Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Χωρίς τίτλο...

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Πηγή: (...περίπου) ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ (436 π.Χ-338 π.Χ.)


Γόνος της πλούσιας οικογένειας ενός κατασκευαστή αυλών είχε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και μαθήτευσε σε αρκετούς Σοφιστές, όπως και στον Σωκράτη. Η οικογένειά του έχασε τα χρήματά της στον πόλεμο και ο Ισοκράτης αντιμετώπισε το δίλημμα της διαβίωσης. Έγινε δικηγόρος, λογογράφος για τα δικαστήρια επί δέκα περίπου χρόνια. Κάποιοι από τους λόγους που έγραψε σώζονται, αν και ο ίδιος αρνείται πως είναι δικοί του.

Η αλήθεια για το ακριβές κείμενο, στα σχόλια!


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_390.html#ixzz0sKSLW12K



Η παραπάνω ρήση αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, Ισοκράτη.
Η ρήση αυτή κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, ενώ πρόσφατα έγινε και πρωτοσέλιδο σε μεγάλη εφημερίδα.
Είναι όμως έτσι; Ή είναι αυτή η ακριβής ρήση του Ισοκράτη;
Μάλλον όχι, ή για να ακριβολογούμε, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…

Καθώς φαίνεται, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάποιοι (ενδεχομένως με αγνά κίνητρα) παραποίησαν εν μέρει τα λεγόμενα του Ισοκράτη, θέλοντας να τα προσαρμόσουν στο γενικότερο κλίμα των ημερών κι αφού έγινε μια σχετική διασκευή-συρραφή προέκυψε το τελικό ρητό που έγινε πλέον διάσημο.
Παρ’ ότι το περιεχόμενο του διασκευασθέντος ρητού, δεν απέχει και πολύ ως προς την σημασία του και την έννοιά του, απ’ το πρωτότυπο, εν τούτοις θα πρέπει να γίνει σαφές, πως τέτοιο ρητό δεν υπάρχει σε ακριβή και πρωτότυπη μορφή.

Η αναφορά στην «αυτοκαταστρεφόμενη δημοκρατία», θεωρείται ότι γίνεται στην παράγραφο 18 του Αεροπαγιτικού λόγου του (ο οποίος αναφέρεται αποκλειστικά στην ανεπαρκή εφαρμογή του Πολιτεύματος και την διάλυση της κοινωνίας και της πολιτείας), όπου ο Ισοκράτης εξηγεί την κατάχρηση της ισότητας που συμβαίνει στην εποχή του, σε σύγκριση πάντα με τον καιρό του Σόλωνα και του Κλεισθένη:

Καίτοι πῶς χρὴ ταύτην τὴν πολιτείαν ἐπαινεῖν ἢ στέργειν τὴν τοσούτων μὲν κακῶν αἰτίαν πρότερον γενομένην, νῦν δὲ καθ’ ἕκαστον τὸν ἐνιαυτὸν ἐπὶ τὸ χεῖρον φερομένην; πῶς δ’ οὐ χρὴ δεδιέναι μὴ τοιαύτης ἐπιδόσεως γιγνομένης τελευτῶντες εἰς τραχύτερα πράγματα τῶν τότε γενομένων ἐξοκείλωμεν;

Το οποίο μεταφράζεται σε:

Πως γίνεται να επαινούμε και να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε η αιτία τόσων κακών και σήμερα φαίνεται να πηγαίνει προς το χειρότερο; Πως γίνεται να μην φοβόμαστε ότι, αφού η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, δεν θα καταντήσουμε σε κατάσταση ακόμα πιο άσχημη από την εποχή εκείνη;

Και συνεχίζει ο Ισοκράτης στον Αρεοπαγιτικό λόγο του:

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστράφησαν πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Το οποίο μεταφράζεται σε:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (αναφέρεται στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Η φράση «κατεχράσθη (η δημοκρατία) το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας», φαίνεται να «εκμαιεύεται» απ’ το:

Μέγιστον δ’ αὐτοῖς συνεβάλετο πρὸς τὸ καλῶς οἰκεῖν τὴν πόλιν, ὅτι δυοῖν ἰσοτήτοιν νομιζομέναιν εἶναι, καὶ τῆς μὲν ταὐτὸν ἅπασιν ἀπονεμούσης, τῆς δὲ τὸ προσῆκον ἑκάστοις, οὐκ ἠγνόουν τὴν χρησιμωτέραν, ἀλλὰ τὴν μὲν τῶν αὐτῶν ἀξιοῦσαν τοὺς χρηστοὺς καὶ τοὺς πονηροὺς ἀπεδοκίμαζον ὡς οὐ δικαίαν οὖσαν, τὴν δὲ κατὰ τὴν ἀξίαν ἕκαστον τιμῶσαν καὶ κολάζουσαν προῃροῦντο καὶ διὰ ταύτης ᾤκουν τὴν πόλιν

Το οποίο μεταφράζεται σε:

Πάρα πολύ τους βοήθησε στην καλή διοίκηση της πόλης, ότι ενώ εθεωρείτο ότι υπάρχουν δύο ισότητες, και η μία αποδίδει το ίσο σε όλους, η δε άλλη το πρέπον στον καθένα, δεν αγνόησαν την χρησιμότερη ισότητα, αλλά αποδοκίμαζαν την ισότητα εκείνη, η οποία έκρινε άξιους των ιδίων αμοιβών και τιμών τους φαύλους, προτιμώντας εκείνη (την ισότητα) η οποία τιμά και τιμωρεί καθένα σύμφωνα με την αξία του.

t:bloggers team είπε...

Το πραγματικό κείμενο του Ισοκράτη, εδώ:
http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=235

taxalia

Vasilis T είπε...

Η παραπομπή στην παράγραφο 18 δεν ευσταθεί. Η παραπάνω ρήση αποτελεί μια πολύ ελεύθερη απόδοση και προσαρμογή της παράγραφου 8 του Αρεοπαγιτικού:

"Οι γαρ κατ' εκείνον τον χρόνον την πόλιν διοικούντες κατεστήσαντο πολιτείαν ουκ ονόματι μεν τω κοινοτάτω και πραοτάτω προσαγορευομένην, επί δε των πράξεων ου τοιαύτην τοις εντυγχάνουσι φαινομένην, ουδ' η τούτον τον τρόπον επαίδευε τους πολίτας ωσθ' ηγείσθαι την μεν ακολασίαν δημοκρατίαν, την δε παρανομίαν ελευθερίαν, την δε παρρησίαν ισονομίαν, την δ' εξουσίαν του πάντα ποιειν ευδαιμονίαν, αλλά μισούσα και κολάζουσα τους τοιούτους βελτίους και σωφρονεστέρους άπαντας τους πολίτας εποίησεν." (ας μου συγχωρεθεί το μονοτονικό.. δεν έχω πολυτονική γραμματοσειρά)

Ο Ισοκράτης πράγματι θεωρεί ότι η Δημοκρατία έχει παρακμάσει στις μέρες του, διότι οι σύγχρονοί του συμπολίτες έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν την ακολασία Δημοκρατία, την παρανομιά ελευθερία, την παρρησία ισονομία και την εξουσία του τα πάντα ποιείν ευδαιμονία. Επαινεί τουναντίον την στάση των προγόνων του, οι οποίοι προστάτευαν την Δημοκρατία τους, τιμωρώντας όλους τους τοιούτους, ποιώντας τους υπόλοιπους πολίτες σωφρονέστερους και βελτίους.

Ας μην προσπαθούμε με κάθε τρόπο να νομιμοποιούμε την παρανομία και την ασυδωσία! Υποσκάπτουμε τα θεμέλια της κοινωνίας μας και σκάβουμε τον ίδιο μας το λάκκο.

"Ντρoπη για τον "Ολυμπo".Γιαουρτι μουχλιασμενο"




"Την Δευτερα, αγορασα ενα στραγγιστο γιαουρτι "ολυμπος", με ημερομηνια ληξης, οπως μπορειτε να δειτε, 06/07/2010. Χτες το βραδυ, το ανοιξαμε για να φαμε, και ιδου τι αντικρισαμε. Μουχλα, επανω στην επιφανεια. Δεν ξερω ποιος φταιει. Το σουπερ ...
μαρκετ Μασουτης, για κακη συντηρηση του προιοντος,(αν και πηρα και αλλα πραγματα απο το ιδιο ψυγειο, και ηταν ολα Ο.Κ.), ή ο "ολυμπος" για ελλειψη υγιεινης στην συσκευασια του προιοντος. Οπως και να'χει, ντροπη! Ταιζουμε τα παιδια μας, με αυτα τα προιοντα."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ

Νέες αυξήσεις "φωτιά" σε ταξί και διόδια από 1η Ιουλίου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
* html .col_2_00, * html .col_1_00{ margin: 0 2px!important; ma\rgin: 3px!important; padding: 1px; }

Αυξήσεις φωτιά στα ταξί από αύριο με την υποχρεωτική επιβολή ΦΠΑ 11% η οποία θα περάσει αναπόφευκτα στον πελάτη. Οι οδηγοί ταξί θα είναι υποχρεωμένοι να δίνουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων.


Αυτό προβλέπει η αναλυτική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία δίνονται διευκρινήσεις για το τρόπο εφαρμογής του νέου τρόπου φορολόγησης των οδηγών ταξί.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, υποχρέωση των εκμεταλλευτών ταξί από 1/7/2010 είναι να διατηρεί βιβλίο εσόδων - εξόδων και να εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την χρήση φορολογικού μηχανισμού που θα είναι ενσωματωμένος ή θα συνδέεται με το ταξίμετρο.

Διευκρινίζεται ότι εάν ο εκμεταλλευτής ταξί δεν ασκεί άλλη δραστηριότητα και έτσι δεν τηρεί βιβλία του ΚΒΣ από την 1 Ιουλίου θα τηρεί υποχρεωτικά βιβλία Β΄κατηγορίας.

Το νέο καθεστώς σημαίνει ότι από την πρώτη του επόμενου μήνα οι εκμεταλλευτές ταξί υποχρεούνται να επιβαρύνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν με ΦΠΑ που στην συγκεκριμένη περίπτωση για την μεταφορά προσώπων είναι 11% και να υποβάλλουν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις για την απόδοση φόρου στο δημόσιο.

Παράλληλα όπως σημειώνεται έχουν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των δαπανών τους (καύσιμα, επισκευές, αγορά αυτοκινήτου και ανταλλακτικών κλπ).


Από την εφημερίδα Το Βήμα
Από την εφημερίδα Το Βήμα


Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ που έχει επιβαρύνει την αγορά του αυτοκινήτου τους, θα έχουν δικαίωμα διακανονισμού τους με την εφορία εφόσον δεν έχουν περάσει 5 χρόνια από την αγορά. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι εάν κάποιος εκμεταλλευτής ταξί αγόρασε κατά το έτος 2008 αυτοκίνητο και κατέβαλλε ΦΠΑ 5.000 ευρώ δικαιούται εντός του 2010 να εκπέσει από τα φορολογητέα εισοδήματά του ποσό 3.000 ευρώ που αντιστοιχεί στα 3/5 του φόρου που καταβλήθηκε.

Αυξήσεις φωτιά όμως και στα διόδια από 1η Ιουλίου στην Αττική Οδό που μέχρι τώρα δεν είχαν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ποιος μπορει να καταλαβει πως σκεφτονται οι Ελληνες???

Το τουρκικό UAV Caldiran




Η πτώση ενός UAV στην Τουρκία, για την οποία αναφερθήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2009, ανέδειξε ένα ακόμη πρόγραμμα ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που συλλέξαμε προ μηνών, το σύστημα είναι το αποτέλεσμα δύο ετών ανάπτυξης της εταιρίας Baykar. Είναι κατασκευασμένο από σύνθετα υλικά και ζυγίζει περί τα 450 κιλά. Το πλάτος με το άνοιγμα των φτερών του φτάνει τα 9 μέτρα. Το UAV μπορεί να πετάει 8 με 10 ώρες, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας.

Ένα πρωτότυπο πραγματοποίησε επιτυχής πτήση στις 3 Οκτωβρίου 2009. Κατά τη συγκεκριμένη δοκιμαστική πτήση, της οποίας η διάρκεια ήταν 8 ώρες, το Çaldıran ανέβηκε σε ύψος 18.000 ποδιών περίπου.

Το σύστημα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, αλλά και μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Κούρδων στη νοτιονανατολική Τουρκία.

Η μαζική παραγωγή του συστήματος μπορεί να ξεκινήσει σε 10 μήνες, τη στιγμή που συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με την ισραηλινό UAV τύπου Heron.

Σύμφωνα με την εταιρία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων με επιτυχία. Το αεροσκάφος μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 10 ώρες σε υψόμετρο 18000 πόδια και το εύρος των επιδόσεων μπορεί να αυξηθεί στις 20 ω΄ρες για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των στρατιωτικών.

Η άτρακτος είναι κατασκευασμένη από κέβλαρ και είναι σε θέση να αναμεταδίδει τις εικόνες που λαμβάνει σε απόσταση έως και 600 χιλιόμετρα. Το λογισμικό του συστήματος έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με την εταιρία από το τμήμα ανάπτυξής της και διαθέτει περισσότερο από 1 εκατομμύριο γραμμές του κώδικα.

Ανιχνεύει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, διαθέτει θερμική κάμερα και σε περίπτωση που απωλεσθεί η επικοινωνία μαζί του, ενεργοποιείται ο αυτόματος πιλότος και επιστρέφει αυτόνομα πίσω στη βάση του.

Σύμφωνα με τον γενικό διεθυντή της εταιρίας κ. Haluk Bayraktar, ο επόμενος στόχος είναι η παραγωγή ενός ένοπλου συστήματος UCAV.

Στην τελευταία άσκηση που πραγματοποιήθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας με την κωδική ονομασία Efes 2010, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν με επιτυχία ένα μίνι UAV της εταιρίας.



Φωτογραφία του τίτλου: Το UAV Caldiran της τουρκικής εταιρίας Bayraktar. Περισσότερες φωτογραφίες έχουμε αναρτήσει εδ

Σερβία: Μέσος Μισθός στα 320 Ευρώ

Bookmark and 
Share


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Makfax» που αναδημοσιεύει ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας, το μέσο καθαρό εισόδημα στη Σερβία ανήλθε στα 33.463 δηνάρια ή 320 ευρώ.



Όπως ανακοινώθηκε, το μέσο εισόδημα στη Σερβία συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των εισφορών που καταβλήθηκαν το Μάϊο, ανέρχεται (μικτά δηλαδή) στα 46.454 δηνάρια ή 444, 5 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέσο καθαρό εισόδημα του Μαΐου στη Σερβία έχει βελτιωθεί κατά 3,7 τοις εκατό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ η ονομαστική του τιμή ανήλθε στα 7,6 τοις εκατό από πέρσι.



Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/320.html#ixzz0sGKLPnRg

Δες το βίντεο με την διασκέδαση Τζούλιας - υιού Ζαγορίτη. - Τι έγινε λίγες ώρες πριν πάνε για "after" στο Πολεμικό Μουσείο!

Λίγες  ώρες πριν η Τζούλια Αλεξανδράτου αγκαλιά με τον ναύτη Γεράσιμο Ζαγορίτη περάσουν  το κατώφλι του Πολεμικού Μουσείου, διασκέδασαν μαζί, τόσο στο κέντρο "Ναργιλές" στο οποίο τραγουδάει η απόλυτη σταρ, όσο και στο νυχτερινό κέντρο Thalassa.

Η κάμερα ήταν παρούσα και στα δύο μαγαζιά και κατέγραψε καρέ καρέ τη διασκέδαση Τζούλιας- Μάκη.  Το ΤLIFE έχει στα χέρια του, το βίντεο εκείνης της βραδιάς και σας παρουσιάζει αποσπάσματά του.

Όπως βλέπετε στην αρχή του βίντεο ο νεαρός Ζαγορίτης και η Τζούλια πίνουν σαμπάνια και καπνίζουν τα πούρα τους ,ενώ συχνά πυκνά, μιλούν ο ένας στο αυτί του άλλου...

Μετά, στο κέντρο Thalassa, η επαφή των δυο νέων είναι πιο ..ζεστή. Όπως βλέπετε και οι δύο γνωρίζουν ότι τους τραβάει η κάμερα και μάλιστα ποζάρουν και οι δυο στο φακό!

Δείτε το βίντεο




Διαβάστε επίσης: 60 μέρες φυλακή στον υιό Ζαγορίτη και μετάθεση στη Λήμνο - Αποκλειστικές φωτο και βίντεο από το επίμαχο βράδυ Διαβάστε περισσότερα στο tlife.gr

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΩΝ ΑΣΣΩΝ 2


Η ιστορική 341 μοίρα συμπλήρωσε 45.000 ώρες πτήσης με τα F-16 block 50 με τα οποία επιχειρεί τα τελευταία 12 χρόνια.



Καλές προσγειώσεις.



Update

Επίσης ένα F-16 της 341 (s/n 60) απέκτησε ανάλογο διάκοσμο!


(C)Charlie

Η Αποκρυπτογράφηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Με αρωγό την υψηλή τεχνολογία,ο μυστηριώδης Μηχανισμός των Αντικυθήρων φανερώνει τα μυστικά του και αποδεικνύει το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο των αρχαίων προγόνων μας.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ (ή κατ'άλλους “Υπολογιστής”) των Αντικυθήρων είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός που κατασκευάστηκε περί το 80 π.χ. στη χώρα μας και ο οποίος χρησίμευε στην ακριβή εκτίμηση των θέσεων του Ήλιου,της Σελήνης και των πλανητών.

Ο Μηχανισμός προήλθε από τη Ρόδο,μια ακμάζουσα αρχαιοελληνική πόλη εκείνη την περίοδο,με πολύ μεγάλη ...
συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης.Ενδεικτικό είναι ότι στη Ρόδο κατά το 2ο αιώνα π.χ. Ο Ίππαρχος,πατέρας της Αστρονομίας,ανέπτυξε τη θεωρία του ,η οποία εξηγεί τις ανωμαλίες στην κίνηση της Σελήνης.


Η τεχνική αρτιότητα του Μηχανισμού είναι τόσο υψηλή ώστε από τα ελληνιστικά χρόνια,δηλαδή την περίοδο στην οποία κατασκευάστηκε ,μέχρι και το 18ο αιώνα δεν παρουσιάστηκαν ξανά τέτοιοι μηχανισμοί ,τόσο εξαιρετικά ακριβείς και με τόσο πολλά μικροεξαρτήματα.
Η διάσωση του Μηχανισμού από τους αρχαιολόγους και η μελέτη του με συμβατικά μέσα δεν ήταν σε θέση να αποκαλύψει πολλά πράγματα σχετικά με τον ακριβή αριθμό και τη μορφή των επιμέρους εξαρτημάτων του,τη λειτουργία του αλλά και την ανάγνωση των επιγραφών που βρέθηκαν πάνω του. Μάλιστα,λόγω του εξαιρετικά ευπαθούς και εύθραυστου διασωθέντος υλικού,η όποια απόπειρα μελέτης έπρεπε να γίνει επί τόπου,στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών,όπου και φυλάσσεται.

Με βάση αυτά τα δεδομένα σχματίστηκε μια ομάδα φορέων , η οποία από το 2005 συνεργάζεται προκειμένου να ρίξει φως στις άγνωστες πτυχές του μηχανισμού. Συγκεκριμένα,το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας και οι εταιρείες ΗP και X-Tek Systems παρείχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό και το επιστημονικό δυναμικό που απαιτούνταν για την ενδελεχή μελέτη του Μηχανισμού.




Η HP συνέβαλε στο έργο με την ειδική τεχνολογία που διαθέτει και η οποία συνίσταται στην τρισδιάστατη απεικόνιση του εξωτερικού μέρους του μηχανισμού και την ανάδειξη λεπτομερειών που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ορατές. Το σύστημα της HP με την ονομασία PTM (Polynomial Texture Mapping) χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό από ψηφιακή φωτογραφία και αλγόριθμους τρισδιάστατων γραφικών,προκειμένου να αναδείξει με πιο ανάγλυφο τρόπο τις προεξοχές ενός υλικού σώματος και να καταστήσει πιο ευανάγνωστες λεπτομέρειες εξαιρετικά δυσδιάκριτες όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση , πολύ αχνές επιγραφές, οι οποίες κατέστη δυνατό να εμφανιστούν τελικά και να μεταφραστούν. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το σύστημα της HP εμφάνισε πραγματικά αόρατα μέχρι πρότινος στοιχεία του Μηχανισμού και έριξε άπλετο φως στα μυστικά του.



Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η συμβολή της X-Tek Systems στο όλο εγχείρημα.Η εταιρεία προσέφερε έναν ογκωδέστατο αξονικό τομογράφο βάρους 12 τόνων,μεταφέροντας τον από τη Μ.Βρετανία στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου με σκοπό να χαρτογραφήσει το Μηχανισμό και να σχηματίσει ένα πλήρες τρισδιάστατο μοντέλο,διεισδύοντας παράλληλα στο εσωτερικό του. Οι εκπληκτικές ανακαλύψεις που έγιναν με τη βοήθεια του ειδικού αυτού αξονικού τομογράφου κατέδειξαν ότι ο Μηχανισμός δεν αποτελούνταν από 30 αλλά από 37 τμήματα (30 είναι αυτά που διασώζονται σε 82 συνολικά θραύσματα) και ότι οι λειτουργίες του επεκτείνονταν πολύ πιο πέρα από τον υπολογισμό της θέσης του Ήλιου,της Σελήνης και των φάσεων της τελευταίας. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ότι ο Μηχανισμός ήταν σε θέση να προβλέψει τις θέσεις των πλανητών σε σχέση με το αστρικό υπόβαθρο του ζωδιακού κύκλου,ενώ παράλληλα ήταν και όργανο υπολογισμού ημερολογιακών περιόδων. Ειδικότερα,ο Μηχανισμός μπορούσε να μετρήσει το λεγόμενο κύκλο του Καλλίπου,μια χρονική περίοδο 76 ετών χωρισμένη σε 940 κύκλους,καθώς και τον κύκλο του Σάρου, μια περίοδο περίπου 18 ετών,η οποία υποδιαιρούμενη με κατάλληλο τρόπο προσφέρει έναν τρόπο πρόβλεψης των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων.
macedoniahellenicland

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΧΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ...

Υδροπέπων και Πέπων (Καρπούζι και Πεπόνι)

Τι ξέρετε για το καρπούζι και το πεπόνι; Η ωφελιμότητά τους δεν είναι γνωστή σε πολλούς!
Το καρπούζι όχι μόνο περιέχει λίγη ζάχαρη, κατ' ακρίβεια, την μισή απ' αυτή που περιέχει ένα μήλο (!), και καθόλου λίπη, αλλά περιέχει και πολλές άλλες πολύ σημαντικές και ωφέλιμες ουσίες, που ίσως λίγη να το γνωρίζουν:

-Βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, οι οποίες προστατεύουν από διάφορους καρκίνους. Επίσης η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων και κάποιων ουσιών που επιταχύνουν την γήρανση του οργανισμού
-Βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των ματιών και τη νυκτερινή όραση και βοηθά κάποια κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού, τα λεμφοκύτταρα, να καταπολεμούν τις μολύνσεις
-Βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην παραγωγή κάποιων ουσιών, οι οποίες με την σειρά τους είναι υπεύθυνες για πολύ σημαντικές λειτουργίες όπως... είναι η αντιμετώπιση του άγχους και του πανικού και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε καλά
-Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στην ρύθμιση της λειτουργίας της καρδίας και της πίεσης του αίματος
-Φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το παχύ έντερο στις κινήσεις του και έτσι βοηθούν ενάντια στην δυσκοιλιότητα (να ένας ωραίος τρόπος να ξεφορτωθείτε την δυσκοιλιότητα: να τρώτε συχνά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες!)
-Λυκοπένιο, που είναι η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι και σε όλα τα άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Το λυκοπένιο είναι ουσία που έχει καλές επιδράσεις στον οργανισμό και περιέχεται περισσότερο στο καρπούζι παρά στις ντομάτες. Άτομα που δεν τους αρέσουν οι ντομάτες μπορεί να παίρνουν το λυκοπένιο από την πίτσα, το κέτσαπ ή άλλες σάλτσες. Ορίστε λοιπόν ένα καλό νέο για τους μη-ντοματοφάγους: Μπορούν να πάρουν το λυκοπένιο που χρειάζονται από το καρπούζι, μια απολαυστική και πολύ ωφέλιμη εναλλακτική λύση!
Να λοιπόν που το καρπούζι είναι τελικά άξιο της προσοχής μας με όλα του τα εσωτερικά πλεονεκτήματα (θρεπτικά συστατικά) και όχι μόνο τα εξωτερικά!
Πέρα, όμως, από τα προαναφερόμενα, ξέρετε, αλήθεια, πώς να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι; 
Οι… καρπουζοφάγοι λένε ότι είναι πολύ απλό! (Εμένα μου λες!). Πρέπει πρώτα - πρώτα να διαλέξετε ένα καρπούζι που να έχει συμμετρικό σχήμα αλλά να μην έχει χτυπήματα ή κοψίματα. Ένα καλό καρπούζι πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθος του αφού αποτελείται από τόσο νερό. Τέλος, γυρίστε το και προσπαθείστε να βρείτε ένα σημείο πάνω στο καρπούζι που να είναι κίτρινο. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο ακουμπούσε το καρπούζι στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Βρήκατε το τέλειο καρπούζι!
 


 Με την ευκαιρία, όμως,  ας μην ξεχνούμε όμως και το πεπόνι, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ δροσιστικό φρούτο με εξαιρετική γλυκιά γεύση.
 

Περιέχει και αυτό σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης όπως και το καρπούζι.  
Σημαντικό είναι ότι η βιταμίνη C στο πεπόνι καταστρέφεται πολύ γρήγορα όταν αυτό βρεθεί εκτεθειμένο στον αέρα γι' αυτό μην χάνετε χρόνο αφού κόψετε το πεπόνι σας... φάτε το γρήγορα!
Παράλληλα το πεπόνι (αλλά και το καρπούζι) έχει διουρητική δράση, δηλαδή σε προκαλεί να επισκεφτείς την τουαλέτα, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχει. Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο δύσπεπτα φρούτα, κάτι όχι και τόσο καλό, δυσκολεύεται δηλαδή ο οργανισμός να το χωνέψει.
Λέγεται πως η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα (μπορείτε αν θέλετε να το δοκιμάσετε με μάσκα προσώπου!) και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία (πολύ σημαντικό αυτό)!
Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι, τόσες περισσότερες ουσίες περιέχει.  
Για να βοηθήσετε τους γονείς σας να επιλέξουν το πιο "ωφέλιμο" πεπόνι, μυριστείτε το! Τα ώριμα πεπόνια έχουν γλυκιά οσμή και είναι βαριά. Αν πάρετε ένα πεπόνι που δεν έχει αποκτήσει ακόμα γλυκιά οσμή, αφήστε το μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψετε.
από cityofpetaloudes

Ο ψαράς και η περίεργη ..........

Ήταν κάποτε ένας τύπος που ψάρευε έχοντας ένα τούβλο στο κεφάλι. Κάποια στιγμή περνάει μία και τον ρωτάει:
- "Συγνώμη αλλά γιατί έχετε αυτό το τούβλο στο κεφάλι;"
- "Αν κάτσεις να σε γαμ... θα σου πω", απαντάει ο ψαράς.
- "Μα δεν ντρέπεσαι πως μιλάς έτσι", λέει ενοχλημένη αυτή και φεύγει.
Επειδή την κοπέλα την είχε όμως φάει η αγωνία μετά από δέκα λεπτά περνάει ξανά από το ίδιο σημείο και κάνει την ίδια ερώτηση στον ψαρά.
- "Αν κάτσεις να σε γαμή.. ..
θα σου πω", της απαντάει πάλι αυτός.
- "Ε είσαι απαράδεκτος του λέει εκείνη."
Τέλος πάντων μετά από άλλα δέκα λεπτά εμφανίζεται πάλι η κοπέλα και κάνει την ίδια ερώτηση λαμβάνοντας για τρίτη φορά την ίδια απάντηση. Αγανακτισμένη του λέει:
- "Εντάξει θα κάτσω να με γαμή... γιατί με έχει φάει η περιέργεια."
Αφού λοιπόν γίνεται η δουλειά και τελειώνουν ρωτάει η γυναίκα:
- "Λοιπόν τώρα πες μου γιατί είχες το τούβλο στο κεφάλι την ώρα που ψάρευες."
- "Τι να σου πω κοπέλα μου είμαι εδώ δύο ώρες και δεν έχω ψαρέψει τίποτα. Τουλάχιστον με το τούβλο στο κεφάλι ψάρεψα και τρεις γκόμενες

Αναδημοσίευση από: KanePlaka - Ανέκδοτα:

Πληροφορίες για συναυλία της Jennifer Lopez στα κατεχόμενα

προκαλούν σάλο στην Κύπρο.
  • Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου,επέτειο της Τουρκικής εισβολής..
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στην Κύπρο τα δημοσιεύματα που θέλουν την Jennifer Lopez μετά του συζύγου της και των παιδιών της στα Κατεχόμενα και την συναυλία της την ημέρα της επετείου από την τουρκική εισβολή στο νησί.
Όπως αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες... η JLo θα τραγουδήσει στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Κερύνεια για τα εγκαίνια του ξενοδοχείου «Cratos Premium», ενώ θα παραμείνει οικογενειακώς εκεί μιας και στις 24 του μήνα θα διοργανωθεί γκαλά για τα γενέθλιά της.
Το εν λόγω ξενοδοχείο αποτελεί «καμάρι» των Τουρκοκυπρίων, καθώς κόστισε 220 εκατομμύρια δολάρια και αποσκοπεί στο να προσελκύσει rich and famous και όχι μόνο τουρίστες στα Κατεχόμενα.
Αυτό που προκαλεί αντιδράσεις δεν είναι η παρουσία της σταρ στην Κερύνεια, αλλά το ότι θα τραγουδήσει την ημέρα που συμπληρώνονται 36 χρόνια από την απόβαση των τουρκικών δυνάμεων στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/jennifer-lopez.html#ixzz0sE9PlfOW

Τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας στην Βουλή για το Βατοπέδι

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα η καταμέτρηση των ψήφων μετά την διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση 125 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για...σύσταση προανακριτικής επιτροπής για έξι πρώην υπουργούς της ΝΔ αναφορικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Στην ψηφοφορία, που διεξήχθη σε έξι διαφορετικές κάλπες, έλαβαν μέρος 282 βουλευτές.

Αναφορικά με τον κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 194 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 81 βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 2, ενώ ακόμα βρέθηκαν 4 λευκά και ένα άκυρο.
Αναφορικά με τον κ. Πέτρο Δούκα, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 177 βουλευτές και κατά 81. «Παρών» δήλωσαν 13 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.
Aναφορικά με τον κ. Αλέκο Κοντό, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές και κατά 77. «Παρών» ψήφισαν 4 βουλευτές ενώ στην κάλπη που αφορούσε τον βουλευτή Ξάνθης βρέθηκαν και 15 άκυρα.
Αναφορικά με τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 167 βουλευτές. Κατά τάχθηκαν 91 βουλευτές, «παρών» ψήφισαν 17, ενώ ακόμα βρέθηκαν ένα λευκό και έξι άκυρα ψηφοδέλτια.
Αναφορικά με τον κ. Κώστα Κιλτίδη, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 49 βουλευτές και κατά τάχθηκαν 212. Ακόμα, «παρών» δήλωσαν 16 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν και 5 άκυρα ψηφοδέλτια.
Αναφορικά με τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 198 βουλευτές και κατά τάχθηκαν 73. «Παρών» ψήφισαν επτά βουλευτές ενώ βρέθηκαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή επειδή συγκεντρώθηκε η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών οι κκ. Μπασιάκος, Δούκας, Κοντός, Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος ενώ δεν πέρασε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Κ. Κιλτίδη.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε στην Βουλή μακρά συζήτηση επί της πρότασης σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής. Οι εισηγητές των κομμάτων ανέπτυξαν τις ήδη γνωστές θέσεις τους όπως αναπτύχθηκαν στα πέντε διαφορετικά πορίσματά τους.

Στο μεταξύ, κλήση σε απολογία έλαβε από την εφέτη ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση Βατοπεδίου, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, ο οποίος καλείται να απολογηθεί για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία κατά του κ. Αγγέλου, απαγγέλθηκε μετά τις καταθέσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων της υπόθεσης, οι οποίοι έκαναν λόγο για «κεντρικό συντονισμό στην υπόθεση των ανταλλαγών με άνωθεν παρεμβάσεις».


Απαγόρευση εξόδου από την χώρα για τον Κ. Σκιαδά

Ελεύθερος, με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον της Ειδικής Εφέτη ανακρίτριας κ. Καλού, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγορούμενος στην υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου με την Μονή Βατοπεδίου.

Ο κ. Σκιαδάς κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία κα σε ψευδή βεβαίωση και σύμφωνα με τους συνηγόρους του «δηλώνει αμέτοχος σ' αυτήν την υπόθεση αφού ο ρόλος του δεν ήταν αποφασιστικός αλλά διεκπεραιωτικός καθώς εκ της θέσεως του κλήθηκε να διαβιβάσει έγγραφα προς αρμόδιες αρχές».

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/blog-post_4168.html#ixzz0sE3DIbCp

Τι πράγματι κρύβεται πίσω από την Ισραηλινή επίθεση




Λεωνίδας Λεωνίδου
Συγγραφέας – ερευνητής
Λονδίνο



Οι απόψεις των Βασίλη Φούσκα και Bulent Gokay όπως εκφράζονται σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε τελευταία υπό τον τίτλο “Τι πράγματι κρύβεται πίσω από την Ισραηλινή Επίθεση: Αυταπάτες του Νεοναζισμού και Παρατράβηγμα του Νεοσυντηρητισμού” στην ιστοσελίδα Axis of Logic (και στη συνέχεια ένα άρθρο με τίτλο Τι οφείλουμε στον Ερντογάν ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/06/2010, από τον Βασίλη Κ. Φούσκα, http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=953280&-V=articles) αποτελούν μια μονόπλευρη και πολωμένη προσπάθεια να εξηγήσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην περίπτωση του πλοιαρίου Μαβί Μαρμαρά και την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, γιατί αποκρύβουν από τον αναγνώστη τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.



Χαρακτηρίζουν τη νεο-οθωμανική στρατηγική της Τουρκίας να παίξει ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και τον Μουσουλμανικό κόσμο απλά ως μια πορεία που «η Τουρκία ανακτά την κυριαρχία της»! Μάλλον εσκεμμένα υποβαθμίζουν σοβαρά σημαντικά στοιχεία: Πίσω από το τουρκικό πλοιάριο «Mavi Marmara», κρύβεται ένα μακροπρόθεσμο νέο-οθωμανικό σχέδιο επικράτησης των Τούρκων στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία στοχεύει στο να καταστεί ηγετική υπερδύναμη των αραβικών κρατών και των μωαμεθανικών πληθυσμών της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για να πετύχει αυτό αποφάσισε ότι θα παίζει πιο δυναμικό και δραστήριο ρόλο στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής. Ιδιαίτερα στο παλαιστινιακό ζήτημα θα σταθεί αντιμέτωπη με το Ισραήλ, τη μέχρι τώρα ισχυρή δύναμη της ευρύτερης περιοχής. Παίρνοντας αυτή τη στάση η Τουρκία θέλει να φανεί ως ο προασπιστής των Παλαιστινίων και η υπόθεση του «Mavi Marmara» φαίνεται να αποτελεί την απαρχή μιας σειράς καλά οργανωμένων επεισοδίων τα οποία η Τουρκία σχεδιάζει να προκαλέσει για να πείσει τις μωαμεθανικές χώρες ότι από τώρα και στο εξής είναι η νέα προστάτιδα των συμφερόντων τους.

Αυτή η νέα στρατηγική της Τουρκίας που εγκαινιάστηκε με την άνοδο στην εξουσία του Ισλαμικού κόμματος του Ταγίπ Ερτογάν το 2002, μπαίνει τώρα σε πλήρη εφαρμογή με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των Ερτογάν και Νταβίτογλου. Οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες: να εφαρμόσουν την επεκτατική πολιτική τους, υπό οποιαδήποτε μορφή. Αυτή η στρατηγική που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά εκείνης της οθωμανικής αυτοκρατορίας για πολλούς αιώνες, επαναφέρεται τώρα στο προσκήνιο από τους νεο-οθωμανούς της Τουρκίας. Για την εφαρμογή της, οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν διάφορες τακτικές. Θα αμφισβητήσουν τη δύναμη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και την επιρροή και τις συμμαχίες του με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Κάνοντας αυτό η Τουρκία προσβλέπει στο να καταστεί η ηγέτιδα χώρα μεταξύ των Αραβικών κρατών και του Μωαμεθανικού κόσμου στην ευρύτερη περιοχή κατά την επόμενη δεκαετία. Η υπόθεση του «Mavi Marmara» αποτελεί την απαρχή μιας σειράς καλά σχεδιασμένων από την πολιτικοστρατιωτική μηχανή της Τουρκίας επεισοδίων για την προώθηση των αντικειμενικών τους στόχων.

Η αντίδραση του Ισραήλ στην περίπτωση του πλοίου Mavi Marmara σόκαρε το παγκόσμιο και είναι ασφαλώς καταδικαστέα. Αλλά, η συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη στην ηγεσία των Τούρκων. Η μεταχείριση των μειονοτήτων και των Ελλήνων της Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό κατά τις τελευταίες δεκαετίες ήταν κατά πολύ πιο συνταρακτική, απάνθρωπη και εγκληματική. Ούτε αυτή η συμπεριφορά ούτε οι καθημερινές παραβιάσεις του θαλασσίου και εναερίου χώρου της Ελλάδας αλλά και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου συνάδουν με το χαρακτηρισμό που οι συγγραφείς του άρθρου εκείνου επιχειρούν να δώσουν στην επίσημη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ότι δήθεν αυτή είναι: να έχει καλές σχέσεις με τους γείτονές της.

Το Ισραήλ εξασκήθηκε με τους ελληνικούς S-300




Ενώ τα δυτικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται τις τελευταίες εβδομάδες με το θέμα της απώλειας του Ισραήλ του μόνου μουσουλμανικού του συμμάχου στη Μέση Ανατολή, η Ιερουσαλήμ ήταν απασχολημένη με την απόκτηση ενός νέου στρατηγικού εταίρου - η Ελλάδα, ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ με πολλά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή , είναι πρόθυμη να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε η Τουρκία και να επενδύσει σε ισχυρότερους στρατιωτικούς δεσμούς και σε μια στενή συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το DEBKA από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, αυτή η εξέλιξη δεν είχε τόσο προγραμματιστεί στην Ιερουσαλήμ, καθώς ξεκίνησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πολλές εβραϊκές και ισραηλινές επαφές του με φίλους και επιχειρηματίες, ορισμένοι από τους οποίους κατέχουν υψηλές πολιτικές θέσεις στο Ισραήλ. Είδε μια ευκαιρία για την Αθήνα να ενταχθεί στο κενό της θέσης που άφησε η Άγκυρα και να μετατρέψει τους παρόντες διπλωματικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και μυστικούς δεσμούς σε μια ακμάζουσα στρατηγική συμμαχία, επωφελής για τις δύο πλευρές, όπως ήταν στο παρελθόν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Παπανδρέου αναμένει ότι η συμμαχία αυτή θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη δεινή οικονομική κατάσταση, εκτός από την επιτάχυνση της αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος, βοηθώντας την να μετατραπεί στο χριστιανικό στήριγμα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στη Νότια Ευρώπη - στη θέση του μουσουλμανικού τουρκικού στρατού.

Το παραπάνω δεν είναι το αποτέλεσμα της ρήξης του Ισραήλ με την Τουρκία ή της σύγκρουσης στο τουρκικό Mavi Marmara στις 31 Μαΐου μεταξύ ισραηλινών κομάντος και φιλοπαλαιστινιακών τούρκων ακτιβιστών. Η προσέγγγιση μεταξύ της Ελλάδος και του Ισραήλ εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό. Το 2008 επετράπη σε 100 ισραηλινά F-15 και F-16 να διέλθουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο της Μεσογείου για την άσκηση μεγάλων πτήσεων και δραστηριοτήτων ανεφοδιασμού με καύσιμα εν πτήσει.

Η απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, με επιστροφή, είναι 1.900 χιλιόμετρα, πανομοιότυπη με την απόσταση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Η ελληνική πλευρά άλλαξε πολιτική, παρέχοντας στα πληρώματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τα προηγμένα αντιεροπορικά S-300 PMU1 για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τους επετράπη να ασκήσουν αποστολές βομβαρδισμούς κατά της εν λόγω πυροβολαρχίες, για την περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να πουλήσει το σύστημα στο Ιράν και τη Συρία.

Η σοβαρή οικονομική κρίση εκδηλώθηκε στην Ελλάδα φέτος, ενισχύοντας τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ. Ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρασαν πολλούς μήνες συζητώντας εάν πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα ή και όχι, ο κ. Παπανδρέου στράφηκε στους εβραϊκούς οικονομικούς τιτάνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να βοηθήσουν να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία να μην καταρρεύσει.

Η νέα στρατηγική συμμαχία έχει συνεπάγει άμεσα οφέλη για το Ισραήλ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποφάσισε να αποκλείσει πολλά βασικά λιμάνια της Μεσογείου εκτός των ορίων της προετοιμασίας μιας σειράς πλοίων για την αντιπαράθεση με το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ στο θέμα του αποκλεισμού της Γάζας. Έκανε προσωπική έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες του Λιβάνου, της Κύπρου και της Μάλτας για το θέμα του ελλιμενισμού και του ανεφοδιασμού των σκαφών, πριν την αναχώρηση για την Γάζα.

Παράλληλα εργάστηκε στο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως και με τον ειδικό απεσταλμένο πρώην Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, όπως και με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης στη Γάζα για προϊόντα προς τους αμάχους, διατηρώντας παράλληλα το ναυτικό αποκλεισμό στη θέση του. Η επιρροή του κ.Παπανδρέου υπήρξε καθοριστική για την απόκτηση της σιωπηρής αποδοχή της ΕΕ για τη συμφωνία.

Συνέβαλε επίσης σημαντικά στο να πείσει την ηγεσία του Λιβάνου, μέσω των δεσμών του με τους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και των εκτεταμένων επενδύσεων τους στην ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως και ζήτησε εμπιστευτικά από την ηγεσία της Κύπρου και της Μάλτας, να κλείσουν τα λιμάνια τους για τα σκάφη με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας.

Οι τούρκοι στρατηγοί έχουν θορυβηθεί από τους εκκολαπτόμενους στρατηγικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στην Αθήνα, προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό τους, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων, και σύντομα θα ξεπεράσουν την Τουρκία στο τεχνολογικό επίπεδο.

Ο Ερντογάν έχει επίσης ειδοποιηθεί ότι μια ισραηλινο-ελληνική συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τα τουρκικά συμφέροντα και τα σχέδια στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή του Καυκάσου.

Αυτές οι προειδοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλούν ορισμένες από τις προφανείς κινήσεις του Ερντογάν κατά του Ισραήλ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παραιτηθεί από τις πολιτική του σε σχέση με το Ισραήλ. Προς το παρόν, ψάχνει για έναν τρόπο να ξεφύγει από την εξελισσόμενη ελληνο-ισραηλινή συνεργασία.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ισραηλινό αεροσκάφος άλλαξε πορεία




Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις ισραηλινές πτήσεις, μετά την θανατηφόρο επιχείρηση του Ισραήλ στην τουρκική αποστολή προς τη Γάζα, όπως φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Erdogan δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Τορόντο ότι η Τουρκία προχώρησε στην απαγόρευση των πτήσεων στον απόηχο της φονικής επιδρομής των ισραηλινών καταδρομέων σε τουρκικό πλοίο στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.

Χθες, η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot ανέφερε ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μετέφερε Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να χρησιμοποιήσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το κλιμάκιο των Ισραηλινών κατευθυνόταν στο Άουσβιτς, με σκοπό να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις μνήμης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αεροσκάφος με τους Ισραηλινούς υποχρεώθηκε σε αλλαγή πορείας. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να αντιδράσει επίσημα στο γεγονός για να μην επιδεινώσει παρεταίρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Πηγή


Σχετικό θέμα: Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για το Ισραήλ

Καρδίτσα: Οι πολίτες καταδίωξαν και έπιασαν τους κλέφτες!

Οι δράστες είναι δύο τσιγγάνοι ηλικίας 20 και 39 ετών.

 
Μπήκαν στο σπίτι 43χρονου από ανασφάλιστο παράθυρο και έκλεψαν  1.350 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη.
Ο ιδιοκτήτης τους κατάλαβε και άρχισε να φωνάζει! Σηκώθηκε στο πόδι ολόκληρη η γειτονιά και όλοι μαζί άρχισαν να κυνηγούν τους κλέφτες!
Οι δράστες μπήκαν σε αυτοκίνητο μέσα στο οποίο τους περίμενε ένα τρίτο άτομο αλλά... δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν... Μέσα στον πανικό τους και ενώ τους ακολουθούσαν οι πολίτες, έριξαν το ΙΧ πάνω σε τσιμεντένιο κράσπεδο πλατείας και αναγκάστηκαν να σταματήσουν.
 
Τα δύο άτομα -τα οποία τραυματίστηκαν από το τρακάρισμα- συνελήφθησαν ενώ ο τρίτος κατάφερε να ξεφύγει...
 
Οι αστυνομικοί βρήκαν τα κλοπιμαία και τα επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη. Βρήκαν επίσης διαρρηκτικά εργαλεία και χρυσαφικά μέσα στο αυτοκίνητο, πιθανότατα από άλλες κλοπές.
 
Τέλος, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 20χρονος που οδηγούσε το αυτοκίνητο, δεν είχε ούτε δίπλωμα, ούτε ασφάλεια για το ΙΧ...

Απίστευτο ανέκδοτο!

28 Ιουν 2010
Γίνεται λοιπόν συνεδρίαση στην Βουλή μετά την ανακοίνωση των σκληρών οικονομικων μετρων και λεει ο Παπανδρεου οτι πρεπει να παρουν μετρα για την τονωση του ηθικου των βουλευτων για να μπορεσουν να κανουν την δουλεια τους καλυτερα. Λεει λοιπον οτι πρεπει να αλλαξουν τις μοκετες στην Βουλη απο κοκκινες να τις κανουν μπλε. Ψηφιζουν λοιπον και το αποφασιζουν. Προτεινει ο Σαμαρας να στολιστει η αιθουσα της Βουλης με ελληνικες σημαιες για να ενισχυθει το εθνικο φρονημα. Ψηφιζουν και το αποδεχονται. Προτεινει τελος ο Καρατζαφερης πριν απο καθε συνεδριαση της Βουλης να παιζει ο εθνικος υμνος. Ψηφιζουν και αυτο και το κατοχυρωνουν. Οση ωρα ψηφιζουν τις αλλαγες, ειναι μια γρiουλα, καθαρήστρια στην Βουλη, που καθεται στην πορτα και κοιταει με απορια και απογνωση τον Παπανδρεου.
Ο Γιωργος την βλεπει και αφου τελειωνει η ψηφοφορια, πηγαινει προς το μερος της και την ρωτα...."Γιαγιουλα, γιατι οση ωρα ψηφιζαμε για τις αλλαγες στην Βουλη εσυ με κοιτουσες με απορια???" Και με ανεση η γριουλα απαντα "Πριν διοριστω με μεσο στην Βουλη, ημουν καθαρίστρια σε μπουρδελο. Οταν οι δουλειες δεν πηγαιναν καλα, αλλαζαμε τις πουτανες οχι τις μοκετες!"

Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/06/blog-post_28.html#ixzz0s97yxnNX

ΓΥΝΑΙΚΑ ΞΕΛΟΓΙΑΣΤΡΑ

Θέλεις να βγαίνεις έξω και οι άντρες να πέφτουν ένας- ένας σαν τις μύγες; Θέλεις να έχεις τρελό σουξέ στο αντίθετο φύλο αλλά δεν ξέρεις πώς; Οι γυναίκες που ξέρουν πώς να παίζουν το παιχνίδι του φλερτ και της κατάκτησης, μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Πάρε ιδέες και βγες να σαγηνεύσεις!

Η γυναίκα - ξελογιάστρα ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στο φλερτ και την αποπλάνηση:

Στη διαδικασία του φλερτ, τα δύο άτομα που παίζουν το παιχνίδι προσπαθούν να κάνουν, ο ένας τον άλλο, να αισθανθεί τόσο όμορφα, ώστε να νιώσει την ερωτική έλξη και να θέλουν να είναι κοντά. Η αποπλάνηση πηγαίνει το φλερτ στο επίπεδο που βάζεις έναν ενσυνείδητο στόχο: είτε να τα φτιάξεις μαζί του, είτε να κάνεις έρωτα μαζί του, είτε να σου κάνει κάποιο χατίρι ή απλά να σε κεράσει ένα ποτό, πάντως κάτι αποζητάς. Η αποπλάνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο χώρο εργασίας για να πάρεις τα αποτελέσματα που αποζητάς ή τη θέση που θες! Άπαξ και συνειδητοποιήσεις την δύναμη της αποπλανήσης, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις σ' όλους τους τομείς της ζωής σου: ακόμα και για πείσεις τον υδραυλικό να έρθει γρηγορότερα για να φτιάξει τα υδραυλικά.

Η γυναίκα - ξελογιάστρα ξέρει καλά τον εαυτό της και τα θέλω της (προτού προσπαθήσει να κατακτήσει κάποιον):

Μέχρι να μάθεις ποιά είσαι πραγματικά και να αισθανθείς πιο άνετα με σένα την ίδια, θα είναι αρκετά δύσκολο να σαγηνεύσεις πειστικά κάποιον άλλο. Λέγεται πως η αυτοπεποίθηση αποτελεί το πιο σέξυ σημείο στο χαρακτήρα μιας γυναίκας και πολλοί άντρες πέφτουν στα δίχτυα γυναικών που δείχνουν σίγουρες και κάτι παραπάνω. Σιγουρέψου ότι αισθάνεσαι καλά με την εμφάνιση και το εγώ σου και μόλις χαλαρώσεις, οι άντρες θα πέφτουν σαν μύγες.


Η γυναίκα - ξελογιάστρα κάνει το "θύμα" της να αισθάνεται ξεχωριστό:


Το να δίνεις σε κάποιον την προσοχή που πρέπει, αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο σου για να σαγηνεύσεις κάποιον. Μπορεί να μην σου φαίνεται μεγαλοφυές αλλά η προσοχή στον συνομιλητή σου σε κάνει αχτύπητη και εκείνος μέσα στο κλίμα οικειότητας νιώθει ξεχωριστός. Αν το θήραμα είναι κάποιος άντρας που μόλις γνώρισες, ξεκίνα με την έντονη οπτική επαφή και έπειτα ξεκίνα την συνομιλία (με το στόμα αλλά και τη γλώσσα του σώματος). Αν πάλι θέλεις ν' αποπλανήσεις το καλό σου από την αρχή, ξεκίνα με το ίδιο σκεπτικό. Προσποιήσου ότι μόλις τώρα τον γνωρίζεις και σκέψου πώς θα τον προσέγγιζες. Ακόμα και να τον γνωρίζεις αρκετό καιρό, προσπάθησε να μάθεις πράγματα για εκείνος που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα. Το να κάνεις έναν άντρα να αισθάνεται πως δεν υπάρχει τίποτα πιο ενδιαφέρον από εκείνον στον κόσμο, είναι το κλειδί για να τον αποπλανήσεις.

Η γυναίκα - ξελογιάστρα δεν το παρακάνει με το μακιγιάζ και τα ρούχα:

Σίγουρα, η περιποιημένη και προσεγμένη εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στο ξελόγιασμα ενός αρσενικού. Αλλά έχει πάντα στο μυαλό σου ότι δεν πρέπει να το παρακάνεις με το μακιγιάζ, τα ρούχα και τα παπούτσια, αλλά και την συνολική εξωτερική εικόνα που δίνεις, αφού η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μένει τελικά.

Α. Βάψου απλά και απόφυγε τους τόνους μέικαπ που δίνουν αποτέλεσμα μάσκας.

Β. Είναι προτιμότερο να ασχοληθείς με την περιποίηση των μαλλιών σου, για να είναι αυτά μαλακά, λαμπερά και ευωδιαστά.

Γ. Τα νύχια σου πρέπει να είναι φροντισμένα αλλά χωρίς υπερβολές στο σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος.

Δ. Επίλεξε με προσοχή το άρωμα που θα φορέσεις. Θέλεις να μυρίζεις όμορφα αλλά όχι σαν να πνίγεσαι κάτω από μια βαριά μυρωδιά που μόνο πονοκέφαλο θα του προκαλέσει. Έτσι κι αλλιώς τα αρσενικά (όπως έχει αποδειχτεί και επιστημονικά) έλκονται γενετικά με το φυσικό άρωμα μιας γυναίκας ακόμα κι αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε την ύπαρξή του.

Ε. Προσοχή και στα ρούχα. Ντύσου με ρούχα που αναδεικνύουν τις καμπύλες σου και σε δείχνουν πιο σέξι. Μην τα πετάξεις όλα έξω! Ακολούθησε τον χρυσό κανόνα: αποκάλυψε ένα καυτό σημείο, την κάθε φορά.

ΣΤ. Και τα εσώρουχα παίζουν το ρόλο τους. Φρόντισε τα εσώρουχά σου να είναι άνετα, να εφαρμόζουν σωστά και να ανασηκώνουν τα σημεία που χρειάζονται τόνωση.

Η γυναίκα - ξελογιάστρα αφήνει να αιωρείται η πιθανότητα του σεξ:

Τα αρσενικά δεν θέλουν να σκέφτονται πως πρέπει να κοπιάσουν σκληρά για να σε κατακτήσουν. Άλλο που αυτό τους αρέσει τελικά. Η γυναίκα ξελογιάστρα ξέρει πως να αφήνει την πιθανότητα της σωματική επαφής να πέσει διακριτικά στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δηλώνει ότι είναι εύκολη. Σε μια νέα γνωριμία, κράτησε έναν αέρα μυστηρίου αλλά χωρίς να αποκλείσεις την πιθανότητα να διασκεδάσετε μαζί αργότερα. Ένα χάδι στο μάγουλο, ένα τυχαίο πιάσιμο του ποδιού του, είναι αρκετά για να πιστέψει ότι μπορεί να σταθεί τυχερός το βράδυ.

Η γυναίκα - ξελογιάστρα δεν δείχνει απεγνωσμένη:

Επ' ουδενί δεν πρέπει να δείξεις πως ψάχνεις απεγνωσμένα για σεξ ή σχέση ή σύντροφο. Γίνε ελκυστική και θειική χωρίς να δηλώνεις πως έχει βαρεθεί να είσαι μόνη σου. Η σαγήνη έχει να κάνει με το να τον κάνεις να σε κυνηγήσει. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τους λείπει το γονίδιο της γοητείας ή ομορφιάς αλλά οι ξελογιάστρες ξέρουν καλά ότι είναι πολύ απλό να βάλεις λίγο σκέρτσο και νάζι και να τα καταφέρεις μια χαρά στον έρωτα!

Τι διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε για να μην πληρώνετε ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ

Ιουνίου 24
H διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, ανακοίνωσε με περηφάνια την συμφωνία της με τις 2 κατά τεκμήριο κορυφαίες Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Ο Ολυμπιακός συμφώνησε στα 14,5 εκατομμύρια Εύρο για την......
περίοδο 2006-2008, ενώ ο Παναθηναϊκός (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πήγες) στα 16 εκατομμύρια Εύρο για το διάστημα 2007-2010. Η είδηση μάλιστα επικοινωνηθηκε από τους κρατικούς τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς ως ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ΕΡΤ & απαρχή μιας νέας εποχής για το αθλητικό τμήμα της.
Τι σημαίνει αυτό για σένα αγαπητέ Έλληνα πολίτη, ποδοσφαιροφιλε ή μη?
Σημαίνει ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ότι καλείσαι να ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 30,5 εκατομμύρια Εύρο (και κάτι ψιλά), ήτοι 10,4 δις δραχμουλες , στην επόμενη 3ετια. Λεφτά τα οποία η (ήδη υπερχρεωμένη απο υπεράριθμο προσωπικό κ τηλεοπτικά πανηγυρακια) ΕΡΤ δεν υπάρχει περίπτωση να βρει απο άλλους πόρους, πλην των μηνιαίων εισφορών σου!!
Την στιγμή που ο ΑLPHA (ιδιωτικός σταθμός με πλήρως οργανωμένο τμήμα πώλησης διαφημιστικού χρόνου) κατάφερε φετος να εισπράξει λιγότερα απο 2,3 εκατομμύρια Εύρο για τα αντίστοιχα παιχνίδια του Ολυμπιακού (περιπου 145.000 Ευρω ανα παιχνίδι), η ΕΡΤ καλείται να εισπράξει τα υπερτριπλασια απλά για να μην ζημιωθεί!!! Δηλαδη 485.000 Ευρω ανα αναμετάδοση, κατι πρακτικως αδύνατον με βάση το κοστος μοναδας του τηλεοπτικού χρονου + την διάρκεια της αναμετάδοσης. Τα ίδια φυσικα θα ισχυσουν και για το πακετο του Παναθηναϊκού.
Σημειωτέον οτι ο ανταγωνιστής της ΕΡΤ στα δικαιώματα του Ολυμπιακού (ALPHA ) προσέφερε λιγότερα απο 5 εκατομμύρια Ευρω με άλλα λογια, η ΕΡΤ προσέφερε 45% περισσοτερα απο τον ανταγωνιστη , χωρις ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΦΑΝΗ ΛΟΓΟ για την μεγαλη αυτη διαφορα Η φράση-κλισεκοινωνική πρόκληση σε περιόδους ανέχειας & ανεργειας, μάλλον ωχρια
Ο κ.. Παναγοπουλος προεδρος/τσαρος/αυτοκρατωρ της ΕΡΤ- δηλωσε οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ για τις αντιδρασεις των πολιτών (βλ. έμμεσων μισθοδοτων) και οτι �το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με καθε κόστος!
Καθε κόστος λοιπον? ΝΟ PROBLEM mister . Γιατί εγω ΔΕΝ προτίθεμαι να χρηματοδοτήσω το γαϊτανάκι δημοσιων σχεσεων σας αγαπητέ κυριε Τζεγκις Χαν-καναλαρχη.
ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ:
Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ΜΗΝ πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή : εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ( π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε μπορείς να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ να πληρώσεις ΜΟΝΟ το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΕΙΣ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.
Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό ΜΠΟΡΕΙ να το διεκδικήσει δικαστικά!
ΚΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ «ΧΑΣΟΥΜΕ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ.
ΕΝΑ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
ΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ Θ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ
ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
1. Αν συμφωνείτε και εσείς με τα παραπάνω μπορείτε να υπογράψετε την διαμαρτυρία στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις
2. ΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ ΜΗ ΤΟ ΚΡΑΤΑΣ �
ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

http://tesae.info/ert.php

Οι "μπίζνες" με τα Σκόπια συνεχίζονται..

Μπορεί οι συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ να μην παρουσιάζουν συγκεκριμένη πρόοδο, ωστόσο οι οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα συνεχίζονται απρόσκοπτα παρά την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα, το 80% των...εισαγωγών στα Σκόπια γίνεται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο παραμένει φθηνότερο από τα λιμάνια του Μπαρ (Μαυροβούνιο) και του Δυρραχίου (Αλβανία).
Παράλληλα, όπως λένε, η Ελλάδα προσφέρει καλύτερες οδικές και σιδηροδρομικές συνθήκες σύνδεσης με την ΠΓΔΜ.

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/06/blog-post_1620.html#ixzz0s83X7zIY

