Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

"Κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού τα Γιάννινα", troktiko.gr


"«Βούλιαξε» η πόλη των Ιωαννίνων από επισκέπτες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την πληρότητα να φτάνει στο ανώτατο επίπεδο, δημιουργώντας αισθήματα ικανοποίησης στους φορείς του τουρισμού, αλλά και τις αρχές της πόλης.Μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η πόλη των Ιωαννίνων αναδείχτηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς με επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα και κυρίως από...

τη βόρειο Ελλάδα.Η μεγάλη επισκεψιμότητα των τελευταίων ετών θα πρέπει να συνοδευθεί και με αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, ώστε να μπορεί η πόλη να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, τις σημερινές αλλά και των επόμενων ετών.Όπως σημείωσε ο κ. Γκόντας μιλώντας στο ITV μεγάλη σημασία έχει και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, υπενθυμίζοντας το «κακό παράδειγμα» της Κέρκυρας.«Η πόλη χρειάζεται περισσότερες υποδομές, περισσότερα ξενοδοχεία και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. Θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως όλοι οι φορείς της περιοχής θα πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.Σημείωσε παράλληλα την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων σε σχέση με τα ορεινά του νομού επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια οι επισκέπτες προτιμούν την διαμονή στην πόλη και τις εξορμήσεις στα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, όπως τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο.

«Χάος» στους δρόμους
της πόλης
Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών σε συνδυασμό με την… συνήθεια των Γιαννιωτών να μετακινούνται σχεδόν αποκλειστικά με το αυτοκίνητο, έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο στους δρόμους της πόλης τις ημέρες των εορτών.Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη χώρων στάθμευσης αν και αυτές τις ημέρες, όσα πάρκινγκ και να υπήρχαν δεν φαίνονται αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες.Όπως σημείωσε ο κ. Γκόντας το πρόβλημα είναι πράγματι εντονότερο αυτές τις ημέρες, καθώς στις 100.000 και πλέον των οχημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη, έχουν προστεθεί περίπου 50.000 λόγω των επισκεπτών.«Ότι και να κάνουμε, αν όλοι χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα για να πάμε από τη νομαρχία στο δημαρχείο, το πρόβλημα θα υπάρχει. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις στο κέντρο της πόλης», υπογράμμισε ο κ. Γκόντας.Πάντως ο δήμος Ιωαννιτών προωθεί και την μελέτη για την κατασκευή του νέου υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Χατζή.

Σύσκεψη για τη ... σύσκεψη στη Νομαρχία Πιερίας για το πρόβλημα των Τεμπών...





Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στη Νομαρχία Πιερίας με θέμα το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει για το νομό Πιερίας από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη και το κλείσιμο της εθνικής οδού. Παρούσα στη σύσκεψη ήταν και η περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας κ. Λιονή. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Νομάρχης Πιερίας, εκ των τεσσάρων βουλευτών του νομού ήταν παρόντες οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ ήταν απών. Επίσης συμμετείχαν δήμαρχοι και επαγγελματικοί φορείς του νομού, οι οποίοι παρουσίασαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της Πιερίας μετά το κλείσιμο των Τεμπών και ζήτησαν την άμεση λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει. Δεν μπορεί είπαν με μερικά βράχια που έπεσαν να χωρίζεται η Ελλάδα στα δύο.
Ο πρόεδρος μάλιστα των
Εθνικών Μεταφορέων Πιερίας θεώρησε υπεύθυνους για την κατολίσθηση στα Τέμπη αυτούς που κατασκευάζουν τη σήραγγα με τις ανατινάξεις που προκαλούσαν με δυναμίτιδα για τη διάνοιξη της. Δεν μπορεί είπε επί τόσες δεκαετίες να μην έχει συμβεί κάτι παρόμοιο και τώρα που κατασκευάζεται η σήραγγα να προκληθεί τέτοια μεγάλη κατολίσθηση.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας είπε ότι πρέπει τώρα αμέσως να δοθεί λύση και να ανοίξουν πάση θυσία τα Τέμπη. Δεν μπορεί να κλείνει η Ελλάδα στα δύο τόνισε. Ούτε τριτοκοσμική χώρα να ήμασταν κατέληξε ο κ. Μπούρος.
Κατά τη σύσκεψη καταδείχτηκε εκ στόματος της κ.
Λιονή ότι δεν υπάρχει από την προηγούμενη κυβέρνηση πρόταση ενταγμένη στο Δ' ΚΠΣ για κατασκευή ούτε της 13η Εθνικής Οδού Κατερίνης - Ελασσόνας, ούτε για την περιφερειακή οδό Κατερίνης.
Το θέμα πάντως είναι ότι ο κόσμος της Πιερίας ζητάει άμεσες λύσεις και η σημερινή
σύσκεψη στη Νομαρχία δεν οδήγησε σε καμιά απολύτως ελπίδα ότι θα βρεθεί σύντομα διέξοδος από το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με το κλείσιμο των Τεμπών.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

«Ατυχή» ονόματα αυτοκινήτων WWW.ZOUGLA ON LINE

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009, 18:06

Είναι αλήθεια ότι οι επικεφαλής των τμημάτων μάρκετινγκ κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ώστε να μας πείσουν να αγοράσουμε το προϊόν της εταιρείας, δηλαδή τα αυτοκίνητα που φτιάχνει.

Ωστόσο και αυτοί άνθρωποι είναι και κάποιες φορές τους διαφεύγουν κάποιες… λεπτομέρειες όσον αφορά το όνομα που επιλέγουν για κάποιο νέο μοντέλο αυτοκινήτου.

Το νόημα μιας λέξης αλλάζει πολλές φορές από χώρα σε χώρα και αυτό έχει… εκθέσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν τις αυτοκινητοβιομηχανίες.


Mazda «LaPuta»: Στα ισπανικά σημαίνει «η πόρνη»




Mitsubishi «Pajero»: Στα ισπανικά σημαίνει μ@#*^&ς



Nissan «Moco»: Επίσης στα ισπανικά σημαίνει «μύξα»



Buick «LaCrosse»: Στα γαλλικά σημαίνει «έφηβοι που αυνανίζονται»



Opel «Ascona»: Στα ισπανικά και στα πορτογαλικά έχει την έννοια του «γυναικείου γεννητικού οργάνου»



Honda «Fitta»: Στα σουηδικά και τα νορβηγικά έχει επίσης την έννοια του «γυναικείου γεννητικού οργάνου», αλλά όπως το ακούμε συνήθως... στο δρόμο... σχεδόν καθημερινά! Μάλιστα, επειδή η Honda κατάλαβε εγκαίρως την γκάφα της, άλλαξε το όνομα του συγκεκριμένου μοντέλου σε «Jazz».



Citroen «Saxo»: Στα τουρκικά έχει την έννοια του «στοματικού έρωτα».



Hyundai «Getz»: Στα ουγγρικά σημαίνει «σπέρμα».

Μυστική σύνοδος Ρώσων επιστημόνων «υπό το φόβο» γιγαντιαίου αστεροειδή

Bookmark and Share
Ρώσοι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν σύντομα σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσουν πως θα αποφευχθεί η πτώση στη Γη γιγαντιαίου αστεροειδή σε 26 χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, Ανατόλι Περμίνοφ.
«Το επιστημονικο-τεχνικό συμβούλιο μας θα συναντηθεί σύντομα κεκλεισμένων των θυρών για να εξετάσει τι μπορούμε να κάνουμε» για να μην επιτρέψουμε ο αστεροειδής Αποφις να καταστρέψει μέρος του πλανήτη Γη το 2036, δήλωσε ο Περμίνοφ στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Ρωσίας».
«Καλύτερα να δαπανήσουμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που θα αποτρέψει την πτώση του αστεροειδή, παρά να περιμένουμε να συμβεί αυτό και να προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Αν ο αστεροειδής Αποφις, με διάμετρο περίπου 350 μέτρα, χτυπήσει τη Γη κατά το πέρασμα του, που αναμένεται το 2036, η πρόσκρουση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα έρημο στο μέγεθος της Γαλλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.
Από την πλευρά της, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), δήλωσε τον Οκτώβριο ότι, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, η πιθανότητα μιας σύγκρουσης μεταξύ του αστεροειδούς και της Γης, το 2036, έχει μειωθεί σημαντικά.
«Νέες τεχνικές υπολογισμού και νέα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα ο Αποφις να συγκρουστεί με τη Γη, στις 13 Απριλίου του 2036 μειώθηκε από 1/45.000 στο 1/250.000», είχε αναφέρει η NASA σε ανακοίνωση της Σύμφωνα με το RIA Novosti, ο αστεροειδής θα μπορούσε να περάσει σε απόσταση 30.000 μιλίων από τη Γη το 2029 -δηλαδή πιο κοντά από ότι ορισμένοι γεωστατικοί δορυφόροι-και θα μπορούσε να συγκρουστεί με τον γαλάζιο πλανήτη επτά χρόνια αργότερα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_2285.html#ixzz0bCPJKd4k

Εγκώμια Μπερίσα για το ρόλο των ελληνικών τραπεζών

Bookmark and Share

Οι ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αλβανική αγορά αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, εκτίμησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
Όπως επεσήμανε, «με τη χορήγηση δανείων και άλλων υπηρεσιών, οι ελληνικές τράπεζες αναδείχθηκαν σε σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Εγκαινιάζοντας το υπερμάρκετ "Megatek" στα Τίρανα, το οποίο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από τις τράπεζες Tirana Bank και Alpha Bank.
Όπως είπε, στο "Megatek" θα απασχοληθούν τουλάχιστον 500 άτομα, σημειώνοντας πως με την κατασκευή εμπορικών κέντρων, όπως το "Megatek", δίνεται ώθηση στην απασχόληση.
Το "Megatek" κατασκευάστηκε σε έκταση 150.000 τ.μ., κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Τίρανα - Δυρράχιο και το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
Πηγή: ΑΠΕ, Ναυτεμπορική

Print this post

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_4002.html#ixzz0bCOcXsgy

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Παραπολιτικά
Βημα...τίζοντας ( 29/12/2009 )



Η νέα αύξηση των αντικειμενικών

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών την τελευταία πενταετία ήταν 150%. Στο Βαρικό Λιτοχώρου για παράδειγμα, περισσότερα χρήματα πληρώνει κάποιος για φόρο αγοράς απ’ ότι δίνει για να αγοράσει το χωράφι. Ήδη αναμένεται νέα αύξηση 15% και ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα και όλων των οικισμών (Λόκοβη, Φτέρη, Π. Σκοτίνα κλπ). Για τους πιο πάνω λόγους θα πρέπει να συνεργαστούν η Νομαρχία και οι Δήμοι προκειμένου να αποφευχθεί νέα υπερβολική αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του νομού μας. Ειδικά, να προσέξουν να μην μπουν μέλη στην αρμόδια επιτροπή αυτοί που είναι γνωστοί για τα αντιπιερικά τους αισθήματα, και μάλιστα αν χρειαστεί να ετοιμαστούν οι δήμοι να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. «Ν.Π.»




Λίγο από όλα είχε η συζήτηση με τον βουλευτή Πιερίας Γ. Αμοιρίδη στο γεύμα που παρέθεσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ χθες το μεσημέρι…

Για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, σε διάφορα θέματα, για τα νομοσχέδια που θα συζητηθούν στη Βουλή και φυσικά για τα τοπικά προβλήματα… Όπως είπε ο βουλευτής θα πρέπει να υπάρχει αγωνιστική διάθεση από όλους, την οποία αν την είχαμε νωρίτερα, μπορεί να είχαμε αποφύγει πολλά όπως για παράδειγμα τα διόδια…

Το θέμα της 13ης παλιάς εθνικής οδού, θα συζητηθεί εκτενώς αύριο Τετάρτη το μεσημέρι στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στη νομαρχία στην οποία θα παρευρεθεί η Γενική Γραμματέας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κα Λιονή...

Έχουν προσκληθεί και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι βουλευτές και φορείς του νομού.. Ελπίζουμε να βγει κάτι θετικό με τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλους τους φορείς του νομού και στο παρελθόν αλλά και τώρα...

Αν δεν υπήρχε η ΠΑΘΕ ο Νομός Πιερίας θα ήταν άγνωστος στην Ελλάδα. Αυτά περίπου είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης μιλώντας για τα προβλήματα της Πιερίας στη συνάντησή του με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι.

Μια πρόταση που έθεσε ο κ, Αμοιρίδης και αξίζει να εξεταστεί είναι η σύνδεση του Παλιού Παντελεήμονα με τους Γόνους Λάρισας. Η απόσταση είναι μόνο 20 χιλιόμετρα και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει περιστάσεις όπως η σημερινή χωρίς ιδιαίτερα μεγάλο κόστος. Ας μπει στο τραπέζι και αυτή η λύση μαζί με όλες τις άλλες.

Η δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων της Πιερίας είναι το πρώτο ζητούμενο τόνισε ο βουλευτής Γ. Αμοιρίδης. Ιδιαίτερες συζητήσεις είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Μαγκριώτη για το θέμα της 13ης Εθνικής οδού.

Η διεκδίκηση κατά την αυριανή σύσκεψη πρέπει να είναι δυναμική για το καλό του Νομού μας.

Ομως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει αυτό το ιδιαίτερο που θα κάνει την Πιερία μοναδική. Πάνω σ’ αυτό χρειάζεται σχεδιασμός και στόχευση. Και σ’ αυτό επέμενε πολύ ο κ. βουλευτής!!

Πολλά τα ονόματα που ακούγονται για υποψηφιότητα προέδρου ΝΟΔΕ Πιερίας...

Στα "σκαριά" βρίσκεται σοβαρή υποψηφιότητα δικηγόρου...



Στο δρόμο κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Εξοχή Πιερίας βρεθήκαμε μπροστά σε αυτή την άσχημη κατάσταση ενός ανεξέλεγκτου παράνομου σκουπιδότοπου που δημιούργησαν εκεί κάποιοι…



Η αντιδήμαρχος δήμου Δίου Μαρία Τσιμήτρη με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Νικολόπουλου στην πρόσφατη μουσική εκδήλωση στην Πιερία...

* Κατήγγειλαν τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το φράγμα της Μόρνας και έτσι χάθηκε η επιδότηση. Τώρα η παρέα, τους έβαλε να φυλάνε το βουνό.

* Είναι επαγγελματίες μελετητές και η οργάνωσή τους διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια και ασχολείται με περιβαλλοντικές μελέτες για τον εθνικό δρυμό.

* Μεταβιβάστηκε σε Ιταλούς η Πάπυρος.

* Καλαμπάκας- βετεράνοι- ΠΑΕ- ΣΦΚ για το Πιερικό Στάδιο.

* Καραφουλίδης, Λαγδάρης, Παπαθανασίου , Παπαχρήστου για την αντιπεριφέρεια.

* Ο Σάββας Οφίδης από τη Σεβαστή για τον βόρειο παραλιακό δήμο.

* Πρόταση από το κόμμα για το Δήμο Πιερίων ( Κολινδρός, Πέτρα, Πιέρια και κοινότητες από την Ελαφίνα).

* Τα όρια του Δήμου Ολύμπου μέχρι το Μαυρονέρι. Στη συζήτηση και τα Μεσάγγαλα.

* Δεν περνάει η παλιότερη πρόταση για Λόκοβη , Ράχη , Λόφο.

* Μετά τα Θεοφάνια θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό προσχέδιο.

* Στερνή μου γνώση: άρθρο του Κουκουδήμου στο Παρόν της Κυριακής.

* Με βλάχικη καταγωγή και πεθερό Πόντιο, θα ναι με μεγάλη πιθανότητα ο αντίπαλος του Χιονίδη. Ήδη έχει συγκεντρώσει είκοσι ταυτότητες για το συνδυασμό του με ονόματα έκπληξη, και εκτιμάται ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.


Άρχισαν τα «συντροφικά» μαχαιρώματα ενόψει του Καποδίστρια 2 καθώς τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν επιβάλλουν νέες συμμαχίες.. Το 2010 αναμένεται άκρως ενδιαφέρον..


Τριάντα τέσσερα θανατηφόρα και βαριά ατυχήματα σημειώθηκαν φέτος στην έξοδο των εορτών των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματισθούν σοβαρά 22. ..Τα θανατηφόρα τροχαία σημείωσαν μείωση 62,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο της Προστασίας του Πολίτη, το χρονικό διάστημα από 21 Δεκεμβρίου έως 27 Δεκεμβρίου…



Εκκαθαρίσεις στο ρόστερ του Πιερικού ενόψει μεταγραφικής περιόδου… Σκληρή απάντηση με εξώδικο έστειλε η ΠΑΕ Πιερικός στον πρόεδρο του Πανσεραικού Πέτρο Θεοδωρίδη για τα όσα δυσφημιστικά είπε σε βάρος του Πιερικού..

walker@olympio-bima.gr
Τουρισμός
«Ερήμωσε» η Νότια Πιερία τις ημέρες των Χριστουγέννων από τις κατολισθήσεις στα Τέμπη ( 29/12/2009 )



Δεν ανέβηκαν οι Θεσσαλοί

Οι επιχειρηματίες της Νότιας Πιερίας εδώ και εβδομάδες είχαν ετοιμάσει τις τουριστικές μονάδες για να υποδεχθούν, τις ημέρες των Χριστουγέννων, τους φετινούς επισκέπτες, κυρίως από τη Θεσσαλία και γενικότερα τη Νότιο Ελλάδα.




Δυστυχώς, όμως η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Πιερίας μόνον… εορτές δεν θύμιζε. Χιλιάδες επισκέπτες που άλλες χρονιές επέλεγαν τη συγκεκριμένη περιοχή για να περάσουν τα Χριστούγεννα, φέτος δεν πήγαν. Οι επιχειρηματίες της περιοχής αποδίδουν το γεγονός αυτό τόσο στην οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στο ότι η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται με δυσκολία, μετά το κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος των Τεμπών, λόγω των κατολισθήσεων.

Τι λένε οι επιχειρηματίες της περιοχής

«Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι η Νότια Πιερία είναι αποκλεισμένη, μετά τις κατολισθήσεις», ανέφεραν στον «Ο.Β.» επιχειρηματίες της περιοχής.

Επιρρίπτουν ευθύνες στα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία ανέφεραν τις πρώτες μέρες ως εναλλακτική διαδρομή τη 13η Εθνική Οδό, αν και η διέλευση των οχημάτων από τα παράλια της Λάρισας είναι πιο εύκολη.

«Εμείς ήμασταν έτοιμοι να υποδεχθούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων , αλλά και ξένων τουριστών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα, για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Μετά τις κατολισθήσεις όμως στην κυριολεξία ο νομός μας αποκλείστηκε, ενώ τις πρώτες μέρες, μετά τις κατολισθήσεις, υπήρχε η εντύπωση, ότι δεν υπάρχει επικοινωνία της Νότιας Ελλάδας με την Πιερία και ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νομού. Ακόμη και κάτοικοι της Πιερίας περνούσαν μέσα από την παράκαμψη του Κορινού στην παλιά εθνική και ξαναέβγαιναν στην εθνική οδό για να πάνε στο Λιτόχωρο ή στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου», αναφέρουν επαγγελματίες της περιοχής. Οι ίδιοι επιρρίπτουν ευθύνες και στην αρχική απόφαση της Αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο του Κορινού.
Τοπικές
Ευρεία σύσκεψη για τις αρνητικές επιπτώσεις στην Πιερία από το κλείσιμο στα Τέμπη ( 29/12/2009 )



Αύριο στη Νομαρχία

Σε εγρήγορση ο κρατικός μηχανισμός για την κυκλοφορία από παρακαμπτήριες οδούς


Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων από τις παρακαμπτήριες οδούς της ΠΑΘΕ που παραμένει κλειστή στο ύψος των Τεμπών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και προσθέτει ότι τα μέχρι τώρα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα, επιτυχώς.

Πιστώσεις για την βελτίωση δρόμων

Παραμονή των Χριστουγέννων εγκρίθηκαν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα πιστώσεις συνολικού ύψους 13.600.000 ευρώ για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να βελτιωθούν, συντηρηθούν και αποχιονιστούν οι εναλλακτικοί οδικοί άξονες, αλλά και τα οδικά δίκτυα αρμοδιότητας των Περιφερειών που υποβοηθούν στην εξομάλυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στο συγκεκριμένο παρακαμπτήριο δίκτυο. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δόθηκε το ποσό των 3.000.000 ευρώ. Περίπου 1.100.000 ευρώ θα διατεθεί για την πληρωμή αποκλειστικά της μισθοδοσίας του εποχικού προσωπικού των Διευθύνσεων Ελέγχου Συντήρησης Έργου. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν 300.000 ευρώ.

Σύσκεψη στην Πιερία

Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν στην Πιερία από το κλείσιμο των Τεμπών, θα πραγματοποιηθεί στην Νομαρχία αύριο Τετάρτη στις 12.30. Στη σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχει η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μαρία Λιονή, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπισή των προβλημάτων.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης να συμμετάσχουν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, ο υφυπουργός Οικονομίας Μάρκος Μπόλαρης, οι Βουλευτές, οι δήμαρχοι του νομού Πιερίας, και φορείς.


Συντάκτης : Συντάκτης 1
Τύπος : Τοπικός τύπος

Το… μακεδονικό λάθος του Πάπα

Bookmark and Share
Για άλλη μια φορά ο Πάπας απηύθυνε τις χριστουγεννιάτικες ευχές του στη ψευδώνυμη σκοπιανή γλώσσα. Επειδή κανείς δεν δείχνει να συγκινείται πάλι καλά που ο Στέλιος Παπαθεμελής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε διαμαρτυρία στο Βατικανό για το γλωσσικό... λάθος του... αλάθητου Πάπα. Θα εισακουστεί;

Αναφέρει ο κ. Παπαθεμελής:
«Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας πρόσωπο ευρείας γνώσεως υψηλής κλασικής παιδείας δεν δικαιολογείται να αντιπαρέρχεται την ιστορική αλήθεια που επιβεβαιώνουν αδιάψευστες πηγές αιώνων σύμφωνα με τις οποίες οι Μακεδόνες είναι «Έλληνες γένος τωρχαίον» (Ηρόδοτος ΙΧ, 45,2).

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI επέμεινε για άλλη μια φορά να απευθύνει τις χριστουγεννιάτικες ευχές του στην ψευδώνυμη γλώσσα των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας το αρχικό του λάθος.

Δεν υπήρξε στην ιστορία μακεδονική γλώσσα, όπως δεν υπήρξε σπαρτιατική, μυκηναϊκή, βοιωτική κ.λ.π. Η γλώσσα είναι μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Οι διάλεκτοι πολλές. Αλλά και στην φανταστική εκδοχή να υπήρχε μακεδονική γλώσσα, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι το σημερινό μιξοσλαβικό ιδίωμα των Σκοπίων. Η μακεδονική γλώσσα είναι η ελληνική γλώσσα. Η ψευδώνυμη των Σκοπίων είναι νόθον προπαγανδιστιικόν κατασκεύασμα, απόκλιση του βουλγαρικού ιδιώματος και ομιλείται από τους Σλάβους κατοίκους του γειτονικού μας κράτους που οι πρόγονοί τους εγκατεστάθησαν στην περιοχή τον 6ον - 7ον μ.Χ.αιώνα, χίλια χρόνια αφότου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε καταστήσει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα του παγκόσμια γλώσσα.

Κυβέρνηση και Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και οι Έλληνες Καθολικοί οφείλουν να διαμαρτυρηθούν στο Βατικανό και να αξιώσουν να σταματήσει επί τέλους το ατόπημα, το οποίο θίγει και τον ίδιο τον Ποντίφηκα».
elora.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_1772.html#ixzz0b4r68wc8

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Τοπικές
Χιλιάδες επισκέπτες προτίμησαν την ορεινή Πιερία για τις Χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις τους ( 28/12/2009 )



Την τιμητική τους είχαν για ακόμη μια χρονιά τα Πιερία όρη και ιδιαίτερα το Ελατοχώρι καθώς τις ημέρες των εορτών πολλοί επισκέπτες πέρασαν εκεί τα Χριστούγεννα απολαμβάνοντας το χειμωνιάτικο τοπίο.



Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής άγγιξε το 100%, ποσοστό ανέλπιδο σε καιρούς οικονομικής στενότητας. Μάλιστα η επισκεψιμότητα σύμφωνα με τους επιχειρηματίες ξεπέρασε ακόμη και τις πιο ελπιδοφόρες προσδοκίες, αφήνοντας ικανοποιημένους τοπικές αρχές και ιδιοκτήτες καταστημάτων και καταλυμάτων. Ενδεικτική ήταν η κίνηση στους δρόμους της περιοχής με τα αυτοκίνητα των χειμερινών εκδρομέων να σχηματίζουν ουρές και τα καφέ να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Το Χιονοδρομικό κέντρο

Περίπου 10.000 επισκέπτες κατέκλυσαν, τις προηγούμενες μέρες το Χιονοδρομικό Κέντρο του Ελατοχωρίου, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ.

Μάλιστα, το Σάββατο ήταν το μοναδικό χιονοδρομικό που λειτουργούσε στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα υπόλοιπα είχαν κλείσει διότι δεν επαρκούσε το χιόνι. Η διοίκηση του χιονοδρομικού ωστόσο προβληματίζεται για τη λειτουργία του χιονοδρομικού τις επόμενες μέρες, καθώς το χιόνι δεν επαρκεί, ενώ από την ΕΜΥ δεν προβλέπονται προς το παρόν χιονοπτώσεις στην περιοχή.

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου Φώτης Δρούγκας, μιλώντας στο «Ο.Β.», σημείωσε ότι ήδη άρχισαν να φαίνονται στον τουρισμό της Πιερίας οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών. Όπως ανέφερε πολλοί Θεσσαλοί επισκέπτες, που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν το Ελατοχώρι για τις μέρες των Χριστουγέννων, φέτος επέλεξαν να πάνε κάπου αλλού, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία μέχρι να φτάσουν στην Πιερία.


Συντάκτης : Συντάκτης 1
Τύπος : ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ on line

Kαζάνι που βράζει η Aίγυπτος

Bookmark and Share

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ


Pίγη διαπερνούν τη σπονδυλική στήλη των κορυφαίων Aμερικανών και Eυρωπαίων πολιτικών και διπλωματών κάθε φορά που η συζήτηση έρχεται στην Aίγυπτο. H εποχή του 81χρονου Xόσνι Mουμπάρακ έχει ουσιαστικά φτάσει προ πολλού στο τέλος της, αλλά η άρνησή του να εγκαταλείψει την εξουσία και να προχωρήσει στη σχεδιασμένη διαδοχή του, ώστε να διασωθεί το ζωτικής σημασίας για τις HΠA και το Iσραήλ ολοκληρωτικό καθεστώς του, πολλαπλασιάζει τις αμφιβολίες και τα ερωτήματα ως προς το τι θα επακολουθήσει.

H Oυάσιγκτον και το Tελ Aβίβ στάθηκαν τρομερά τυχερές με τον Mουμπάρακ. Oταν ο προκάτοχός του, ο Aνουάρ Σαντάτ, δολοφονήθηκε ως προδότης του αραβικού έθνους για την επαίσχυντη συνθήκη ειρήνης με το Iσραήλ που υπέγραψε στο Kαμπ Nτέιβιντ, κανείς δεν φανταζόταν ότι ο ασήμαντος τότε Mουμπάρακ θα κατόρθωνε να κρατήσει την Aίγυπτο υποτελή στο Iσραήλ επί 38 ολόκληρα χρόνια, μέχρι σήμερα, ακολουθώντας πολιτική χειρότερη ακόμη και από αυτήν του Σαντάτ.
Oπως συμβαίνει με όλα τα αυταρχικά καθεστώτα, οι πολιτικές αντιθέσεις στην Aίγυπτο ελέγχονται διά πυρός και σιδήρου από τον Mουμπάρακ, αλλά φυσικά δεν εξαλείφονται.

Tο αποτέλεσμα σχεδόν τριάντα χρόνων ολοκληρωτισμού υπό τον Mουμπάρακ είναι ότι σήμερα η πραγματικά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην αιγυπτιακή κοινωνία είναι οι ισλαμιστές των Aδελφών Mουσουλμάνων. Eδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια το καθεστώς Mουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση με νύχια και με δόντια. Eχει δολοφονήσει χιλιάδες στελέχη και μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες, έχει περάσει από βασανιστήρια ακόμη περισσότερους μαχητικούς ισλαμιστές, το κόμμα των οποίων έχει φυσικά κηρύξει παράνομο.

Oργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι 12.000 έως 14.000 άτομα σαπίζουν στις φυλακές χωρίς δίκη, παρόλο που μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί και κρατούνται εδώ και 15 (!) χρόνια. H συστηματική εξόντωση, όμως, των στελεχών των ισλαμιστών καταφέρει αλλεπάλληλα οργανωτικά πλήγματα στο κίνημά τους, με αποτέλεσμα να είναι άκρως αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να πάρουν την εξουσία μετά το τέλος του Mουμπάρακ, παρόλο που αναμφίβολα κυριαρχούν στην κοινωνία της Aιγύπτου.

Tο πρόβλημα είναι ότι ο ολοκληρωτισμός του καθεστώτος προβάλλει σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια και στις αστικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής μέσω του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της χώρας.

O Mουμπάρακ θέλει να κάνει διάδοχό του τον γιο του, Γκαμάλ, ο οποίος συνδέεται στενότατα με τους κορυφαίους επιχειρηματικούς κύκλους της Aιγύπτου και τους Aμερικανούς, αλλά είναι μισητός στις λαϊκές μάζες. Παρά τους εκ των προτέρων βέβαιους αποκλεισμούς, βία και νοθεία, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο Γκαμάλ Mουμπάρακ είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2011. Γι’ αυτό και ο τότε 83χρονος Xόσνι Mουμπάρακ σκέπτεται να εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος για μία ακόμη εξαετία και κατόπιν να δει πώς θα μεθοδεύσει τη στέψη ως προέδρου του γιου του.

Aμερικανοί και Eυρωπαίοι, αλλά και αστικές δυνάμεις από το εσωτερικό της Aιγύπτου, προσπαθούν να προωθήσουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον Mοχάμεντ Eλ-Mπαραντέι, τον επί δώδεκα χρόνια διευθυντή της Διεθνούς Eπιτροπής Aτομικής Eνέργειας και τιμηθέντα το 2005 με το βραβείο Nόμπελ Eιρήνης. Eνώ όμως ο κυβερνητικός αιγυπτιακός Tύπος μέχρι τώρα τον αποθέωνε, με το που εκδήλωσε ο Eλ-Mπαραντέι, στις αρχές Δεκέμβρη, την πρόθεσή του να είναι υπό όρους υποψήφιος για την προεδρία, άρχισαν οι κυβερνητικές εφημερίδες να τον αποκαλούν... «πράκτορα των Aμερικανών»!

Eίναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν τελικά ο Eλ - Mπαραντέι θα είναι υποψήφιος. Mία και μοναδική φορά επετράπη να υπάρξει ανθυποψήφιος πρόεδρος, το 2005, όμως τον Aϊμάν Nουρ που τόλμησε να παίξει αυτόν τον ρόλο, ο Mουμπάρακ, αμέσως μετά τις εκλογές, τον... έκλεισε τέσσερα χρόνια φυλακή ως παραχαράκτη!

ΠOΛITIKOΣ ΣEIΣMOΣ
Aν οι ισλαμιστές πάρουν τη χώρα

Στις HΠA και στην Eυρώπη κανείς δεν ενδιαφέρεται αν το αιγυπτιακό καθεστώς θα συνεχίσει να είναι δικτατορικό ή αν θα εκδημοκρατιστεί. Προκαλεί πανικό όμως το ενδεχόμενο να γίνει ισλαμικό. Θα ανατραπεί εκ θεμελίων ο συσχετισμός δυνάμεων στη Mέση Aνατολή, αν οι ισλαμιστές πάρουν την εξουσία στην Aίγυπτο με τα 76 εκατομμύρια κατοίκους και τον ιδιαίτερο ρόλο της ως του ισχυρότερου αραβικού κράτους.

Aν η Aίγυπτος μετατραπεί από κράτος-μαριονέτα των Aμερικανών και των Iσραηλινών σε ηγετική δύναμη του αραβικού απελευθερωτικού αγώνα, θα σηματοδοτήσει πολιτικό σεισμό. Γι’ αυτό HΠA, Eυρώπη και Iσραήλ θα κάνουν τα πάντα για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, ανεχόμενες ακόμη και μαζικές σφαγές των ισλαμιστών.
ethnos.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/k_28.html#ixzz0b06J6EDp

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Συνεχίζονται οι κατολισθήσεις, TO BHMA onlinle.gr

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το άνοιγμα της Εθνικής Οδού στα Τέμπη

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009  [ 11:35 ]
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Digg Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark
Ιδιαίτερα αισιόδοξο χαρακτηρίζεται από ειδικούς επιστήμονες το σενάριο για άνοιγμα της Εθνικής Οδού στο ύψος των Τεμπών σε τρεις ή τέσσερις μήνες, καθώς αφ' ενός οι κατολισθήσεις συνεχίζονται, αφ' ετέρου, δε, υπάρχει και η εμπειρία από άλλες ανάλογες καταστάσεις, όπως στη Μαλακάσα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, όλες αυτές τις ημέρες, μία εβδομάδα μετά την καταστροφή, οι κατολισθήσεις στα Τέμπη συνεχίζονται και αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Αλλωστε σε δύο άλλες -ηπιότερες, όπως εκτιμάται- περιπτώσεις κατολισθήσεων το χρονικό διάστημα αποκατάστασης ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερο.
Για την αποκατάσταση της Εθνικής οδού στην περιοχή της Μαλακάσας χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια, ενώ στην περιοχή Παραδείσια - Τσακώνα της Εθνικής οδού Κορίνθου - Τριπόλεως - Καλαμάτας τα οδικά έργα δεν έχουν τελειώσει ακόμη.
Ώσπου να αποδοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και η διέλευση από τα Τέμπη να είναι πάλι ασφαλής, η χώρα θα παραμένει κομμένη στα δύο, με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές.
Έτσι, σε αυτή τη φάση το βάρος δίδεται στην ενίσχυση και βελτίωση βασικών σημείων του επαρχιακού οδικού δικτύου της περιοχής, που αναγκαστικά θα σηκώσει όλη τη διερχόμενη κίνηση.

Ο Πειραιάς και το Σύνδρομο της Κίνας

Bookmark and Share

Μια απροσδόκητη γεωπολιτική ανάλυση της εφημερίδας «La Repubblica» ρίχνει φως στο γιατί οι Κινέζοι επιμένουν στην επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και στα χρηματοδοτικά -και όχι μόνο- οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα
του Lucio Caracciolo «LA RePUBBLICA» (10/12/2009) Mετάφραση Μαργαρίτα Βεργόλια

Η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη δημοσιονομική της κατάρρευση. Είναι ένα υπαρξιακό παιχνίδι για την Αθήνα. Τουλάχιστον εάν ακούσει κανείς την κραυγή προειδοποίησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου. «Το αδιέξοδο στα δημοσιονομικά απειλεί την εθνική κυριαρχία μας».


Οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης και οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις για επαναφορά στη φυσιολογική κατάσταση από την κυβέρνηση της Αθήνας. Το έλλειμμα είναι στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το επόμενο έτος μπορεί να φθάσει το 125% του ΑΕΠ.
Η συνεχής πτώση του Χρηματιστηρίου και των κρατικών ομολόγων, σε ένα πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο αρκετά ταραγμένο, επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κρίση θα είχε καταλήξει σε τραγωδία, εάν η χώρα δεν απολάμβανε την προστασία του ευρώ, η οποία δεν είναι, ωστόσο, ένα αποκλειστικά ελληνικό δράμα.

Αποτελεί και ένα χρήσιμο παράδειγμα για να αποκαλυφθούν οι στρατηγικές των κυρίων παγκόσμιων δυνάμεων, ιδιαίτερα της Κίνας, σε μια οικονομική θύελλα που κάθε άλλο παρά έχει κοπάσει.

Δεν αρκεί να καταλάβει κανείς εάν και τελικά σε τι βαθμό οι Ευρωπαίοι, και ειδικά οι Γερμανοί, είναι διατεθειμένοι να σπεύσουν σε βοήθεια μιας αδύναμης οικονομίας της Ευρωζώνης, με κόστος να θυσιάσουν ό,τι έχει απομείνει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Μέσα από το ελληνικό πρίσμα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον βαθμό κατανόησης μεταξύ του παράξενου ζεύγους ΗΠΑ - Κίνας και να δοκιμάσει τον τρόπο να προσεγγίσει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Υπό αυτή την οπτική, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για να απομακρύνει το φάσμα της κήρυξης στάσης πληρωμών από τη χώρα του, ο Παπανδρέου πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες σε αλλοφροσύνη, ενώ είχε εμπιστευτικές επαφές με το Πεκίνο, ιδίως με την Τράπεζα της Κίνας. Στόχος: Να πείσει τους Κινέζους να αγοράσουν, από τον ερχόμενο μήνα, τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Αυτή η κίνηση θα υποστηριζόταν, μεταξύ άλλων, από ορισμένους Αμερικανούς φίλους του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν επιρροή (ο Παπανδρέου έχει Αμερικανίδα μητέρα). Η Goldman Sachs και η JP Morgan θα ήταν στο παιχνίδι.

Συνολικά, για να μην πνιγεί, η Αθήνα στοχεύει στο να διαθέσει στην ανοοά ομόλονα 47 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Οι Κινέζοι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους. Όμως, όντας εδώ και πολύ καιρό σε θέση να μπορούν να πιάνουν την Αθήνα από τον λαιμό, ζητούν σε αντάλλαγμα «καλές ελληνικές μπουκιές», ορισμένες στρατηγικής σημασίας βιομηχανικές συμμετοχές.

Πρωτίστως, θέλουν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, το κύριο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στην Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, λόγω της προβλεπόμενης σύνδεσης με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω των Βαλκανίων.

Έτσι, τα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν προϊόντα από την Κίνα και την Ασία προς την Κεντρική Ευρώπη θα μπορούσαν πάντα να θεωρούν τον Πειραιά μία σπουδαία εναλλακτική λύση προς τα λιμάνια του βορρά (τη Χάβρη, το Ρόντερ-νταμ, το Αμβούργο), τα οποία απαιτούν επιπλέον οκτώ ημέρες ναυσιπλοΐας, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της Μεσογείου.

Είναι γεγονός ότι η κινεζική COSCO Pacific ΕΠΕ έχει συνάψει, το 2008, συμφωνία για τη λειτουργία των προβλητών 2 και 3 του Πειραιά για 35 χρόνια (4,3 δισ. δολ.), και ότι στοχεύει σε άλλες επενδύσεις logistics.

Γιατί το Πεκίνο ακολουθεί τον δρόμο της Αθήνας;

Οι Κινέζοι βασίζονται, προφανώς, στη διαπίστωση ότι οι Έλληνες είναι που τους έχουν ανάγκη, και όχι το αντίστροφο. Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να διοχετεύσει σταδιακά και πολύ προσεκτικά τα οφέλη που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια έναντι των ΗΠΑ, τα οποία απειλούν να γίνουν ένα αφόρητο βάρος, δεδομένου του βάθους της αμερικανικής κρίσης και των αμφιβολιών για την ευρωστία του δολαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, στο Πεκίνο δεν μιλούν για γεωπολιτικό καβγά - αν μη τι άλλο, θυμούνται ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη είναι πολύ λιγότερες από τις ευρωπαϊκές στην Κίνα και προκύπτουν από καθαρά χρηματοοικονομική αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, επισημαίνοντας τις αμερικανικές ρίζες του Παπανδρέου, τους δεσμούς του με το τραπεζικό και το οικονομικό περιβάλλον της Νέας Υόρκη, υποδηλώνεται ότι πίσω από την Ελλάδα υπάρχει η σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν θα ήθελαν να αφήσουν να αποτύχει μία χώρα ούτως ή άλλως σύμμαχος, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στη Μεσόγειο -ειδικά τώρα που εμπιστεύονται πολύ λιγότερο την Τουρκία.

Συνοψίζοντας γίνεται κατανοητό ότι η διάσωση της Ελλάδας θα γίνει υπό την αιγίδα του G2, δηλαδή των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τρία υστερόγραφα

Σε αυτές τις σκέψεις θα μπορούσαν να υπάρχουν υστερόγραφα γεωοικονομικά (Α) και γεωπολιτικά (Β), συν μια τελική αποτίμηση για το τι (δεν) είναι η Ευρώπη για τους Κινέζους (Γ).

Α) Για την Κίνα, η Μεσόγειος είναι ο βασικός διάδρομος εισόδου των προϊόντων της στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Υπό αυτή την έννοια, ο Πειραιάς είναι ένας από τους συνδέσμους με την παγκόσμια αλυσίδα των αγαθών -από το εργοστάσιο στον καταναλωτή, δηλαδή από την Κίνα προς την Ευρώπη, μέσω της Μεσογείου- που το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει. Με επίτυχία.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις επενδύουν σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής (εδώ πάμε για τα μεγάλα, ακόμη και εάν η κατάρρευση της Dubai World θα αφήσει κάποια ίχνη) και ακόμη έως τη Νάπολη, όπου η κινεζική COSCO έγινε συνέταιρος με ποσοστό 46% της MSC.


Β) Οι Κινέζοι κοιτούν τον κόσμο μέσα από τα «κιάλια» του G2, αλλά αυτός ο ορίζοντας ακόμη δεν είναι μία δομημένη πραγματικότητα. Δεν αρκεί η οικονομική συμβίωση για να εξασφαλίσει μία συμμαχία. Την οποία οι Κινέζοι έχουν μέχρι τώρα επιδιώξει υπόγεια και καμία φορά ανοιχτά. Όμως, οι αμφιβολίες εντείνονται. Αφού μυθοποίησε τον αμερικανικό κολοσσό, το Πεκίνο είναι ολοένα και περισσότερο απογοητευμένο από την ένδεια της πολιτικής ηγεσίας του και την έλλειψη αξιοπιστίας των οικονομικών δομών του.

Όπως απογοητεύονται οι εραστές, οι Κινέζοι ηγέτες ταλαντεύονται μεταξύ του συναισθήματος, που θα μπορούσε να τους οδηγήσει να συμπορευτούν με την Αμερική, και της αίσθησης ότι έχει επικεντρωθεί υπερβολικά σε ένα άλογο που πορεύεται στο μονοπάτι του ηλιοβασιλέματος.

Αυτή η αυταπάτη εκφράζεται σε κώδικες. Όπως όταν ο Ουέν Τζιαμπάο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Wall Street, επεσήμανε ότι στην Αμερική διαβάζουν μόνον μισό τον Άνταμ Σμιθ, για τον «Πλούτο των Εθνών», και ξεχνούν τον άλλο Σμιθ, εκείνον που θεωρητικοποιούσε την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης για την αναδιανομη του πλούτου και την εξασφάλιση της κοινωνικής αρμονίας. Ή όταν τον Νοέμβριο, το Νο2 του καθεστώτος, Ξι Γινπίγκ, μιλώντας στο κόμμα, συνέστησε «να ενθαρρύνουν ενεργά τη δημιουργία ενός μοντέλου για τη μελέτη του μαρξισμού».

Αυτό που οι Κινέζοι ξανα βρήκαν στον Μαρξ είναι κάτι νέο. Μεταφρασμένο στα ιταλικά: ίσως κάναμε λάθος προσπαθώντας να μιμηθούμε πολύ τους Αμερικάνους, να συνδεθούμε πολύ μαζί τους, σκεπτόμενοι ένα μονοπάτι οικονομικών μεταρρυθμίσεων κι έπειτα πολιτικών, σε μια κατεύθυνση απελευθερωμένη και παραδημοκρατική.

Θα πρέπει, αντίθετα, να επικεντρωθούμε στον καπιταλισμό μας, καθοδηγούμενο και αυταρχικό, ως ένα χρήσιμο μοντέλο για εμάς, και επαναχρησιμοποιούμενο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γ) Τον περασμένο μήνα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζού-λιο Τρεμόντι, είχε το προνόμιο να μιλήσει στο κινεζικό κόμμα. Ήταν εξαιρετικός στην προώθηση του ρόλου της χώρας μας και της Ευρώπης, θυμούνται κάποιοι από το κοινό του. Το θέμα του: To G2 δεν είναι αρκετό, χρειαζόμαστε το G3, δηλαδή ένα τρίπτυχο Κίνας - Ευρώπης - ΗΠΑ, ως εγγύηση της παγκόσμιας σταθερότητας. «Οι πίνακες βασίζονται σε τρία πόδια, όχι δύο», τόνισε ο Τρεμόντι. Αυτή η παρατήρηση εξήρε τη φαντασία των φιλοευρωπαίων Κινέζων.

Σήμερα, το κλίμα στο Πεκίνο είναι πιο νηφάλιο. Μετά την αυταπάτη, με ευσεβείς πόθους για έναν παράγοντα ευρωπαϊκής ισχύος, ανεξάρτητου από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με την οποία η Κίνα θα θέσπιζε μία προνομιακή εταιρική σχέση, με αντι-ρωσικό ρόλο και σε αντιστάθμιση της αμερικανικής ηγεμονίας, οι Κινέζοι έχουν πάψει να ελπίζουν στην Ευρώπη, από γεωπολιτικής άποψης.

Προτιμούν να καλλιεργούν σχέσεις με μεμονωμένες χώρες, ιδιαίτερα με τη Γερμανία... Για τους υπόλοιπους, είναι στο κυνήγι για περιουσιακά στοιχεία. Με την επίγνωση ότι είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας) που τους χρειάζονται. Στις διμερείς διαπραγματεύσεις, είναι οι Κινέζοι που κρατούν το μαχαίρι από τη λαβή. Αυτό που θα έπρεπε να πιεστούμε να κάνουμε στην Ευρώπη. Αντ' αυτού, άλλη μια φορά, είμαστε κλεισμένοι στις κωμικοτραγικές ιδιαιτερότητες μας.

Κόσμος του Επενδυτή 24/12/09

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_5634.html#ixzz0atruGBfd
| ]
(Κλείνοντας το 2009 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κοινότητα μετρά περίπου 12,200 νεκρούς από τον ιό Η1Ν1 ενώ ο αριθμός θυμάτων από κλασική γρίπη είναι περίπου τριπλάσιος. Καθώς ανακοινώθηκε ότι η φοβερή ΠΑΝΔΗΜΙΑ εισήλθε σε φάση ΥΦΕΣΗΣ, αναδημοσιεύω το άρθρο μου που δημοσίευσαν τα blogs – ΟΧΙ οι εφημερίδες – πριν μερικούς μήνες… Πάντως εγώ εμβόλιο… ΔΕΝ έκανα!)

Την εντυπωσιακή αύξηση των γνώσεών μας στην ιατρική επιστήμη τη βιώνουμε σε καθημερινή βάση καθώς αυτό που ήταν χτες το...”θαύμα” μοιάζει να έγινε σχεδόν καθημερινή ...ρουτίνα!

Την εντυπωσιακή δύναμη των ΜΜΕ αλλά και την «κατάχρησή» τους από ιδιώτες και θεσμικά κέντρα λήψης και εφαρμογής αποφάσεων τη βιώνουμε από λεπτό σε λεπτό καθώς οι ειδήσεις σε ατέρμονα ροή μας ενημερώνουν και συχνά μας….αναστατώνουν.

Η «είδηση» της νέας, θανατηφόρας και απειλητικής επιδημίας του H1N1 ενός μεταλλαγμένου ιού γρίπης (όπου εμπλέκονται χοίροι, πτηνά και…άνθρωποι) μας προέκυψε από την πρωτεύουσα του Μεξικού, διέσχισε την Υφήλιο, και ενημερώνοντας αναστάτωσε την παγκόσμια κοινή γνώμη με την πιθανότητα «να εξελιχθεί σε πανδημία επειδή μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων» όπως είχε δηλώσει η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, η οποία ανεβάζοντας το επίπεδο ALARM στο ύψιστο 5 είχε συνήγορο τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ο οποίος δια του υπευθύνου εκπροσώπου του είχε επίσης δηλώσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι «Ο ιός δεν έχει γίνει καλά κατανοητός και η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα…».
Στην Ελλάδα είδαν το φως της δημοσιότητας πριν μερικούς μήνες επί θητείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή σχέδια διαχείρισης της «επερχόμενης κρίσης» (που μάλλον σχέδια ….πανικού θύμιζαν) με τα σχολεία να ΜΗΝ ανοίγουν τον Σεπτέμβριο, με ομαδικούς εμβολιασμούς στο ΟΑΚΑ και το γήπεδο Καραϊσκάκη, με πιθανότητα να νοσήσουν οι μισοί Έλληνες και ίσως να δημιουργούταν και η ανάγκη κρατικά κτίρια να σφραγιστούν, οι δημόσιες συγκεντρώσεις να απαγορευθούν και οι πολίτες – όπως μας έδειχναν συνεχώς τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης θυμίζοντάς μας ταινίες τρόμου – να κυκλοφορούν προληπτικά με μάσκες στην προσπάθεια περιορισμού του νέου ιού γρίπης που είχε στην αρχή «σκοτώσει» έναν μικρό αριθμό ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο ( η Ισπανική γρίπη σκότωσε 30 με 50 εκατομμύρια το 1918, η Ασιατική 2 εκατ. Το 1957 και η γρίπη του Χόνγκ Κόνγκ 1 εκατομμύριο το 1968).

Σίγουρα κάτι τρέχει με τον μεταλλαγμένο νέο φονικό ιό, αλλά ΔΕΝ μπορώ να διώξω από τη μνήμη μου το 2003 και εκείνη την ιστορία του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) απότοκο του ιού της γρίπης των πτηνών που αφού σκότωσε περίπου 700 συνανθρώπους μας και αναστάτωσε την Υφήλιο οδήγησε τελικά στην πλήρη κατανάλωση όλων των αποθεμάτων αντιγριπικών εμβολίων κάνοντας πιο πλούσιες μια –δυο φαρμακοβιομηχανίες και μετά…ξεχαστήκαμε!

Ο υπέρτατος βαθμός της καχυποψίας συνιστά παράνοια δηλαδή σαφή περίπτωση ψυχοπαθολογίας.

Υπήρχε και μια χρονική «σύμπτωση» της παγκόσμιας υστερίας με το SARS και τις επιχειρήσεις ανατροπής του Σαντάμ Χουσεϊν αλλά αυτό το αφήνω στην άκρη.

Στην προκείμενη περίπτωση υπάρχει μια άλλη «σύμπτωση» που μας μετέδωσαν τα ΜΜΕ με κοινωνικές εκρήξεις, μαζικές διαδηλώσεις και καταστροφικές επιθέσεις εργαζομένων που χάνουν τις δουλειές τους ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι «απαιτήσεις» ελέγχου της μετάδοσης της φονικής γρίπης, σύμφωνα με όσα ακούμε στα Διεθνή ΜΜΕ, περιέχουν και την αποφυγή συμμετοχής σε μαζικές συγκεντρώσεις όπως σε γήπεδα αλλά και …διαδηλώσεις(;) ενώ η προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου εμβολίου…ξεκίνησε.

Και αυτές τις «συμπτώσεις» τις αφήνω στην άκρη.

Απεύχομαι όπως κάθε εχέφρων άνθρωπος την περίπτωση πανδημίας, αλλά διατηρώ και την καχυποψία μου σε μια εποχή όπου η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και μαζί της η γενικευμένη παράνοια απέναντι στους κατέχοντες την εξουσία βρίσκεται στο ζενίθ όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Πατρίδα μας Ελλάδα…

Εδώ που φτάσαμε ακόμη και τα πλέον αυτοελεγχόμενα άτομα οδηγούνται σε καχυποψία και παράνοια. Σίγουρα οι Υγειονομικές αρχές της χώρας μας της ΕΕ και άλλων χωρών οφείλουν να σκύψουν με περισσή προσοχή και σε αυτήν την νέα απειλή για την παγκόσμια υγεία και να δημιουργηθούν τα σχετικά σχέδια διαχείρισης μιας πιθανής τεράστιας κρίσης…

Βέβαια το να αγοράσουμε και να κάνουμε το «νέο εμβόλιο» πριν υπάρξει πλήρης διασφάλισης αποφυγής ΟΛΩΝ των πιθανών επιπλοκών φέρνει στο νου μου την περίπτωση θανάτου κάποιων νεοσύλλεκτων σε στρατόπεδο των ΗΠΑ που οδήγησε τον τότε Πρόεδρο Gerald Ford να διατάξει γενικό εμβολιασμό τον οποίο διέκοψαν ΑΜΕΣΑ όταν διαπιστώθηκε ότι πεθαίνανε πολλά περισσότερα άτομα από τις νευρολογικές επιπλοκές του εμβολίου από όσα πεθαίνανε από τη γρίπη!!!

Κλείνοντας θα έλεγα, ότι όπως έχουν ήδη προβλέψει πολλοί Πατέρες όπως και ο Ιωάννης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός κάποια στιγμή η ανθρωπότητα θα ΠΛΗΡΩΣΕΙ τις αμετροέπειές της!..
Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. Για ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Bookmark and Share
Συντάκτης: Δρ. Ιωάννης Παρίσης Υποστράτηγος ε.α. – Πολιτικός Επιστήμονας Διδάκτορας Πανεπιστημίου ΚρήτηςΗ εθνική άμυνα εξασφαλίζεται με την απόκτηση και προβολή ισχύος. Η οικονομία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ισχύος που μάλιστα επηρεάζει όλους τους άλλους.

Η ένοπλη δύναμη, δηλαδή οι στρατιωτικές δυνατότητες ενός κράτους, ως παράγων ισχύος, εξετάζεται τόσο από πλευράς μεγέθους και εξοπλισμού όσο και από πλευράς έρευνας και τεχνολογίας, αμυντικής βιομηχανίας, συμμαχιών αλλά και λοιπών στοιχείων που καθορίζουν τη μαχητική αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Μπορούμε εξαρχής να επισημάνουμε κάποια στοιχεία:

Η οικονομία αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των παραγόντων ισχύος, αποτελώντας κατ’ ουσία, το θεμέλιο επί του οποίου εδράζεται η ισχύς των κρατών, καθώς και την πηγή των πόρων που απαιτούνται για την απόκτηση στρατιωτικής ισχύος.

Η σχέση της στρατιωτικής και της οικονομικής ισχύος, εμφανίζεται αμφίδρομη δεδομένου ότι αφενός η ύπαρξη ισχυρής και ακμάζουσας οικονομίας είναι απαραίτητη προκειμένου να διατεθούν πόροι για την παραγωγή στρατιωτικής ισχύος, αφετέρου η τελευταία, συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία της εθνικής οικονομίας, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς εξασφαλίζει την ειρήνη, προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα και συντελεί στην προώθησή τους.

H οικονομική ισχύς αποτελεί το θεμέλιο της στρατιωτικής ισχύος. Η κατοχή οικονομικής ισχύος μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση στρατιωτικής ισχύος, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και το αντίστροφο. Αναφορά στη διαδραστική σχέση οικονομίας και ένοπλης δύναμης βρίσκουμε και στον Θουκυδίδη, ο οποίος στην εξιστόρησή του «υποδηλώνει – όπως γράφει ο Βύρων Θεοδωρόπουλος – όχι μόνο την εξάρτηση της πολεμικής ισχύος από την οικονομική ακμή, αλλά και το αντίστροφο: ότι δηλαδή η πολεμική ισχύς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη».

Η προβολή της εθνικής ισχύος, ανεξαρτήτως σε ποιους παράγοντες αυτή βασίζεται, υλοποιείται σε κάθε περίπτωση με τις ένοπλες δυνάμεις. Ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, παρά την επίδειξη ισχύος με άλλα μέσα – π.χ. διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις – το τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται συνήθως με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων ή κατ’ ελάχιστον, με προβολή της ισχύος τους.

Το βέλτιστο επίπεδο αποτρεπτικής και αμυντικής ισχύος ενός κράτους αποτελεί συνάρτηση της στρατιωτικής ισχύος και κατ’ επέκταση των παραγόντων που την καθορίζουν, με σημαντικότερο το κόστος απόκτησης, συντήρησης και διαχείρισης της στρατιωτικής ισχύος, δηλαδή το ύψος των αμυντικών δαπανών. Οι αμυντικές δαπάνες αναφέρονται στο κόστος διαχείρισης και συντήρησης του συνόλου του προσωπικού και του υλικού (πολεμικού και μη) που προορίζονται για την παραγωγή της εθνικής άμυνας και ασφάλειας, τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσεων ή πολεμικών συρράξεων. Οι προσδιοριστικοί παράγοντες των αμυντικών δαπανών, όπως γράφει ο Χρ. Κόλλιας, μπορεί να είναι οικονομικοί, πολιτικοί, στρατηγικοί, ακόμα και ιστορικοί, αν και τελικά εκείνος που βαραίνει είναι ο οικονομικός παράγων.

Η ισχύς μιας μεγάλης δύναμης αντανακλάται, μεταξύ των άλλων, και στο ύψος των αμυντικών της δαπανών. Η διατήρηση του χαρακτηριστικού της υπερδύναμης εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τα προβλήματα και την ανάδυση νέων ισχυρών παικτών στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό παιχνίδι δεν είναι τυχαία, αν λάβουμε υπόψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν για τις ένοπλες δυνάμεις τους άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, τη στιγμή που η αμέσως ακολουθούσα σε μέγεθος στρατιωτικών δαπανών Κίνα δηλώνει αμυντικό προϋπολογισμό της τάξης των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο αντίστοιχος ρωσικός προϋπολογισμός ανέρχεται επισήμως σε περίπου 40 δις δολάρια.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δαπανά ένα από τα μεγαλύτερα ποσά για αμυντικές δαπάνες μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Ως ποσοστό επί τοις εκατό οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας είναι οι υψηλότερες όλων (πίνακας). Είναι επίσης χρήσιμο να δούμε τις αμυντικές δαπάνες των πέντε κύριων, από στρατιωτικής πλευράς, ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (πίνακας).

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων που διατηρεί η χώρα μας σε σύγκριση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Αν η Ισπανία, μια χώρα με 4πλάσια έκταση, πληθυσμό και ΑΕΠ σε σχέση με την Ελλάδα, διατηρούσε ανάλογες προς την Ελλάδα ΕΔ, θα έπρεπε να έχει: 600.000 προσωπικό, 6.000 άρματα μάχης, 70 πλοία επιφανείας, 35 υποβρύχια, 1.300 μαχητικά αεροσκάφη, 130 επιθετικά ελικόπτερα. Αντίθετα αν η Ελλάδα διατηρούσε ΕΔ ανάλογες της Ισπανίας θα έπρεπε να έχει: προσωπικό κάτω των 40.000, 90 άρματα μάχης, 3 πλοία επιφανείας, 1 υποβρύχιο, 46 μαχητικά αεροσκάφη, κανένα ή έστω 6 επιθετικά ελικόπτερα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν οι αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας μέλους της ΕΕ στο σύνολο των ευρωπαϊκών δαπανών (πίνακας)

Από τα όσα προαναφέρθηκαν γίνεται καθαρά αντιληπτό το βάρος που υφίσταται η ελληνική οικονομία προκειμένου να ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, όμως ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν περιθώρια περεταίρω αύξησης των αμυντικών δαπανών. Εκείνο που είναι εν προκειμένω ενδιαφέρον, και στο οποίο θα εστιάσω την εισήγησή μου, είναι το κατά πόσο είναι εφικτό, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών για τις αμυντικές δαπάνες να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του εξοπλισμού των ΕΔ. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας αν τύχει της επιβαλλόμενης προσοχής. Ας δούμε αναλυτικότερα τι ακριβώς εννοούμε.

Οι αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας κατανέμονται γενικά στους εξής τομείς:

Δαπάνες προσωπικού: Πληρωμές, Επιδόματα, Συντάξεις, Τροφοδοσία, Υγειονομική περίθαλψη

Δαπάνες λειτουργικές: Λειτουργία & συντήρηση (ανταλλακτικά και προμήθειες) κύριου υλικού, Άλλα υλικά και προμήθειες, Κοστη σχετιζόμενα με αναλώσιμα και συντήρηση υποδομών

Επενδύσεις: Προμήθειες εξοπλισμών, Έρευνα & Ανάπτυξη

Πού και πώς μπορεί να προέλθει οικονομία στις αμυντικές δαπάνες; Οι λέξεις κλειδιά κατά τη γνώμη του ομιλούντος είναι: στρατηγική, οργάνωση, τυποποίηση, αμυντική βιομηχανία. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις περιπτώσεις αυτές:

Στην περίπτωση των δαπανών για το προσωπικό πράγματι δεν υπάρχουν περιθώρια μείωσης. Αντίθετα οι ελληνικές ΕΔ έχουν ανάγκη μεγαλύτερων δαπανών για το προσωπικό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για τις δαπάνες που κυρίως συνδέονται με το θέμα του ηθικού και του φρονήματος, το οποίο δεν αποτιμάται σε ευρώ. Δεν αναφέρομαι μόνο στη μέριμνα για το προσωπικό κατά την ειρηνική περίοδο, αλλά πρωτίστως στον εξοπλισμό του μαχητή ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνθήκες του πεδίου.

Οι λειτουργικές δαπάνες έχουν περιθώρια καλύτερης οργάνωσης και διαχείρισης. Πολύ σύντομα, αναφερόμαστε σε δύο κατά βάση τομείς: πρώτον, ανταλλακτικά και συντήρηση και δεύτερον, αναλώσιμα και υποδομές.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, δηλαδή οι ανάγκες να εξασφαλίζονται με μικρότερες δαπάνες. Ωστόσο, υπάρχουν εγγενή προβλήματα που δυσχεραίνουν οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή. Τέτοια είναι:

Η πανσπερμία υλικού, η οποία έχει ως συνέπεια να απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες για αναλώσιμα, διαφορετικές κλίμακες ανταλλακτικών, διαφορετικές συλλογές εργαλείων, εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού κλπ. Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από την προχειρότητα και την έλλειψη στρατηγικής στους εξοπλισμούς. Είναι εύκολα αντιληπτή η σπατάλη πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Η διασπορά των σχηματισμών και μονάδων του στρατού και η διατήρηση μη αναγκαίων σχηματισμών, μονάδων και στρατοπέδων. Είναι αδιανόητο ο Ελληνικός Στρατός να έχει διάταξη ανταποκρινόμενη προς τα γεωπολιτικά δεδομένα της ψυχροπολεμικής εποχής, ή αυτή να καθορίζεται από τοπικιστικές εξαρτήσεις με παρεμβάσεις διαφόρων φορέων.

Φυσικά, για τη λύση του προβλήματος αυτού απαιτείται σαφής πολιτική απόφαση σε υψηλό επίπεδο, με δεδομένο ότι μιλάμε για αναδιοργάνωση που θα περιλάβει καταρχήν κατάργηση σχηματισμών και μονάδων, κλείσιμο στρατοπέδων και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γενικώς «συμμάζεμα» του Στρατού. Αναδιοργάνωση που θα δυσαρεστήσει πολλούς εκτός Στρατού που έχουν συμφέροντα – πολιτικά, οικονομικά, τοπικιστικά – από την ύπαρξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε κάθε πόλη και κωμόπολη. Δεν είναι όμως λογικό – οργανωτικά, λειτουργικά και κυρίως επιχειρησιακά – να διατηρεί ο Στρατός άχρηστους σχηματισμούς και μονάδες, τη στιγμή μάλιστα που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να τις επανδρώσει στοιχειωδώς.

Αμφιβάλλει κανείς ότι ένα τέτοιο συμμάζεμα θα είχε ως συνέπεια σοβαρή οικονομία στα λειτουργικά έξοδα των μονάδων και τη συντήρηση των υποδομών; Οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις είναι ο σημαντικότερος τομέας στον οποίο είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας. Ήδη από ετών κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν σχετικές στρατηγικές. Στη Βρετανία εφαρμόζεται από το 2001 μια νέα στρατηγική επί των εξοπλισμών που αποκαλείται Smart Procurement και ενσωματώνει τις ανάγκες των τριών κλάδων των ΕΔ μέσα από μακροπρόθεσμους στόχους και κατάλληλες διαδικασίες που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος προμήθειας. Παρόμοιες στρατηγικές εφαρμόζουν και άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Σουηδία. Έχουμε λοιπόν ανάγκη από μία στρατηγική επί των προμηθειών αμυντικού υλικού, η οποία θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα καθορίζει τις προμήθειες σε βάθος χρόνου. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα οπλικά συστήματα θα είναι προσαρμοσμένα προς τις πραγματικές απαιτήσεις και προς τα ήδη χρησιμοποιούμενα συστήματα. Επιπλέον, χρειάζεται για κάθε περίπτωση ένα χρονοδιάγραμμα προμήθειας που θα καθορίζει τον χρόνο και την ποσότητα που θα παραλαμβάνεται μέχρις ότου ολοκληρωθεί η προμήθεια. Όμως εκείνο που είναι απαραίτητο, για να μην είναι δυνατή η καταστρατήγηση της στρατηγικής, είναι η κύρωση με νόμο από τη Βουλή ώστε κανείς υπουργός και καμία κυβέρνηση να μπορεί να μεταβάλλει τις αποφάσεις και τα χρονοδιαγράμματα.

Ένας κρίσιμος τομέας που συνδέεται άμεσα με τις αμυντικές επενδύσεις είναι η αμυντική βιομηχανία. Η βιομηχανική βάση της άμυνας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, δεδομένου ότι χωρίς βιομηχανία που ερευνά, αναπτύσσει και παράγει τα αμυντικά συστήματα, δεν υπάρχει ικανή άμυνα. Βεβαίως, ένα κράτος μπορεί να αποφασίσει να εξοπλίσει τις ένοπλες δυνάμεις του μέσω αγορών από το εξωτερικό. Ενεργώντας όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα καταρρεύσει οικονομικά και θα χάσει σε αυτονομία, αλλά επίσης θα παραμένει στο περιθώριο των καινοτομιών σε ζωτικούς τομείς για την γενική ανάπτυξη της χώρας.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η αμυντική βιομηχανία μιας χώρας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προμήθειες υλικού από το εξωτερικό σε σχέση με τις δαπάνες αμυντικού υλικού που φαίνονται στον προϋπολογισμό της χώρας. Η διαφορά αυτή συνιστά την καθοριστική μεταβλητή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν αναλύεται η αμυντική βιομηχανία. Μεταξύ των αντικειμενικών σκοπών μιας πολιτικής για την αμυντική βιομηχανία μπορούμε να αναφέρουμε:

Τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών.

Την εξασφάλιση παραγωγικής δραστηριότητας για την εγχώρια βιομηχανία.

Την απόκτηση νέων τεχνολογιών και εκπαίδευση προσωπικού.

Αποτελεί δυστύχημα που δεκαετίες τώρα η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν έχει αξιοποιηθεί, ενώ έχει ανάλογες δυνατότητες. Έτσι, οι μεν κρατικές βιομηχανίες, οι οποίες χρησιμοποιούν τεράστιο αριθμό προσωπικού και διαθέτουν σημαντική τεχνογνωσία, χρησιμοποιούνται από ξένους κολοσσούς ως μέσο επίτευξης απευθείας αναθέσεων, οι δε ιδιωτικές επιβιώνουν κυρίως μέσω της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Κλείνω την εισήγησή μου με μια επισήμανση. Ο Rassell αναφερόμενος στη σημασία της οικονομίας ως παράγοντος ισχύος, σημειώνει ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να συμπεράνουμε ότι θα νικήσει οπωσδήποτε η πλευρά που υπερέχει στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας τη σημασία του φρονήματος που τονώνει το πατριωτικό αίσθημα, όπως γράφει, και είναι εξίσου σημαντικό με τον οικονομικό παράγοντα. Το φρόνημα λοιπόν ενός λαού και φυσικά των ενόπλων δυνάμεών του είναι καθοριστικός παράγων.


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_7587.html#ixzz0asYNFAss

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

"Καλά Χριστούγεννα σε όλες τις γλώσσες!", troktiko.gr


"Σκεφτήκατε ποτέ πώς λένε «Χρόνια Πολλά», «Καλά Χριστούγεννα» και «Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος», σε άλλες γλώσσες; Εμείς σας ευχόμαστε «S nastupaiushchim Novym godom i s Rozhdestvom Khristovym» καθώς επίσης και «Nollaig faoi shean agus faoi shonas duit agus bliain nua faoi mhaise dhuit»!!!
Αφρικάανς - Geseknde...


Kersfees en 'n gelukkige nuwe jaar

Αργεντινή - Feliz Navidad y Feliz Año Nuevo

Βραζιλία - Boas Festas e Feliz Ano Novo

Βουλγαρία -
Vesela Koleda i chestita nova godina!

Καταλονία - Bon Nadal i un Bon Any Nou!

Κίνα - Sing Dan Fae Lok. Gung Hai Fat Choi (Καντονέζικα)

Κίνα - Shen Dan Kuai Le Xin Nian Yu Kuai (Μανταρίνοι)

Κίνα - Shen tan jie kuai le. Hsin Nien Kuaile

Κροατία- Sretan Bozic

Τσεχία - Stastne a vesele vanoce a stastny novy rok!

Δανία - Glaedelig Jul og godt nyter

Ολλανδία - Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuw Jaar

Ολλανδία- Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar

Αγγλία - Merry Christmas and a Happy New Year

Εσκιμώοι - (inupik) Jutdlime pivdluarit ukiortame pivdluaritlo!

Εσπεράντο - Felican Kristnaskon kaj Bonan Novjaron!

Εσθονία - Rõõmusaid jõulupühi ja head uut aastat!

Νησιά Φερόε - Gledhilig jol og eydnurikt nyggjar!

Φιλιππίνες - Maligayang Pasko

Φινλανδία - Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Φλαμανδία (Βέλγιο και Ολλανδία) - Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar

Γαλλία - Joyeux Noel et Bonne Année!

Σκωτία - Nollaig chridheil agus Bliadhna mhath yr! - Bo Nadal

Γερμανία - Frohe Weihnachten und ein gl|ckliches Neues Jahr!

Χαβάη- Mele Kalikimaka ame Hauoli Makahiki Hou!

Ουγγαρία - Kellemes karacsonyi uennepeket es boldog ujevet!

Ισλανδία - Gledhileg jol og farsflt komandi ar!

Ινδονησία - Selamat Hari Natal dan Selamat Tahun Baru!

Ιράκ - Idah Saidan Wa Sanah Jadidah

Ιρλανδία - Nollaig Shona duit

Ιρλανδία- Nollaig Shona

Ιρλανδία- Nollaig faoi shean agus faoi shonas duit agus bliain nua faoi mhaise dhuit!

Ιταλία- Buon Natale e Felice Anno Nuovo!

Ιαπωνία - Meri Kurisumasu soshite Akemashite Omedeto!

Λάτβια- Priecigus Ziemsvetkus un Laimigu Jaungadu!

Λιθουανία- Linksmu Kaledu

Μάλτα - Nixtieklek Milied tajjeb u is-sena t-tabja!

Νορβηγία - God Jul Og Godt Nytt Aar

Πολωνία - Vesowe Boze Narodzeni

Πορτογαλία - Feliz Natal e um Prospero Ano Novo

Ρουμανία - Craciun fericit si un an nou fericit

Ρωσία- S nastupaiushchim Novym godom i s Rozhdestvom Khristovym!

Σερβία - Hristos se rodi

Σλοβακία - Sretan Bozic or Vesele vianoce

Σλοβενία - Vesele bozicne praznike in srecno novo leto

Ισπανία - Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo

Σουηδία - God Jul Och Ett Gott Nytt Ar

Τουρκία- Noeliniz kutlu olsun ve yeni yilinis kutlu olsun!

Ουκρανία - Z novym rokom i s rizdvom Hrystovym!

Βιετνάμ - Chuc mung nam moi va Giang Sinh vui ve

Ουαλία - Nadolig Llawen a Blwyddyn Newydd Da

Μαυροβούνιο
«Καλά Χριστούγεννα» - Srećan Božić !
«Ευτυχισμένος ο Καινούριος Χρόνος» - Srećna Nova godina !"

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

News 24.gr
| ]
ΕΜΕΙΣ δεν ΚΟΒΟΥΜΕ το ΧΑΒΙΑΡΙ μας Κοψτε εσεις τη ΦΑΚΗ στα ΤΡΙΑ.....
ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ τους! ΑΥΤΟΙ μιλάνε για Λιτότητα!!!!
Μπράβο σας!!! Ο πρόεδρος της βουλής Φ.Πετσάλνικος ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνει μείωση των αποδοχών των βουλευτών απλά από κάθε επιτροπή (από τα 300 που παίρνουν για ΚΑΘΕ συνεδρίαση) θα παίρνουν μόλις...

255 καθε φορά!!!!Οι μισθοι και τα επιδόματα ΚΑΝΟΝΙΚΑ

Ρε Αι.....

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Η παρακμή της Δύσης
Της Therese Delpech* / International Herald Tribune
Η «παρακμή της Δύσης» είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης όσων επιθυμούν να εκφράσουν απογοήτευση, πόθο για εκδίκηση ή ανοιχτή αντιπαλότητα. Αυτό συμβαίνει με τη Ρωσία, παρότι η ρωσική τέχνη και ο πολιτισμός θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της δυτικής κληρονομιάς, με την Κίνα, η οποία αναμένει την «ιστορική της στιγμή» με ελάχιστα συγκεκαλυμμένη ανυπομονησία, και με το Ιράν, τον αυτόκλητο λαμπαδηδρόμο του Ισλάμ σε όλο τον κόσμο. Ανεξάρτητα από το αστήρικτο του επιχειρήματός τους, όσοι πιστεύουν στη δυτική παρακμή αξίζουν να τους αναγνωρίσουμε μία εύστοχη διαπίστωση: Ο δυτικός κόσμος εμφανίζεται ολοένα και πιο απρόθυμος να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι επικριτές του δυτικού πολιτισμού ξεχνούν, όμως, κάτι πολύ σημαντικό: Η παρακμή αποτελεί ένα από τα αγαπημένα θέματα του πολιτισμού της Δύσης, από τα «Eργα και Ημέρες» του Ησίοδου στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού, μέχρι και στο πιο γνωστό -αν και μέτριο- έργο του Oσβαλντ Σπένγκλερ «Η Παρακμή της Δύσης» των αρχών του 20ού αιώνα. Το θέμα της παρακμής, που διατρέχει την ιστορία μας σαν ρεφρέν πληκτικού τραγουδιού, δεν οφείλεται σε φόβο των νεωτερισμών, που άλλωστε ευνόησαν τον δυτικό πολιτισμό, αλλά στη φοβία της κατάρρευσης. Αυτό δεν αποτελεί μόνο αναπόσπαστο τμήμα της ιουδαιοχριστιανικής μας παράδοσης. Πριν ακόμη από την πτώση του Εωσφόρου και των εκπεσόντων αγγέλων, οι Ελληνες είχαν περιγράψει στη μυθολογία τους την πτώση των Τιτάνων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αποδέκτες των μύθων αυτών μετέφεραν στους απογόνους τους τον φόβο και τη μνήμη της απώλειας.
Οι φιλοσοφικές ή λογοτεχνικές εκδοχές του θέματος της παρακμής είναι αμέτρητες. Στον Τίμαιο του Πλάτωνα, η σταδιακή παρακμή διακόπτεται μόνο χάρη στην παρέμβαση των θεών. Στον «Χαμένο Παράδεισο», ο Τζον Μίλτον περιγράφει τη μάχη μεταξύ των αγγέλων με τόσο γλαφυρό τρόπο, που ο Μπερνάρ Μπρόντι χρησιμοποίησε εδάφιο του ποιήματος για να προλογίσει ένα από τα βιβλία του για την ατομική βόμβα.
Οι εικόνες ενός λαμπρού μέλλοντος αποτελούν αποκλειστικότητα του δυτικού πολιτισμού. Το μέλλον, όπως περιγράφεται από τους επαναστάτες, καταλήγει στην καταστροφή, όπως απέδειξε περίτρανα και ο περασμένος αιώνας. Οι Δυτικοί συγγραφείς, ακόμη και όσοι φημίζονται για τον ενθουσιασμό τους, προβάλλουν ισχυρή δόση απαισιοδοξίας. Ο Ιμάνουελ Καντ, για παράδειγμα, το σχέδιο του οποίου για παγκόσμια ειρήνη συγκινεί πλείστους όσους σύγχρονους διανοούμενους, δήλωσε ότι «τίποτε το ευθύ δεν μπορεί να προέλθει από τη στραβή ξυλεία της ανθρωπότητας».
Οι Ευρωπαίοι, όμως, ουδέποτε πέτυχαν να μεταδώσουν το συμπέρασμα αυτό στους Αμερικανούς, ο Κήπος της Εδέμ των οποίων μοιάζει να μη διαθέτει έναν καίριο παίκτη: το φίδι. Η απουσία αυτή γίνεται εμφανής στην κυβέρνηση Ομπάμα, που απλώνει την αγκαλιά της προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς να φοβάται τους κινδύνους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έπρεπε να ξαναδιαβάσει Χέρμαν Μέλβιλ, έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς λογοτέχνες, που ασχολήθηκε με το θέμα του κακού.
Η εμμονή στην παρακμή έχει, όμως, και επικίνδυνες επιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την απογοήτευση ή ακόμη χειρότερα με την αδιαφορία απέναντι στην πτώση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η παραίτηση συνοδεύεται από σαφές αίσθημα ανακούφισης, που μας κάνει να πούμε: «Αν έτσι πάνε τα πράγματα, τι μπορώ εγώ να κάνω γι’ αυτό;».
Η ενασχόληση με την παρακμή μπορεί, όμως, να οδηγήσει και σε εποικοδομητική αυτοκριτική και στην αναγνώριση των ηθικών σφαλμάτων που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή. Εθνη που αρνούνται να εξετάσουν κριτικά το παρελθόν τους δεν θα φθάσουν ποτέ στην ιστορική ωριμότητα.
Στο σημείο αυτό, η υπεροχή της Δύσης έναντι της Ρωσίας και της Κίνας είναι συντριπτική, χάρη στις δεκαετίες που δαπανήθηκαν σε μια προσπάθεια ερμηνείας της διαρκούς παρακμής. Ακόμη και σήμερα, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται «μέσα στα συντρίμμια μεγάλης καταιγίδας», όπως είχε γράψει ο Μπαλζάκ για τους πολίτες της Γαλλικής Επανάστασης.
Μόνο η περισυλλογή και η ιστορική μνήμη μπορούν να μας δώσουν τη δύναμη να προβλέψουμε τις επερχόμενες καταστροφές και ίσως να τις αποφύγουμε. Αν και η ενδοσκόπηση είναι αναγκαία, δεν επαρκεί. Ο δυτικός κόσμος πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει πολλά ακανθώδη προβλήματα: η σταδιακή εξαφάνιση των κρίσιμων ζητημάτων που πυροδοτούσαν τη φαντασία οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση του πνευματικού βίου. Η «εκδίκηση του ιερού», η επάνοδος δηλαδή της θρησκείας στο προσκήνιο με την πλέον βίαιη και μισαλλόδοξη εκδοχή της, καταδεικνύει το πνευματικό κενό της κοινωνίας μας.
Η Δύση αρχίζει αυτή την περίοδο να εξετάζει τα κορυφαία αυτά ζητήματα. Το χάρισμα της μνήμης, όμως, που υπόσχεται ψυχική ίαση από τις παραπάνω αγωνίες, αποτελεί τη μόνη διέξοδο. Το θέμα της παρακμής και η μελέτη του δεν πρέπει έτσι να αποσκοπεί σε τεχνητή διαιώνιση ενός παρηκμασμένου πολιτισμού, ούτε και να αποτελέσει προάγγελο επερχόμενου «ασιατικού αιώνα». Τι σημαίνει, άλλωστε, αυτό και ποιος είναι άραγε σε θέση να πει αν αυτό θα είναι καλό ή κακό για την ανθρωπότητα;
Το μέλλον θα μας φανεί λιγότερο ζοφερό αν αντλήσουμε συμπεράσματα από μία απλή αλήθεια: Οσοι διαθέτουν τα μέσα για να γράφουν ιστορία είναι εκείνοι που συνειδητοποιούν καλύτερα την τραγική φύση της. Οι καταστροφές του 20ού αιώνα είναι μέρος της κληρονομιάς μας. Είμαστε πλάσματα της παρακμής και της αβύσσου, διψασμένα για αναγέννηση και σωτηρία.
* Η αρθρογράφος είναι διευθύντρια στρατηγικών μελετών της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας.

Το προφίλ του ευτυχισμένου Έλληνα, www.enet.gr

Το χρήμα, η μόρφωση και οι μετριοπαθείς πολιτικές πεποιθήσεις αποτελούν τη συνταγή της ευημερίας, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.140 ατόμων αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 47% των ερωτηθέντων, ενώ καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο το 23%.
Βασικό παράγοντα για την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή παίζει το χρήμα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι οικονομικά ευκατάστατοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ικανοποιημένων. Η πλειοψηφία των ευχαριστημένων από τη ζωή τους, είναι επίσης μέσου ή ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ η πολιτική ιδεολογία φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς να "πλησιάζουν" περισσότερο στην ευτυχία από τους οπαδούς των άκρων, αλλά και τους "απολιτίκ".
Όπως εξηγείται στην έρευνα, της οποίας επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, ο ατομικός δείκτης ευημερίας υπολογίζεται βάσει  επτά βασικών καταστάσεων της προσωπικής ζωής όσων μετέχουν σε αυτήν: Την υγεία, το επίπεδο διαβίωσης, την επιτυχία των στόχων στη ζωή μας, την ασφάλεια, τις προσωπικές σχέσεις, την συνεκτικότητα με την κοινότητα και την μελλοντική εξασφάλιση.
Ειδικότερα, ως προς το επίπεδο διαβίωσης, ικανοποιημένο δηλώνει το 38% των ερωτηθέντων, έναντι του 26%. Από την υγεία τους δηλώνουν ικανοποιημένοι οι έξι στους δέκα, ενώ το ίδιο ποσοστό εμφανίζεται ευχαριστημένο από τις προσωπικές του σχέσεις. Όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας, ασφαλείς νιώθουν το 35% όσων συμμετείχαν στην έρευνα,  μέτρια ασφαλείς το 37% και καθόλου το 29%.
«Ούτε αισιόδοξα ούτε απαισιόδοξα», αισθάνεται το 44% των ερωτηθέντων, απαισιόδοξο αισθάνεται το 22% του δείγματος, ενώ το 35% νιώθει αισιοδοξία. Επιπλέον, ευχαριστημένο από το τι έχει πετύχει στη ζωή του είναι το 57% σε αντίθεση με το 17%.
Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν, πάντως, ότι η ζωή τους θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην πρόταση,  "η ζωή μου σήμερα είναι πολύ κοντά στο ιδανικό που έχω στο μυαλό μου". Και σε αυτήν την περίπτωση, κοντύτερα στην ιδανική ζωή βρίσκονται -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν- τα άτομα 30-44 ετών, κεντρώας ιδεολογίας, ανώτερης εκπαίδευσης και οικονομικής τάξης. 
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