Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πωλητήριο σε 26.560 στρέμματα - φιλετα , στη Βόρεια Ελλάδα . . .


Οι δημόσιες εκτάσεις είναι σε Πέλλα, Ξάνθη, Χαλκιδική και Πιερία.

Επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης στην Εγνατία οδό.

Αξιοποιείται η συμμετοχή του δημοσίου στην ΕΥΑΘ.

Πέντε ακίνητα-φιλέτα, συνολικής έκτασης 26.560 στρεμμάτων, που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου, αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων κατά την προχθεσινή
συνεδρίασή της στο υπουργείο Οικονομικών, στην Αθήνα. Πρόκειται για εκτάσεις που βρίσκονται στους νομούς Πέλλας, Ξάνθης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών είναι η εισροή εσόδων ύψους... επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011.
  • Ποια ακίνητα αξιοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα
     
  • 18.400 ... στρέμματα στο όρος Καϊμακτσαλάν όπου λειτουργεί το χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας
  • Το ακίνητο στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας που προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής
  • Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στo δέλτα του ποταμού Νέστου, όπου οποία λειτουργούσαν της “Φωνής της Αμερικής”.
  • Παραλιακή έκταση στο Λιβάρι Βουρβουρούς Χαλκιδικής
  • Παραλιακή έκταση στον δήμο Τορώνης Χαλκιδικής
  • Το κάμπινγκ στο “Κτήμα Σκάλα” στην Σκοτίνα Πιερίας




Πέντε ακίνητα-φιλέτα, συνολικής έκτασης 26.560 στρεμμάτων, που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ανήκουν στην περιουσία του δημοσίου, αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) κατά την προχθεσινή συνεδρίασή της στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.Συνολικά 117.000 στρέμματα από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα αξιοποιηθούν άμεσα
Πρόκειται για τέσσερις εκτάσεις που βρίσκονται στους νομούς Πέλλας, Ξάνθης και Χαλκιδικής, τις οποίες διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς και για μία έκταση στον νομό Πιερίας, για την οποία ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή της.
Τα πλήρη στοιχεία των δημοσίων ακινήτων της Βόρειας Ελλάδος, τα οποία θα αξιοποιηθούν άμεσα, με βάση την προχθεσινή απόφαση της ΔΕΑΑ, είναι:

1. ΒΟΡΡΑΣ - ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ, ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Δημόσια ακίνητα στον νομό Πέλλας, συνολικής έκτασης περίπου 18.400 στρεμμάτων. Εντός της έκτασης του ενός ακινήτου υπάρχει και λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν. Το δεύτερο ακίνητο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής.
Σύμφωνα με την ΚΕΔ, τα δύο δημόσια ακίνητα, συνδυαστικά και βάσει των ιδιαίτερων φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της περιοχής, προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση σε επενδυτή, με στόχο τη σημαντική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εξέλιξη η οποία θα έχει προφανή άμεσα και έμμεσα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο και την τοπική κοινωνία.

2. ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στo δέλτα του ποταμού Νέστου, στην οποία λειτουργούσαν στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις της ραδιοφωνικού σταθμού “Φωνή της Αμερικής”.
Σύμφωνα με την ΚΕΔ, η θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, όμως οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης και ανάπτυξης θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι το ακίνητο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar για τους υγροτόπους παγκόσμιας σημασίας.

3. ΣΙΘΩΝΙΑ - ΛΙΒΑΡΙ ΒΟΥΡΒΟΥΡΟΥΣ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. Πρόκειται για παραλιακή έκταση στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις κατά το παρελθόν.
Όπως επισημαίνει η ΚΕΔ, το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών για επενδύσεις σε χρήσεις τουριστικές αλλά και παραθεριστικής κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

4. ΤΟΡΩΝΗ - ΣΥΚΙΑ, ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Τορώνης Χαλκιδικής, επιφάνειας 76.000 τ.μ. Πρόκειται για παραλιακή έκταση, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας. Η περιοχή παρουσιάζει υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον και έχει προσελκύσει σημαντικές τουριστικές αναπτύξεις στο παρελθόν.
Η έκταση που θα αξιοποιηθεί στο νομό Πέλλας αφορά 18.400 στρέμματα όπου υπάρχει και λειτουργεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν.
Σύμφωνα με την ΚΕΔ, η τουριστική δυναμική της περιοχής παραμένει ισχυρή και με σημαντικές προοπτικές, ενώ η επιφάνεια και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τουριστική ανάπτυξη.

5. ΣΚΟΤΙΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Επιπλέον, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έχει προκηρύξει διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της έκτασης στην Σκοτίνα Πιερίας. H έκταση, με την επωνυμία Κτήμα Σκάλα, περιλαμβάνει 427.215 τ.μ. και ακτογραμμή περίπου 750 μ. Στην έκταση υφίστανται εγκαταστάσεις κάμπιγκ. Ο διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση της έκτασης για 60 χρόνια.
Στόχοι της ΕΤΑ για το ακίνητο είναι η ανάπτυξη ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας 250 κλινών και, ενδεχομένως, λοιπών υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, όπως ναυταθλητικών, συνεδριακού κέντρου και κέντρου θαλασσοθεραπείας. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι ο ίδιος, ως νομικό πρόσωπο που συμμετέχει αυτοτελώς, διαχειριστής ξενοδοχείου με εμπειρία στη λειτουργία και τη διαχείριση ξενοδοχείου τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων κατά τα τελευταία πέντε έτη (2005-2009) συνεχώς και κύκλου εργασιών άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ για καθένα από τα τελευταία τρία έτη (2007-2009) στη λειτουργία και διαχείριση της μονάδας, είτε να περιλαμβάνει νομικά πρόσωπα ως μέλη ή ως συμπράττοντες που να πληρούν τους παραπάνω όρους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται για τουλάχιστον οκτώ έτη από την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και κατ' ελάχιστο πέντε έτη από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, η σύμπραξη νομικού προσώπου με την ίδια παραπάνω εμπειρία.
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους την 17η Φεβρουαρίου 2011.

Αξιοποιούνται 117.000 στρέμματα
Σύμφωνα με την προχθεσινή απόφαση της ΔΕΑΑ, συνολικά 117.000 στρέμματα από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα αξιοποιηθούν άμεσα. Πέραν των πέντε δημοσίων εκτάσεων που βρίσκονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η επιτροπή αποφάσισε να αξιοποιηθούν και τα ακόλουθα ακίνητα-φιλέτα:
α) Όλη η έκταση του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία φθάνει τα 5.500 στρέμματα. Όπως επισημαίνεται στη σχετική υπουργική ανακοίνωση, “με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και με τη χρήση της διαδικασίας fast-track αποφασίστηκε: η συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού με την επωνυμία Ελληνικόν ΑΕ, στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης, και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίησή της”.  Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η έκταση θα παραχωρηθεί για εμπορικές, επαγγελματικές και οικιστικές χρήσεις, καθώς και για επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς της αναψυχής και του τουρισμού. Σημειώνεται ότι για την αξιοποίηση της έκτασης του τέως αεροδρομίου του Ελληνικού έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον το Κατάρ και μάλιστα σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία καζίνου.
β) Έκταση 1.500 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. Η περιοχή θα παραχωρηθεί για να αναπτυχθούν τουριστικές δραστηριότητες.
γ) Η χερσόνησος-νησίδα Πρασονήσι, που βρίσκεται στην περιοχή της Ρόδου, συνολικής έκτασης 80.000 στρεμμάτων. Το Πρασονήσι βρίσκεται στο νοτιότερο κομμάτι στεριάς του νησιού της Ρόδου, στο τελευταίο άκρο, 95 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. Ενώνεται με τη Ρόδο μέσω μιας λωρίδας 500 μέτρων, η οποία καλύπτεται από αμμουδιά και στις δύο πλευρές. Είναι μια πανέμορφη περιοχή, στην οποία δραστηριοποιούνται οι λάτρεις της ιστιοσανίδας.Αξιοποιούνται 94.000 στρέμματα παραλιακής έκτασης στο Λιβάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να την παραχωρήσει σε ιδιώτες για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
δ) Τρεις εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1.126 στρεμμάτων στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας (Αντίρριο), Ηρακλείου (Γούρνες), Αργολίδας (Ερμιονίδα). Οι εκτάσεις θα παραχωρηθούν κυρίως για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων αναψυχής.
ε) Το κτήμα Καλών Νερών στον νομό Μαγνησίας, συνολικής έκτασης 152 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
στ) Οι αλυκές Αναβύσσου, συνολικής έκτασης 1.487,6 στρεμμάτων. Θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων.
ζ) Ο τουριστικός λιμένας Βουλιαγμένης Αττικής, έκτασης 47,1 στρεμμάτων. Προορίζεται να αξιοποιηθεί για τουριστικούς σκοπούς.
Για όλα τα παραπάνω ακίνητα αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων διοίκησης έργου με τη συμμετοχή και εξειδικευμένων συμβούλων για την άρση όλων των υφιστάμενων διοικητικών εμποδίων.

Καταγράφονται τα ακίνητα
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα αποφάσισε προχθές η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων:
- Θα καταγραφεί όλη η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Στην ειδική γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε εντολή για την άμεση πρόσληψη ομάδας εξειδικευμένων συμβούλων με στόχο την καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση των ακινήτων του δημοσίου, προκειμένου να υπάρξουν ολοκληρωμένα και αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο των ακινήτων του δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Ολοκλήρωση της καταγραφής: Ιούνιος 2011.
- Θα προωθηθούν θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές για την άσκηση ενιαίας πολιτικής διαχείρισης δημόσιας περιουσίας. Στο πλαίσιο αυτό:
α) Η διυπουργική επιτροπή εξέτασε θετικά και εισηγείται τη συγκρότηση γενικής γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ.
β) Προωθεί τη δημιουργία ενός φορέα χρηματοοικονομικής διαχείρισης των ώριμων προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου με τη μορφή ΑΕ, στον οποίο θα περιέρχονται ακίνητα από υφιστάμενους φορείς του δημοσίου και σε επόμενη φάση θα διαθέσει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εγνατία Οδός και ΕΥΑΘ
Πέραν του προγράμματος ιδιωτικοποίησης ακινήτων-φιλέτων του δημοσίου, η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε:
Στην Τορώνη παραχωρείται παραλιακή έκταση 76.000 στρεμμάτων.
1) Την άμεση πρόσληψη χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για:
- την επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου,
- την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ,
- την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
2) Την αναζήτηση χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για:
- τον διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,
- την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης,
- το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”,
- την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
- την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ,
- την επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική και την Εγνατία οδό,
- την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ,
- την αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων και του ψηφιακού μερίσματος,
- την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα
- τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων,
- τη μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες),
- την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στη βιομηχανία ΛΑΡΚΟ,
- την αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ,
- την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και τη διαχείριση της συμμετοχής του δημοσίου,
- την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΔΙΕ,
- την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, και
- τη μετοχοποίηση με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).


Στα ταμεία 1 δισ. ευρώ το 2011

Στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών είναι η εισροή εσόδων ύψους επτά δισεκατομμυρίων
Στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών είναι η εισροή εσόδων ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2011-2013ευρώ για την περίοδο 2011-2013 και ειδικότερα η είσπραξη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στο 2011. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου “με απόλυτη διαφάνεια και σχεδιασμό και με βασικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, του ελέγχου σε τομείς στρατηγικής και εθνικής σημασίας, αλλά και την αναδιάρθρωση τομέων της οικονομίας που μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος”. Ισχυρίζεται επίσης ότι “κάθε απόφαση θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για μεγιστοποίηση των εσόδων από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, η οποία θα συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια για τον έλεγχο και τη μείωση του δημοσίου χρέους”.
Στη διευρυμένη συνεδρίαση της ΔΕΑΑ συμμετείχαν τα μόνιμα μέλη της επιτροπής, δηλαδή: ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη. Συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Εφημερίδα MAKEΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: