Τη στιγμή που εργατικά δικαιώματα αιώνων καταστρατηγούνται στην Ελλάδα δια νόμου, δεν είναι τυχαίο ότι η εμπστοσύνη των πολιτών στα συνδικαλιστικά όργανα βαίνει φθίνουσα. Πρώτη αιτία, ότι οι εργαζόμενοι “βλέπουν” συνδικαλιστές βολεμένους, πολλές φορές “αγκαλιά” με την εξουσία και με κομματικές θέσεις.
Αναλυτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής φέρνει στο φως μία εικόνα που κάθε άλλο παρά κολακεύει τους “υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων” στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας έναν συνδικαλισμό επιδοτούμενο, με μέλη του “βολεμένα” σε ΔΣ ΔΕΚΟ και με πολλούς από αυτούς να μην έχουν άλλο αντικείμενο εργασίας παρά μόνο τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ηγεσία των συνδικαλιστών επιδοτείται πλουσιοπάροχα από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο ΟΕΕ – ιδρυθείς από τον Ελ. Βενιζέλο για να “ανακόψει” την κομμουνιστική επιρροή στον συνδικαλισμό – βάσει καταστατικού μπορεί να διαθέσει ως 25% των εσόδων της για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μεγαλύτερο σωματείο της χώρας, η ΓΣΕΕ λαμβάνει επτά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το σύνολο των εισοδημάτων της.
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και παρά την κρίση, η επιδότηση προς τη ΓΣΕΕ έχει προγραμματιστεί να αυξάνεται κατά τα έτη 2010 -13, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Έτσι, η ΓΣΕΕ μπορεί να κάνει συνέδρια σε πολυτελή ξενοδοχεία. Για παράδειγμα το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ομοσπονδίας έγινε στο “Athos Palace” της Χαλκιδικής.
Παράλληλα, ο ΟΕΕ φροντίζει και για τη στέγαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 77 εργατικά κέντρα στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια του οργανισμού ενώ ο οργανισμός μισθώνει άλλα 62 προς τον ίδιο σκοπό.
Σε θέσεις δημοσίων οργανισμών
Ρόλο – κλειδί, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ παίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, της οποίας σήμερα είναι ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος. Μέσω της ΟΚΕ συνδικαλιστές διασφαλίζουν πρόσβαση σε έμμισθες θέσεις – με χαμηλή αλλά και υψηλότερη αμοιβή – σε ΔΣ δημοσίων επιχειρήσεων.
Έτσι καθ' υπόδειξη της ΟΚΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος βρέθηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ, ενώ έχει θέση και στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ και σε αυτό της Εθνικής Τράπεζας ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Καθημερινή ωστόσο, μερικές φορές για την τοποθέτηση στελεχών σε ΔΣ δημοσίων επιχειρήσεων αρκούν οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Έτσι ο Στάθης Ανέστης (αναπληρωτής Γ.Γ. της ΓΣΕΕ) ορίστηκε στο ΔΣ του ΟΤΕ ενώ είναι και στο ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.
Επί κυβέρνησης ΝΔ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ Πελοπίδας Καλλίρης από μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ έφτασε να γίνει πρόεδρος του ΟΔΙΕ.
Επίσης, στο ΔΣ του ΟΑΕΔ βρίσκονται δύο μέλη της ΠΑΣΚΕ (Κοντοπάνος, Γεωργακόπουλος), ένα της ΔΑΚΕ (Καλλιάνος) και ο Χρήστος Κατσιώτης του ΚΚΕ, όλοι μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Οι θέσεις αυτές φυσικά δεν καλύπτονται αμμισθί.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων χωρίς αντικείμενο εργασίας.
Συνδικαλιστές που δεν δουλεύουν
Το δικαίωμα των συνδικαλιστών να μην εργάζονται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο μήνα ξεκίνησε το 1982 από τον Α. Παπανδρέου. Ο νόμος 1264/82 ωστόσο – όπως λέει η Καθημερινή – καταστρατηγείται και σχεδόν όλοι οι συνδικαλιστές απολαμβάνουν απαλλαγή. Έτσι στον ΟΤΕ 72 άτομα έχουν τέτοια απαλλαγή, Στην παλιά Ολυμπιακή 80-100, στην ΕΘΕΛ 32, όπου το δικαίωμα αυτό ειναι κατοχυρωμένο από τη συλλογική σύμβαση. Η “συνδικαλιστική άδεια” δε δεν βλάπτει τη βαθμολογική εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο στενό δημόσιο τομέα, όπου η απαλλαγή λόγω συνδικαλιστικής άδειας καλείται “απόσπαση” έχουμε το φαινόμενο να υπάρχουν σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις 400-500 συνδικαλιστές “αποσπασμένοι” σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ σε διάφορους νομούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου