Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τουργκούτ Οζάλ:στο προσκήνιο ξανά τα περί δολοφονίας του


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Στο προσκήνιο βρίσκεται για άλλη μια φορά στην Τουρκία ο ισχυρισμός ότι ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ δεν πέθανε το 1993 από φυσικά αίτια, αλλά δολοφονήθηκε και συγκεκριμένα δηλητηριάστηκε.
Τούτη τη φορά τον ισχυρισμό πρόβαλε η χήρα Οζάλ, Σεμρά, η οποία μιλώντας προχθές σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι είπε πως νομίζει ότι ο σύζυγός της δηλητηριάστηκε από λεμονάδα που ήπιε λίγο πριν από το θάνατό του. Λίγες μέρες πριν από αυτό, τους ισχυρισμούς περί «δολοφονίας» είχε προβάλει και ο γιος του Οζάλ, Αχμέτ Οζάλ.
Ο Τουργκούτ Οζάλ πέθανε στις 17 Απριλίου 1993 από καρδιακή προσβολή. Σχεδόν αμέσως μετά το θάνατό του άρχισε και η διατύπωση ισχυρισμών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε. Τέτοιους ισχυρισμούς πρόβαλε ο αδελφός τού Οζάλ, πρώην υπουργός Κορκούτ Οζάλ, αλλά και ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Ειδικά ο δεύτερος είχε υποστηρίξει ότι «ο Οζάλ δολοφονήθηκε» διότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε λύση του κουρδικού προβλήματος.
Η αναπαραγωγή της φιλολογίας περί Οζάλ, ανέκαθεν είχε και άλλες πολιτικές διαστάσεις. Εχει αναφερθεί πολλές φορές το σενάριο ότι «έπρεπε να πεθάνει ο Οζάλ, έτσι ώστε ο τότε πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας και να παραμεριστεί κατά κάποιο τρόπο, για να ανοίξει ο δρόμος για την πρωθυπουργοποίηση της Τανσού Τσιλέρ που ήταν η αγαπητή των Αμερικανών».
Ανεξάρτητα από τα σενάρια, τα πράγματα αυτή τη φορά δεν αποκλείεται να πάρουν σοβαρότερες διαστάσεις. Ο γιος του Οζάλ, Αχμέτ, έχει ήδη κληθεί από τον εισαγγελέα να καταθέσει σχετικά, πράγμα που θα πρέπει να αναμένεται και για λογαριασμό της Σεμρά Οζάλ. Αλλο ένα ενδεχόμενο που μπορεί να τεθεί, στο βαθμό που θα πάρει διαστάσεις η όλη φιλολογία, είναι η σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: