Η πτώση ενός UAV στην Τουρκία, για την οποία αναφερθήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2009, ανέδειξε ένα ακόμη πρόγραμμα ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που συλλέξαμε προ μηνών, το σύστημα είναι το αποτέλεσμα δύο ετών ανάπτυξης της εταιρίας Baykar. Είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά και ζυγίζει περί τα 450 κιλά. Το πλάτος με το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 9 μέτρα. Το UAV μπορεί να πετάει 8 με 10 ώρες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας.
Ένα πρωτότυπο πραγματοποίησε επιτυχής πτήση στις 3 Οκτωβρίου 2009. Κατά τη συγκεκριμένη δοκιμαστική πτήση, της οποίας η διάρκεια ήταν 8 ώρες, το Çaldıran ανέβηκε σε ύψος 18.000 ποδιών περίπου.
Το σύστημα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά και μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Κούρδων στη νοτιονανατολική Τουρκία.
Η μαζική παραγωγή του συστήματος μπορεί να ξεκινήσει σε 10 μήνες, τη στιγμή που συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την ισραηλινό UAV τύπου Heron.
Σύμφωνα με την εταιρία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων με επιτυχία. Το αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 10 ώρες σε υψόμετρο 18000 πόδια και το εύρος των επιδόσεων μπορεί να αυξηθεί στις 20 ω΄ρες για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των στρατιωτικών.
Η άτρακτος είναι κατασκευασμένη από κέβλαρ και είναι σε θέση να αναμεταδίδει τις εικόνες που λαμβάνει σε απόσταση έως και 600 χιλιόμετρα. Το λογισμικό του συστήματος έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με την εταιρία από το τμήμα ανάπτυξής της και διαθέτει περισσότερο από 1 εκατομμύριο γραμμές του κώδικα.
Ανιχνεύει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, διαθέτει θερμική κάμερα και σε περίπτωση που απωλεσθεί η επικοινωνία μαζί του, ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος και επιστρέφει αυτόνομα πίσω στη βάση του.
Σύμφωνα με τον γενικό διεθυντή της εταιρίας κ. Haluk Bayraktar, ο επόμενος στόχος είναι η παραγωγή ενός ένοπλου συστήματος UCAV.
Στην τελευταία άσκηση που πραγματοποιήθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας με την κωδική ονομασία Efes 2010, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν με επιτυχία ένα μίνι UAV της εταιρίας.
Φωτογραφία του τίτλου: Το UAV Caldiran της τουρκικής εταιρίας Bayraktar. Περισσότερες φωτογραφίες έχουμε αναρτήσει εδ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου