Του David Ignatius
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το φερόμενο ως δίκτυο κατασκόπων για λογαριασμό της Ρωσίας, με την ωραία Αννα Τσάπμαν, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να ανασύρουμε τον όρο femme fatale. Αν όμως θέλουμε να ασχοληθούμε μ’ έναν κατασκοπευτικό γρίφο του 21ου αιώνα, καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε την ιντερνετική κατασκοπεία - την κλοπή, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, στοιχείων που τα παλιομοδίτικα κατασκοπευτικά δίκτυα έκαναν χρόνια να συγκεντρώσουν.
Ισως η μεγαλύτερη δυνητική αξία του αταβιστικού δικτύου που αποκαλύφθηκε πρόσφατα να ήταν η υποστήριξη της πραγματικής υποδομής της ρωσικής κατασκοπείας - που γίνεται μέσω Ιντερνετ. Μόλις επέστρεψα από συζητήσεις του θέματος αυτού στο Aspen Security Forum και μου άνοιξαν τα μάτια, για να πω το λιγότερο. Τα παλιομοδίτικα κατασκοπευτικά δίκτυα διεισδύουν στους διαδρόμους της εξουσίας προκειμένου να κλέψουν μυστικά που αποκαλύπτουν τις προθέσεις και τις ικανότητες των αντιπάλων. Οι νέοι κατάσκοποι του κυβερνοχώρου μπορούν να αποσπάσουν τις πληροφορίες αυτές με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Ως εισαγωγή σε αυτόν τον νέο κόσμο, συνιστώ το βιβλίο «Cyber War, The Next Threat to National Security and what to do about it». Συγγραφέας είναι ο Ρίτσαρντ Α. Κλαρκ, ο σύμβουλος επί θεμάτων τρομοκρατίας που είχε προσπαθήσει να προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μπους για την Αλ Κάιντα πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Κλαρκ διαθέτει λαμπρές περγαμηνές ως Κασσάνδρα.
Ο Κλαρκ προειδοποιεί ότι χιλιάδες κατάσκοποι του κυβερνοχώρου βρίσκονται επί το έργον. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, οι μυστικές υπηρεσίες (περιλαμβανομένων και των αμερικανικών) «προετοιμάζουν το πεδίο της μάχης» κατά την προσφιλή στρατιωτική ορολογία.
Οι κατάσκοποι φυτεύουν bots, κομμάτια κώδικα που ακολουθούν οδηγίες σαν ψηφιακά ζόμπι, καθώς και «καταπακτές» και άλλα προγράμματα που επηρεάζουν συστήματα υπολογιστών τα οποία κατασκευάστηκαν σε δεκάδες χώρες. Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά των πολυθρύλητων παγκόσμιων αλυσίδων παραγωγής της βιομηχανίας της πληροφορικής. Προσφέρουν εκατοντάδες ευκαιρίες λαθραίας διείσδυσης και δολιοφθοράς. Οι σύγχρονοι ψηφιακοί κατάσκοποι είναι τόσο γοητευτικοί όσο και η Αννα Τσάπμαν αλλά λιγότερο ορατοί. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο φορητός υπολογιστής μου συμπεριφέρεται περίεργα κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Βηρυτό. Ο Κλαρκ προειδοποιεί ότι όταν κανείς ταξιδεύει στο εξωτερικό και αφήνει τον υπολογιστή ή το blackberry στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, είναι πιθανό τα γκρέμλιν να κάνουν ανασκαφές στον σκληρό δίσκο, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στο ιδιωτικό δίκτυο, στις λίστες των επαφών. Σε όλα...
Οι ηλεκτρονικοί κατάσκοποι έχουν ήδη κλέψει δεκάδες δισεκατομμύρια σελίδες αρχείων και έχουν διεισδύσει σε στρατηγικούς κόμβους της παγκόσμιας οικονομίας, από τις τράπεζες ώς τα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Μπορούν να απενεργοποιήσουν ραντάρ (όπως έκαναν οι Ισραηλινοί όταν βομβάρδισαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας το 2007) ή να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ (όπως έκανε η Ρωσία όταν εισέβαλε στη Γεωργία το 2008). Το μέλλον είναι τώρα.
Ισως γι’ αυτό τελικά χρειαζόμαστε τους ανθρώπινους κατασκόπους. Η κατασκοπεία του κυβερνοχώρου μπορεί να συλλέξει τέτοιο όγκο πληροφοριών που οι αρχικατάσκοποι χρειάζονται μερικές Τσάπμαν για να υποδείξουν στους πραγματικούς πράκτορες, τους ιντερνετικούς, τι να κλέψουν.
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_8841.html#ixzz0svBPyDxM
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου