Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Τρόικα: Ολα ¨OK¨. Η Ελλάδα πάει καλά
Ο δεύτερος κρίσιμος και ουσιαστικότερος έλεγχος για τη β' δόση του δανείου θα διενεργηθεί από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. σε πέντε εβδομάδες. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προχωρά βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο.

Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τρόικα: Ολα ¨OK¨. Η Ελλάδα πάει καλά
H Ελλάδα... κρίνεται προβιβαστέα από την τρόικα, σε πρώτη φάση τουλάχιστον και μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που απορρέουν από το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε η χώρα μας με τους δανειστές της. Αυτό ήταν το χθεσινό μήνυμα κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, οι οποίοι σημείωσαν πως η ελληνική κυβέρνηση ορθώς αισιοδοξεί για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, κάτι ωστόσο το οποίο θα κριθεί από τη σωστή εφαρμογή όσων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Ο δεύτερος κρίσιμος και ουσιαστικότερος έλεγχος για το σκοπό αυτόν θα διενεργηθεί από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. σε πέντε εβδομάδες.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το πρόγραμμα προχωρά βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί.
Ικανοποίηση 
Τρόικα: Ολα ¨OK¨. Η Ελλάδα πάει καλά
Οι κύριοι Κλάους Μασούχ επικεφαλής των χωρών της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Πολ Τόμσεν υπεύθυνος του ΔΝΤ για τη χώρα μας και ο κ. Σαρβάς Ντερόζ διευθυντής των μακροοικονομικών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωναν χθες ικανοποιημένοι από την εφαρμογή του μνημονίου σε όλους τους τομείς. Οπως είπαν, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση για τη λήψη των επώδυνων μέτρων που απαιτούνται, αλλά οι πολιτικές του παρελθόντος».
Οι εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής χαρακτηρίστηκαν θετικές, καθώς τα δημόσια έσοδα που προκύπτουν ήταν αυτά σχεδόν που αναμένονταν, ενώ καταγράφεται και αυστηρός έλεγχος των δημοσίων δαπανών.
Με βάση τα αρχικά στοιχεία μέχρι τα τέλη του Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογισθεί στο πρόγραμμα. Η τελική αξιολόγηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της και τις εξελίξεις που δεν συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως τόνισαν, είχε προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο.
Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις απαιτούμενες προβλέψεις, προκειμένου να αξιολογήσουν τη συνεισφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Η τρόικα χαρακτήρισε για άλλη μία φορά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής φιλόδοξο και οι εκπρόσωποί της σημείωσαν πως τα μέτρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επαχθή, ωστόσο και η οικονομική βοήθεια των 110 δισ. ευρώ είναι μεγάλη.
Μεταρρυθμίσεις
Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, άλλες δομικές μεταρρυθμίσεις επίσης προχωρούν συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της Δημόσιας Διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Ανησυχίες εκφράστηκαν όσον αφορά τον πληθωρισμό, αλλά, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, κάτι τέτοιο μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών ήταν αναμενόμενο, ενώ διατυπώθηκε η άποψη πως θα απαιτηθούν ένα έως δύο έτη για να υποχωρήσουν οι τιμές.
Ελαφρώς πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε το κ. Thomsen του ΔΝΤ, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει πιθανότητα η ύφεση να είναι μικρότερη του 4%, όμως αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να μεταβληθούν μεγέθη των στόχων που έχουν τεθεί.
Για τα 720 ευρώ
Ερωτήθηκε ο κ. Masuch για το εάν κατά το παρελθόν είχε μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την άποψη πως μία σύνταξη 720 ευρώ είναι υψηλή και σημείωσε πως μία τέτοια σύνταξη θεωρείται υψηλή, εάν βασίζεται σε μόλις 15 χρόνια εισφορών.
Τράπεζες
Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την Ιδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής.
Κεφάλαια
Σημείωσαν, επίσης, ότι το ταμείο για τις τράπεζες αφορά αποκλειστικά σε βοήθεια των πιστωτικών ιδρυμάτων σε περίπτωση που αυτά αποκτήσουν πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων.
Καταθέσεις
Υπογράμμισαν ότι τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζει να τις εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση

Ρευστό 15 δισ. στις τράπεζες
Προστίθεται στο β' πυλώνα του προγράμματος των 28 δισ.
Αμεσα ακόμη και σήμερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ενδέχεται να αποδεσμευθούν προς χρήση από τις τράπεζες οι νέες εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ που έρχονται να προστεθούν στον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος στήριξης των τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το ύψος του προγράμματος αυτού στα 43 δισ. ευρώ.
Το αίτημα αυτό έχει υποβληθεί ως γνωστόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα που ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος ελέγχου της τρόικας εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου -ο οποίος πάντως δεν θα υπερβεί την ερχόμενη εβδομάδα- για την αποδέσμευση των παραπάνω εγγυήσεων.
Οι εγγυήσεις αυτές που θα είναι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να βοηθήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας με προεξόφληση των τίτλων αυτών στην ΕΚΤ. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά καταλυτικός για τις ανάγκες των τραπεζών δεδομένου και του «hair cutting» ύψους 5% στα ελληνικά ομόλογα το οποίο επέβαλε η ΕΚΤ μετά την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s.

Δεν υπάρχουν σχόλια: