Τοπική και Διεθνής Ενημέρωση για την Πολιτική, την Οικονομία, την Άμυνα & Διπλωματία, την Κοινωνία.
Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010
Το T-50 επιδεικνύει για πρώτη φορά τις δυνατότητες ελιγμών του - Σύγκριση με F-22 (βίντεο)
Ένα νέο βίντεο για το Τ-50 απελευθέρωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπου γιια πρώτη φορά φαίνεται το νέο ρωσικό υπερμαχητικό να εκτελεί μια σειρά ελιγμών και να δείχνει ότι αν και πρόκειται για ένα αεροσκάφος με αεροδυναμικούς περιορισμούς που υπαγορεύονται από το stealth σχήμα του, εν τούτοις έχει τεράστια ευλιξία. Η επίδειξη έγινε στο αεροδρόμιο του Zhukovsky, ενώπιον του πρωθυπουργού Βλάντιμι Πούτιν. Στην Ρωσία αυτή την στιγμή έχει τεθεί το ζήτημα των κινητήρων ή καλύτερα των εξαγωγων των νέων κινητήρων του αεροσκάφους. Αν δηλαδή θα πάνε σε εξαγωγές κατευθυνόμενης ώσης με τετράγωνο σχήμα ή θα παραμείνει συμβατικό το σχήμα των εξαγωγών αυξάνοντας την ώση, αλλά μειώνοντας τον stealth χαρακτήρα του αεροσκάφους, ειδικά από το τόξο κάτω από το αεροσκάφος . Στο δεύτερο βίντεο μπορείτε να δείτε μία "συγκριτική πτήση" μεταξύ του F-22 και του Τ-50. Επειδή όμως πρόκειται για την πρώtη πτήση του Τ-50, η οποία δεν δείχνει παρά ελάχιστα πράγματα από τις δυνατότητες του αεροσκάφους, αυτό που αξίζει να προσεχθεί είναι το F-22 το οποίο εντυωσιάζει με τον βαθμό ανόδου και την ευελιξία του αεροσκάφους. Οπωασδήποτε μέχρι το 2015 οπότε αναμένεται να εισέλθει στην παραγωγή το Τ-50 θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις για τα δύο αεροσκάφη, περισσότερες για το Τ-50, αλλά και κάποιες για το F-22, κυρίως σε επίπεδο πρόσθεσης προηγμένου λογισμικού και πιθανότατα και νέων όπλων. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr |
Η Carmen είναι από τα πιό δημοφιλή κορμιά του internet..
Πως να καταλάβεις ότι υποκρίνεται στο … sex !
Μάθε πότε τα "αχ ,βαχ" της είναι αληθινός οργασμός και πότε θέτει υποψηφιότητα για oskar ερμηνείας!
1 Μίλα μου βρώμικα(αλλά λίγο)
Βασικά, θα έπρεπε να έχει το μυαλό της αλλού και να μη μπορεί να πει τίποτα πέρα από τα τετριμμένα. Οτιδήποτε άλλο υπερβολικό που παραπέμπει είτε σε πορνοταινία («Σκίσε με στα δυο») είτε σε διάλεξη («είδες πασά μου, πόσο σε αγαπάει το πιτσουνάκι σου…») συνοδευόμενο από βογγητά, κλαυθμούς και οδυρμούς ε, μάλλον δεν είναι αληθινό. Εκτός αν έπεσες σε επαγγελματία της τσόντας (ή ακαδημαϊκό γλωσσολόγο) οπότε θα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την αλήθεια από την επαγγελματική ευσυνειδησία.
2(Don't)Touch me now!
Το επίμαχο …γυναικείο σημείο (ναι, καλά κατάλαβες) γίνεται πολύ ευαίσθητο αμέσως μετά τον οργασμό. Έτσι, αν πας να την αγγίξεις αμέσως μετά την κορύφωση και δε σου απομακρύνει το χέρι με τη μια, αλλά αντίθετα σε παροτρύνει να συνεχίσεις τις θωπείες, ε, τότε μάλλον ο οργασμός ήταν τζούφιος κι εκείνη περιμένει τον δεύτερο γύρο μπας και ρεφάρει.
3Στην τσίτα!
Τι κάνει ΑΜΕΣΩΣ μετά τον οργασμό; σηκώνεται αμέσως από το κρεβάτι και συνεχίζει με τις υπόλοιπες ασχολίες της; Πάει για ντους και κλειδώνει την πόρτα; Αρχίζει την κρεβατομουρμούρα; Όλα αυτά είναι αντενδείξεις….αυθεντικού οργασμού. Ο λόγος είναι πως η χημική αντίδραση του οργασμού στο σώμα, λόγω έκκρισης ορμονών, προκαλεί προσωρινά υπεραιμία και χαλάρωση των αισθήσεων. Πιο φυσική αντίδραση λοιπόν να ήταν να σε κοιτάζει με απλανές βλέμμα ή να χρειάζεται μερικά λεπτά σιωπής και ακινησίας. Εάν είναι στην τσίτα μετά από έναν ηχηρό, εντυπωσιακό οργασμό άσε τους γείτονες να απορούν με τις επιδόσεις σου και ψάξε να δεις τι της φταίει.
4Η γλώσσα του σώματος(λέει πάντα την αλήθεια)
Ο αληθινός οργασμός δημιουργεί συσπάσεις αλλά και κινήσεις του κορμιού. Μπορεί να ανασηκώσει την πλάτη και τα πόδια της, να τινάζεται, να έχει ανεξέλεγκτες συσπάσεις στη λεκάνη της και να παίρνει διάφορες εκφράσεις στο πρόσωπο που μαρτυρούν την ευχαρίστηση. Το σίγουρο είναι ότι οι ρόγες της θα σκληρύνουν. Έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν 95% πιθανότητες αν οι ρόγες της δε σκληρύνουν, να μην έχει οργασμό. (Δες επίσης αν ο λαιμός και τα μάγουλά της έχουν κοκκινίσει.) Διάβασε σωστά τα σημάδια του κορμιού λοιπόν.www.menslounge.gr
Ο Γρηγόρης Βεγλιρής από την Σκοτίνα : "Να απομακρυνθούν άμεσα τα διόδια"
Με υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Ανατολικού Ολύμπου του συνδυασμού “Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Δίου – Ολύμπου” επισκέφθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Γρηγόρης Βεγλιρής την Σκοτίνα. Μετά την θερμή υποδοχή των κατοίκων άκουσε με προσοχή τα προβλήματα της περιοχής, με κυρίαρχο αυτό των διοδίων που βάζει αντικειμενικά εμπόδια στην ανάπτυξη του χωριού. Ο Γρηγόρης Βεγλιρής έκανε την παρακάτω δήλωση.
“Το θέμα των διοδίων το γνωρίζουμε πολύ καλά μιας και ο δικός μας ο χώρος έδωσε απο την πρώτη στιγμή μεγάλες μάχες εναντίον της εγκατάστασης διοδίων και του ξεπουλήματος των δρόμων μας. Βάλαμε γερά θεμέλια για τον συντονισμό των κατοίκων και πετύχαμε νίκες. Μας προβληματίζει βέβαια ιδιαίτερα η στάση δημάρχων που ενόψει εκλογών αποσύρθηκαν από κάθε διεκδίκηση. Όταν μάλιστα πριν απο είκοσι μέρες βγαίναν φωτογραφίες στη μπουλντόζα και σήμερα που κατασκευάζονται τα πλευρικά διόδια είναι εξαφανισμένοι, ή κάνανε αντάρτικο για τα μάτια του κόσμου και σήμερα είναι κορυφαίοι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής απο τη θέση του αντιπεριφερειάρχη. Περίεργη είναι και η στάση κάποιων “ανεξάρτητων” που παρότι αξιωματική αντιπολίτευση στο νομαρχιακό συμβούλιο δεν τολμήσανε να κάνουνε κουβέντα για τα διόδια. Δεν μας ξενίζει βέβαια διότι τα κόμματα και οι βουλευτές που τους στηρίζουν είναι αυτά που βάλανε φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους για την παράδοση των εθνικών μας οδών. Εμείς, όπως την πρώτη στιγμή, με τους πολίτες δεν θα επιτρέψουμε την απομόνωση του δήμου μας και τον διαμελισμό του από τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων. Θα δώσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους για τους χιλιοπληρωμένους δρόμους μας και το δικαίωμα στην ελεύθερη, απρόσκοπτη μετακίνηση.”
Που γυρναγες ολη νυχτα???
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ: ΦΙΛΙΕΣ...
- Μια γυναίκα γυρίζει στο σπίτι της το πρωί κι όταν ο άντρας της τη ρωτά, που ήταν όλη τη νύχτα, εκείνη του απαντά πως κοιμήθηκε στο σπίτι της καλύτερής της φίλης. Ο άντρας τηλεφωνά σε δέκα από τις καλές φίλες της γυναίκας του και καμία δεν του επιβεβαιώνει ότι τη προηγούμενη, η γυναίκα του κοιμήθηκε εκεί.
- Ένας άντρας, γυρίζει στο σπίτι του το πρωί κι όταν η γυναίκα του τον ρωτά, που ήταν όλη τη νύχτα, εκείνος της απαντά πως κοιμήθηκε στο σπίτι του καλύτερού του φίλου. Η γυναίκα τηλεφωνά σε δέκα από τους καλούς φίλους του άντρα της κι οι οχτώ της επιβεβαιώνουν, ότι κοιμήθηκε σπίτι τους. Οι δυο επιμένουν ότι ο άντρας της είναι ακόμα εκεί!
Υπάρχει μια... Αλάσκα σε πετρέλαιο στο κρητικό πέλαγος...
Τα στοιχεία που δίνει στo newsbomb.gr ο κ. Φώσκολος (και στηρίζονται σε επίσημες επιστημονικές έρευνες) παρουσιάζουν μία Ελλάδα που μπορεί να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – αν την άφηναν όμως να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό της πλούτο.
Χωρίς σχόλια και παρεμβάσεις..
δίνουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Φώσκολου: «Yπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου. Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που ξέρουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλλη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά. Και υπάρχει επίσης ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές, οι οποίες έχουν αποθέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50% διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολογίζω μεταξύ ένα και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.
Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δημιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον. Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νησιού. Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.
Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια... Αλάσκα, η οποία μπορεί να φέρει αναλογία 20%, στην Ελληνική Κυβέρνηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δηλαδή ένα κέρδος σε ευρώ της τάξης των 170 δισ. ευρώ.
Εκτός βεβαίως και από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, θα δουλέψουν επίσης όλα τα Ναυπηγεία, Σκαραμαγκά, τα Νεόρεια της Σύρου, θα δώσουμε δουλειά επίσης στους χημικούς μηχανικούς, θα αναπτυχθεί όλη η χημική βιομηχανία. Γιατί το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη που κάνουμε λιπάσματα, φάρμακα και βεβαίως όλες οι εταιρείες δίνουν και ένα ποσοστό στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως π.χ. έδωσε τώρα η BP στη Λιβύη στο Πολυτεχνείο Τρίπολης, 50 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται είναι τεράστια. Και θα δημιουργηθεί μια ανακούφιση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα νέα στοιχεία λοιπόν έχουμε ακόμα πιο θετικά νέα σε σχέση με τα αποθέματα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ναι την προηγούμενη φορά που μίλησα στον κ. Χαρδαβέλλα, τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφός μου, ο κ. Κωνοφάγος, μιλούσαμε για 300 δισεκατομμύρια. Τώρα μιλάμε για 3 τρισεκατομμύρια. Μιλάμε για χίλιες φορές παραπάνω μόνο το ένα κοίτασμα, όχι κάτω από τη Μεσσαρά, όχι το κοίτασμα της Λιβύης. Πιθανό να είναι 6 τρις. Και θα σας δώσω ένα μέτρο να καταλάβετε. Αυτή τη στιγμή η Αλγερία έχει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εμείς πιθανόν να έχουμε 6. Δηλαδή είμαστε περισσότερο από την Αλγερία.
Και βεβαίως υπάρχουν και επιπτώσεις. Αυτό το φυσικό αέριο για εμάς είναι πλεόνασμα. Αυτό το φυσικό αέριο θα φύγει κατευθείαν προς την Ευρώπη. Άρα θα έχουμε τεράστια αποθέματα και επ΄ ωφελεία της Ευρώπης. Δηλαδή αλλάζει όλο το σκηνικό πλέον αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το γεωπολιτικό. Εάν προσθέσουμε και τα αποθέματα της Κύπρου αλλάζει όλη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και βάζω μέσα την Αίγυπτο και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ από ότι μαθαίνω και πιθανόν ο κ. Κωνοφάγος να έχει περισσότερα στοιχεία, πρότεινε στον Πρωθυπουργό το δικό μας, να κατασκευάσουν αγωγό αερίου που να παίρνει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και να το διοχετεύει στην Ευρώπη».
http://www.newsbomb.gr
You might also like:
απιστευτες οι ... γυναικες !
Αφού είχαν πάει εκδρομή μόνες τους, αποφάσισαν να πάνε εκεί.
Ένας πολύ ωραίος άντρας στην ρεσεψιόν τους εξήγησε:
"Έχουμε πέντε ορόφους, ανεβείτε έναν-έναν και όταν βρείτε αυτό που σας ικανοποιεί, μείνετε εκεί.
Εύκολα θα αποφασίσετε γιατί κάθε όροφος έχει πινακίδες που γράφουν τι είναι μέσα."
Έτσι άρχισαν να ανεβαίνουν και στον πρώτο όροφο η πινακίδα έλεγε: "Όλοι οι άντρες εδώ τον έχουν κοντό και λεπτό".
Οι φιλενάδες γέλασαν και χωρίς δισταγμό ανέβηκαν παραπάνω.
Στον δεύτερο όροφο η πινακίδα έλεγε:
"Όλοι οι άντρες εδώ τον έχουν μακρύ και λεπτό".
Πάλι δεν έφτανε και ανέβηκαν παραπάνω.
Στον τρίτο όροφο η πινακίδα έλεγε:
"Όλοι οι άντρες εδώ τον έχουν κοντό και χοντρό".
Πάλι μια απογοήτευση και ανέβηκαν παραπάνω ξέροντας ότι υπάρχουν δυο όροφοι ακόμα.
Στον τέταρτο όροφο η πινακίδα ήταν τέλεια, έλεγε:
"Όλοι οι άντρες εδώ τον έχουν μακρύ και χοντρό".
Οι γυναίκες ενθουσιάστηκαν και είπαν να μπουν αλλά σκέφτηκαν ότι υπάρχει ένας ακόμα όροφος.
Αναρωτώμενες μήπως χάσουν κάτι...
πάνε στον πέμπτο, όπου η πινακίδα έλεγε:
"Δεν υπάρχουν άντρες εδώ. Αυτός ο όροφος κτίστηκε απλά για να αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ευχαριστηθεί μια γυναικα...!!!
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: ....ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ;
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί συμπλήρωμα της κοινωνικής ασφάλισης Σκοπός της ιδιωτικής ασφάλισης δεν είναι να υποκαταστήσει την κοινωνική αλλά να την συμπληρώσει.
Στην ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων οι αποδόσεις των εισφορών που πραγματοποιούν οι ασφαλιζόμενοι χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα καταβληθεί στον ασφαλισμένο μετά την λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν στην λήξη της ασφάλισης είναι συνάρτηση των εισφορών που καταβάλει ο ασφαλισμένος, των αποδοχών επενδύσεων, της ωριμότητας και της τεχνογνωσίας των ασφαλιστικών εταιριών.
Επόμενα ο ασφαλιζόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκ των προτέρων την χρονική στιγμή της συνταξιοδότησης του καθώς και το ποσό που θέλει να πάρει.
Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς συντάξεις.
Παράλληλα θεωρούν ότι η ιδανικότερη λύση για την συμπλήρωση του εισοδήματος τους στην ηλικία της συνταξιοδότηση τους αποτελεί η ιδιωτική ασφάλιση.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από δημοσκόπηση που έγινε είναι:
- Το 88% του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ χαμηλές.
- Το 84% δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα είναι η σύνταξη του λόγω των αλλαγών των σχετικών νόμων.
- Το 76% θεωρεί ότι τα χρήματα που δίνονται στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είναι πολλά σε σχέση με την σύνταξη που θα πάρει.
- Το 70% έχει την άποψη ότι αν έδινε τα ίδια χρήματα που πληρώνει στο ταμείο του σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία θα έπαιρνε καλύτερη παροχή.
Οι επιλογές που υπάρχουν για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα είναι πάρα πολλές.
Ανάλογα λοιπόν με την ηλικίας σας, τους στόχους σας, τα χρήματα που διαθέτετε μπορείτε να επιλέξετε και να σχεδιάσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ένα συνταξιοδοτικό πλάνο.
ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Στην ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων οι αποδόσεις των εισφορών που πραγματοποιούν οι ασφαλιζόμενοι χρησιμοποιούνται για την δημιουργία ενός κεφαλαίου που θα καταβληθεί στον ασφαλισμένο μετά την λήξη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν στην λήξη της ασφάλισης είναι συνάρτηση των εισφορών που καταβάλει ο ασφαλισμένος, των αποδοχών επενδύσεων, της ωριμότητας και της τεχνογνωσίας των ασφαλιστικών εταιριών.
Επόμενα ο ασφαλιζόμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκ των προτέρων την χρονική στιγμή της συνταξιοδότησης του καθώς και το ποσό που θέλει να πάρει.
Οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον δεν θα έχουν την δυνατότητα να παρέχουν επαρκείς συντάξεις.
Παράλληλα θεωρούν ότι η ιδανικότερη λύση για την συμπλήρωση του εισοδήματος τους στην ηλικία της συνταξιοδότηση τους αποτελεί η ιδιωτική ασφάλιση.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από δημοσκόπηση που έγινε είναι:
- Το 88% του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι συντάξεις που δίνονται είναι πολύ χαμηλές.
- Το 84% δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα είναι η σύνταξη του λόγω των αλλαγών των σχετικών νόμων.
- Το 76% θεωρεί ότι τα χρήματα που δίνονται στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είναι πολλά σε σχέση με την σύνταξη που θα πάρει.
- Το 70% έχει την άποψη ότι αν έδινε τα ίδια χρήματα που πληρώνει στο ταμείο του σε μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία θα έπαιρνε καλύτερη παροχή.
Οι επιλογές που υπάρχουν για τα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα είναι πάρα πολλές.
Ανάλογα λοιπόν με την ηλικίας σας, τους στόχους σας, τα χρήματα που διαθέτετε μπορείτε να επιλέξετε και να σχεδιάσετε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο ένα συνταξιοδοτικό πλάνο.
ΑΡΓΥΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ο γύπας
Μπαίνει ένας τύπος σε ένα μπαρ και έχει στον ώμο του έναν τεράστιο γύπα!!!
Λέει στον μπάρμαν:
-Μια βότκα δικιά μου, μια τεκίλα για το γύπα, ένα δικό σου και κέρασε όλο το μαγαζί!
Σε 10 λεπτά του την έχουν πέσει οι τρεις καλύτερες μουνάρες!!!!
Αφήνει 200 ευρώ ,παίρνει τις γκόμενες και φεύγει...
Το άλλο βράδυ πάλι το ίδιο σκηνικό. Ο τύπος με το γύπα στον ώμο κερνάει όλο το μαγαζί, του την πέφτουν οι καλύτερες γκόμενες, τις παίρνει και φεύγοντας αφήνει και 200 ευρώ πουρμπουάρ...
Μετά από μια βδομάδα κι αφού γινόταν κάθε βράδυ το ίδιο σκηνικό, ο μπάρμαν τον ρωτάει:
-Συγνώμη κύριε μου αλλά με έχει φάει η περιέργεια. Κάθε βράδυ έρχεστε ,σκορπάτε τόσα χρήματα, σας την πέφτουν οι καλύτερες μουνάρες και έχετε και αυτόν τον γύπα στον ώμο. Γιατί;
-Κοίταξε φίλε, του λέει ο τύπος.
Πριν από λίγο καιρό εκεί που περπατούσα βρήκα στο δρόμο ένα λυχνάρι.
Μόλις το έτριψα βγήκε ένα ΧΑΖΟ τζίνι και μου είπε ότι θα μου πραγματοποιήσει τρεις επιθυμίες.
To πρώτο που του ζήτησα ήταν να μην αδειάζουν ποτέ οι τσέπες μου από λεφτά...
Το δεύτερο ήταν να μου την πέφτουν πάντα οι ωραιότερες γυναίκες...
-Και το τρίτο ; τον ρωτάει ο μπάρμαν
-Το τρίτο που του ζήτησα ήταν να μου δώσει ένα μεγάλο πουλί...
ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΖΟ, ΜΟΥ ΔΩΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ !!!
Κατάργηση της βίζας για τους ρώσους
το κείμενο της ομιλίας του, που βρίσκεται στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης πριν αυτή εκφωνηθεί, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητά "μια ουσιαστικά νέα αρχή" για το σύστημα βίζας.
"Η ελευθερία στα ταξίδια των πολιτών των χωρών της Ανατολικής Συνεργασίας και της Ρωσίας θα μπορούσε να απελευθερώσει μια τεράστια δυναμική για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη", φέρεται να δηλώνει ο Βέστερβέλε.
Την ομιλία αυτή θα εκφωνήσει ο Βέστερβέλε σε ένα φόρουμ στο Βερολίνο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκαίτε, το διεθνές κέντρο πολιτισμού της Γερμανίας.
Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι θεωρείται απαραίτητο να υποβάλλουν αιτήσεις για την έκδοση "βίζας" για να επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και συχνά περιμένουν στις ουρές έξω από τις πρεσβείες για να περάσουν από συνέντευξη χάνοντας ώρες από την εργασία τους και από άλλες ενασχολήσεις τους.
Η " Ανατολική Συνεργασία" ιδρύθηκε πέρυσι και απαρτίζεται από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
athina984
«Δορυφορικά μάτια» αποκτά ο Ελληνικός Στρατός
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Oι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αποκτούν, αθόρυβα και μεθοδικά, «δορυφορικά μάτια» τα οποία ενισχύουν τις στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δυνατότητές τους. Και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, «σε μια εποχή όπου οι υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης,η αξιοποίησητων δορυφόρων μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στη σχεδίαση και διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ωστόσο οι εικόνες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν, πέραν των στρατιωτικών σκοπών, για τον σχεδιασμό χαρτών, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή της λαθρομετανάστευσης.
Ηδη από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργεί στην Τανάγρα ο πρώτος Δορυφορικός Σταθμός Ελλάδος (ΔΣΕ), μέρος της ελληνικής συμμετοχής στο στρατιωτικό δορυφορικό πρόγραμμα Ηelios- ΙΙ. Υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα Ηelios είναι γαλλικής εμπνεύσεως. Συμμετέχουν σε αυτό, πέραν της Γαλλίας και της Ελλάδας, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ με ειδικό καθεστώς ανταλλαγής εικόνων συμμετέχει και η Γερμανία. Η ελληνική συμμετοχή χρονολογείται από το 2003.
Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης της Γης που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Ο δεύτερος δορυφόρος (Ηelios ΙΙΒ) εκτοξεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δύο δορυφόροι μπορούν να λαμβάνουν εικόνα μέρα και νύχτα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα παγκοσμίως και το σημαντικότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προσφέρει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ποιότητος, με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια εντοπισμού θέσης και υψηλή διακριτική ικανότητα. Οι εικόνες αυτές μπορούν να τροφοδοτήσουν ακόμη και οπλικά συστήματα.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα συμμετέχει ήδη στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού συστήματος ΜUSΙS, το οποίο θα αποτελείται από 6-7 δορυφόρους και θεωρείται το πλέον φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο στον τομέα αυτόν. Σκοπός είναι το σύστημα αυτό να είναι επιχειρησιακά ενεργό από το 2015 ως το 2030.
Η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα Ηelios θεωρείται πολύ σημαντική για ένα επιπλέον λόγο. Η γειτονική Τουρκία προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αναπτύξει το δικό της δορυφορικό πρόγραμμα με πολύ δυναμικό τρόπο, ακολουθώντας διαφορετική τακτική. Δεν συμμετέχει σε συνεργατικά σχήματα αλλά προσπαθεί είτε να αποκτήσει «μικροδορυφόρους» (βάρους περίπου 100 κιλών) είτε να εισαγάγει τεχνογνωσία μέσω συμπαραγωγής. Γαλλοϊταλική κοινοπραξία κέρδισε άλλωστε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δορυφόρου ΤurkSat, συνολικού κόστους περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αυτή η τακτική πάντως, εκτιμούν επιτελείς του Πενταγώνου, έχει αποτέλεσμα η τεχνογνωσία που μεταφέρεται να αφορά παλαιότερη τεχνολογία και όχι την πιο σύγχρονη.
tovima
"Σταθερή άμυνα στην οργανωμένη τοποθεσία της Ελαίας άνευ ιδέας υποχωρήσεως".
Ο Ελληνο-ιταλικός Πόλεμος ήταν κατ' εξοχήν πόλεμος ορεινού αγώνα. Ο Ελληνικός Στρατός αντιμετώπισε με περιορισμένα μέσα άμυνας σε ορεινό και δύσβατο έδαφος Στρατό μεγάλης ευρωπαϊκής δυνάμεως, εφοδιασμένο με σύγχρονα μέσα και ιδιαίτερα με άρματα μάχης και ισχυρή αεροπορία.
Το Πυροβολικό μας - Πεδινό και Ορεινό - ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην αποστολή του ενάντια στον εισβολέα, το 1940-41. Το Πυροβολικό δε της VIIIης Μεραρχίας, έγινε κυριολεκτικά φάντασμα για τους Ιταλούς. Ούτε μιά οβίδα του δεν πήγε χαμένη! Η αποθέωση ήρθε στο Καλπάκι. Στο Καλπάκι, μάλιστα, στις αρχές του Νοέμβρη του 1940, κάρφωσε τα Ιταλικά τανκς. Θρύλος έγινε ανάμεσα στους άλλους και ο Δημ. Κωστάκης (Σουλιώτικης καταγωγής). Έμεινε να λέγεται: «έριξε βλήμα μέσα στο καζάνι των Ιταλών και πέταξε τα μακαρόνια στον αέρα».
Το πυροβολικό μας, αν και είχε να καλύψει μέτωπο 180 χιλιομέτρων (χωρίς τα 100 χιλιόμετρα των ακτών), υπερασπίστηκε την Ήπειρο και έφερε νίκες.
ΕΛΛΗΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-1941 ΕΝΑΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Οι επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού κατά τον Ελληνοιταλικό Πόλεμο δεν ήταν τυχαίες. Ήταν αποτέλεσμα της άρτιας προπαρασκευής και του υψηλού ηθικού μαχητών και λαού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν αρχικά σε όλμους, αντιαεροπορικό και κυρίως αντιαρματικό πυροβολικό οφείλονταν ιδίως στην αδυναμία εξεύρεσης πηγών προμήθειας από το εξωτερικό, εξαιτίας της εμπλοκής των προμηθευτριών χωρών στον Πόλεμο. Άρματα είχαν παραγγελθεί συνολικά δεκατέσσερα, 6-7 τόνων, τα οποία όμως δεν είχαν παραληφθεί μέχρι την κήρυξη του πολέμου. Το μεγάλο πρόβλημα των πυρομαχικών αντιμετωπίστηκε ικανοποιητικά, χωρίς να δημιουργηθούν δυσεπίλυτα προβλήματα μέχρι το τέλος του πολέμου.
Χάρη στα έγκαιρα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αύξηση της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής στη δυνατή έκταση, στην επιβολή περιορισμών, στην κατανάλωση και κυρίως στην αξιοποίηση παλιών αποθεμάτων πυρομαχικών και λαφύρων, όπως για παράδειγμα, από το 1939 μελετήθηκε και τελικά επιτεύχθηκε η ανασκευή εκρηκτικών οβίδων εσωτερικού πυροσωλήνα για τη χρησιμοποίησή τους στα ορειβατικά πυροβόλα 75/19 χιλιοστών και τα πεδινά 75 χιλιοστών, καμιά σοβαρή έλλειψη δεν παρατηρήθηκε κατά τον εξάμηνο αγώνα.
Παράλληλα, οι Έλληνες μαχητές που σε ποσοστό 60% περίπου κατάγονταν από ορεινές περιοχές, ήταν σκληραγωγημένοι, λιτοδίαιτοι και εξοικειωμένοι πλήρως με τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης σε ορεινό έδαφος. Εκπαιδευμένοι άρτια από στρατιωτική άποψη, υπερίσχυσαν των Ιταλών αντιπάλων τους, επειδή αγωνίζονταν, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, σε οικείο ελληνικό έδαφος, έχοντας τη συμπαράσταση ολόκληρου του Έθνους. Ιδιαίτερα όμως η επικράτηση τους οφειλόταν στο απόθεμα ηθικών δυνάμεων, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό παράγοντα μαχητικής ισχύος, το οποίο οδήγησε στην εύκολη προσαρμογή και την υψηλή απόδοση σε ορεινό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον.
Ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε και στους δύο αντιμαχόμενους εξαιτίας του ορεινού εδάφους, του ύψους του χιονιού και του πολικού ψύχους που επικρατούσε, ήταν τα κρυοπαγήματα που τις περισσότερες φορές προκαλούσαν μεγαλύτερες απώλειες απ' αυτές των σκληρών μαχών (25.000 Έλληνες - 22.000 Ιταλοί παγόπληκτοι). Στην Έκθεση της Διευθύνσεως Υγειονομικής Υπηρεσίας του Γενικού Στρατηγείου αναφέρεται συγκεκριμένα:
«... Καθ' όλον το εξάμηνον διάστημα διεκομίσθησαν εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) σχεδόν τραυματίαι, παγόπληκτοι και ασθενείς ήτοι αναλυτικώς τριάκοντα χιλιάδες (30.000) περίπου τραυματιαι, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) παγόπληκτοι και είκοσι χιλιάδες (20.000) ασθενείς...». Εξάλλου στην Έκθεση Πολεμικών Πεπραγμένων της XVII Μεραρχίας Πεζικού (28 Οκτ - 28 Δεκ 1940), που δρούσε στο όρος Κάμια αναφέρεται: «8 Δεκεμβρίου Ο καιρός εξακολουθεί ψυχρός με-χιόνια και ομίχλη. Οι αξιωματικοί και οι οπλίτες υποφέρουν με καρτερικότητα άξιοι ιδιαίτερου θαυμασμού το δριμύ αυτό ψύχος, του οποίου συνέπεια είναι ο πολλαπλασιασμός των κρυοπαγημάτων αξιωματικών και οπλιτών και οι συνεχείς απώλειες των κτηνών, ειδών οπλισμού και παντοειδούς υλικού».
Από ελληνικής πλευράς, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία με τη χρήση λιπαντικών ουσιών και ειδικών μάλλινων επιδέσμων και καλτσών, που κατά χιλιάδες οι Ελληνίδες κάθε ηλικίας έπλεκαν και έστελναν στο μέτωπο.
28 Οκτωβρίου 1940-Οι πρώτες κρίσιμες ημέρες του πολέμου
Άνευ ιδέας αποχωρήσεως
Στις 30 Οκτωβρίου το Γενικό Στρατηγείο, με προσωπική διαταγή προς τον διοικητή της VIII Μεραρχίας, του επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Να έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι η αποστολή της Μεραρχίας είναι η κάλυψη του θεάτρου της Δυτ. Μακεδονίας από την γενική κατεύθυνση Ιωάννινα-Ζυγός και η απόφραξη των δρομολογίων από την Ήπειρο προς Αιτωλοακαρνανία (...) Προσπάθειές σας για την διεκδίκηση εθνικού εδάφους στην Ήπειρο δεν πρέπει να σας οδηγήσουν στην φθορά των μέσων, έτσι ώστε να κάνουν προβληματική την εκπλήρωση της πιο πάνω αποστολής».
Ο διοικητής της Μεραρχίας, αφού ανακοίνωσε την διαταγή του Γεν. Στρατηγείου στους διοικητές των τομέων Νεγράδων και Καλαμά, με έγγραφη απόρρητη διαταγή τους έκανε γνωστό ότι εξακολουθεί να εμμένει στην απόφαση του ν' αντιτάξει σταθερή άμυνα στην οργανωμένη τοποθεσία της Ελαίας άνευ ιδέας υποχωρήσεως. Για την αντιμετώπιση της απειλής από τις ορεινές διαβάσεις του όρους Σμόλικα έδωσε εντολή αναδίπλωσης στον υποτομέα του Αώου και στο απόσπασμα Μετσόβου, το οποίο είχε διατεθεί στη Μεραρχία από την 31η Αυγούστου.
Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες της μάχης, ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος, ηγέτης αλλά και οικογενειάρχης, νηφάλιος και ατάραχος, γράφει στην αγαπημένη σύζυγό του, μέσα από το αμπρί του, που είναι κοντά στο Καλπάκι:
Τ.Τ. 712 τη 30ή Οκτωβρίου 1940
«Αγαπημένη μου Ελένη,
»Μην ανηυχής, καλά πάνε τα πράγματα. Το σχέδιόν μου εφαρμόζεται όπως έχει καθορισθή εκ των προτέρων, μην πιστεύης καμμίαν διάδοσιν, γιατί όλα είναι φήμαι αδέσποτοι.
»Κρατάμε καλά και εντός ολίγou θα τους κανονίσωμε όπως χρειάζεται. Εξαιρετική είναι η δράσις του πυροβολικού μας το οποίοv έχει καταστρέψει αρκετά άρματα μάχης του εχθρού και το βαρύ πυροβολικό του το εσίγησε.
Σε ασπάζομαι
Χαράλαμπος»
http://www.egolpion.com/1940-oreinos.el.aspx, http://www.vrellis.org/gr/pyrobol.html,
http://www.lovefortechnology.com/2010/10/28.html
Οι απόρρητες εκθέσεις Παπάγου προς Μεταξά λίγο πριν το «ΟΧΙ»
Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης Μεταξά από την ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1940 είναι ένας από εκείνους τους μύθους που η ιστορική έρευνα σταδιακά διαλύει.
Είναι προφανές, για όποιον ερευνά τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις του Μεταξά κατά τα δύο τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου, πως η επίσημη στάση ουδετερότητας της Ελλάδας απέναντι στον Αξονα και τη Μ. Βρετανία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επίσημη κάλυψη για την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της συμμετοχής της στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.
Η βιβλιογραφία έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει το κρίσιμο αυτό σημείο, κυρίως με βάση τα τεκμήρια που προκύπτουν από το διπλωματικό οργασμό εκείνων των ημερών (1). Ο Μεταξάς, παρά την ιδεολογική του συγγένεια με το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στην Ιταλία, παρά την απογοήτευσή του από την επιθετικότητα της «φίλης» Ιταλίας, εν τούτοις κινήθηκε με ταχύτητα και μάλλον αποφασιστικά για την πρόσδεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο συμμαχικό άρμα.
Τρεις απόρρητες εκθέσεις του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου προς τον πρωθυπουργό, τις οποίες παραθέτουμε εν συνεχεία, δείχνουν ακριβώς αυτό: την προσπάθεια δημιουργίας βαλκανικού συμμαχικού μετώπου και την πλήρη αποδοχή της πιθανότητας επίθεσης του Αξονα στα Βαλκάνια.
* Η πρώτη έκθεση, με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1939, αναφέρεται στις συνομιλίες του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου με τον ιταλό στρατιωτικό ακόλουθο, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες της ιταλικής κυβέρνησης για τις φιλοβρετανικές κινήσεις του Μεταξά. Φυσικά ο Παπάγος χειρίστηκε διπλωματικά το ζήτημα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον ιταλό στρατιωτικό ακόλουθο.
* Η δεύτερη έκθεση, με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 1939, αναφέρεται στις συνομιλίες του Παπάγου με τον αρχιστράτηγο των αγγλογαλλικών δυνάμεων στρατηγό Γκέιμελιν (Gamelin) και στη διερεύνηση των συμμαχικών εγγυήσεων έναντι της επερχόμενης επίθεσης. Ο Παπάγος εδώ σχεδόν προεξοφλεί την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, αν και δεν θεωρεί πιθανή την ιταλική επίθεση όσο τη γερμανική και τη βουλγαρική.
* Και η τρίτη, η οποία υποβάλλεται στις 13 Μαρτίου 1940, συνιστά μια τελική έκθεση των στρατιωτικών κινήσεων. Ολα αυτά σχεδόν ένα χρόνο πριν από την ιταλική εισβολή και εν τω μέσω μιας διπλωματικής έξαρσης για την υπογραφή του ελληνοϊταλικού συμφώνου περί μη επιθέσεως.
Περί αυτού ακριβώς του συμφώνου γίνεται εμφανές πως η πολιτική των Αγγλων δεν ενέκρινε μια ευθεία απόρριψη από τον Μεταξά των προτάσεων Μουσολίνι, αλλά ούτε και την πλήρη αποδοχή τους. Η πρώτη θα επιτάχυνε ενδεχομένως την ιταλική επιθετικότητα και θα έθετε τέρμα στην ουδετερότητα, η οποία εκείνη τη στιγμή ευνοούσε την αγγλική διπλωματία, καθώς άφηνε περιθώρια κινήσεων για τους Αγγλους στη Βαλκανική. Και η δεύτερη θα καθιστούσε αμέσως την Ελλάδα δορυφόρο της Ιταλίας. Ο Μεταξάς ελίχθηκε απέναντι στις προτάσεις Μουσολίνι με επιτυχία, δεχόμενος μια κατ' αρχήν συμφωνία (General terms agreement) (2). Διότι έπρεπε να κερδίσει χρόνο, ενόψει της ιταλικής επιθετικότητας.
1 Ετσι, από την πρώτη έκθεση του Παπάγου προς τον Μεταξά, στις 29 Αυγούστου 1939, διαβάζουμε:
«Με επεσκέφθη σήμερον, κατόπιν αιτήσεώς του, ο άρτι εξ Ιταλίας επανελθών Στρατιωτικός αυτής Ακόλουθος, όστις με ηρώτησεν αν αληθεύη ότι αι μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ενισχύθησαν εσχάτως δι' ατομικών προσκλήσεων. Απήντησα ότι όντως αληθεύει τούτο και ότι το μέτρον οφείλεται εις το γεγονός ότι κατά τα τελευταία μεγάλα γυμνάσια των Ιταλών εις την Αλβανίαν συνεκεντρώθη το σύνολον σχεδόν του εν Αλβανία ιταλικού στρατού, πλην μιας μεραρχίας, εγγύς των συνόρων μας. Προσέθεσα ότι η ενίσχυσις ημών αύτη ουδένα άλλον έχει σκοπόν ή να καθησυχάσει τους πληθυσμούς τους ανησυχήσαντας εκ των σοβαρών ιταλικών συγκεντρώσεων. Μοι είπε τότε ο ιταλός στρατιωτικός ακόλουθος ότι η Ιταλία έχει δώση εγγυήσεις ότι θα σεβασθή την ακεραιότητά μας, συνεπώς δεν δύναται αυτός να εξηγήση γιατί ελάβομεν το ανωτέρω μέτρον... Απήντησα εις τον ιταλόν αξιωματικόν ότι λίαν ευχαρίστως δέχομαι την ως άνω διαβεβαίωσιν του Υπουργού του και ότι ημείς οι Ελληνες δεν ζητούμεν άλλο παρά να έχωμεν τας φιλικωτέρας σχέσεις με τους Ιταλούς... Φοβούνται όμως εν Ιταλία ότι η Ελλάς θα παράσχη ναυτικάς βάσεις εις την Αγγλίαν. Τω απήντησα ότι τούτο δεν πρέπει να το φοβήται η Ιταλία, ότι η Ελλάς επιθυμεί να παραμείνει έξω των διενέξεων των Μεγάλων Δυνάμεων και ότι, εν πάση περιπτώσει, αν η Ελλάς έπραττεν όντως τοιούτον τι, συμφωνώ ότι θα ήτο εχθρική πράξις εναντίον της Ιταλίας. Ολα τα μέτρα, επανέλαβον, τα οποία ελάβομεν μέχρι σήμερον είναι αντίμετρα, ούτως ειπείν, τα οποία η Ελληνική Κυβέρνησις έκρινε σκόπιμον να λάβη κατόπιν των τελευταίων στρατιωτικών μέτρων της Ιταλίας εν Αλβανία, καθόσον, καίτοι η πολιτική της είναι να τηρήση την Ελλάδα αμέτοχον των ως άνω διενέξεων, εν τούτοις είναι αποφασισμένη να υπερασπίση δι' όλων των μέσων άτινα διαθέτει την ανεξαρτησίαν της χώρας και την ακεραιότητα αυτής».
Από την απάντηση του στρατηγού Παπάγου προς τον ιταλό ακόλουθο, γίνεται σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση εκινείτο, λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό απέναντι στην Ιταλία και σαφώς παραπλανητικό: ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε την κυβέρνηση Μουσολίνι πως η Ελλάδα θα παρέμενε ουδέτερη, ταυτόχρονα, όπως θα φανεί από τις επόμενες εκθέσεις του Παπάγου προς τον Μεταξά, βρισκόνταν σε συνεννοήσεις με τους Αγγλο-γάλλους, για παροχή διευκολύνσεων, αλλά και για κάτι ακόμη πιο ριζικό, την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων.
Ετσι, από την πρώτη αυτή έκθεση του Παπάγου βλέπουμε τη συστηματική προετοιμασία του ελληνικού στρατού, ενόψει μιας πιθανής ιταλικής επίθεσης από την Αλβανία, μια επίθεση που ο Παπάγος προφανώς θεωρούσε πιθανότατη και πάντως δεν είχε καμία πρόθεση να αγνοήσει, πόσω μάλλον που είχε να αντιμετωπίσει έντονες ιταλικές στρατιωτικές κινήσεις στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Η Ελλάδα καθιστούσε επιπλέον σαφές προς τους Ιταλούς, πως δεν επρόκειτο να δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας, και επομένως, από την έκθεση αυτή του Παπάγου γινόταν σαφές πως η κυβέρνηση Μεταξά γνώριζε τα επιθετικά ιταλικά σχέδια και είχε προ πολλού αποφασίσει, πολύ πριν από την 28η Οκτωβρίου 1940, να αρνηθεί τα ιταλικά τελεσίγραφα.
2 Οι επαφές του Παπάγου και του Μεταξά με τους συμμάχους εντάθηκαν, καθώς απ' όλες τις πλευρές έρχονταν πληροφορίες για τις ιταλικές στρατιωτικές προετοιμασίες, που είχαν ως στόχο την Ελλάδα. Από την δεύτερη απόρρητη έκθεση Παπάγου προς τον Μεταξά, στις 27-12-1939, διαβάζουμε:
«...Ο Στρατηγός Gamelin με επεφόρτισε να σας γνωρίσω ότι η κατόπιν των δοθεισών εγγυήσεων Αγγλίας και Γαλλίας βοήθεια προς την Ελλάδα θέλει παρασχεθή πλήρης όση και οπόταν η Ελληνική Κυβέρνησις ήθελε κρίνει ταύτην ως επιβαλλομένην εκ των περιστάσεων... Θα επεθύμει, επαναλαμβάνω, ο στρατηγός Gamelin να έχη τας αντιλήψεις σας σχετικώς με την γενικήν κατάστασιν η οποία θα ηδύνατο να διαμορφωθεί εις τα Βαλκάνια, περί του πώς θέτετε υμείς το ζήτημα της Συμμαχικής προς την Ελλάδα βοηθείας και κατά τινα τρόπον, ουδενός διεγείροντα υποψίας, θα ηδύνατο να προπαρασκευασθή η βοήθεια αύτη ώστε να δύναται να παρασχεθή αμέσως ευθύς ως ήθελε ζητήσει ταύτην η Ελλάς... Απήντησα ως εξής: Νομίζω δεν αποκλείεται να επεκταθή ο πόλεμος εις τα Βαλκάνια καίτοι επί του παρόντος ουδέν σχετικόν τεκμήριον έχομεν. Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν αποκλείεται να ευρεθή και η Ελλάς αναμεμειγμένη εις τον εν τη Βαλκανική Χερσονήσω πόλεμον είτε αυτομάτως, αμυνομένη της ανεξαρτησίας της, είτε εκπληρούσα συμμαχικάς της υποχρεώσεις, είτε εάν θα έκρινεν τούτο σκόπιμον η Ελληνική Κυβέρνησις... Πάντως ήδη διαφαίνεται ότι η συνεπεία της ιταλικής ενεργείας επέκτασις του πολέμου εις τα Βαλκάνια φαίνεται πολύ περισσότερον απίθανος από την συνεπεία ρωσικής, ρωσσογερμανικής ή και γερμανικής ενεργείας τοιαύτην, εις ην θα μετείχον πιθανώς και έτερα κράτη, ως η Ουγγαρία, εκούσα-άκουσα, ιδίως δε η Βουλγαρία» (3).
Ο Παπάγος δίνει, μετά ταύτα, έναν κατ' αρχήν κατάλογο απαραίτητων συμμαχικών στρατιωτικών εγγυήσεων, από τον οποίο προκύπτει σαφώς η αποδοχή της ισχυρής πιθανότητας επεκτάσεως του πολέμου προς το βαλκανικό χώρο, συνυπολογίζοντας εν προκειμένω και την ιταλική επίθεση, που μόλις λίγο πριν είχε χαρακτηρίσει μάλλον απίθανη.
«...Πρώτον. Η αποτελεσματική βοήθεια ήτις πρέπει να μας παρασχεθή είναι η... ενίσχυσις δι' οργανωμένων αεροπορικών δυνάμεων και αντιαεροπορικών τοιούτων... Δεύτερον. Παροχή ναυτικής βοηθείας προς εξασφάλισιν τών διά θαλάσσης μεταφορών μας (περίπτωσις ιταλικής εισβολής). Τρίτον. Εξασφαλιζομένης της επιστρατεύσεως και συγκεντρώσεώς του ο ελληνικός στρατός θα παρέξη όλον τον απαιτούμενον χρόνον διά την προς ενίσχυσίν του αποβίβασιν συμμαχικών δυνάμεων...».
Εν συνεχεία ο Παπάγος τοποθετείται στο κρίσιμο διπλωματικό ζήτημα, αυτό που ήδη εν συντομία θέσαμε προηγουμένως. Οτι δηλαδή η ελληνική ουδετερότητα και το σύμφωνο ελληνοϊταλικής φιλίας δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια προετοιμασίας εξόδου στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Η αποκαλυπτική έκθεση του Παπάγου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Διαβάζουμε:
«...Πάντως προκειμένου περί των ζητημάτων μελετών και προπαρασκευής τής εν γένει Συμμαχικής βοηθείας πρέπει να σας καταστήσω γνωστόν ότι η Ελλάς μέχρι της αναμίξεώς της εις τον πόλεμον θα ακολουθεί πολιτικήν ουδετερότητος και επομένως θα ήτο σκόπιμον όπως αι συνεννοήσεις και προπαρασκευαί γίνωσι κατά τρόπον και εις έκτασιν τοιαύτην ώστε να μη εγερθώσιν υπόνοιαι ούτε παρά τοις φίλοις ούτε παρά τοις πιθανοίς εχθροίς της Ελλάδος. Διά τούτο, ως ήρχισαν αύται διά της επαφής τών ενταύθα Ακολούθων Αγγλίας και Γαλλίας μετ' εμού και της σήμερον τοιαύτης μεθ' υμών ως αντιπροσώπου της Συμμαχικής Ανωτάτης Διοικήσεως, είναι ο καλλίτερος τρόπος ο εξασφαλίζων τον προαναφερθέντα σκοπόν. Εξ' άλλου ο από τούδε πληρέστερος εξοπλισμός της Ελλάδος, η οποία αν θα πολεμήση θα πολεμήση εις το πλευρό των συμμάχων, διά παροχής υλικών επί πιστώσει, διά της αποδόσεως των αεροπλάνων της κ.λπ., είναι μία από τας καλλιτέρας βοηθείας εκ μέρους των Συμμάχων καθ' όσον πάσα πίστωσις χρόνου, ήτις εν τω μεταξύ θα παρέχηται, θα χρησιμοποιήται διά την καλλιτέραν οργάνωσιν και καλλιτέραν εν δεδομένη στιγμή χρησιμοποίησιν τούτων».
3 Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ήταν προ των πυλών, πράγμα που όπως φαίνεται ήταν απολύτως εντός των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μεταξά. Κλείνουμε με απόσπασμα από την απόρρητη στρατιωτική αναφορά του Παπάγου προς τον πρωθυπουργό στις 13 Μαρτίου του '40, μια αναφορά που αποδεικνύει την πλήρη ετοιμότητα του ελληνικού στρατού στις κρίσιμες εκείνες για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο ημέρες:
«...Εάν η Ιταλία παραμένη υπόπτως ουδετέρα θα είμεθα υποχρεωμένοι αφ' ενός μεν να αφήσωμεν έναντι της Αλβανίας τας διά την επιτήρησιν των εν ταύτη ιταλικών δυνάμεων αναγκαιούσας δυνάμεις, αφ' ετέρου δε να διαφυλάξωμεν δυνατότητας αποστολής των απαιτουμένων ενισχύσεων, όταν παραστή ανάγκη.
»Εάν η Ιταλία είναι αντίπαλος ημών η κατάληψις της Αλβανίας φαίνεται αναγκαία διότι. α) Η θέσις της Αλβανίας ασκεί απειλήν άμεσον επί των κατά ξηράν συγκοινωνιών μας ου μόνον από αέρος αλλά και δι' επιγείων δυνάμεων. β) Είναι ωφέλιμον να εκκαθαρίσωμεν το ταχύτερον μιαν εχθρικήν εστίαν εν τω εσωτερικώ της Βαλκανικής ήτις θα ηδύνατο συν τη προόδω των επιχειρήσεων να μας δημιουργήση δυσκολίας, να μας απορροφήση δυνάμεις κ.λπ. γ) Απαλλασσόμενοι της Αλβανίας θα επανακτήσωμεν μέγα μέρος των προς ταύτην διατιθεμένων δυνάμεων διά να τας διαθέσωμεν αλλαχού. Οι ανωτέρω λόγοι δικαιολογούσι την κατ' Αλβανίας αποφασιστικήν επέμβασιν επί τοσούτον περισσότερον όταν πρόκειται περί της συνεργασίας της Βουλγαρίας μετά των αντιπάλων μας. Είναι απαραίτητον και ενταύθα όπως, ίνα μη προκαταληφθώμεν υπό του αντιπάλου, αρχίσωμεν εγκαίρως (άμα τη ενάρξει λήψεως μέτρων εν Αλβανία υπό του αντιπάλου) από κοινού την λήψιν μέτρων (επιστράτευσις, συγκέντρωσις, πρόσκλησις Αγγλογάλλων, εκκαθάρισις της Βουλγαρίας) ως ταύτα καθωρίσθησαν εις την παράγραφον 12γ διά την περίπτωσιν αντιμετωπίσεως των από βορρά εισβολέων» (3).
Η απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου ήταν μια αναγκαία επιλογή μετά τις φιλοβρετανικές κινήσεις του Μεταξά. Ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς την φιλοβρετανική επιλογή του, εάν προηγουμένως δεν λάβει σοβαρά υπόψη του τη σχέση αυτής της επιλογής με την ανάγκη υπεράσπισης του μεταξικού εθνικιστικού ιδεώδους.
1. Heinz Richter, Η ιταλογερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, Γκοβόστης, Αθήνα 1988, σσ. 17-33.
2. John Koliopoulos, Greece and the British Connection 1935-1941, Oxford Clarendon Press, Λονδίνο 1977, σσ. 114-120.
3. Για τις απόρρητες εκθέσεις του Παπάγου, την έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και το τηλεγράφημα του ελληνικού προξενείου στην Τεργέστη, βλ. Ιστορικό Αρχείο ΥΠΕΞ, φάκελος Ελληνοϊταλικές σχέσεις.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Ιστορικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Είναι προφανές, για όποιον ερευνά τις διπλωματικές και στρατιωτικές κινήσεις του Μεταξά κατά τα δύο τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου, πως η επίσημη στάση ουδετερότητας της Ελλάδας απέναντι στον Αξονα και τη Μ. Βρετανία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επίσημη κάλυψη για την προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει της συμμετοχής της στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων.
Η βιβλιογραφία έχει αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζει το κρίσιμο αυτό σημείο, κυρίως με βάση τα τεκμήρια που προκύπτουν από το διπλωματικό οργασμό εκείνων των ημερών (1). Ο Μεταξάς, παρά την ιδεολογική του συγγένεια με το φασιστικό καθεστώς Μουσολίνι στην Ιταλία, παρά την απογοήτευσή του από την επιθετικότητα της «φίλης» Ιταλίας, εν τούτοις κινήθηκε με ταχύτητα και μάλλον αποφασιστικά για την πρόσδεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο συμμαχικό άρμα.
Τρεις απόρρητες εκθέσεις του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου προς τον πρωθυπουργό, τις οποίες παραθέτουμε εν συνεχεία, δείχνουν ακριβώς αυτό: την προσπάθεια δημιουργίας βαλκανικού συμμαχικού μετώπου και την πλήρη αποδοχή της πιθανότητας επίθεσης του Αξονα στα Βαλκάνια.
* Η πρώτη έκθεση, με ημερομηνία 29 Αυγούστου 1939, αναφέρεται στις συνομιλίες του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου με τον ιταλό στρατιωτικό ακόλουθο, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες της ιταλικής κυβέρνησης για τις φιλοβρετανικές κινήσεις του Μεταξά. Φυσικά ο Παπάγος χειρίστηκε διπλωματικά το ζήτημα, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον ιταλό στρατιωτικό ακόλουθο.
* Η δεύτερη έκθεση, με ημερομηνία 27 Δεκεμβρίου 1939, αναφέρεται στις συνομιλίες του Παπάγου με τον αρχιστράτηγο των αγγλογαλλικών δυνάμεων στρατηγό Γκέιμελιν (Gamelin) και στη διερεύνηση των συμμαχικών εγγυήσεων έναντι της επερχόμενης επίθεσης. Ο Παπάγος εδώ σχεδόν προεξοφλεί την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων, αν και δεν θεωρεί πιθανή την ιταλική επίθεση όσο τη γερμανική και τη βουλγαρική.
* Και η τρίτη, η οποία υποβάλλεται στις 13 Μαρτίου 1940, συνιστά μια τελική έκθεση των στρατιωτικών κινήσεων. Ολα αυτά σχεδόν ένα χρόνο πριν από την ιταλική εισβολή και εν τω μέσω μιας διπλωματικής έξαρσης για την υπογραφή του ελληνοϊταλικού συμφώνου περί μη επιθέσεως.
Περί αυτού ακριβώς του συμφώνου γίνεται εμφανές πως η πολιτική των Αγγλων δεν ενέκρινε μια ευθεία απόρριψη από τον Μεταξά των προτάσεων Μουσολίνι, αλλά ούτε και την πλήρη αποδοχή τους. Η πρώτη θα επιτάχυνε ενδεχομένως την ιταλική επιθετικότητα και θα έθετε τέρμα στην ουδετερότητα, η οποία εκείνη τη στιγμή ευνοούσε την αγγλική διπλωματία, καθώς άφηνε περιθώρια κινήσεων για τους Αγγλους στη Βαλκανική. Και η δεύτερη θα καθιστούσε αμέσως την Ελλάδα δορυφόρο της Ιταλίας. Ο Μεταξάς ελίχθηκε απέναντι στις προτάσεις Μουσολίνι με επιτυχία, δεχόμενος μια κατ' αρχήν συμφωνία (General terms agreement) (2). Διότι έπρεπε να κερδίσει χρόνο, ενόψει της ιταλικής επιθετικότητας.
1 Ετσι, από την πρώτη έκθεση του Παπάγου προς τον Μεταξά, στις 29 Αυγούστου 1939, διαβάζουμε:
«Με επεσκέφθη σήμερον, κατόπιν αιτήσεώς του, ο άρτι εξ Ιταλίας επανελθών Στρατιωτικός αυτής Ακόλουθος, όστις με ηρώτησεν αν αληθεύη ότι αι μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου ενισχύθησαν εσχάτως δι' ατομικών προσκλήσεων. Απήντησα ότι όντως αληθεύει τούτο και ότι το μέτρον οφείλεται εις το γεγονός ότι κατά τα τελευταία μεγάλα γυμνάσια των Ιταλών εις την Αλβανίαν συνεκεντρώθη το σύνολον σχεδόν του εν Αλβανία ιταλικού στρατού, πλην μιας μεραρχίας, εγγύς των συνόρων μας. Προσέθεσα ότι η ενίσχυσις ημών αύτη ουδένα άλλον έχει σκοπόν ή να καθησυχάσει τους πληθυσμούς τους ανησυχήσαντας εκ των σοβαρών ιταλικών συγκεντρώσεων. Μοι είπε τότε ο ιταλός στρατιωτικός ακόλουθος ότι η Ιταλία έχει δώση εγγυήσεις ότι θα σεβασθή την ακεραιότητά μας, συνεπώς δεν δύναται αυτός να εξηγήση γιατί ελάβομεν το ανωτέρω μέτρον... Απήντησα εις τον ιταλόν αξιωματικόν ότι λίαν ευχαρίστως δέχομαι την ως άνω διαβεβαίωσιν του Υπουργού του και ότι ημείς οι Ελληνες δεν ζητούμεν άλλο παρά να έχωμεν τας φιλικωτέρας σχέσεις με τους Ιταλούς... Φοβούνται όμως εν Ιταλία ότι η Ελλάς θα παράσχη ναυτικάς βάσεις εις την Αγγλίαν. Τω απήντησα ότι τούτο δεν πρέπει να το φοβήται η Ιταλία, ότι η Ελλάς επιθυμεί να παραμείνει έξω των διενέξεων των Μεγάλων Δυνάμεων και ότι, εν πάση περιπτώσει, αν η Ελλάς έπραττεν όντως τοιούτον τι, συμφωνώ ότι θα ήτο εχθρική πράξις εναντίον της Ιταλίας. Ολα τα μέτρα, επανέλαβον, τα οποία ελάβομεν μέχρι σήμερον είναι αντίμετρα, ούτως ειπείν, τα οποία η Ελληνική Κυβέρνησις έκρινε σκόπιμον να λάβη κατόπιν των τελευταίων στρατιωτικών μέτρων της Ιταλίας εν Αλβανία, καθόσον, καίτοι η πολιτική της είναι να τηρήση την Ελλάδα αμέτοχον των ως άνω διενέξεων, εν τούτοις είναι αποφασισμένη να υπερασπίση δι' όλων των μέσων άτινα διαθέτει την ανεξαρτησίαν της χώρας και την ακεραιότητα αυτής».
Από την απάντηση του στρατηγού Παπάγου προς τον ιταλό ακόλουθο, γίνεται σαφές πως η ελληνική κυβέρνηση εκινείτο, λίγο πριν την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό απέναντι στην Ιταλία και σαφώς παραπλανητικό: ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε την κυβέρνηση Μουσολίνι πως η Ελλάδα θα παρέμενε ουδέτερη, ταυτόχρονα, όπως θα φανεί από τις επόμενες εκθέσεις του Παπάγου προς τον Μεταξά, βρισκόνταν σε συνεννοήσεις με τους Αγγλο-γάλλους, για παροχή διευκολύνσεων, αλλά και για κάτι ακόμη πιο ριζικό, την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων.
Ετσι, από την πρώτη αυτή έκθεση του Παπάγου βλέπουμε τη συστηματική προετοιμασία του ελληνικού στρατού, ενόψει μιας πιθανής ιταλικής επίθεσης από την Αλβανία, μια επίθεση που ο Παπάγος προφανώς θεωρούσε πιθανότατη και πάντως δεν είχε καμία πρόθεση να αγνοήσει, πόσω μάλλον που είχε να αντιμετωπίσει έντονες ιταλικές στρατιωτικές κινήσεις στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Η Ελλάδα καθιστούσε επιπλέον σαφές προς τους Ιταλούς, πως δεν επρόκειτο να δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας, και επομένως, από την έκθεση αυτή του Παπάγου γινόταν σαφές πως η κυβέρνηση Μεταξά γνώριζε τα επιθετικά ιταλικά σχέδια και είχε προ πολλού αποφασίσει, πολύ πριν από την 28η Οκτωβρίου 1940, να αρνηθεί τα ιταλικά τελεσίγραφα.
2 Οι επαφές του Παπάγου και του Μεταξά με τους συμμάχους εντάθηκαν, καθώς απ' όλες τις πλευρές έρχονταν πληροφορίες για τις ιταλικές στρατιωτικές προετοιμασίες, που είχαν ως στόχο την Ελλάδα. Από την δεύτερη απόρρητη έκθεση Παπάγου προς τον Μεταξά, στις 27-12-1939, διαβάζουμε:
«...Ο Στρατηγός Gamelin με επεφόρτισε να σας γνωρίσω ότι η κατόπιν των δοθεισών εγγυήσεων Αγγλίας και Γαλλίας βοήθεια προς την Ελλάδα θέλει παρασχεθή πλήρης όση και οπόταν η Ελληνική Κυβέρνησις ήθελε κρίνει ταύτην ως επιβαλλομένην εκ των περιστάσεων... Θα επεθύμει, επαναλαμβάνω, ο στρατηγός Gamelin να έχη τας αντιλήψεις σας σχετικώς με την γενικήν κατάστασιν η οποία θα ηδύνατο να διαμορφωθεί εις τα Βαλκάνια, περί του πώς θέτετε υμείς το ζήτημα της Συμμαχικής προς την Ελλάδα βοηθείας και κατά τινα τρόπον, ουδενός διεγείροντα υποψίας, θα ηδύνατο να προπαρασκευασθή η βοήθεια αύτη ώστε να δύναται να παρασχεθή αμέσως ευθύς ως ήθελε ζητήσει ταύτην η Ελλάς... Απήντησα ως εξής: Νομίζω δεν αποκλείεται να επεκταθή ο πόλεμος εις τα Βαλκάνια καίτοι επί του παρόντος ουδέν σχετικόν τεκμήριον έχομεν. Εν τοιαύτη περιπτώσει δεν αποκλείεται να ευρεθή και η Ελλάς αναμεμειγμένη εις τον εν τη Βαλκανική Χερσονήσω πόλεμον είτε αυτομάτως, αμυνομένη της ανεξαρτησίας της, είτε εκπληρούσα συμμαχικάς της υποχρεώσεις, είτε εάν θα έκρινεν τούτο σκόπιμον η Ελληνική Κυβέρνησις... Πάντως ήδη διαφαίνεται ότι η συνεπεία της ιταλικής ενεργείας επέκτασις του πολέμου εις τα Βαλκάνια φαίνεται πολύ περισσότερον απίθανος από την συνεπεία ρωσικής, ρωσσογερμανικής ή και γερμανικής ενεργείας τοιαύτην, εις ην θα μετείχον πιθανώς και έτερα κράτη, ως η Ουγγαρία, εκούσα-άκουσα, ιδίως δε η Βουλγαρία» (3).
Ο Παπάγος δίνει, μετά ταύτα, έναν κατ' αρχήν κατάλογο απαραίτητων συμμαχικών στρατιωτικών εγγυήσεων, από τον οποίο προκύπτει σαφώς η αποδοχή της ισχυρής πιθανότητας επεκτάσεως του πολέμου προς το βαλκανικό χώρο, συνυπολογίζοντας εν προκειμένω και την ιταλική επίθεση, που μόλις λίγο πριν είχε χαρακτηρίσει μάλλον απίθανη.
«...Πρώτον. Η αποτελεσματική βοήθεια ήτις πρέπει να μας παρασχεθή είναι η... ενίσχυσις δι' οργανωμένων αεροπορικών δυνάμεων και αντιαεροπορικών τοιούτων... Δεύτερον. Παροχή ναυτικής βοηθείας προς εξασφάλισιν τών διά θαλάσσης μεταφορών μας (περίπτωσις ιταλικής εισβολής). Τρίτον. Εξασφαλιζομένης της επιστρατεύσεως και συγκεντρώσεώς του ο ελληνικός στρατός θα παρέξη όλον τον απαιτούμενον χρόνον διά την προς ενίσχυσίν του αποβίβασιν συμμαχικών δυνάμεων...».
Εν συνεχεία ο Παπάγος τοποθετείται στο κρίσιμο διπλωματικό ζήτημα, αυτό που ήδη εν συντομία θέσαμε προηγουμένως. Οτι δηλαδή η ελληνική ουδετερότητα και το σύμφωνο ελληνοϊταλικής φιλίας δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια προετοιμασίας εξόδου στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Η αποκαλυπτική έκθεση του Παπάγου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Διαβάζουμε:
«...Πάντως προκειμένου περί των ζητημάτων μελετών και προπαρασκευής τής εν γένει Συμμαχικής βοηθείας πρέπει να σας καταστήσω γνωστόν ότι η Ελλάς μέχρι της αναμίξεώς της εις τον πόλεμον θα ακολουθεί πολιτικήν ουδετερότητος και επομένως θα ήτο σκόπιμον όπως αι συνεννοήσεις και προπαρασκευαί γίνωσι κατά τρόπον και εις έκτασιν τοιαύτην ώστε να μη εγερθώσιν υπόνοιαι ούτε παρά τοις φίλοις ούτε παρά τοις πιθανοίς εχθροίς της Ελλάδος. Διά τούτο, ως ήρχισαν αύται διά της επαφής τών ενταύθα Ακολούθων Αγγλίας και Γαλλίας μετ' εμού και της σήμερον τοιαύτης μεθ' υμών ως αντιπροσώπου της Συμμαχικής Ανωτάτης Διοικήσεως, είναι ο καλλίτερος τρόπος ο εξασφαλίζων τον προαναφερθέντα σκοπόν. Εξ' άλλου ο από τούδε πληρέστερος εξοπλισμός της Ελλάδος, η οποία αν θα πολεμήση θα πολεμήση εις το πλευρό των συμμάχων, διά παροχής υλικών επί πιστώσει, διά της αποδόσεως των αεροπλάνων της κ.λπ., είναι μία από τας καλλιτέρας βοηθείας εκ μέρους των Συμμάχων καθ' όσον πάσα πίστωσις χρόνου, ήτις εν τω μεταξύ θα παρέχηται, θα χρησιμοποιήται διά την καλλιτέραν οργάνωσιν και καλλιτέραν εν δεδομένη στιγμή χρησιμοποίησιν τούτων».
3 Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ήταν προ των πυλών, πράγμα που όπως φαίνεται ήταν απολύτως εντός των σχεδιασμών της κυβέρνησης Μεταξά. Κλείνουμε με απόσπασμα από την απόρρητη στρατιωτική αναφορά του Παπάγου προς τον πρωθυπουργό στις 13 Μαρτίου του '40, μια αναφορά που αποδεικνύει την πλήρη ετοιμότητα του ελληνικού στρατού στις κρίσιμες εκείνες για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο ημέρες:
«...Εάν η Ιταλία παραμένη υπόπτως ουδετέρα θα είμεθα υποχρεωμένοι αφ' ενός μεν να αφήσωμεν έναντι της Αλβανίας τας διά την επιτήρησιν των εν ταύτη ιταλικών δυνάμεων αναγκαιούσας δυνάμεις, αφ' ετέρου δε να διαφυλάξωμεν δυνατότητας αποστολής των απαιτουμένων ενισχύσεων, όταν παραστή ανάγκη.
»Εάν η Ιταλία είναι αντίπαλος ημών η κατάληψις της Αλβανίας φαίνεται αναγκαία διότι. α) Η θέσις της Αλβανίας ασκεί απειλήν άμεσον επί των κατά ξηράν συγκοινωνιών μας ου μόνον από αέρος αλλά και δι' επιγείων δυνάμεων. β) Είναι ωφέλιμον να εκκαθαρίσωμεν το ταχύτερον μιαν εχθρικήν εστίαν εν τω εσωτερικώ της Βαλκανικής ήτις θα ηδύνατο συν τη προόδω των επιχειρήσεων να μας δημιουργήση δυσκολίας, να μας απορροφήση δυνάμεις κ.λπ. γ) Απαλλασσόμενοι της Αλβανίας θα επανακτήσωμεν μέγα μέρος των προς ταύτην διατιθεμένων δυνάμεων διά να τας διαθέσωμεν αλλαχού. Οι ανωτέρω λόγοι δικαιολογούσι την κατ' Αλβανίας αποφασιστικήν επέμβασιν επί τοσούτον περισσότερον όταν πρόκειται περί της συνεργασίας της Βουλγαρίας μετά των αντιπάλων μας. Είναι απαραίτητον και ενταύθα όπως, ίνα μη προκαταληφθώμεν υπό του αντιπάλου, αρχίσωμεν εγκαίρως (άμα τη ενάρξει λήψεως μέτρων εν Αλβανία υπό του αντιπάλου) από κοινού την λήψιν μέτρων (επιστράτευσις, συγκέντρωσις, πρόσκλησις Αγγλογάλλων, εκκαθάρισις της Βουλγαρίας) ως ταύτα καθωρίσθησαν εις την παράγραφον 12γ διά την περίπτωσιν αντιμετωπίσεως των από βορρά εισβολέων» (3).
Η απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου ήταν μια αναγκαία επιλογή μετά τις φιλοβρετανικές κινήσεις του Μεταξά. Ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς την φιλοβρετανική επιλογή του, εάν προηγουμένως δεν λάβει σοβαρά υπόψη του τη σχέση αυτής της επιλογής με την ανάγκη υπεράσπισης του μεταξικού εθνικιστικού ιδεώδους.
1. Heinz Richter, Η ιταλογερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, Γκοβόστης, Αθήνα 1988, σσ. 17-33.
2. John Koliopoulos, Greece and the British Connection 1935-1941, Oxford Clarendon Press, Λονδίνο 1977, σσ. 114-120.
3. Για τις απόρρητες εκθέσεις του Παπάγου, την έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και το τηλεγράφημα του ελληνικού προξενείου στην Τεργέστη, βλ. Ιστορικό Αρχείο ΥΠΕΞ, φάκελος Ελληνοϊταλικές σχέσεις.
Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ Ιστορικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Ετικέτες ΕΠΟΣ 40-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΚΑΤΟΧΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ
1 σχόλια:
- Kaukasios είπε...
- Ο Μεταξάς, ολίγο πριν από την 28η Οκτωβρίου 1940, δεν αποδέχθηκε την εισήγηση του Παπάγου να κηρύξει γενική επιστράτευση. Σύμφωνα με αφήγηση του στρατηγού Γεωργούλη στον αδελφό μου Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας, αντιπρότεινε ο Μεταξάς μερική, αόρατη επιστράτευση: να μην απολυθούν οι κανονικά στρατευμένοι που η θητεία τους έληγε, να επιστρατευθούν με ατομικές προσκλήσεις η 8η μεραρχία Ιωαννίνων και η 9η μεραρχία Κοζάνης και η Φρουρά Κερκύρας ή και μια Ταξιαρχία Ευζώνων και ως προς τα περαιτέρω εμπιστευόταν ο Μεταξάς το άριστο σχέδιο επιστρατεύσεως. Και αυτά για να παραπλανηθεί ο Μουσολίνι ως προς τον όγκο του ελληνικού στρατού αντίκρι στην επικείμενη επίθεση του ιταλικού στρατού. Ο Μουσολίνι φέρεται να είπε: «Ο πονηρός γέρων με εξηπάτησε». ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και ο Ιωάννης Μεταξάς Του Κ. Ι. Δεσποτοπουλου
Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010
Απέπλευσε το “Charles de Gaulle“ - Σύντομα το επόμενο “meeting“ με την ΠΑ
Η ναυαρχίδα του Γαλλικού Ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” (R91), έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Τουλόν σήμερα το πρωί. Η επισκευή του αεροπλανοφόρου ήταν ταχύτερη από ότι αναμένονταν αρχικά.
Η αντικατάσταση της ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας πήρε 2 εβδομάδες αντί για 3, όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Δέκα Rafale, 12 Super Etendard και 2 Hawkeye έχουν επανέλθει επί του καταστρώμτατος του αεροπλανοφόρου.
Δέκα Rafale, 12 Super Etendard και 2 Hawkeye έχουν επανέλθει επί του καταστρώμτατος του αεροπλανοφόρου.
Η γαλλική ναυτική μοίρα αναμένεται τις επόμενες μέρες να εξασκηθεί με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Ιταλίας πρώτα, και λίγο αργότερα με τις δυνάμεις του Πόλεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Βρισιές στα…. αρχαία ελληνικά
Όσοι έχουν την κακή συνήθεια να βρίζουν, αν δεν μπορούν να την κόψουν, τουλάχιστον ας προσπαθήσουν χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική γλώσσα για είναι λιγότερο χυδαίοι...
Αφόδευε εντός = Χέσε μέσα
Λάβε κίναιδε = Πάρ' τα π.....
Ύπαγε γαμηθείναι = Άντε γ......
Όδευε εις συνουσίαν = Άντε γ......
Λάβε τους όρχεις ημών = Πάρ' τα α...... μας
Εσύ εστί για τον πέο = Είσαι για τον π.....
Λάβε έναν αυνανιστήν = Πάρε ένα μ.....!
Κάμνω σε τι, μήτηρ; = Τι σου κάνω μάνα μου;
Άλφα τράπεζα πίστεως = Πρώτο τραπέζι πίστα
Αφόδευε υψηλά και ηγνάντει = Χέσε ψηλά κι αγνάντευε
Ίνα πέρδεις επί τοις όρχεσίν μου = Θα μου κλάσεις τα α......!
Είχον τε κνησμόν οι όρχεις μου = Και με τρώγαν τα α...... μου!
Άντε κάνε έρωτα παθητικά σερβιέτα = Άντε γ...... μ........!
Ποιώ έρωτα δια το αιδοίο της μητρός σου = Γ... το μ.... της μάνας σου
Σου συνουσιάζεται ο οίκος που διαμένεις ομοφυλόφιλε = Σου γ....... το σπίτι π.....
Ευμεγέθους σωματικής διάπλασης ατομικός εραστής = Χοντρομ......
Θα σου συνουσιάσω τον οίκο όπου διαμένεις παλιό ομοφυλόφιλε = Θα σου γ..... το σπίτι παλιόπ.....!!!
Της επιχρήμασις εκδηλωμένης γυναικός το σίδερον κιγκλίγωμα = Της π....... το κάγκελο!!!
Τα εκ μεταξίου γενόμενα εσωενδύματα εκ μεταξίου γενόμενα οπίσθια απαιτούσι = Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και μεταξωτούς κώλους
Λάβε πέντε, ω αυνανιστά (συνοδευόμενον από έκτασιν των δακτύλων της μίας χειρός) = Πάρε πέντε, ρε μ.....! (μαζί με φάσκελο)
Συγγνώμη εύειδες κοράσιον, ο σος πατήρ σακχαροπλάστης ετύγχανε ών; = Συγγνώμη κοπελιά, ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου;
Η παλινδρομική κίνηση ισχύως επί καθέτου αξόνως, βαίνουσα συνεχώς αυξανόμενης εντάσεως και εκπέμπουσα υδάτινα βλήματα επί φανταστικού στόχου = μ......
Λαβέ ταύτα Ελισσάβετ και ποίησέ τα επί πλαισίου = Πάρτα Λίζα και κάντα κορνίζα!
Εκοπρίσθη η φοράς παρά τοις αλωνίοις = Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι
Μη μου τους όρχεις τάρατε = Μη μου πρήζετε τα α.....
Χαίρε ημάς το πλατύφυλλο = Χαιρέτα μας τον πλάτανο
Έξω κύον εκ τας οικίας = Έξω π..... απ'την μπαράκα (πρόχειρη κατοικία)
Ταύτα λαβείν μωρή νοσούσα = Πάρ' τα μωρή άρρωστη
Πηγή: ClopYPastE.gr - ClopYandPastE.blogspot.com
Το είδαμε εδώ: CLOPYPASTE
ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΛΩΣΗ
Του Γιώργου Παπαθανασίου
Υποψηφίου Δημάρχου
Δίου – Ολύμπου
Προς όσους υποψηφίους Δημάρχους ασχολούνται στις ομιλίες τους με τη δική μου υποψηφιότητα
Κύριοι συνάδελφοι, όσοι από εσάς ασχολείστε στις ομιλίες σας με τη δική μου υποψηφιότητα, εξηγείστε στον κόσμο το πρόγραμμά σας (αν έχετε), αναλύστε τις θέσεις σας και προσπαθήστε να πείσετε το λαό της νότιας Πιερίας για τις δικές σας ικανότητες στο να διοικήσετε το νέο Δήμο Δίου – Ολύμπου.
Είναι πλέον προφανές ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που εσείς οι ίδιοι παραγγείλατε και που τις κρατάτε ερμητικά κλειστές στα συρτάρια σας, σας έχουν πανικοβάλλει.
Δεν σας ωφελεί να παπαγαλίζετε λέγοντας στην αρχή ότι δεν μπορώ να θέσω υποψηφιότητα και στη συνέχεια ότι δεν θα με ανακηρύξει υποψήφιο δήμαρχο το Πρωτοδικείο Κατερίνης.
Αφού διαψευστήκατε σ’ όλα αυτά, τώρα ισχυρίζεστε ότι δεν θα μπορώ να ορκιστώ.
Μην πανικοβάλλεστε τόσο πολύ μπρος στη επερχόμενη ήττα σας. Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει. Εσείς πειστήκατε ήδη από τώρα ότι θα εκλεγώ Δήμαρχος και προσπαθείτε να με υπονομεύσετε.
Άλλωστε, αυτό φάνηκε καθαρά και το βράδυ της συνέντευξης στη «ΔΙΟΝ» Τηλεόραση. Δεν είχατε ερωτήσεις παρά μόνο για εμένα, λες και εγώ ήμουν ο εν ενεργεία Δήμαρχος.
Εγώ και Δήμαρχος θα ορκιστώ και το Δήμο θα διοικήσω όπως έμαθα τόσα χρόνια να διοικώ, αρκεί να το αποφασίσουν οι πολίτες και όχι εσείς.
Και επιτέλους, αφού ο κ. Τσιφοδήμος τόσο πολύ θέλει να ασχολείται με τη δική μου υποψηφιότητα και να θέτει ερωτήματα για το τι θα συμβεί όταν αύριο ο λαός με εκλέξει για τη θέση του Δημάρχου στο Δήμο Δίου - Ολύμπου, ας μας πει ο ίδιος ο κ. Τσιφοδήμος: Αυτός τι θα κάνει αν το Φεβρουάριο του 2011 καταδικαστεί από το Εφετείο Θεσσαλονίκης όπου είναι κατηγορούμενος για υπόθεση της ΔΕΑΛ;
Αλλά φαίνεται ότι έχει πειστεί πως δεν πρόκειται να εκλεγεί Δήμαρχος και
γι’ αυτό δεν τον απασχολεί το θέμα.
Υ.Γ. Άραγε, γιατί ο κ. Τσιφοδήμος δεν έθεσε τα ερωτήματά του όταν όλοι οι υποψήφιοι είχαμε το δικαίωμα να θέσουμε ερωτήματα στους συνυποψηφίους μας στο debate της προηγούμενης Παρασκευής;
Τι φοβήθηκε; Μήπως φοβήθηκε την απάντηση που θα έπαιρνε δημόσια, την ίδια στιγμή; Γιατί θέτει ερωτήματα για εμένα, μόνο όταν εγώ απουσιάζω και προφασίζεται διαλόγους που ποτέ δεν έγιναν;
Όποτε θέλουν και όποιοι θέλουν, σε οποιοδήποτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση να βρεθούμε ενώπιος- ενωπίω για να δει ο κόσμος ποιος λέει αλήθειες και ποιος λέει ψέματα. Όπως για παράδειγμα ο βιολογικός του ΧΥΤΑ. Αν πράγματι λειτουργεί όπως μας διαβεβαίωσε στο debate ο κ. Τσιφοδήμος.
Καλούμε δε τους δημοσιογράφους να το διαπιστώσουν και οι ίδιοι επιτόπου αν έχει τεθεί σε λειτουργία.
Εγώ και όλοι οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας θα συνεχίσουμε το αγώνα μας με το κεφάλι ψηλά. Μακριά από όλα όσα σπιλώνουν συνειδήσεις και διχάζουν ανθρώπους. Με γνώμονα την ΕΝΟΤΗΤΑ όλων, που θα μας οδηγήσει στη ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου μας, για μια ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ.
ΝΑ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ... «ο γάτος εμ… εμ σκούζει»
Σχετικά με τη δήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Δίου-Ολύμπου κ. Παπαθανασίου έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Την Κυριακή 24-10-2010 στην παρουσίαση του επίσημου συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πολυζωγόπουλος μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε σχετικά με το νέο μας Δήμο ότι: «Θα είναι μοιραίο για τον τόπο εάν την επόμενη μέρα μπει σε καθεστώς ακυβερνησίας εξαιτίας Δημάρχου που θα είναι όμηρος εκκρεμοδικιών». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Λάππας υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Παπαθανασίου.
Αυτός αντί ως όφειλε να απαντήσει στους επικριτές του διάλεξε ως στόχο εμένα. Προφανώς εξέλαβε την φυσική μου ευγένεια και την προσωπική μου πεποίθηση και πίστη περί μη ποινικοποιήσεως της πολιτικής ζωής ως αδυναμία.
Ως εδώ! Υπάρχουν και όρια.
Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι ευθαρσώς απαντώ: Δεν έκρυψα ποτέ ότι κατηγορούμαι για αδίκημα το οποίο τελέστηκε επί της δικής του δημαρχίας. Συγκεκριμένα για τη μη αποκατάσταση του χώρου της ΔΕΑΛ όπου δραστηριοποιούνταν επί σειρά ετών η γνωστή κατασκευαστική εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ. (Αλήθεια σας θυμίζει τίποτα το όνομα;) Είναι η εταιρεία του γνωστού κ. Πανούση. Είμαστε μάλιστα συγκατηγορούμενοι όλο το Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Λ. και πάντως όχι σε βαθμό κακουργήματος, όπως ο ίδιος παραπέμπεται με την υπ’ αριθ. 183/2010 αμετάκλητη απόφαση του συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα «παραπέμπεται στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων με βάση τα άρθρα 13Α και 263Α του Ποινικού Κώδικα, για να δικαστεί ως υπαίτιος γιατί ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος, τη δημοτική περιουσία της οποίας η διαχείριση, του ήταν εμπιστευμένη, προκαλώντας ζημία 468.710 ευρώ, άρα μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ (άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 1608/50)»
Ξεπερνώ τις ηθελημένες(;) ανακρίβειες «περί δηλώσεων μου για Χ.Υ.Τ.Α. και άλλα πολλά» τα οποία μόνο σύγχυση φανερώνουν.
Επειδή όμως και πάλι δεν μίλησε για την ταμπακέρα τον ερωτώ ευθέως:
1) Παραιτήθηκε για λόγους «ευθιξίας» από νομαρχιακός σύμβουλος ή θα τον έθετε ούτως ή άλλως σε αργία η Περιφερειάρχης και ως εκ’ τούτου δεν θα είχε το δικαίωμα να πολιτευθεί;
2) Αν, πράγμα που δεν πιστεύω, εκλεγεί Δήμαρχος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα τεθεί ή όχι σε αργία μέχρι της εκδικάσεως της υποθέσεώς του;
3) Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε ή όχι για το Μάρτιο του 2012;
1) Παραιτήθηκε για λόγους «ευθιξίας» από νομαρχιακός σύμβουλος ή θα τον έθετε ούτως ή άλλως σε αργία η Περιφερειάρχης και ως εκ’ τούτου δεν θα είχε το δικαίωμα να πολιτευθεί;
2) Αν, πράγμα που δεν πιστεύω, εκλεγεί Δήμαρχος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα τεθεί ή όχι σε αργία μέχρι της εκδικάσεως της υποθέσεώς του;
3) Η εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε ή όχι για το Μάρτιο του 2012;
Τις απαντήσεις φυσικά τις γνωρίζει ο ίδιος καλύτερα απ’ τον καθένα. Τις γνωρίζουμε όμως κι εμείς.
Αυτό που μένει να μάθουμε είναι γιατί έβαλε σε περιπέτειες την παράταξη που τον ανέδειξε και πολύ περισσότερο γιατί ταλαιπωρεί την ούτως ή άλλως πολύπαθη πολιτική μας ζωή. Αναφαίρετο δικαίωμά του. Δεν είναι όμως δικαίωμά του η στρέβλωση της αλήθειας και η σπίλωση ανθρώπων που μόνη τους φιλοδοξία έχουν το καλό αυτού του τόπου.
Όσο για την πρόκληση-πρόσκληση σε διάλογο είμαι στη διάθεσή του. Άλωστε πρώτος εγώ το ζήτησα εδώ και καιρό και ευχαρίστως θα συζητούσα μαζί του όχι μόνο αυτά αλλά και άλλα, ιδίως όπως το ανύπαρκτο πρόγραμμά του. Θέματα που για λόγους δεοντολογίας δεν ήταν δυνατόν να τεθούν στο προχθεσινό DEBATE και δεν ήμουν εγώ αυτός που καθόριζε την ατζέντα.
Υ.Γ. α) Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να μιλήσει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου ή όπως λέει κι ο λαός
«ο γάτος εμ… εμ σκούζει»
β) Δηλώνω ότι στην περίπτωση που εκλεγώ δήμαρχος η Δ.Ε.Α.Λ. θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή διεκδικώντας τα διαφυγόντα κέρδη. Αυτός ή ο όποιος αντικαταστατής του θα πράξει το ίδιο;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Διέρρευσαν τα Πολεμικά Σχέδια των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Το κύκλωμα λειτουργούσε με γυναίκες-συνοδούς που προσέγγιζαν στρατιωτικούς και κρατικούς υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις, εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών. Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Εκτός από το TDK, το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει το κρατικό ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας TÜBİTAK και τις αμυντικές βιομηχανίες ASELSAN και HAVELSAN που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων. Μεταξύ των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει σε “ξένους πράκτορες” είναι απόρρητα στοιχεία από τα εγχώρια προγράμματα ανάπτυξης του Εθνικού Άρματος (Altay), του τουρκικού συστήματος διαχείρισης μάχης των τουρκικών φρεγατών Genesis, του προγράμματος αναγνώρισης και επιτήρησης Uzun Ufuk και του προγράμματος ναυπήγησης του Εθνικού Πλοίου (κορβέτα MILGEM).
H τουρκική αστυνομία και η ΜΙΤ αναζητούν τα ίχνη “ελληνίδας κατασκόπου”, η οποία σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές “μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα”.
«Κεραυνός» του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της Raytheon για το ASPIS II
Θέμα ASPIS II έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια σημερινής του επίσκεψης στην έκθεση αμυντικού. υλικού «DEFENSYS 2010» που άνοιξε από εχθές τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα ο υπουργός και επισκεπτόμενος το περίπτερο της Lockheed Μartin και ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για θέματα ανάπτυξης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Ντένις Πλέσσας του ανέλυε τα χαρακτηριστικά του F-16 Block Adv ο υπουργός τον διέκοψε απότομα ρωτώντας τον με αυστηρό ύφος : «Το ASPIS είναι εγκατεστημένο;». Προς στιγμή επικράτησε αμηχανία και οι άνθρωποι της Lockheed κοιτάχτηκαν μεταξύ τους ενώ ο υπουργός περίμενε υπομονετικά την απάντηση. Τότε ο Ν. Πλέσσας με ένα χαμόγελο προσπάθησε να σπάσει την «παγωμάρα» που επικράτησε στο περίπτερο λέγοντας «Τι να σας πω δεν είμαστε αρμόδιοι. Πάντως στο Advanced αν και μπορεί να μην έχει επίσημα παραληφθεί, πιστεύω ότι λειτουργεί κανονικά». Και όντως η Lockheed δεν είναι αρμόδια αλλά κανείς δεν μπόρεσε να δώσει μια απάντηση στον υπουργό γιατί η Raytheon παρά τον πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εισπράξει από το ΥΠΕΘΑ τα τελευταία 15 χρόνια προτίμησε επιδεικτικά να απουσιάζει από την κορυφαία δημόσια εκδήλωση στην οποία μετέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του υπουργού η απίστευτη υπόθεση με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS ΙΙ το οποίο παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 11 χρόνια από την απόφαση προμήθειας των F-16 Block 52+ στα οποία εν συνεχεία αποφασίστηκε η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος και παρά το γεγονός ότι είναι προεγκατεστημένα στα F-16 Adv. εντούτοις λόγω των τεχνικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί ειδικά στην πρώτη παρτίδα δεν έχουν παραληφθεί από την ΠΑ. Το ζήτημα αυτό είναι κορυφαίο στην ατζέντα του υπουργού καθώς η ΠΑ έχει «σηκώσει τα χέρια» με τη Raytheon η οποία ουσιαστικά πλέον απέχει από τις προσπάθειες που καταβάλει η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΑ για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr |
Συνήθειες που αδυνατίζουν… Κάντες δικές σου!
Φωτό: © Fotolia
Οι κακές συνήθειες παχαίνουν και οι καλές αδυνατίζουν. Διάβασε τι πρέπει να βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα και δες τον εαυτό σου να αλλάζει προς το καλύτερο!
ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ
Δεν είναι ανάγκη να περιορίσεις τα αγαπημένα σου τρόφιμα. Με μερικές απλές "αλλαγές" στις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες, δεν θα χάσεις σε γεύση, ενώ θα χάσεις σίγουρα σε πόντους και βάρος...
-Διαλύει τα λίπη! Τι; Το γάλα. Ένα ποτηράκι το πρωί, ένα το βράδυ πριν κοιμηθείς δεν είναι και τόσο δύσκολο να το συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πας μέχρι το ψυγείο. Δεν απαιτεί χρόνο.
Το ασβέστιο ενεργοποιεί τη λιπόλυση στον οργανισμό, ενώ ένα ποτήρι χλιαρό γάλα πριν κοιμηθείς θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς.
Το ασβέστιο ενεργοποιεί τη λιπόλυση στον οργανισμό, ενώ ένα ποτήρι χλιαρό γάλα πριν κοιμηθείς θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς.
-Δώσε boost στο μεταβολισμό σου εως και 3-4%. Αντί για αναψυκτικά που μόνο κακό σου κάνουν, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τα διάφορα ροφήματα με πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες. Μαζί με το φαγητό, στο απογευματινό σνακ ή όποτε αισθάνεσαι την ανάγκη να πιεις κάτι δροσιστικό, το πράσινο τσάι θα μειώσει το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς, αλλά και στην κατανομή του λίπους σε όλο το σώμα.
-"Βάψτα" μαύρα... Αφράτο ψωμάκι τρως; Μακαρονάδες τρως. Οκ. Άλλαξε απλά το χρώμα τους. Αντικατέστησε το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά με ολικής άλεσης και όλα θα γίνουν αλλιώς. Κυρίως η περιφέρειά σου από την οποία θα χάσεις αρκετούς πόντους (έως και 3% των πόντων της).
-Εξόρισε το λίπος σου! Οι σαλατούλες και τα φρουτάκια έχουν μπει στο πρόγραμμα, έτσι δεν είναι; Ενισχύουν τον οργανισμό σου με φυτικές ίνες, θα σε χορτάσουν πιο γρήγορα και θα συμπαρασύρουν το περιττό λίπος κατά τη διάρκεια της πέψης εμποδίζοντας την αποθήκευσή του από τον οργανισμό. Φρόντισε το ψυγείο σου να έχει αρκετά ζαρζαβατικά και φρούτα, φρόντισε να έχεις πάντα μαζί σου στην τσάντα σου... κι όταν το στομάχι αρχίσει να δίνει το παρόν προτίμησε κάτι που διώχνει το λίπος μακριά, όχι κάτι που το φέρνει κοντά.
- Προτίμησε ελαιόλαδο για τα φαγητά σου. Είτε στις σαλάτες, είτε φυσικά στο φαγητό, προτίμησε το ελαιόλαδο (με μέτρο 2 κ.σ.) σε καθημερινή βάση. Όχι μόνο είναι υγιεινό, αλλά τα μονοακόρεστα λιπαρά του, θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να διασπάσει το λίπος.
-Σκέψου πικάντικα.... Πειραματίσου με τη μαγειρική σου, ειδικά τώρα που είναι τόσο της μόδας. Βάλε τα μπαχαρικά στη ζωή σου. Δώσε άλλη νοστιμιά στην κουζίνα σου. Μυρωδιές, πικάντικη γεύση.
Καρυκεύματα, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές... Προκάλεσε τον ουρανίσκο σου και άσε την καψακαϊνη που περιέχουν να βελτιώσει τις καύσεις του οργανισμού. Θα το κάψεις κανονικά!!!
ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί τις πιο συχνές αιτίες που δεν βοηθούν καθόλου τη σιλουέτα σου. Με λίγα λόγια, καιρός να σταματήσουν τα παρακάτω γιατί δεν σου κάνουν καλό...
- Ακινησία: Καναπές, δουλειά... δουλειά, καναπές, κρεβάτι... Πόσο λάθος μπορεί να είναι αυτή η ακινησία. Περπάτησε λίγο, τρέξε λίγο, κάνε μια βόλτα στις βιτρίνες, κατέβα μια στάση πριν και περπάτησε μέχρι το σπίτι, πάρκαρε το αυτοκίνητο σου πιο μακριά... Κάνε κάτι. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα είδος γυμναστικής.
- Άγχος: Κι όμως το άγχος δεν δυσκολεύει μόνο την... αναπνοή σου. Όταν αφήνεις το στρες να σε καταβάλει, τότε οργανισμός εκκρίνει μια ουσία, την κορτιζόνη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού σου και έτσι να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος. Ιδιαίτερα στην κοιλιά. So relax!
- Ακινησία: Καναπές, δουλειά... δουλειά, καναπές, κρεβάτι... Πόσο λάθος μπορεί να είναι αυτή η ακινησία. Περπάτησε λίγο, τρέξε λίγο, κάνε μια βόλτα στις βιτρίνες, κατέβα μια στάση πριν και περπάτησε μέχρι το σπίτι, πάρκαρε το αυτοκίνητο σου πιο μακριά... Κάνε κάτι. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα είδος γυμναστικής.
- Άγχος: Κι όμως το άγχος δεν δυσκολεύει μόνο την... αναπνοή σου. Όταν αφήνεις το στρες να σε καταβάλει, τότε οργανισμός εκκρίνει μια ουσία, την κορτιζόνη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού σου και έτσι να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος. Ιδιαίτερα στην κοιλιά. So relax!
- Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: τηγανιτά, καπνιστά κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικα, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, βούτυρο, μπέικον, σάλτσες, γλυκά, πατατάκια. Η στέρηση δεν είναι η λύση. Θα πρέπει όμως να αντιληφθείς πως για όλα χρειάζεται μέτρο. Θα πρέπει να αντιληφθείς ότι όλα τα παραπάνω ανήκουν στα extreme sports της διατροφής.
- Αλκοόλ και ζάχαρη: Αυτοσυγκράτηση. Μείωσε τη ζάχαρη από τον καφέ σου, μην παρασύρεσαι όταν βγαίνεις από τους γύρω, πιες ένα κρασάκι. Κι αυτά τα σφηνάκια, τι τα θέλεις;
- Ανεπαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμάσαι καλά, ο οργανισμός σου εκκρίνει ορμόνες που παράγουν λίπος. Επίσης, η έλλειψη ύπνου θα σε κάνει να επισκεφτείς το ψυγείο, αφού αυξάνει την όρεξή σου.
Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να αλλάξεις τις συνήθειές σου;
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)