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Το τέλος του μύθου

Tου Κωστα Iορδανιδη
Η ελληνική κοινωνία αρχίζει να βιώνει σταδιακά το τέλος ενός μύθου, που άρχισε να διαμορφώνεται στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και που προσέλαβε διαστάσεις ανεξέλεγκτες στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως. Ηταν ο μύθος της αενάου οικονομικής αναπτύξεως, της μαζικής συμμετοχής σε εκλεκτικές δραστηριότητες, όπως η παιδεία και ο πολιτισμός, της βεβαιότητος με μία λέξη ότι η επιστροφή στο καθεστώς ανέχειας ήταν απλώς αδιανόητη.
Περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60 κάποιοι στοχαστές στην Ευρώπη -κυρίως στη Γαλλία- προβληματίζονταν με ποιον τρόπο θα ήταν δυνατόν να αξιοποιηθεί δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος των πολιτών, καθώς αυτός θα αυξανόταν διαρκώς χάρη στην διαρκή εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή. Το αριστοκρατικό πλεονέκτημα της αργίας -και όχι ο μόχθος των αστών- φαινόταν προσιτό ακόμη και στις μη προνομιούχες τάξεις.
Στην εσωτερική σκηνή, το πολιτικό σύστημα της χώρας θεώρησε ότι με την είσοδο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και αργότερα στη Ζώνη του Ευρώ, το 2000, έλυνε τα προβλήματα του έθνους, που επί τέλους θα ενσωματωνόταν οριστικά και αμετάκλητα στη Δύση. Η διάψευση υπήρξε τραγική, σε σημείο που ορισμένοι να νοσταλγούν την περίοδο της δραχμής, δίχως φυσικά να έχουν αντίληψη τι συνεπάγεται ακριβώς μία εξέλιξη της μορφής αυτής.
Κάποιοι από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως στην Ελλάδα επίστευαν εντίμως ότι η ενσωμάτωση της χώρας στη λέσχη των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών θα είχε ως συνέπεια την ωρίμανση του πολιτικού συστήματος, την μεγαλύτερη διαφάνεια, τον εξορθολογισμό του δημοσίου βίου. Αντί ωριμάνσεως, η πολιτική αντιπαράθεση προσέλαβε ενίοτε βάρβαρες διαστάσεις και αντί για διαφάνεια ανεδείχθη πρωτοφανής διαφθορά.
Για όλες αυτές τις στρεβλώσεις διόλου δεν ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο ή τα κράτη-μέλη που την συγκροτούν, αλλά η ελληνική ιδιορρυθμία και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος της χώρας να λειτουργήσει με τρόπο παραδειγματικό για τους πολίτες.
Το ανησυχητικότερο όμως όλων, σε αυτήν τη φάση, είναι ότι η Ενωση βυθίζεται σταδιακώς σε μία κρίση, από την οποία η έξοδος δεν είναι προφανής. Ιδιαίτερα, η απόκλιση Γαλλίας - Γερμανίας, δύο χωρών που διαμόρφωσαν την σημερινή Ευρώπη, έχει προσλάβει διαστάσεις σοβαρές, και αυτό αυξάνει το αίσθημα αναφαλείας. Η κρίση επίσης έφερε στην επιφάνεια λανθάνουσες τάσεις εθνικισμού, όχι απλώς στο επίπεδο της ηγεσίας αλλά στο επίπεδο των πολιτών, πράγμα εξόχως επικίνδυνο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εξυγιάνσεως και ανορθώσεως της οικονομίας και οφείλει να το εφαρμόσει. Αλλά η κοινωνία δεν είναι ένα σύνολο ανδραπόδων, που ακολουθεί κελεύσματα. Για να υποβληθεί σε θυσίες θα πρέπει να πεισθεί ότι διακυβεύεται κάτι σαφώς ανώτερο από την υλική ευημερία. Αυτό συνέβαινε την εποχή που η αντίληψη των εθνικών κρατών ήταν κραταιά.
Σήμερα η κατάσταση είναι περιπλοκότερη. Η ενωμένη Ευρώπη ως αντίληψη έχει πληγεί, αν και όχι ανεπανόρθωτα, και εθνικό κράτος στο πλαίσιο της οικονομίας δεν υφίσταται. Απαιτείται νέο ιδεολόγημα ώστε να μην μετατραπεί η χώρα σε πεδίο νέας εμφυλιακής συγκρούσεως.

Μαγικό ραβδί και αφεντικό

Μαγικό ραβδί και αφεντικό
Tης Τασουλας Kαραϊσκακη
Πάνω από ένα εκατομμύριο φανατικοί της κινητής τηλεφωνίας έσπευσαν να αποκτήσουν με κάθε μέσο το iPhone τέταρτης γενιάς κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του, ενώ η Apple έχει διαθέσει συνολικά από το 2007, που λάνσαρε το «έξυπνο» κινητό της, πάνω από 50 εκατομμύρια συσκευές. Σε εποχή οικονομικής κρίσης τα μοναδικά ηλεκτρονικά γκάτζετ που οι πωλήσεις τους αντί να μειώνονται, αυξάνονται (τριπλασιάστηκαν από την αρχή του χρόνου) είναι τα έξυπνα κινητά. Υπήρξαν πολλοί (μεταξύ αυτών και Ελληνες) που πέταξαν σε Λονδίνο, Παρίσι, Μόναχο, Τόκιο, Νέα Υόρκη για να αποκτήσουν πρώτοι το δεδηλωμένο αντικείμενο του πόθου τους. Συσκευές «μύθος», από τα λίγα προϊόντα που δεν έχουν προκαλέσει μποϊκοτάζ για τις συνθήκες παραγωγής τους - κατασκευάζονται από τη Foxconn, το εργοστάσιο της οποίας στο Σεντσέν της Κίνας απασχόλησε πρόσφατα τον Τύπο με τις αυτοκτονίες υπαλλήλων που δεν άντεξαν τα μικρά μεροκάματα, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τη διαμονή σε άθλιους «ξενώνες»... Για να αναχαιτίσει το κύμα των αυτοκτονιών η εταιρεία αύξησε τον μισθό των ανθρώπων - μηχανών κατά 20%, που μαζί με τις υπερωρίες φτάνει πλέον τα 113 ευρώ τον μήνα.
Τίποτα από αυτά δεν πτοεί τους μανιακούς των «μαγικών» συσκευών (από 2 εκατ. συσκευές τον μήνα πωλούν επίσης τα Android και τα Blackberry). Σίγουρα πρόκειται για μια «αυλή των θαυμάτων», για ένα μαγικό ραβδάκι με το οποίο κανείς μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε τεχνολογικό του όνειρο... Κάμερα υψηλής ανάλυσης, γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο, bluetooth, GPS, σύνδεση με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, πρόβλεψη καιρού, μέτρηση καρδιακών παλμών, σύγκριση τιμών, ενημέρωση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, παροχή πληροφοριών για πρόσωπα, αντικείμενα, φάρμακα, αξιοθέατα, μαγαζιά με ένα στιγμιαίο σκανάρισμα...
Ομως, είναι μόνο αυτό; ΄Η είναι κυρίως διότι έχει γίνει «αξία» -μετά την απεμπόληση των πολιτισμικών και ηθικών αξιών- ένα κοινωνικό αγαθό που μπορεί να κυκλοφορεί και να «εξαργυρώνεται» ως κοινωνικό νόμισμα, με σκοπό την απόκτηση κοινωνικού κύρους; Με το έξυπνο κινητό αγοράζεις μια υψηλότερη θέση στην κοινωνία, λαμβάνεις ένα είδος κοινωνικής προαγωγής. Δεν είναι απλά μια πολυμηχανή διασκέδασης, ένα εξάρτημα που εμπλέκει το άτομο στο συλλογικό τελετουργικό της «επικοινωνίας», μαζί στήριγμα, σωματοφύλακας, σύντροφος, φίλος, αλλά και ένα διαρκές «εισιτήριο» για αλλού. Το μήνυμα που στέλνει το «έξυπνο» κινητό στον κάτοχό του και εγγράφεται βαθιά στο υποσυνείδητό του δεν είναι το εμφανές περιεχόμενο των ήχων και των εικόνων, αλλά η δυνατότητα αποδιοργάνωσης του πραγματικού και ανασύνθεσης της εικόνας των γεγονότων μέσα από τις πολλαπλές εφαρμογές, μέσα από την εύκολη και θαυμαστή μετάβαση από τον έναν στον άλλο εικονικό κόσμο.
Προϊόν σύμβολο της εποχής, καταναλώνεται χωρίς να αναλώνεται, έλκει αχόρταγα και καταβροχθίζει οτιδήποτε εισέλθει στην ακτίνα επιρροής του. Ακόμη και τον κάτοχό του. Διότι δεν είναι μια απλή τεχνητή προέκταση του χεριού, είναι καταναγκαστικό «αφεντικό», έξις που ωθεί ένα σκαλί βαθύτερα στον φαύλο κύκλο των εξαρτήσεών μας. Μέσα από ένα σύστημα επίπλαστων αναγκών, μας γοητεύει και μας παγιδεύει, μας υπηρετεί και ταυτόχρονα μας μεταμορφώνει σε δικούς του υπηρέτες.

Ο Φάουστ και η αμερικανική Αριστερά

The New York Times
Μια κρύα ημέρα του χειμώνα του 2007, ο δρ Φάουστ, Αμερικανός διανοούμενος της Αριστεράς, έπινε τον καφέ του σε ένα μαγαζί, απελπισμένος με το καθεστώς Μπους / Τσένι και αναλογιζόμενος το ζοφερό μέλλον της Αμερικής. Τότε εμφανίστηκε μπροστά του ξαφνικά ο Μεφιστοφελής, ο οποίος παρεμπιπτόντως παρήγγειλε ένα διπλό φραπουτσίνο μόκα. Κάθισε δίπλα στον δρα Φάουστ και τον ρώτησε αν είναι διατεθειμένος να του παραδώσει την ψυχή του, με αντάλλαγμα την ικανοποίηση πέντε ευχών. Ο δρ Φάουστ σκέφτηκε ότι το τίμημα ήταν μεγάλο, αλλά θα είχε, επιτέλους, την ευκαιρία να κάνει κάτι για την πατρίδα του. Αν διάλεγε σωστά, η Αμερική θα μετατρεπόταν σε προπύργιο του προοδευτικού φιλελευθερισμού.
«Συμφωνώ, ω, Αρχοντα του Σκότους, υπό την προϋπόθεση ότι θα μου ικανοποιήσεις τις ακόλουθες ευχές: πρώτον, θέλω να βυθιστεί το έθνος σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, υπεύθυνη για την οποία θα είναι η Γουόλ Στριτ. Ετσι, θα καταπέσουν μια και καλή τα επιχειρήματα των φονταμενταλιστών της ελεύθερης αγοράς». «Θα γίνει», απαντάει ο Μεφιστοφελής. «Δεύτερον, θέλω να διαλέξεις τον εξυπνότερο πολιτικό του Δημοκρατικού Κόμματος και να τον κάνεις πρόεδρο». «Πες ότι έγινε», αποκρίνεται ο Διάβολος. «Στη συνέχεια, θέλω να δημιουργήσεις ένα πολιτικό κλίμα, ώστε να εγκριθεί ένα τεράστιο πακέτο δαπανών, ύψους 800 δισ. και να δει ο κόσμος ότι το κράτος μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αποτρέποντας την οικονομική κατάρρευση». «Θα το κάνω και αυτό», του λέει. «Μετά, θέλω να βάλεις του Δημοκρατικούς να περάσουν ένα νόμο που θα παρέχει καθολική υγειονομική περίθαλψη σε όλους, ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος τα θετικά στοιχεία των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». «Εντάξει», λέει ο Μεφιστοφελής. «Αν τα κάνεις όλα αυτά, τότε η Αμερική θα μεταμορφωθεί και το προοδευτικό πνεύμα θα κυριαρχήσει! Για να είμαστε, όμως, σίγουροι, θέλω να μία πολυεθνική εταιρεία να προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, ώστε να απολέσει το κύρος του ο επιχειρηματικός κόσμος, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη στο θέμα της περιβαλλοντικής πολιτικής και να αντιληφθεί την ανάγκη αυστηρής εποπτείας του κράτους στις επιχειρήσεις». «Θα γίνει και αυτό», του λέει ο Μεφιστοφελής.
Πράγματι, λοιπόν, όλα όσα ζήτησε ο δρ Φάουστ έγιναν πραγματικότητα. Ποτέ τα τελευταία 70 χρόνια δεν συνέβησαν τόσο πολλά γεγονότα μαζεμένα που να ευνοούν την Αριστερά. Κι όμως, η κοινή γνώμη στην Αμερική δεν στρέφεται προς τα αριστερά, αλλά προς τα δεξιά. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν οι έρευνες που διεξάγονται, σε μία σειρά από ζητήματα: από το δικαίωμα της οπλοφορίας μέχρι τις αμβλώσεις και από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι τον ρόλο του κράτους στην οικονομική ζωή. Οι Δημοκρατικοί, αντί να ελκύουν με τις απόψεις τους, απωθούν. Το ποσοστό των Αμερικανών που θεωρούν το κυβερνών κόμμα πιο αριστερό απ’ όσο πρέπει αυξήθηκε από 39%, το 2008, σε 49% το 2010, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup.
Οι προοπτικές του Δημοκρατικού Kόμματος στις εκλογές του Νοεμβρίου είναι κάθε άλλο παρά θετικές. Σύμφωνα με τον γκουρού των δημοσκοπήσεων Τσάρλι Κουκ, οι Ρεπουμπλικανοί θα ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, αφού προηγούνται σε 60 εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε χέρια Δημοκρατικών. Στις ίδιες περιφέρειες, η διείσδυση των Ρεπουμπλικανών στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους είναι μεγαλύτερη κατά 18%. Επίσης, το 57% του εκλογικού σώματος σε αυτές συμφωνεί με την πρόταση «ο πρόεδρος Ομπάμα αύξησε τα ελλείμματα με τις οικονομικές του πολιτικές, χωρίς να βγάλει τη χώρα από την ύφεση ή να ανακόψει την άνοδο της ανεργίας». Αντί λοιπόν να ενισχύσουν το κύρος του κράτους, τα γεγονότα του 2009 και του 2010 το μείωσαν περαιτέρω. Ενα παράλογα μικρό ποσοστό των Αμερικανών (6%) πιστεύει ότι το πακέτο των 800 δισεκατομμυρίων δημιούργησε θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ορισμένοι ξερόλες της Αριστεράς θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική των Ρεπουμπλικανών. Αλλοι υποστηρίζουν ότι η μετατόπιση προς τα δεξιά οφείλεται στην κρίση. Ο δρ Φάουστ, όμως, γνωρίζει την αλήθεια: η πραγματικότητα είναι ότι η μεσαία τάξη που ζει στα προάστια των πόλεων απλούστατα δεν βλέπει τον κόσμο με τα μάτια της Αριστεράς και ποτέ δεν θα τον δει έτσι. Δυστυχώς, ο δρ Φάουστ κατάλαβε αργά πως οι οικονομικές πολιτικές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ηθικές αξίες. Οταν, λοιπόν, η Αριστερά υποβαθμίζει την έννοια της προσωπικής ευθύνης, διαρρηγνύοντας τη σύνδεση μεταξύ κόπων και αμοιβών, είναι φυσικό οι ψηφοφόροι να την τιμωρούν. Κατάλαβε, επίσης, ότι έπειτα από μία μακρά περίοδο υπερκατανάλωσης, οι Αμερικανοί αντιλήφθηκαν πως το χρέος που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία τους. Μπορεί ο δρ Φάουστ και οι προοδευτικοί φίλοι του να θεωρούν εαυτούς προστάτες των αδυνάτων, αλλά οι ψηφοφόροι τούς βλέπουν ως προστάτες συντεχνιακών συμφερόντων και κομιστές ανέφικτων υποσχέσεων, σε μία εποχή λιτότητας.
Βέβαια, και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν τα δικά τους προβλήματα. Υπερεκτιμούν την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα, χωρίς ακόμη να έχουν περάσει από το απαραίτητο ενδιάμεσο στάδιο της εκλογικής νίκης. Το μεγάλο δράμα, όμως, το ζει η προοδευτική παράταξη. Αν δεν μπορούν να διασφαλίσουν μία κεντροαριστερή τουλάχιστον πλειοψηφία στην κοινωνία τώρα, πότε θα μπορέσουν;
Ο δρ Φάουστ απελπίστηκε και πάλι. Η ψυχή του είναι καταδικασμένη να ακούει στην αιωνιότητα τις κραυγές των συντηρητικών παραγωγών ραδιοφώνου.

Να βρεθούν εξωκοινοβουλευτικοί άριστοι


Tου Θανου Bερεμη*
Ο συντονισμός των αδυναμιών μας, χρέος, έλλειμμα και έλλειψη ανταγωνιστικότητας, μας καθιστούν το πιο ευάλωτο μέλος της Ευρωζώνης. Το να συζητάμε πλέον για άλλες συνθέσεις μέτρων πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο της τρόικας είναι μάλλον ματαιοπονία. Η επιλογή μας είναι ή να τερματίσουμε τώρα αυτή τη συμφωνία και να πτωχεύσουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον μέσο πολίτη της χώρας, ή να το παλέψουμε με την ελπίδα ότι τέλη Αυγούστου θα λάβουμε παράταση ζωής.
Η κρίση μας δεν είναι μόνο ζήτημα δημοσιονομικού, αλλά ευρύτερου ελλείμματος, στην εφαρμογή των νόμων, στην ποιότητα των εκπροσώπων μας και βέβαια στην αρετή μας.
Για τη σημερινή κρίση υπάρχει μια διαχρονική και μια συγχρονική ερμηνευτική προσέγγιση.
Η «διαχρονική» ή συστημική προσέγγιση αφορά τα δομικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας που την κατατρύχουν πριν από τη γένεση του ελληνικού κράτους. Η «κατακερματισμένη» κοινότητα είναι το αποτέλεσμα καθέτων τομών επί των κοινωνικών στρωμάτων, ώστε να προκύπτουν πολλά παράλληλα και αντιμέτωπα τμήματα με εκπροσώπηση πολλών βαθμίδων της κοινωνικής κλίμακας στο καθένα. Από την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου έως σήμερα, η κατακερματισμένη κοινότητα υιοθέτησε το ένδυμα των δυτικών θεσμών – του κράτους δικαίου, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής νομιμότητας, κρύβοντας με επιμέλεια από μέσα την κατακερματισμένη, πελατειακή φουστανέλα. Οσο ο έξωθεν ελληνισμός διέθετε ισχυρά ερείσματα επικοινωνίας με τη μητέρα χώρα, το δυτικότροπο κράτος με τους θεσμούς του απολάμβανε την αποκλειστική νομιμότητα και η κρατική ιθύνουσα τάξη διατηρούσε τον εκσυγχρονιστικό της χαρακτήρα.
Η «συγχρονική» με τη σημερινή κρίση ερμηνεία εστιάζεται στην έκρηξη του πολιτικού λαϊκισμού κατά τη δεκαετία του 1980. Εισαγωγέας της αμερικανικής κατά βάση ιδεολογίας αυτής υπήρξε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά στις μεθόδους του μαθήτευσε αργότερα και η Νέα Δημοκρατία του 2004 - 2009. Σύμφωνα με τη λαϊκίστικη αντίληψη διακυβέρνησης, κάθε λαός αναλώνει χωρίς περίσκεψη τους πόρους που διαθέτει ή δημιουργεί η κυβέρνηση του νέους, διά του δανεισμού. Η διανεμητική αυτή αντίληψη της εξουσίας αποβλέπει στην άμεση ικανοποίηση κομματικών φίλων, αλλά και την άγρευση νέων οπαδών ώστε να εξασφαλίζεται η διαρκής εκλογή. Πρόκειται για μέθοδο εξαγοράς των ψηφοφόρων σε κλίμακα που ξεπερνάει κατά πολύ τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις.
Η ελληνική καινοτομία ως «προστιθέμενη αξία» στον επείσακτο λαϊκισμό ήταν η παροχή ασυλίας και νομιμοποίησης στην κατακερματισμένη κοινωνία. Ο αμερικανικός λαϊκισμός χαρακτηρίζεται μεν από την εμπιστοσύνη του συστήματος στον μικρό άνθρωπο, ο οποίος, όμως, δεν είναι απαλλαγμένος από υποχρεώσεις προς το κοινωνικό σύνολο. Στην ελληνική εκδοχή του λαϊκισμού, οι πελατειακές σχέσεις παύουν να αποτελούν παράβαση κανόνων. Η παραβατικότητα δικαιώνεται σαν λαϊκή διεκδίκηση και ο «λαός» γίνεται ο αυθεντικός ερμηνευτής της νομιμότητας. Λιμάνια και ξενοδοχεία καταλαμβάνονται από αυτοδικούντες συνδικαλιστές χωρίς το κράτος να προστατέψει την κοινωνία από τις αυθαιρεσίες των ολίγων αλλά και χωρίς η όποια κοινωνία των πολιτών να υψώσει το ανάστημά της.
Η λαϊκιστική εξάλλου επαγγελία να γίνει το κράτος τροφός του λιγότερο αποδοτικού τμήματος της κοινωνίας μεταλλάχτηκε σταδιακά σε απαράγραπτο λαϊκό δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό ο αριστερός λαϊκισμός φιλοδοξούσε να επανασυγκολλήσει την κατακερματισμένη κοινότητα και να τη μεταμορφώσει από πληθώρα ανταγωνιστικών ομάδων σε μια ενιαία κρατικοδίαιτη κοινωνία.
Αναξιοκρατική επιλογή δημοσίων υπαλλήλων διά του κομματικού διορισμού, μελών του υπουργικού συμβουλίου με κύριο κριτήριο την εμπιστοσύνη του αρχηγού και την υποταγή στα κελεύσματά του, αναθέσεις στους κρατικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, με στόχο την ευκαιρία χρηματισμού των υπευθύνων και οι χαριστικές παροχές στους κομματικούς συνδικαλιστές υπήρξαν μερικές από τις πηγές την κακοδαιμονίας του δημόσιου τομέα. Τα στρεβλά κριτήρια που επηρεάζουν τον καθημερινό βίο προκάλεσαν και τον ηθικό μιθριδατισμό σε όλους μας.
Η διεθνής κρίση έβαλε τέλος στην αμέριμνη μεγέθυνση του ελλείμματος και των χρεών μας και μας έθεσε ενώπιον της πραγματικότητας. Η αφύπνιση έπειτα από τρεις δεκαετίες κραιπάλης είναι βέβαια οδυνηρή. Μπορεί να αποδειχθεί όμως σωτήρια αν ο κ. Παπανδρέου τολμήσει να αναζητήσει εξωκοινοβουλευτικούς αρίστους για να στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο, όσο υπάρχει ακόμα καιρός.
* Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι πρόεδρος του ΕΣΥΠ.