Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Εξετάζεται ο συμψηφισμός του ΦΠΑ επιχειρήσεων-δημοσίου

Για ενδεχόμενο συμψηφισμού του ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου μίλησε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο δόσεων στην καταβολή του ΦΠΑ ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς.
Το συμψηφισμό μόνον οφειλών από ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σήμερα ο γγ του υπουργείου κ.Η.Πλασκοβίτης σε ότι αφορά στο θέμα που προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυποιυργού Ανάπτυξης κ.Π.Ρήγα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ώστε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, να συμπεριληφθεί ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων
Ως γνωστόν, το κράτος οφείλει επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις ενώ απο την άλλη οι επιχερήσεις έχουν οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ καθώς και από άλλες κατηγορίες φόρων. Μέχρι τώρα και σε4 ότι αφορά στο στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν περιπτώσεις άτυπου διακανονισμού μεταξύ εφοριών και φορολογουμένων για ΦΠΑ που οφείλει το κράτος και άλλου είδους φόρων που οφείλουν οι επιχειρήσεις προς το κράτος. Η τακτική ωστόσο αυτή είναι άτυπη, αφορά σχετικά μικρά ποσά και συνιστά μια έμμεση πλην πρόσκαιρη λύση στο όλο θέμα. Στο τραπέζι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν «πέσει» προτάσεις και εξετάζονται για την δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη διεύρυνση των συμψηφισμών αυτών αλλά και τη διενέργειά τους σε μόνιμη βάση. Έτσι, κύκλοι του Υπουργείου δεν αποκλείουν στην τελική ρύθμιση που θα υπάρξει στο φορολογικό νομοσχέδιο να συμπεριληφθούν ως μέτρα οι προτάσεις αυτές.
Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, το ενδεχόμενο δόσεων στην καταβολή του Φ.Π.Α. «Είναι ένα μέτρο που το εξετάζουμε», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και χαρακτήρισε μεγάλη αδικία το αυτόφωρο για τη μη καταβολή του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Αναφερόμενος στο μέτρο του συμψηφισμού Φ.Π.Α. που οφείλει το κράτος με χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τέτοιοι συμψηφισμοί υπάρχουν και με το Φ.Π.Α. και με άλλους φόρους, τονίζοντας ωστόσο ότι οι οφειλές αυτές θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά το στενό δημόσιο τομέα και όχι ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα.
Σε ό,τι αφορά στην περαίωση, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και προανήγγειλε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όσους δεν έκαναν περαίωση.
Για τις αποδείξεις ο κ. Κουσελάς είπε ότι αν και το θέμα αρχίζει να ατονεί, η συλλογή τους θα συνεχιστεί μέσα στο 2011 και επεσήμανε ότι στόχος είναι οι αποδείξεις να αντικατασταθούν από τη φοροκάρτα, η οποία -όπως σημείωσε - θα είναι προαιρετική και θα διατίθεται δωρεάν.
Για τις αντικειμενικές τιμές, ο κ. Κουσελάς εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν εντάχθηκαν περιοχές - φιλέτα της Αττικής ήταν επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες και τόνισε ότι στόχος είναι να ενταχθούν και αυτές στις νέες αντικειμενικές τιμές, ακόμα και μέσα στο 2011.
Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, τη φορολογική διαιτησία, μία ανεξάρτητη αρχή στην οποία θα προσφεύγει ο φορολογούμενος και μέσα σε έξι μήνες θα υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: