"Τεράστιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη γη"
"Τεράστιος αστεροειδής κατευθύνεται προς τη γη. Ημερομηνία ενδεχόμενης σύγκρουσης στις 21 Μαρτίου 2014. Ο αστεροειδής ονομάζεται "2003 QQ47" έχει διάμετρο 1,2 χιλιομέτρων και ζυγίζει 2,6 διεσεκατομμύρια τόνους.Κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτοκαι η ισχύς της πιθανής σύγκρουσης με τη γη θα ισοδυναμούσε με 20 εκατομμύρια φορές την βόμβα της Χιροσίμας."
Η παραπάνω ανακοίνωση δεν έγινε από κάποια τηλεοπτική εκπομπή, περιοδικό ή blog - οπότε θα μπορούσαν όλοι οι "ειδικοί" να την χαρακτηρίσουν καταστροφολογική - αλλά από μια ομάδα Βρεττανών αστρονόμων του...
προγράμματος Near Earth Projects, το καλοκαίρι του 2003. Όπως ηταν φυσικό το άκουσμα και μόνο ενος τέτοιου ενδεχόμενου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Λίγες ημέρες μετά, οι ερευνητές έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινη γνώμη με μια δεύτερη ανακοίνωση στην οποία παρουσιάζονταν οι μαθηματικές-στατιστικέςπιθανότητες να χτυπήσει ο QQ47 την γη.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν "οι πιθανότητες πρόσκρουσης του αστεροειδούς με την γη είναι μηδαμινές- 1 στις 909.000- ενώ στην "σκάλα επικινδυνότητας", γνωστή ως κλίμακα του Τορίνου, με ελάχιστο κίνδυνο το 1 και μέγιστο το 10, ο QQ 47/2003 καταχωρήθηκε στην πρώτη κατηγορία. Πάντως ο αστεροειδής θα παρακολουθείται τους επόμενους μήνες προκειμένου να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η τροχιά του".
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον επικίνδυνο διαστημικό βράχο στις 24 Αυγούστου 2003 - εξ ου και ο αριθμός 2003 στην ονομασία του- από το Ερευνητικό Πρόγραμμα "Lincoln για την παρακολούθηση κοντινών αστεροειδών" στο Νέο Μεξικό . Αστεροειδείς αυτής της μορφής είναι ουσιαστικά κομμάτια πετρωμάτων που έχουν απομείνει από την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.
Παρόλο που το μέγεθος του 2003 QQ47 είναι μόλις το ένα δέκατο του αστεροειδή που πιστεύεται ότι εξαφάνισε τους δεινοσαύρους πριν από 65 εκατ. χρόνια,η πρόσκρουσή του στον πλανήτη θα απελευθέρωνε την ενέργεια 20 εκατομμυρίων ατομικών βομβών όπως της Χιροσίμα και θα εξαφάνιζε μεγάλα κομμάτια του κόσμου μας.
Εαν διαβάσει κανεις προσεκτικά τις δύο επίσημες ανακοινώσεις θα παρατηρήσει οτι διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τις πιθανότητες σύγκρουσης του QQ47 με την γη . Η μεγαλύτερη απορία που δημιουργείται είναι γιατί οι επιστημονες , αφού θεωρούσαν εξ αρχής απίθανο το ενδεχόμενο σύγκρουσης, προχώρησαν σε ανακοίνωση συγκεκριμένης ημερομηνίας- δηλαδή της 21ης Μαρτίου 2014.Η ενέργεια αυτη μοιάζει εντελώς παράλογη αφού είναι σαν να είπαν οτι: "Αστεροειδής που κατευθύνεται προς την Γη ΔΕΝ θα συγκρουστεί μαζί της στις 21/3/2014", ανακοίνωση που δεν διακρίνεται για την επιστημονική της αξιοπιστία!
Το pyles.tv και ο Γιάννης Μούτσος επικοινώνησαν με τον αστροφυσικό Alan Fitzsimmons, καθηγητή στο Πανεπιστημίο 'Queen' του Belfast, ο οποίος μελετάει εδώ και δεκαετίες τους κομήτες και τους αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη και θα μπορούσαν να συγκρουστούν μαζί της.
Του ζητήσαμε να μας εξηγήσει γιατί αρχικά ανακοίνωσαν "ενδεχόμενη σύγκρουση"του "QQ47 2003 " και αμέσως μετα έσπευσαν να καθησυχάσουν το κόσμο. Τον ρωτήσαμε εαν έχει στοιχεία για άλλους κομήτες που απειλούν τη γη, πόσοι είναι, πότε θα συμβει μια πιθανή σύγκρουση και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον πλανήτη μας. Του θέσαμε επίσης το ερώτημα εαν πράγματι η NASA έχει στην κατοχή της ένα "υπερόπλο αντιμετώπισης κομητών"!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου