστικά να κόψουμε κάτι άλλο. Συντάξεις θα είναι αυτό; Μισθοί; Θα κλείσουμε νοσοκομεία; Σχολεία; Θα απολύσουμε τους μισούς δημόσιους υπαλλήλους; Κάτι πρέπει να κοπεί. Το να μιλάνε κάποιοι πολιτικοί γενικώς για «σπατάλη» δεν βοηθά. Αυτή πρέπει να αποκτήσει όνομα, λογαριασμό και ποσό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα σπατάλη του Δημοσίου είναι όλα αυτά τα πράγματα που όταν εξειδικεύονται, χαρακτηρίζονται «αναγκαία».
Οι επιλογές είναι αναγκαίες. Θα τις κάνουμε εμείς, ή θα τις κάνει η ίδια η ζωή διά της χρεοκοπίας. Οσο κάποιοι υπουργοί αντιδρούν σ’ αυτές, απλώς διογκώνουν το πρόβλημα και απλώς περιορίζουν τις επιλογές που έχουμε στις χειρότερες δυνατές. Μόνο ένα πρέπει να προσέξουμε: αυτές οι επιλογές οφείλουν να είναι κοινωνικά δίκαιες. Ολοι πρέπει να συμβάλουν. Προξενεί αλγεινή εντύπωση, για παράδειγμα, ότι μέσα σ’ αυτή τη μεγάλη κρίση πολλοί επιχειρηματίες πιέζουν για χαμηλότερη φορολόγηση των δικών τους εισοδημάτων (μερισμάτων) απ’ ό,τι τα εισοδήματα των υπολοίπων. Δεν κατανοούν προφανώς ότι αυτή η δύσκολη μετάβαση της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, είτε θα είναι δίκαιη είτε θα καταλήξει σε καταστροφή.

Ελληνίδες: τι “ψοφάμε” να κάνουμε στο σεξ!


Νέα έρευνα ενώνει το παζλ και φτιάχνει το προφίλ της σύγχρονης ελληνίδας.

Στο πρωινό σεξ λέμε…

  1. Ναι 43,5%
  2. Όχι 17%
  3. Ανάλογα το πώς έχω κοιμηθεί το βράδυ 39,5%

Πόσο εύκολα κάνεις σεξ χωρίς προφυλακτικό;

  1. Δεν κάνω ποτέ χωρίς σκουφάκι 31,5%
  2. Αν είμαστε πολύ καιρό μαζί με το σύντροφό μου, δεν έχω θέμα 42%
  3. Πάνω στην ένταση της στιγμής όλα επιτρέπονται 26,5%

Το καλύτερο προκαταρκτικό είναι

  1. Να μου κάνει μία ώρα μασάζ σε όλο το σώμα 52%
  2. Να χωθεί με το πρόσωπό του για κάνα μισάωρο ανάμεσα στα πόδια μου 31,5%
  3. Ποιος τα χρειάζεται τα προκαταρκτικά; 16,5%

Ποια στάση προτιμάς στο σεξ;

  1. Την παραδοσιακή φυσικά, που επιτρέπει και η εκκλησία μας 20,5%
  2. Να είμαι εγώ από πάνω 37,5%
  3. Στα τέσσερα 42%

Μετά το sex… ειλικρινά… τι θέλεις;

  1. Ένα τσιγάρο και ύπνο 19,5%
  2. Κι άλλο sex 30%
  3. Την ηρεμία μου 13,5%
  4. Μια αγκαλιά 37%

Έχεις κάνει ποτέ σου cyber sex;

  1. Όχι, ντρέπομαι πολύ 44,5%
  2. Μια-δυο φορές, όταν σπούδαζε το αγόρι μου στο εξωτερικό 43,5%
  3. Στο chatroulette με ήξεραν και οι πέτρες 12%

Θα έβγαζες αποκαλυπτικές φωτογραφίες με το φίλο σου;

  1. Αν τον εμπιστευόμουν, ναι 29,5%
  2. Έχω βγάλει ήδη 39,5%
  3. Ας τολμήσει να εμφανίσει φωτογραφική μηχανή 31%

Τι θα έλεγες για λίγο ξύλο την ώρα του σεξ;

  1. Δεν θα το επέτρεπα ποτέ 27,5%
  2. Για κανένα χαστουκάκι στον πωπό δεν θα έλεγα όχι 49%
  3. Βρε, βαράτε με κι ας κλαίω 23,5%

Έχεις κάνει ποτέ sex με παραπάνω από έναν άντρες;

  1. Όχι. Δύο είναι αρκετοί στον έρωτα 75,5%
  2. Όχι, αλλά δεν θα ήμουν αρνητική να δοκιμάσω κάποια φορά 16%
  3. Αμέ. Όλοι οι καλοί χωράνε 8,5%

Πόσες φορές θέλεις να κάνεις σεξ μέσα την εβδομάδα;

  1. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή 12,5%
  2. 3-4 φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά 62%
  3. Δεν αντέχω αν δεν το κάνουμε μερικές φορές τη μέρα 25,5%

Χρησιμοποιείς sex toys κατά τη διάρκεια του σεξ;

  1. Όχι βέβαια. Αυτά είναι του διαβόλου 29,5%
  2. Μόνο όταν το θέλει πολύ το αγόρι μου 57%
  3. Πού να δεις τις καινούργιες μπίλιες που αγόρασα 13,5%

Προσποιείσαι οργασμό;

  1. Όταν δεν θέλω να στεναχωρηθεί το αγόρι μου που έκανε τόση προσπάθεια 38,5%
  2. Ποτέ. Να κάτσει ο άχρηστος να προσπαθήσει να με ικανοποιήσει 44%
  3. Πολύ συχνά. Τον κάνει τόσο ευτυχισμένο να νομίζει ότι με ικανοποιεί 17,5%

Πόση ώρα διαρκεί το ιδανικό sex;

  1. Μερικά λεπτά αρκεί να έχει ένταση 27,5%
  2. Το καλό που του θέλω να μην τελειώσει στα πρώτα 10 λεπτά 32,5%
  3. Θέλω ο άλλος να περάσει τουλάχιστον 40 λεπτά πάνω μου 40%

Πώς θα αντιδρούσες αν σου πρότεινε να κάνετε μαζί ένα golden shower;

(Για εκείνες που δεν γνωρίζουν, το golden shower είναι όταν ο ένας κατουράει τον άλλο)
  1. Θα τον διαολόστελνα 57%
  2. Θα τον έστελνα να κάνει τα τσίσα του και να γυρίσει μετά στο κρεβάτι 36%
  3. Είμαι ανοιχτή σε νέες προτάσεις 7%

Έχεις κάνει ποτέ σεξ με γυναίκα;

  1. Για ανώμαλη με πέρασες; 64%
  2. Όχι ακριβώς σεξ, αλλά κάτι παίχτηκε με κάποια ένα βράδυ που είχα γίνει γκολ 17,5%
  3. Δεν έχω κάνει, αλλά έχω περιέργεια να δω πώς είναι 18,5%

Ποιος δημόσιος χώρος σε εξιτάρει περισσότερο;

  1. Το αυτοκίνητο του αγοριού μου 19,5%
  2. Η τουαλέτα ενός μπαρ 24%
  3. Μια ωραία αμμουδιά 33,5%
  4. Το πάρκο απέναντι από το σπίτι μου 23%

Το ιδανικό πέος για σένα είναι

  1. το μακρύτερο δυνατό 3,5%
  2. λεπτό και κανονικό για μην πονάω 6%
  3. μακρύ και χονδρουλό 90,5%

Πόσο συχνά κάνεις πρωκτικό σεξ;

  1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ 27%
  2. Σπάνια 45%
  3. Κάθε φορά που μου το ζητάει ο σύντροφός μου 28%

Επιδίδεσαι σε κατάποση των υγρών του συντρόφου σου;

  1. Ποτέ, το σιχαίνομαι 24,5%
  2. Μόνο του μεγάλου μου έρωτα 38,5%
  3. Βεβαίως, δεν έχω κανένα πρόβλημα 37%

Σε πειράζει το trash talking κατά τη διάρκεια του σεξ;

  1. Μίλα μου βρόμικα για να με ανάψεις 73%
  2. Ναι, με ξενερώνει 15%
  3. Εγώ μιλάω ακόμη πιο βρώμικα απ’ αυτόν 12%
Τα κλειδιά της έρευνας:
  • Πάνω από 90% των γυναικών θέλουν το πέος του άντρα μακρύ και χονδρουλό
  • Μόλις 74 από τις 200 γυναίκες δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην κατάποση των υγρών του άντρα
  • Αν η γκόμενά σου ανήκει στο 27% των γυναικών που δεν έχει κάνει ποτέ πρωκτικό σεξ, έχεις χρέος να είσαι ο πρώτος που θα πάρει την Πόλη
  • 128 από τις 200 γυναίκες θεωρούν ανωμαλία το να κάνουν σεξ με κάποια άλλη γυναίκα
  • Μόλις το 7% των γυναικών είναι ανοιχτό σε μια πρόταση για golden shower
  • 88 από τις 200 γυναίκες του δείγματος δεν προσποιούνται ποτέ οργασμό και περιμένουν καρτερικά να τις ικανοποιήσεις
  • 1 στις 4 γυναίκες εμφανίζει τάσεις νυμφομανίας, αφού θέλει να το κάνετε τουλάχιστον μερικές φορές την ημέρα
  • Δυστυχώς μόνο το 8,5% θα δεχόταν κι άλλους σεξουαλικούς συντρόφους στο κρεβάτι σας
  • Ετοίμασε τα λάδια σου. Το 52% των γυναικών θέλει μασάζ πριν το sex.

χαρούμενο απόγευμα




Το καινούριο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη με ελεύθερη τιμή!

Ένας άνθρωπος που εκτιμώ πάρα πολύ και είχα και την τύχη να γνωρίσω σε συνέντευξη που είχαμε πάρει παλιότερα, ο Μίμης Ανδρουλάκης, για μία ακόμη φορά πρωτοπορεί, αποδεικνύοντας πως παρά τα χρόνια του (γεννημένος το ’51), το μυαλό και η δημιουργικότητα μπορούν να μείνουν για πάντα 20 χρονών! Για αυτό και τον αναφέρω ως «Μίμη» και όχι ως «κύριο Ανδρουλάκη», είναι ένας από εμάς!
Αποφάσισε λοιπόν, το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Η Έβδομη Αίσθηση – troika Μοίρα», να πωλείται με ελεύθερη τιμή για τη νεολαία, στην ηλεκτρονική του έκδοση (ePUB) μέχρι 31/12/2010. Μπορείτε να δώσετε όσα χρήματα θέλετε για να το προμηθευτείτε, όπως είχε γίνει και παλιότερα με CD των Radiohead αν θυμάμαι καλά στο εξωτερικό. Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και πολύ θαρραλέα κίνηση από πλευράς Εκδόσεων ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
Αντιγράφω την περίληψη:
O λαθρεπιβάτης με το κόκκινο και το μαύρο. Έβδομη Aίσθηση, ένα δικό του «ελληνικό όνειρο» στην «Eντατική» που βρίσκεται η πατρίδα μας. Ένας Λαβύρινθος με διαβολικά κάτοπτρα. Xιλιάδες μικροϊστορίες και καμιά. H εσπεράντο των αισθήσεων. Tο παράδοξο της ανθρώπινης κατάστασης σε δύσκολους καιρούς.
Μακάρι να τον ακολουθήσουν κι άλλοι, εύχομαι να πάει καλά το συγκεκριμένο, θα είναι και μία απάντηση στους «κυνηγούς» των πνευματικών δικαιωμάτων!
Σ.Σ. Πήρα από μόνος μου την πρωτοβουλία να γράψω για το βιβλίο, δε μου ζητήθηκε από κάποιον, απλά το είδα στο blog του Μίμη ένιωσα την ανάγκη να το υποστηρίξω! Μπράβο Μίμη!

Το είδαμε εδώ: neolaia.gr - Το στέκι των νέων!

Οι 6 καλύτερες πηγές για δωρεάν Freeware Download

Η καλή είδηση είναι, πως, υπάρχουν εκεί έξω εκατοντάδες software developers που δίνουν καθημερινά προγράμματα δωρεάν, τα οποία όμως κάνουν ακριβώς και ότι κάνουν τα αντίστοιχα επι πληρωμή προγράμματα. Ξεχώρισα τις 5 καλύτερες πηγές (και μια [η 6η] για κινητά τηλέφωνα) για download freeware προγραμμάτων, δείτε τις.

1. CNET

Η CNET έχει μια τεράστια συλλογή απο freeware προγράμματα για κάθε πλατφόρμα (Windows, macOS κ.λ.π.) και σχεδόν 100,000 απο αυτά, είναι δωρεάν. ¨Εχει επίσης και μια active community όπου θα βρείτε comments πάνω στο κάθε software Reviews και βαθμολογήσεις των προγραμμάτων απο άλλους χρήστες που τα δοκίμασαν. Μια πολύ καλή πηγή εμπειριών απο άλλους χρήστες, πρίν δοκιμάσετε να κατεβάσετε κάποιο πρόγραμμα.


freeware programs

2. ZDNet downloads

Η ZDNet έχει επίσης τεράστιο αριθμό για downloads, και επιλέγοντας εσείς “free” σαν μια απο τις επιλογές αναζήτησης, θα σας δώσει μια λίστα απο freeware προγράμματα. Η ZDNet δεν έχει όμως όπως η CNET, active community και user feedback, αλλά διαφημίζει τον εαυτό της πως κατέχει την πρώτη θέση ως Web’s largest library για software downloads.


freeware downloads

 

3. Tucow’s Butterscotch

Εδώ θα βρείτε ξανά βοήθεια απο τους χρήστες των προγραμμάτων πρίν τα δοκιμάσετε εσείς. Μια επίσης καλή σελίδα.


freeware downloads

 

4. Brothersoft

Και η Brothersoft έχει μια πολύ μεγάλη λίστα με free downloads. Δεν έχει μεγάλες διαφορές απο τις πιο πάνω σελίδες, εκτός απο το Editor’s Blog, που μπορεί να σας φανεί μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών για τα software που σας ενδιαφέρουν.


freeware downloads

 

5. FreewareFiles

Και αυτή η σελίδα θα σας αρέσει σίγουρα, καθώς όλα τα προγράμματα που έχει στην λίστα της είναι δωρεάν, δηλαδή freeware.


freeware software

 

6. Get Jar

Η Get Jar είναι μια απο τις καλύτερες websites για freeware προγράμματα για κάθε mobile device, δηλαδή, κινητή συσκευή τηλεφώνων. Τα προγράμματα αυτά μπορείτε να τα χειριστήτε απ' ευθείας απο το κινητό σας, άσχετα αν είναι η όχι smartphone, και χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε phone browser. Μέχρι στιγμής έχει μια συλλογή με περισσότερα απο 70,000 applications και games, και πολλά απο αυτά είναι εντελώς δωρεάν. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή, είναι πως, εάν την χειριστείτε μέσω του κινητού σας, αυτόματα ανακαλύπτει τι τύπο κινητού έχετε, και σας εμφανίζει εκείνα τα software που λειτουργούν στο δικό σας μοντέλο τηλεφώνου.


freeware programs


Να προσέχετε πάντα με τα freeware, να είναι όντως το πρόγραμμα εντελώς δωρεάν.
Ακόμη και στις πιο πάνω σελίδες που σας έδωσα, να προσέχετε κάθε φορά πως βλέπετε καθαρά την ετικέτα, “Free” ή “Freeware”. Γιατί, μερικά software μπορεί να έχουν ετικέτα που λέει “Free to Try”, και το οποίο βασικά σημαίνει πως είναι απλά δοκιμαστική έκδοση μόνο, μα όχι δωρεάν (trial version, απο 15 μέχρι και 90 μέρες) και κατόπιν πρέπει η να τα απεγκαταστήσετε, η να τα αγοράσετε αν σας ενδιαφέρουν.

Πολλά freeware προγράμματα που θα βρείτε, έχουν φιαχτεί απο ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να τα μοιραστούν μαζί μας δωρεάν. Ας είμαστε λιγάκι γεναιόδωροι. Εάν πραγματικά μας αρέσει η δουλειά κάποιου και το δωρεάν του software, και αν πράγματι μας βοηθάει σε κάτι, ας κάνουμε μια επίσκεψη στο website του δημιουργού και ας κοιτάξουμε γύρω, αν μπορούμε να κάνουμε κάποιο donate 2-3 δολάρια ή ευρώ. Βοηθάει εκείνους που τα δημιούργησαν, να τα κρατήσουν για πάντα δωρεάν, να φτιάξουν νέα, και να αισθανθούν μια μικρή ικανοποίηση.

Ποιό είναι το δικό σας αγαπημένο freeware; Απο πού κάνετε download συνήθως εσείς; έχετε κάποια σελίδα που θεωρείτε επίσης αξιόλογη να την προσθέσουμε στις πέντε της ανάρτησης;
Αφήστε ένα σχόλιο και πείτε μας, να μαθαίνουμε περισσότερα.






nikos63.blogspot.com

Όλα τα διόδια, όλες οι τιμές

Μόνο αμελητέα δεν είναι πλέον τα διόδια που έχουν επιβληθεί στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Οι χρεώσεις διαφέρουν ανάλογα με τη διαδρομή που θα διανύσετε ενώ εξαρτώνται από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου. Στους παρακάτω πίνακες μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή προκειμένου να μάθετε πόσο θα σας κοστίσει το ταξίδι μετά και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο.
ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ  
Όχημα Ευρω
Δίκυκλα 1,4
Ι.Χ έως 2,7 με τραιλερ,τροχοσπιτα, 2,8
Φορτηγα, 2-3 άξονες, >2,7 μ. 7
Φορτηγα 4 άξονες και πάνω >2,7μ 11,2
►Στην Αττική Οδό, τα διόδια πληρώνονται από τους οδηγούς, μια φόρα με την είσοδο τους στον αυτοκινητόδρομο με τις χρεώσεις να έχουν ως εξής.
 
 
 Για τους συχνούς χρήστες της Aττικής Oδού υπάρχουν εκπτωτικά προγράμματα ηλεκτρονικής πληρωμής τα οποία παρουσιάζονται εδώ.
 
►Για την διαδρομή από την Αθήνα έως την Καλαμάτα και τη Σπάρτη οι οδηγοί χρησιμοποιούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Μορέας που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο οδηγός που κάνει αυτές τις διαδρομές, καλείται να πληρώσει διόδια σε δύο σημεία, την πρώτη φορά (από Αθήνα) στα διόδια της Ελευσίνας και τη δεύτερη στο Σπαθοβούνι, με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Παρομοίως στην επιστροφή προς Αθήνα οι οδηγοί πληρώνουν διόδια σε δύο σημεία μια φορά στη Νεστάνη και άλλη μια φορά στον Ισθμό. Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που αναμένεται να λειτουργήσουν μετά την ολοκλήρωση του έργου είναι τρεις: στο Λεύκτρο, στη Καλαμάτα και στη Πετρίνα. Οι τιμές των διοδίων αυξήθηκαν εκ νέου από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου, μόλις δύο μήνες και κάτι μέρες από την προηγούμενη αύξηση τους. Από την ίδια ημερομηνία μπαίνει σε λειτουργία ο σταθμός της ΑΣΕΑΣ στο κομμάτι Τρίπολη - Καλαμάτα. Με την ολοκλήρωση του δρόμου, θα λειτουργήσουν και άλλοι δύο σταθμοί διοδίων.
Οι χρεώσεις αναλυτικά φαίνονται στον παρακάτω πίνακα
 
Διαδρομή Αθήνα-Καλαμάτα/Τρίπολη
  ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΣΠΑΘΟ
 
ΒΟΥΝΙ
 
ΑΣΕΑ
Σύνολο
  ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΝΕΣΤΑΝΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Οχημα Ευρω Ευρω Ευρω Ευρώ Ευρώ
ΔΙΚΥΚΛΑ 2,00 € 1,50 € 1,60 € 1,20 € 6,30
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2,2 2,90 € 2,20 € 2,30 € 1,80 € 9,20
2-3 ΑΞΟΝΕΣ ΑΠΟ 2,2 7,40 € 5,60 € 5,90 € 4,50 € 23,40
4 ΑΞΟΝΕΣ
 
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.2
 
10,40 € 7,80 € 8,20 € 6,30 € 32,70
Επιστροφή

►Για την υποθαλάσσια γέφυρα που ενώνει την Πρέβεζα με το Άκτιο οι χρεώσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα. Αξίζει να σημειωθεί πως για ιδιοκτήτες Ι.Χ που είναι συχνοί χρήστες της γέφυρας υπάρχει μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με κόστος 80 ευρώ. Οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, μετά τις αυξήσεις του ΦΠΑ, καθώς απορροφήθηκε από την εταιρεία.
 
ΠΡΕΒΕΖΑ- ΑΚΤΙΟ  
Όχημα Ευρω
Δίκυκλα 0,7
Ι.Χ με τραιλερ μέχρι 2μ 3
Ι.Χ με 2 άξονες >2μ 5
Φορτηγά με 3 άξονες 8
Φορτηγά με 4 άξονες και πάνω 14
Επιστροφή

►Τσουχτερές είναι οι χρεώσεις για όσους χρησιμοποιούν την γέφυρα Ρίου- Αντιρίου όπου για μια απλή μετάβαση με επιστροφή ο οδηγός Ι.Χ. καλείται να πληρώσει 24 ευρώ. Από την εταιρία κατασκευής της γέφυρας προσφέρονται εκπτώσεις για τιμές μετ' επιστροφής καθώς και κάρτα δέκα διελεύσεων όπως και εκπτώσεις για χρήση της υπηρεσίας e-PASS. Αναλυτικά οι χρεώσεις για απλή μετάβαση έχουν ως εξής

 
ΡΙΟ-ΑΝΤΙΡΙΟ  
Οχημα Ευρω
Μοτοσικλέτες                        € 1.80
Επιβατικά αυτοκίνητα  € 12.20
Φορτηγά2 άξονες € 18.80
3 άξονες € 30.80
4+ άξονες € 39.50
 Λεωφορεία έως και 20 θέσεις € 28.20
άνω των 20 έως και 40 θέσεις € 39.50
άνω των 40 θέσεων  € 60.80
Η κάρτα δέκα διελεύσεων για τη γέφυρα Ρίου-Αντιρίου επιτρέπει στους οδηγούς να πραγματοποιήσουν 10 διελεύσεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις εξής χρεώσεις:
 
 
  Μία εβδομάδα  Ένας μήνας
Επιβατικά αυτοκίνητα €65,00 €82.50
Φορτηγά  
   2 άξονες €142.00 €155.00
   3 άξονες  €233.00 €261.00
   4+ άξονες €325.00 €363.00
Σχετικά με την κάρτα aller retour, η οποία αφορά τους περιστασιακούς χρήστες και αυτούς που μετακινούνται για προσωπικούς λόγους επιτρέπει στους οδηγούς να πληρώσουν μειωμένες τιμές με την προϋπόθεση να επιστρέψουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με την αγορά της κάρτας καταβάλλεται το ποσό των 12,5 ευρώ και η διαφορά αν η επάνοδος γίνει μετά από 2 ώρες θα καταβάλλεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, για το 2009:
 
 
Χρόνος Επιστροφής Αξία Χρέωση/διέλευση
0- 2 ώρες    €12,50     δηλ. €6,25/διέλευση 
2-4 ώρες € 17.20 δηλ. €8,60/διέλευση 
4-5 ώρες €21,50 δηλ.€10.65/διέλευση
 
 
>5 ωρών €24,40 δηλ. €12/διέλευση
 Τέλος εκπτώσεις προσφέρονται από την εταιρεία κατασκευής της γέφυρας του Ρίου σε χρήστες της υπηρεσίας e-PASS το οποίο απευθύνεται σε καθημερινούς χρήστες που θέλουν να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα. Οι χρεώσεις για το e-PASS φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:
 
 
Διελεύσεις ανά μήνα  Τιμή ανά διέλευση
1-10 10,00 €
11-20 6,00 €
21 και άνω 4,00 €
  Επιστροφή

►Όσοι ταξιδεύουν από Αθήνα προς Πάτρα ή Πύργο χρησιμοποιούν την υπό κατασκευή Ολυμπία Οδό. Οι χρεώσεις για διόδια αφορούν στο μέρος του έργου που έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα και είναι δύο. Για την διαδρομή από Αθήνα η πρώτη πληρωμή γίνεται στην Ελευσίνα και η δεύτερη στο Ζευγολατιό. Για την επιστροφή οι πληρωμές γίνονται στο Ρίο και στον Ισθμό. Με την ολοκλήρωση του έργου θα προστεθούν διόδια και στην διαδρομή μετά το Ρίο, προς Πύργο. Για την ώρα το κόστος της διαδρομής έχει ως ακολούθως:
 
 Ολυμπία Οδός
 Όχημα Προς Πύργο Προς Αθήνα
  Αθήνα-Ελευσίνα
 
 
Ελευσίνα -Ζευγολατιό Πάτρα-
 
Ρίο
 
Ρίο-
 
Κόρινθος
 
Δίκυκλα-Τρίκυκλα 2,0 2,0 2,0 2,0
Ι.Χ με τραιλερ <2,2μ 2,9 2,9 2,9 2,9
Οχήματα με 2-3 άξονες>2,2μ 7,4 7,4 7,4 7,4
Οχήματα με 4 και άνω άξονες>2,2μ 10,4 10,4 10,4 10,4
 
  Επιστροφή

►Για την διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη οι οδηγοί χρησιμοποιούν κομμάτι της Νέας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Αιγαίο. Πρόκειται ίσως για την πιο δημοφιλή αλλά και για την πιο ακριβή διαδρομή καθώς οι οδηγοί καλούνται να πληρώσουν διόδια σε συνολικά οκτώ (8) σημεία. Ήδη από τις 6/10/09 έχουν αρχίσει να επιβάλλονται και οι χρεώσεις για τα πλευρικά διόδια στο τμήμα Αφιδνες-Τραγάνα. Επιπροσθέτως, η τιμή στα Μάλγαρα αυξήθηκε 40% από 16 Νοεμβρίου του 2010. Συν τοις άλλοις, ο πρώτος σταθμός διοδίων στον Μαλιακό, (Αγ. Τριάδα) εγκαινιάζεται. από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 23 Νοεμβρίου φέρνοντας το κόστος της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη, μετ' επιστροφή στα 42,2 ευρώ. Οι τιμές εισόδου από τα πλευρικά διόδια καθώς και οι αναλυτικές χρεώσεις για την διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:
 
ΑΘΗΝΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 Σημεία Διοδίων ΔΙΚΥΚΛΑ Ι.Χ με τραιλερ έως 2,2μ
ΑΦΙΔΝΩΝ 1,35 1,90
ΘΗΒΑ 1,65 2,35
ΤΡΑΓΑΝΑ 1,60 2,25
ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ 1,00 1,50
ΠΕΛΑΣΓΙΑ 1,70 2,40
ΜΟΣΧΟΧΩΡΙ 1,90 2,80
ΠΥΡΓΕΤΟΣ 1,50 2,20
ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ 2 2,9
ΜΑΛΓΑΡΑ 1,4 2,8
ΣΥΝΟΛΟ 14,10 21,10
  Επιστροφή

Oι χρεώσεις για τα πλευρικά διόδια στη νέα οδό εξαρτώνται από τα χιλιόμετρα που διανύει το όχημα και κατ επέκταση από το σημείο εισόδου και έχουν ως εξής:

 
Πλευρικά διόδια Νέας Οδού
Σημεία Διοδίων  Δίκυκλα Ι.Χ με τραιλερ έως 2,2μ
Καπανδριτι 0,75 1,10
Μαλακάσα 0,55 0,8
Οινόφυτα 0,25 0,35
Θήβα 0,6 0,90
Τραγάνα 1,30 1,80
 ►Τα πρώτα διόδια στην Εγνατία οδό ξεκινούν την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στον σταθμό του Πολύμυλου Κοζάνης. Οι χρεώσεις έχουν ως εξής:
 
 
Εγνατία Οδός - Πολύμυλος
Όχημα Τιμή
Δίκυκλα 2,0
Ι.Χ. 2,8
Φορτηγά με:
2 ή 3 άξονες 7,0
4 άξονες 10,0
 
e-PASS

Πληρωμή διοδίων χωρίς χρήση μετρητών

Για τους συχνούς χρήστες των αυτοκινητόδρομων οι οποίοι πληρώνουν συχνά διόδια, υπαρχουν προγράμματα πληρωμών χωρίς την χρήση μετρητών. Αυτά είναι η η ειδική κάρτα λογαριασμού καθώς και η ηλεκτρονική συσκευή e-PASS

►Η ειδική κάρτα λογαριασμού μπορεί να χρησιμοποιείται από τους κατόχους μοτοσικλέτας, φορτηγού οχήματος ή λεωφορείου και πρόκειται για μια κάρτα με δυνατότητα εκπτώσεων η οποία επιδεικνύεται κάθε φορά που χρησιμοποιείται λωρίδα με εισπράκτορα χωρίς να γίνεται συναλλαγή με μετρητά.

►Από την άλλη, η ηλεκτρονική συσκευή e-PASS είναι ένας πομποδέκτης ο οποίος,τοποθετείται στο παρμπρίζ του οχήματος και όταν το όχημα διέρχεται από τις αποκλειστικές ηλεκτρονικές λωρίδες διοδίων , το σύστημα διοδίων το αναγνωρίζει και ενεργοποιεί την διαδικασία ηλεκτρονικής συναλλαγής.

Με αυτό τον τρόπο, χρεώνεται ο λογαριασμός του χρήστη, ο οποίος κερδίζει χρόνο και ταυτόχρονα σημαντικές εκπτώσεις, ανάλογα με το συνδρομητικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εγγραφεί. Τα προγράμματα αυτά είναι το express, το bonus, το friendly και το moto.

Το express παρέχει σταθερή έκπτωση από την πρώτη διέλευση ανεξάρτητα από τον αριθμό των διελεύσεων και απευθύνεται σε οδηγούς που πραγματοποιούν σχετικά μικρό αριθμό διελεύσεων τον μήνα.

Το πρόγραμμα Bonus καλύπτει τις ανάγκες των τακτικών χρηστών και προσφέρει κάποιες δωρεάν διελεύσεις.Απευθύνεται σε οδηγούς που πραγματοποιούν τακτικά διελέυσεις (35-70 το μήνα).

Το πρόγραμμα friendly παρέχει αυξανόμεννη κλιμακωτή έκπτωση ανάλογα με τον αριθμό των διελεύσεων και απευθύνεται στους πολύ συχνούς χρήστες των διοδίων με πάνω αό 70 διελεύσεις τον μήνα.

Τέλος το πρόγραμμα moto απευθύνεται στους μοτοσυκλετιστές και παρέχει σταθερή έκπτωση από την πρώτη διέλευση.

Για την επιλογή του κατάλληλου προγράμματος, προσφέρεται μια πολύ πρακτική εφαρμογή η οποία επιτρέπει στον χρήστη να υπολογίσει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει ανάλογα τον τύπο του οχήματος του και το σύνολο των διελεύσεων που πραγματοποιεί τον μήνα.

Η εφαρμογή βρίσκεται στο διαδικτυακό τόπο της αττικής οδού http://www.aodos.gr/article.asp?catid=9880&tag=7297.

Mε την εγγραφή σε κάποιο από τα συνδρομητικά προγράμματα της Αττικής Οδού, ο οδηγός παίρνει προς χρήση δωρεάν την ηλεκτρονική συσκευή e-PASS, την οποία και πρέπει να έχει μόνιμα τοποθετημένη στο εσωτερικού του παρμπρίζ του αυτοκινήτου του.

Eπίσης όσοι διαθέτουν την συσκευή e-PASS μπορούν να την χρησιμοποιούν και σε άλλους αυτοκινητόδρομους πέρα από την Αττική Οδό. Συγκεκριμένα οι οδηγοί μπορούν να περνούν από τις ηλεκτρονικές λωρίδες των αυτοκινητοδρόμων της Μορέας ΑΕ (Κόρινθος-Τρίπολη) καθώς και της Ολυμπίας Οδού (Κόρινθος- Πάτρα).

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αττικής Οδού το e-PASS αναμένεται να εφαρμοστεί γενικότερα και στα υπόλοιπα μεγάλα οδικά έργα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ENET.GR

Το είδαμε εδώ: Τα σημαντικά

Ανανεωμένο Opel Antara με νέους κινητήρες

Την ανανέωση του Antara αποφάσισε η Opel με τις σημαντικότερες αλλαγές να εντοπίζονται στους νέους Euro 5 κινητήρες. Όπως και τα αδερφό μοντέλο Chevrolet Captiva, το ανανεωμένο Antara εφοδιάζεται με τον 2.4 λίτρων βενζινοκινητήρα, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις 140 και 170 ίππων. Θα συνδυάζεται με 2 6τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων (χειροκίνητο και αυτόματο) με την κίνηση να μεταφέρεται είτε στους μπροστά είτε σε όλους τους τροχούς
Διαθέσιμος είναι επίσης και ένας νέος turbodiesel που αντικαθιστά τον γερασμένο πλέον 2λιτρο των 150 ίππων. Ο 2.2 CDTI είναι διαθέσιμος σε 2 εκδόσεις 163 και 184 ίππων, με την πρώτη να συνδυάζεται και με τα δύο κιβώτια και την κίνηση να μεταφέρεται είτε στους μπροστά είτε σε όλους τους τροχούς. Στην έκδοση των 184 ίππων, το μοντέλο είναι διαθέσιμο αποκλειστικά με τετρακίνηση ενώ και εδώ, υπάρχει η επιλογή ανάμεσα στα δύο κιβώτια.
Στιλιστικά τώρα, έχει τοποθετηθεί η νέα γρίλια της εταιρίας, ώστε να εναρμονίζεται στην νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel που έφερε με το Insignia.  Νέος είναι και ο προφυλακτήρας με τους προβολείς ομίχλης να έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα. Στο πίσω μέρος η μόνη αλλαγή εντοπίζεται στα επανασχεδιασμένα πίσω φωτιστικά σώματα ενώ στο επιπλέον εξοπλισμό υπάρχουν και ζάντες 19″. Στο εσωτερικό έχουν χρησιμοποιηθεί καλύτερης ποιότητας υλικά, υπάρχει νέα κεντρική κονσόλα με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους ενώ θα είναι διαθέσιμοι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί.

[Πηγή: Opel]

"ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ 23……..

Πολλοί από εσάς σίγουρα θα έχετε δει την ταινία Number 23 με τον Jim Carrey, όπου έπαθε ένα ταράκουλο διαβάζοντας ένα σχετικό βιβλίο.
Ας δούμε μερικά στοιχεία, όπου συναντάμε τον αριθμό 23. Προσέξτε επίσης το συσχετισμό του αριθμού 23 με τον αριθμό 5, λόγω ότι 2+3=5.....



* 1723 μΧ 

Το έτος όπου ο Adam Weishaupt (εμφανίζεται στο χαρτονόμισμα του ενός δολλαρίου) ίδρυσε τους Illuminati. Το 23 αναλύεται ως 2+3=5, όπου το 5 παραπέμπει στο βιβλίο Law of Fives. Το 17 είναι επίσης ενδιαφέρον, αφού 1+7=8 (ή αλλιώς το 2 υψωμένο στην 3η δύναμη).

* I Ching 
Το 23ο εξάγραμμο του I Ching σημαίνει «διασπώ». Οι τηλέγραφοι χρησιμοποιούν το 23 για να δηλώσουν το «κόψιμο της γραμμής»

* AOL 
Μόνο 23 συμμετέχοντες επιτέπονται σε κάθε chat room της πλατφόρμας της America OnLine.

* TWA 800 
Στο αεροπορικό δυστύχημα αυτής της πτήσης σκοτώθηκαν 230 επιβάτες. Οι μόνες θέσεις οι οποίες έμειναν ανέπαφες ήταν οι θέσεις 2 και 3.

* W 
Το γράμμα W της Αγγλικής αλφαβήτου είναι το 23ο στη σειρά. Προφέρεται Double-you, αποτελείται δηλαδή από 2 λέξεις και είναι τρισύλλαβη (3), ενώ έχει 2 σημεία κάτω και 3 σημεία πάνω

*Apollo 
Η πρώτη προσελήνωση έγινε στη Θάλασσα της Γαλήνης, στις 23,63 μοίρες Ανατολικά. Η δεύτερη έγινε στη Θάλασσα της Καταιγίδας, στις 23,42 μοίρες Δυτικά. Προσέξτε τα ονόματα τον τοποθεσιών και την αντίθεσή τους! Αυτές οι προσεληνώσεις έγιναν με το Apollo 11 και Apollo 12 (11+12=23!)

*Shakespeare 
Γεννήθηκε και πέθανε στις 23 Απριλίου του 1564 και 1616 αντίστοιχα (προσέξτε ότι 16+16=32, δηλαδή ανάποδο 23!)

*Kurt Cobain 
Η «καρδιά» των Nirnana γεννήθηκε το 1967 (1+9+6+7=23) και πέθανε το 1994 91+9+9+4=23)

*Beatles 
Το πρώτο τραγούδι, της πρώτης πλευράς, του πρώτου δίσκου των Beatles ηχογραφήθηκε 23 φορές!

*Asteroids 
Οι ερευνητές των αστεροειδών έχουν παρατηρήσει πως η περιστροφή τους δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 2,3 ώρες. Μια περίοδος περιστροφής λιγότερη από 2,3 ώρες θα μπορούσε να τους διαλύσει.

*Astrology 
Ο Johannes Kepler γεννήθηκε στις 27/12/151, στις 2.30πμ. Στην Αστρολογία, του δίδεται Ωροσκόπος Δίδυμοι στις 23 μοίρες.
Ο άξονας της Γης, καταγράφει έναν πλήρη κύκλο στον ουρανό κάθε 23.000 χρόνια. Κλίνει κατά 23,5 μοίρες

*Astronomy 
Ο κομήτης Hale Bopp πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο, στις 23 Μαρτίου 1997, φτάνοντας σε απόσταση 123 εκατ. μιλίων από τη Γη. Την ίδια μέρα στις ΗΠΑ έγινε σεληνιακή έκλειψη κι ο Άρης βρισκόταν -κι αυτός- στο κοντινότερο σημείο στη Γη.
Ο Σείριος είναι αστέρι λαμπρότητας 23,5 βαθμών.
Η απόσταση μεταξύ του κέντρου του Άρη και του πιο απομακρυσμένου δορυφόρου του είναι 23.000 χλμ.

*23/08 
Στις 23 Αυγούστου γεννήθηκαν οι River Phoenix (ηθοποιός), Keith Moon (ντράμερ των Who) και ο David Gottel (μέλος του συγκροτήματος Skinny Puppy). Και οι 3 δεν είναι πλέον στη ζωή!

*Βίβλος 
Οι πιο συχνοί αριθμοί που εμφανίζονται στην Αποκάλυψη είναι ο αριθμός 4 (τα 4 Θηρία), ο αριθμός 7 (7 σφραγίδες, 7 εκκλησίες κλπ) και ο αριθμός 12 (12 απόστολοι κλπ). Έχουμε λοιπόν 4+7+12=23!
Ψαλμός 23: Ο Κύριος είναι ο Ποιμένας μου...

*Αίμα 
Χρειάζονται 23 δευτερόλεπτα ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα, δηλαδή να ξεκινήσει από την καρδιά και να επιστρέψει πάλι σε αυτή.

*Καίσαρας 
Ο Καίσαρας δολοφονήθηκε με 23 μαχαιριές.

*Καπνιστές 
Ένας καπνιστής καπνίζει κατά μέσο όρο 23 τσιγάρα την ημέρα.

*Μπιλ Κλίντον 
Τα αριθμητικά αρχικά του είναι Β=2 και C=3. Ωστόσο το πλήρες όνομά του είναι William Jefferson Clinton, το οποίο αποτελείται από 23 γράμματα, ενώ το W είναι το 23ο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, όπως είδαμε παραπάνω.

*URL
Οι περισσότερες διευθύνσεις στο διαδίκτυο έχουν 2 "/" και 3 W...

*23/12
1805-Η ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της Εκκλησίας των Μορμόνων Joseph Smith.
2012-Ο μεγάλος κύκλος στο ημερολόγιο των Μάγιας τελειώνει.

*Dillinger
Ο John Dillinger λήστεψε συνολικά 26 τράπεζες, αλλά τις 23 μόνο για να πάρει χρήματα.

*Έκπτωτοι
Μόνο τα 2/3 των αγγέλων παρέμειναν στον Παράδεισο με το Θεό, όταν ο Εωσφόρος και το υπόλοιπο 1/3 των αγγέλων έπεσαν.

*Κινηματογράφος
Στην ταινία "Babe", το γουρουνάκι που...πρωταγωνιστούσε ήταν ο 23ος υποψήφιος κατά σειρά στο διαγωνισμό "Sheep Dog".
Στην ταινία "Die Hard 3" το βαγόνι του μετρό εκτροχιάζεται στον σταθμό 23.
Στην ταινία "Ιnvasion of the Body Snatchers" του 1978, το πρώτο απορριματοφόρο που εμφανίζεται έχει τον αριθμό 23.
Στην ταινία "Lost Highway" του David Lynch, o αριθμός του κελιού στο οποίο είναι ο Fred είναι ο 47516 (4+7+5+1+6=23)
Στην ταινία "Star Wars" το αεροσκάφος Millenium Falcon δραπετεύει από το Mos Eisley από την αποβάθρα 94 (9/3=3 και 4/2=2. Αντιστέψτε τα και έχετε το 23!). Στην τελευταία μάχη στο Death Star ο Luke Skywalker βρίσκεται στο Red 5. Oι σταθμοί Red 2 και Red 3 άρχισαν τους βομβαρδισμούς στις 23 μοίρες! Την ώρα της επίθεσης, στην οθόνη του αεροσκάφους του Luke όταν ετοιμάζεται για τα πρώτα πυρά αναγράφεται ο αριθμός 23 ενώ λίγο αργότερα βλέπουμε και τον αριθμό 32! Το κελί στο οποίο είχαν αιχμαλωτήσει την πριγκίπισσα Λία είχε τον αριθμό ΑΑ-23 και βρισκόταν στον Τομέα 5.
Στην ταινία "The Prophecy" η Βίβλος η οποία ανήκει στον νεκρό άγγελο Uziel έχει σελιδοδείκτη στο 23ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης.
Στην ταινία "Happy Gilmore" το κράνος του Adam Sandler έχει τον αριθμό 23.

*Τεκτονισμός
Η στοά των τεκτόνων στο Stafford της Αγγλίας είναι στον αριθμό 23 της οδού Jaol. Στην Αμερική είναι στην 23η οδό.

*Αίγυπτος
Εικάζεται ότι η Μεγάλη Πυραμίδα έχει κατασκευαστεί από 2.300 πέτρες.

*Χιροσίμα
Η Χιροσίμα βομβαρδίστηκε στις 6 Αυγούστου του 1945 (6+8+4+5=23) στις 8:15 (8+15=23)

*Ανθρώπινο σώμα
Το ανθρώπινο σώμα έχει συνολικά 23 συνδέσμους.
'Οπως οι γυναίκες, έτσι κι οι άντρες -σύμφωνα με τους Ταντριστές- έχουν κύκλο κάθε 23 ημέρες.
Κάθε γονιός δίνει 23 χρωμοσώματα για να δημιουργηθεί νέα ζωή. Ο πυρήνας των κυττάρων έχει 46 χρωμοσώματα, φτιαγμένα από 23 ζεύγη.

*Ναΐτες
Η 13η Οκτωβρίου (ημέρα Παρασκευή) είναι η μέρα όπου οι Ναΐτες συνελήφθησαν. Δεν είναι τυχαίο που η Παρασκευή και 13, ως ημέρα κακής τύχης, ξεκίνησε από τη Γαλλία.

*Μαθηματικά
Οι αριθμοί 2, 3, και 5 είναι οι πρώτοι 3 "πρώτοι" (prime) αριθμοί στο αριθμητικό σύστημα (όχι, το 1 δεν είναι πρώτος αριθμός).
Το 23 είναι ο πρώτος prime αριθμός ο οποίος περιλαμβάνει 2 πρώτους αριθμούς και το άθροισμα αυτών είναι πρώτος αριθμός.
Υπάρχουν 23 Αξιώματα στην Ευκλείδεια Γεωμετρία.
Από όλους τους αριθμούς, μόνο τα 2/3 διαιρούνται με το 2 και δεν είναι πολλαπλάσια του 3.

*Μαφία
Ο γκάγκστερ "Mad Dog" Coll πυροβολήθηκε στην 23η οδό σε ηλικία 23 ετών. Ένα χρόνο αργότερα ο Dutch Schultz ( ο οποίος πληρώθηκε για τη δολοφονία του Coll) σκοτώθηκε από σφαίρες στις 23 Οκτωβρίου του 1935.

*Νόμισμα
Υπάρχουν ακριβώς 23 εμφανείς χαρακτήρες (αριθμοί και γράμματα) στη μπροστινή πλευρά των νομισμάτων των ΗΠΑ.

*Αυτοκίνητο
Η Nissan είναι μάρκα αυτοκινήτων της Ιαπωνίας. Στα Γιαπωνέζικα "ni" σημαίνει 2 και "san"3. Επομένως Nissan μπορεί να σημαίνει 23!

*Φυσική
Κατά μέσο όρο κάθε 23ο κύμα που σκάει στην ακτή έχει το διπλάσιο μέγεθος από κάθε κύμα.
Το σύμβολο του 23ου στοιχείου, Vanadium, είναι το V (ρωμαϊκή αριθμητική αξία του 5)

*Μουσική
Το κίνημα της rave σκηνής ξεκίνησε από ένα club του Τορόντο με την ονομασία 23 ΗΟΡ

*Αθλήματα και παιχνίδια
Ο αριθμός 23 είναι ο λιγότερος πιθανός αριθμός όπου μπορείς να πετύχεις με ένα μόνο βελάκι!
Η φανέλα του Michael Jordan είχε τον αριθμό 23, η ημερομηνία επίσης της δολοφονίας του πατέρα του.

*Τηλεόραση
Η σειρά "Babylon 5" εξελίσσεται σε έναν διαστημικό σταθμό μήκους 5 μιλίων και διήρκησε 5 σαιζόν. Μην ξεχάσουμε να πούμε πως αναφέρεται στον 23ο αιώνα!
Ten-Thirteen (10-13) είναι το όνομα της εταιρίας που φημολογείται πως ανέλαβε την παραγωγή της σειράς The X-Files και Millenium. 10/13 είναι και η ημερομηνία του δημιουργού των X-Files, Chris Carter. Επίσης, σε ένα επεισόδιο βλέπουμε τον Crycek αιχμάλωτο από τους Men In Black σε ένα εγκαταλελλειμένο πυρηνικό σιλό με τον αριθμό 1013.

*Ταρώ
Δεν υπάρχει 23η κάρτα στη Μεγάλη Αρκάνα

*UFO
Η ημερομηνία πτώσης του "μετεωρολογικού μπαλονιού" στο Roswell, στο Νέο Μεξικό, είναι η 3η Ιουλίου 1947 (3+7+1+9+4+7=32, το 23 ανάποδα)

*Birthday Paradox
Αυτή θεωρία υποστηρίζει πως σε μια ομάδα αποτελούμενη από 23 τυχαία διαλεγμένους ανθρώπους, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα, άνω του 50%, 2 άνθρωποι από αυτούς να έχουν την ίδια ημέρα γενέθλια.

Το είδαμε εδώ: -)Ι(-

Ξανθά οπίσθια ή μαντήλες

Γυμνά εμφανίστηκαν νεαρά μοντέλα στην λίμνη της Ζυρίχης στην Ελβετία στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας ενός δεξιού πολιτικού κόμματος στην Ελβετία.
Η παραγωγή αυτής της προκλητικής εκστρατείας με τις γυμνές κοπέλες δημιουργήθηκε για να δείξει την αντίθεσή τους  απέναντι στους μουσουλμάνους. Για να το πετύχουν αυτό προβάλουν τις νεαρές ξανθές Ελβετίδες στα καθαρά νερά της λίμνης της Γενεύης, με μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζονται μουσουλμάνες - πιθανόν στην Αλβανία- να κολυμπούν φορώντας μαντίλες στο βρόμικο νερό μιας θάλασσας.

 Η εκστρατεία έχει ως στόχο να προειδοποιήσει την Ελβετούς το τι  θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα, εφόσον επιτραπεί μεγαλύτερη μετανάστευση.
Η εκστρατεία γίνεται σε μια περίοδο που οι Ελβετοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο όσοι  μετανάστες διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα πρέπει να απελαύνονται αυτομάτως.
Η διαδικτυακή καμπάνια παρήχθη από  το Λαϊκο Κόμμα της  Ελβετίας  SVP, το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και συνάμα  τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.
Η πρώτη εικόνα δείχνει τα  οπίσθια  τεσσάρων νεαρών γυναικών που κρατιούνται χέρι χέρι στα ρηχά της λίμνης της Ζυρίχης.
Η δεύτερη εικόνα  δείχνει μια ομάδα ηλικιωμένων γυναικών, πιθανότατα Αλβανίδες  ή Βόσνιες , φορώντας μαντίλα, που κάνουν μπάνιο  σε λασπωμένα νερά.
Η εκπρόσωπος του SVP είπε στη Βρετανική Ντέιλι Τέλεγκραφ ότι η αμφιλεγόμενη  καμπάνια είχε δημιουργηθεί από τους ακτιβιστές της Wohlen, δυτικά της Ζυρίχης, και δεν αναμένεται να εκδοθεί σε εθνικό επίπεδο.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 54% των Ελβετών  θα ψήφιζε υπέρ του μέτρου, ενώ το 43% εναντίον του.
Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προειδοποιήσει ότι μια θετική ψήφος στις 28 Νοέμβριου  θα μπορούσε να φέρει την Ελβετία σε σύγκρουση με  την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις βάσει της φυλής, του χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας..

news247.gr


Read more: http://www.enimerwsi.com/2010/11/blog-post_21.html#ixzz165l7sswg