Λεωνίδας Λεωνίδου
Συγγραφέας – ερευνητής
Λονδίνο
Οι απόψεις των Βασίλη Φούσκα και Bulent Gokay όπως εκφράζονται σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε τελευταία υπό τον τίτλο “Τι πράγματι κρύβεται πίσω από την Ισραηλινή Επίθεση: Αυταπάτες του Νεοναζισμού και Παρατράβηγμα του Νεοσυντηρητισμού” στην ιστοσελίδα Axis of Logic (και στη συνέχεια ένα άρθρο με τίτλο Τι οφείλουμε στον Ερντογάν ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/06/2010, από τον Βασίλη Κ. Φούσκα, http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=953280&-V=articles) αποτελούν μια μονόπλευρη και πολωμένη προσπάθεια να εξηγήσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην περίπτωση του πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά και την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, γιατί αποκρύβουν από τον αναγνώστη τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Χαρακτηρίζουν τη νεο-οθωμανική στρατηγική της Τουρκίας να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και τον Μουσουλμανικό κόσμο απλά ως μια πορεία που «η Τουρκία ανακτά την κυριαρχία της»! Μάλλον εσκεμμένα υποβαθμίζουν σοβαρά σημαντικά στοιχεία: Πίσω από το τουρκικό πλοιάριο «Mavi Marmara», κρύβεται ένα μακροπρόθεσμο νέο-οθωμανικό σχέδιο επικράτησης των Τούρκων στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία στοχεύει στο να καταστεί ηγετική υπερδύναμη των αραβικών κρατών και των μωαμεθανικών πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για να πετύχει αυτό αποφάσισε ότι θα παίζει πιο δυναμικό και δραστήριο ρόλο στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα στο παλαιστινιακό ζήτημα θα σταθεί αντιμέτωπη με το Ισραήλ, τη μέχρι τώρα ισχυρή δύναμη της ευρύτερης περιοχής. Παίρνοντας αυτή τη στάση η Τουρκία θέλει να φανεί ως ο προασπιστής των Παλαιστινίων και η υπόθεση του «Mavi Marmara» φαίνεται να αποτελεί την απαρχή μιας σειράς καλά οργανωμένων επεισοδίων τα οποία η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει για να πείσει τις μωαμεθανικές χώρες ότι από τώρα και στο εξής είναι η νέα προστάτιδα των συμφερόντων τους.
Αυτή η νέα στρατηγική της Τουρκίας που εγκαινιάστηκε με την άνοδο στην εξουσία του Ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερτογάν το 2002, μπαίνει τώρα σε πλήρη εφαρμογή με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των Ερτογάν και Νταβίτογλου. Οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες: να εφαρμόσουν την επεκτατική πολιτική τους, υπό οποιαδήποτε μορφή. Αυτή η στρατηγική που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά εκείνης της οθωμανικής αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες, επαναφέρεται τώρα στο προσκήνιο από τους νεο-οθωμανούς της Τουρκίας. Για την εφαρμογή της, οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν διάφορες τακτικές. Θα αμφισβητήσουν τη δύναμη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και την επιρροή και τις συμμαχίες του με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κάνοντας αυτό η Τουρκία προσβλέπει στο να καταστεί η ηγέτιδα χώρα μεταξύ των Αραβικών κρατών και του Μωαμεθανικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Η υπόθεση του «Mavi Marmara» αποτελεί την απαρχή μιας σειράς καλά σχεδιασμένων από την πολιτικοστρατιωτική μηχανή της Τουρκίας επεισοδίων για την προώθηση των αντικειμενικών τους στόχων.
Η αντίδραση του Ισραήλ στην περίπτωση του πλοίου Mavi Marmara σόκαρε το παγκόσμιο και είναι ασφαλώς καταδικαστέα. Αλλά, η συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη στην ηγεσία των Τούρκων. Η μεταχείριση των μειονοτήτων και των Ελλήνων της Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό κατά τις τελευταίες δεκαετίες ήταν κατά πολύ πιο συνταρακτική, απάνθρωπη και εγκληματική. Ούτε αυτή η συμπεριφορά ούτε οι καθημερινές παραβιάσεις του θαλασσίου και εναερίου χώρου της Ελλάδας αλλά και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου συνάδουν με το χαρακτηρισμό που οι συγγραφείς του άρθρου εκείνου επιχειρούν να δώσουν στην επίσημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ότι δήθεν αυτή είναι: να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου