Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Aμφισβητείται η προσήλωση της Τουρκίας στη Δύση

Δημόσια έκκληση προς τη Τουρκία απηύθυνε ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Philip Gordon, με την οποία καλεί την Άγκυρα "να δείξει την αφοσίωσή της προς το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες". Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός, μιλώντας στο Associated Press, κατέκρινε συγκεκριμένα την καταψήφιση από πλευράς της Τουρκίας του ψηφίσματος κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης μετά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του στολίσκου των ακτιβιστών που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Νamik Tan, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για τις δηλώσεις του Gordon, λέγοντας ότι η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ακλόνητη και δεν πρέπει να αμφισβητείται, εξηγώντας ότι η απόρριψη του ψηφίσματος κατά του Ιράν ήταν η μόνη αξιόπιστη απόφαση μετά τη συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά. Ο Τούρκος πρέσβης τόνισε επίσης ότι αυτές οι σκιές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Εrdogan με τον πρόεδρο Οbama στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Τορόντο του Καναδά.
Σημειώνεται ότι o Richard Armitage, πρόεδρος του Αμερικανο-Τουρκικού Συμβουλίου (ΑΤC) δήλωσε ότι "αισθάνεται σοβαρή ανησυχία" για την προώθηση ενός νέου νομοσχεδίου για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσο λόγω των επιδεινούμενων διμερών σχέσεων.

Σχετικό δημοσίευμα:Wall Street Journal:

Δεν υπάρχουν σχόλια: