Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Αιφνίδια tests για ασφαλιστική τοποθέτηση

Σε αιφνίδια “tests” για θέματα ασφαλιστικής τοποθέτησης υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα τις ασφαλιστικές εταιρείες, η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας, για πρώτη φορά, στην ιστορία της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας, επιτόπιους ελέγχους.
Κλιμάκια της Τ.τ.Ε, και ειδικότερα της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ), επισκέφθηκαν περίπου 20 ασφαλιστικές εταιρείες, την περασμένη εβδομάδα, με εντολή ελέγχου της τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης. Χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των εταιρειών, για το σκοπό των επισκέψεων, τα κλιμάκια εμφανίστηκαν με δελτία ελέγχου και τσέκαραν, τόσο το επίπεδο των συστημάτων διαχείρισης, όσο και δειγματοληπτικά συγκεκριμένες επενδυτικές θέσεις. Παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που διενεργήθηκαν επιτόπια tests τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης οι ελεγκτές της Τ.τ.Ε μπήκαν σε εις βάθος έλεγχο ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για το πώς προκύπτουν οι αποτιμήσεις assets. Ταυτόχρονα, στάθηκαν ιδιαίτερα στο επίπεδο οργάνωσης των συστημάτων διαχείρισης όπου και οι περισσότερες ασφαλιστικές αναμένεται να πάρουν «χαμηλό βαθμό» καθώς χρησιμοποιούν ακόμη Excel.
Τους αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους στις ασφαλιστικές ακολούθησαν έλεγχοι ταυτοποίησης των στοιχείων από τους θεματοφύλακες των χαρτοφυλακίων ασφαλιστικής τοποθέτησης, ώστε να διασταυρωθεί η εγκυρότητά τους.
Ο συνδυασμός tests τρέχουσας ασφαλιστικής τοποθέτησης και ελέγχου ταυτοποίησης των στοιχείων στους θεματοφύλακες επήλθε μετά την «βόμβα» της VDV Leben. Η άδεια της VDV ανακλήθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι παρείχε «πλαστά» στοιχεία ασφαλιστικής τοποθέτησης και στην πραγματικότητα τα μαθηματικά της αποθέματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που εμφάνιζε. Η Εποπτική Αρχή συνειδητοποίησε εκ των υστέρων ότι η ασφαλιστική, που σημειωτέον δραστηριοποιούνταν κυρίως στην γερμανική αγορά, κατέθετε «μαιμού» βεβαιώσεις θεματοφυλακής που τις υπέγραφαν στελέχη της Deutsche Bank (θεματοφύλακας), τα οποία είχαν συνταξιοδοτηθεί εδώ και χρόνια !!
Η ανακάλυψη της εκτεταμένης και χονδροειδούς απάτης κινητοποίησε την Τ. τ. Ε που αποφάσισε να δράσει προληπτικά, ελέγχοντας την τρέχουσα ασφαλιστική τοποθέτηση των εταιρειών Ζωής κυρίως, μόλις ένα μήνα μετά την λήψη των στοιχείων ασφαλιστικής τοποθέτησης της 31/12/2010. Η κίνησή της ξάφνιασε ευχάριστα τις μεγάλες ασφαλιστικές όπως και το γεγονός ότι τα κλιμάκια αποτελούνταν από καταρτισμένους ελεγκτές τόσο σε θέματα συστημάτων διαχείρισης, όσο και σε θέματα δειγματοληπτικών ελέγχων τιμών και reporting.

Δεν υπάρχουν σχόλια: