Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μιλόσοσκι: Ανεύθυνη η στάση της Ελλάδας

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010 17:48
«Σε περίπτωση που δεν υπήρχε αυτή η παρεμποδίζουσα και ανεύθυνη στάση της Ελλάδας κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, η ''Μακεδονία'' θα ήταν ήδη μέλος της ΕΕ, αν μη τι άλλο μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντ. Μιλόσοσκι.
Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον Ούγκρο ομόλογό του, Πέτερ Μπάλατς, ο Μιλόσοσκι πρόσθεσε ότι «εάν η Ελλάδα πράγματι θέλει να προβάλει το σχέδιο “Δυτικά Βαλκάνια 2014” θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, καθώς και τη στάση της έναντι του νεότερου κράτους αυτής της περιοχής, του Κοσόβου».
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε με αρκετά προκλητικά λόγια και στα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αθήνα. «Εκδηλώθηκε ένας μαχητικός εξτρεμισμός και έλλειψη ανεκτικότητας, θεωρώ ότι συμβαίνει συχνά και στην ελληνική πολιτική ελίτ άλλα να λέει και άλλα να πράττει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων παρέπεμψε στην κοινή διακήρυξη της Ουγγαρίας, της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κροατίας που υπεγράφη προχθές στην Βουδαπέστη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τουριστικές επιχειρήσεις: Αντιδράσεις για την παρακράτηση φόρου 8% στην παροχή υπηρεσιών


ZHTOYN ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Καίριο πλήγμα στην όποια ανάπτυξη και ασφυξία (και) στις τουριστικές επιχειρήσεις θα επιφέρει η παρακράτηση φόρου 8% επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών, όπως αυτή προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για την «Αποκατάσταση Φορολογικής...



...Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση Φοροδιαφυγής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

«Σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και η οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη, οι επιχειρήσεις καλούνται να «παρέχουν» ατόκως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ένα σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους στο Κράτος, αντί να το χρησιμοποιήσουν για επενδύσεις, αφού βεβαίως πρώτα έχουν εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την αντίθεσή τους εξέφρασε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής, σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό, Φ. Σαχινίδη. Οι δύο φορείς ζήτησαν την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

http://www.agelioforos.gr

Ερχεται νέο κύμα κερδοσκοπίας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 31/3

Καταστροφικό ήταν χθες το κλίμα που περνούσαν για τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας οι σοβαρές εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής. Με μεγαλύτερη ή μικρότερη οξύτητα στις διατυπώσεις, όλες θεωρούσαν αποτυχημένη την έκδοση του 7ετούς ελληνικού ομολόγου. Ο λόγος είναι φυσικά το ότι το επιτόκιο δανεισμού κρίνεται υπερβολικά υψηλό. Αυτό το 6% θα καταβροχθίσει ουσιαστικά και θα μεταφέρει στους ξένους δανειστές όλα τα χρήματα που περικόπηκαν από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από το πάγωμα των συντάξεων, αλλά και τα έσοδα από τους νέους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Θυσίες χωρίς κανένα νόημα και κανένα αποτέλεσμα καθίστανται έτσι τα όσα υπομένει ο ελληνικός λαός, αφού καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων κερδοσκόπων.

"Οι ελληνικές ελπίδες τσακίστηκαν από την ασθενή ανταπόκριση στην πώληση ομολόγων", ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "Γκάρντιαν", η οποία σημειωτέον είναι φιλοσοσιαλιστική. "Η Αθήνα πουλάει περισσότερα ομόλογα, αλλά πληρώνει βαρύ αντίτιμο. Η επίδειξη υποστήριξης από την ΕΕ απέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών", έγραφε στους πρωτοσέλιδους τίτλους της η παγκόσμια έκδοση των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", η οποία άρχιζε σαρκαστικά το ρεπορτάζ της: "Ποια είναι τέλος πάντων η αξία μιας υπόσχεσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης; Οχι και μεγάλη, όπως φαίνεται", έγραφε, αναφερόμενη στο γεγονός ότι δεν στάθηκε επαρκές το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ για να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας. Την ίδια κατ' ουσίαν άποψη εξέφραζε και η γερμανική "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε", τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Δεν εκπληρώθηκε μέχρι τώρα η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης για αισθητή μείωση των αποδόσεων (των ελληνικών ομολόγων), μετά την υπόσχεση βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους".
Απογοητευμένη ήταν και η σοσιαλιστική ισπανική "Ελ Παΐς", η οποία ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως γιατί δεν αποκλείεται καθόλου στο σύντομο μέλλον να βρεθεί και η Ισπανία σε κατάσταση ανάλογη με αυτή της Ελλάδας. "Η Ελλάδα πέρασε οριακά το πρώτο τεστ της αγοράς μετά την υποστήριξη της ΕΕ", ήταν ο τίτλος σχεδόν ολοσέλιδου σχετικού ρεπορτάζ της.
"Δεν πείστηκαν" ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος και των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, που αναφερόταν στις αγορές και την άποψή τους για το υποτιθέμενο σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που κατάρτισε η ΕΕ.
Η αλήθεια είναι πως κανένας σοβαρός αναλυτής δεν περίμενε αποκλιμάκωση των ελληνικών επιτοκίων δανεισμού, αφού, όπως έχουμε ήδη αναλύσει, η απόφαση της Ευρωζώνης ναι μεν διακηρύσσει ότι η χώρα θα βοηθηθεί όταν φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα απαγορεύεται να βοηθηθεί από την ΕΕ πριν φτάσει στο σημείο αυτό, πράγμα που αντικειμενικά ενθαρρύνει, δεν αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους.
Στο προχθεσινό μάλιστα φύλλο τους οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" είχαν ανάλυση ενός από τους κορυφαίους αρθρογράφους τους, του Βόλφγκανγκ Μινχάου, με τον άκρως αποκαλυπτικό τίτλο "Η Ευρώπη δεν έλυσε τίποτα γύρω από την Ελλάδα". "Καπνό και καθρεφτάκια που μπορούν να κοροϊδέψουν κάποιον για ένα λεπτό", χαρακτήριζε απερίφραστα το περιβόητο σχέδιο στήριξης.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η έκδοση του 7ετούς ομολόγου μέσω της αποτυχίας της έδειξε ότι επρόκειτο για πολιτικό σφάλμα. Σφάλμα με σοβαρές οικονομικές, αλλά επιπροσθέτως και επικοινωνιακές - ψυχολογικές διαστάσεις. Η ασθενής προσέλκυση δανειστών, που επισημαίνεται από τους πάντες, επιδείνωσε σοβαρά το κλίμα για τα ελληνικά ομόλογα.
Η κατάσταση χειροτέρευσε περισσότερο από το δεύτερο πολιτικό σφάλμα, τη χθεσινή αψυχολόγητη έκδοση 20ετούς ομολόγου, ύψους μόλις ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο στάθηκε αδύνατο να καλυφθεί, καθώς τελικά αγοράστηκαν μόνο 390 εκατομμύρια.
Ούτως ή άλλως αναμενόταν νέο κύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων, δεδομένης της πιεστικής ανάγκης της Ελλάδας να δανειστεί μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ ακόμη. Με αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, αυτό το κύμα θα έχει σίγουρα ισχυρότερη ένταση, δυστυχώς.
Οι Γερμανοί
Να δανειστούμε ακριβότερα, λένε!
Αποφασισμένο να μη βοηθήσει την Ελλάδα ακόμη και αν φτάσει στο σημείο να δανείζεται και με 7% και με 8% και με 9% δείχνει το Βερολίνο! "Πότε επέρχεται κατάσταση ανάγκης; Σίγουρα όχι όταν οι Ελληνες πρέπει μόνο να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια", γράφει σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" και συνεχίζει: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βρεθεί αύριο υπερχρεωμένη. Τα τοκοχρεολύσια ως τμήμα των συνολικών εξόδων βρίσκονται με 11% σε ιστορικά χαμηλό σημείο. Παλαιότερα βρίσκονταν στο 30%", τονίζει. Χρωστάμε λίγα, επομένως, κατά τους Γερμανούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα απαιτούν να δανειστούμε περισσότερα και με ακριβότερα επιτόκια

ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Την ημέρα εκείνη ζορίσανε τα πράγματα και δεν μπορούσαν πια οι διαφημίσεις να τα κάνουνε ευχάριστα.
Λογικόν.
Ολα εδώ πληρώνονται. Σε αυτούς που για όλα εδώ αμείβονται. Σε αυτούς που πίνουν εμφιαλωμένα λιμνάζοντα ύδατα κι από τους άμβωνες των στρατηγείων
παρουσιάζουν όπλα
διαμοιράζονται ιμάτια
και μοιράζουν μερίσματα.
[Φωνές χωρίς φωνήεντα, αλλά γραμμένες με πεντακάθαρη μεγαλογράμματη γραφή, να διαβάζουν εύκολα και να καταλαβαίνουν οι υπήκοοι και οι πιστοί, τι λένε οι πινακίδες: από πού πάνε στον διάολο και πού οι ναπάλμ ανέβασαν την αξία των μελλοντικών ακινήτων]...
Σήμερα η βιαιότης της Βεβαιότητος στήνει τις αγχόνες της - η παράστασις αρχίζει...
.................................
...πρώτα από τον Ιππόδρομο με τον χορό της Καρμανιόλας. Σήμερα ο ευγενής, αύριο ο επαναστάτης για όλους έχει την καλή της λεπίδα η Τύχη.
Η Τύχη και η Ανάγκη.
Διαλέξτε!
Ο Αμνός διάλεξε την Ανάγκη.
Κι έβαλε τα γέλια η Τύχη...
Ακόμα κι ο Ρωμαίος στενοχωρήθηκε.
Υστερα από χρόνια με τον Βαραββά στα βουνά, τσιγάρα και καλάσνικωφ, μια-δυο φορές το 'φερε η κουβέντα, απ' Αυτόν είχε απομείνει η Μυροφόρα (πουλημένη για πόρνη στις Συρακούσες) και το κλάμα της μάνας Του
...μια εικόνα με μεγάλα μαύρα μάτια που τη βλέπεις πάνω στις κόκκινες σημαίες, αν τις καλοκοιτάξεις.
Η προοπτική στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Του Θανου Π. Ντοκου *
Αν το μέτρο σύγκρισης είναι η περίοδος Μπους, τότε η προεδρία Ομπάμα είναι σίγουρα μια καλύτερη εποχή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τουλάχιστον όσον αφορά το ύφος. Ας μην θεωρήσουμε όμως ως δεδομένο ότι θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, παρά τα πρόσφατα θερμά λόγια Ομπάμα και Κλίντον κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ουάσιγκτον θα κρατήσει μια στάση σχετικής ουδετερότητας, προτρέποντας Αθήνα και Αγκυρα να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ενώ θα ασκήσει ήπιες πιέσεις για τη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο. Μια ρεαλιστική ελληνική προσέγγιση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει ευήκοον ους στην Ουάσιγκτον, ενώ θα συνεχιστούν τα αιτήματα για ποσοτική και ποιοτική αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν. Σε όλα αυτά τα ζητήματα θα ήταν πολύ χρήσιμη η αποτελεσματική αξιοποίηση της ελληνικής ομογένειας.
Η ουσιαστική βελτίωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων (αλλά και η ανάκτηση ενός ουσιαστικού ρόλου στο πλαίσιο της Ε.Ε. ή η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία) θα εξαρτηθεί και από την ικανότητα της Αθήνας να αναλάβει περιφερειακές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εταίρο στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας παράλληλα συγκεκριμένα ανταλλάγματα στα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τα ελληνικά συμφέροντα. Γεωγραφικά η Ελλάδα βρίσκεται πλησίον περιοχών (Μέση Ανατολή, Βαλκάνια) που βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, ταχύτητα εξελίξεων και υψηλό ενδιαφέρον εξωτερικών δυνάμεων. Ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ (οργανισμών που επίσης μετεξελίσσονται), έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της περιθωριοποίησης και της επιδίωξης ενός ειδικού ρόλου σε κάποια ή ενδεχομένως και στις δύο αυτές περιοχές.
Οι ΗΠΑ αναζητούν εταίρους σε διάφορες περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τα αμερικανικά συμφέροντα. Στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα αποτελεί έναν φυσικό εταίρο και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο -παρά την οικονομική κρίση- με τρόπο που να κατοχυρώνει τόσο τα ελληνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όσο και τη σταθερότητα της περιοχής. Βεβαίως, για όσο διάστημα το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παραμένει ανοιχτό, αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ελληνική βαλκανική πολιτική. Σε αντίθεση με τα Βαλκάνια, πιο στενή σύμπλευση με τις ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα είχε δυνητικά υψηλότερο κόστος, ενώ και τα πιθανά οφέλη-ανταλλάγματα δεν είναι ξεκάθαρα και θα πρέπει να οριστούν με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί ένας ελληνικός -έστω και επικουρικός- ρόλος στην περιοχή. Θα μπορούσαν, επίσης, να αναζητηθούν και άλλες ιδέες «χαμηλού κόστους» και δυνητικά υψηλής αποτελεσματικότητας τόσο για τη διεθνή επιρροή και ρόλο της χώρας, όσο και για τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, π.χ. ο ρόλος μας σε θέματα ναυτικής ασφάλειας. Χρειάζεται λοιπόν να ξεκινήσει άμεσα μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη προσπάθεια συσσώρευσης διπλωματικού κεφαλαίου, μέσω στοχευμένης εμπλοκής σε μια σειρά θεμάτων γεωγραφικού και λειτουργικού χαρακτήρα.
* O κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνέχεια στη δικαστική διαμάχη με το ζεύγος Όραμς και την παρανομή κατοχή τους σε περιουσία Ελληνοκυπρίων


ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥΣ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

Νέο «επεισόδιο» στη δικαστική διαμάχη με το ζεύγος Όραμς διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες. Το ζευγάρι των Άγγλων, το οποίο κατέχει παράνομα περιουσία Ελληνοκυπρίων στην Κατεχόμενη Κύπρο, και έχει καταδικαστεί ήδη...



...με αποφάσεις Ευρωπαϊκών και Αγγλικών Δικαστηρίων, αρνείται να επιστρέψει την γη στη Λάπηθο που έχει αγοράσει παράνομα. Αρνείται επίσης να καταβάλει αποζημίωση 778.000 ευρώ στον πραγματικό ιδιοκτήτη Μελέτη Αποστολίδη. Έτσι, οι δικηγόροι του Μ.Αποστολίδη πέτυχαν την έκδοση δικαστικού διατάγματος, με το οποίο απαγορεύεται οι Όραμς να μεταβάλουν τη νομική κατάσταση της περιουσίας τους στην Αγγλία. Ταυτόχρονα αν δεν καταβάλουν την αποζημίωση τότε θα εκποιηθεί η περιουσία τους στην Αγγλία. Δικηγόρος των Όραμς είναι η σύζυγός του Τόνι Μπλερ.

http://www.newsblog.gr
Συμφωνία για BMP-3HEL: Νέα διακρατική εντός εβδομάδων - Ικανοποίηση Μόσχας (Ανανέωση) Εκτύπωση E-mail
30-03-2010 22:00:42
ImageΜία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα των ΤΟΜΑ BMP-3HEL εξελίχθηκε σήμερα στην μοσχοβίτικη πρωτεύουσα μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και της ελληνικής αντιπροσωπείας και του επικεφαλή της  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας  Μιχαήλ Δημήτριεφ και του προέδρου της κρατικής εταιρείας εξοπλισμών (Rosoboronexport), Ανατόλι Ισάικιν και των Ρώσων ιθυνόντων του προγράμματος. Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ότι θα υπογραφεί νέα διακρατική συμφωνία το αργότερο εντός των επόμενων δύο μηνών, μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας για τα BMP-3HEL στην οποία θα προβλέπεται μία νέα διαδικασία προμηθείας προκειμένου να πέσει το κόστος του οχήματος.
Τι θα προβλέπει αυτή η συμφωνία: Κατάργηση των αντισταθμιστικών οφελών που ανεβάζουν το κόστος και για τα οποία υπάρχει γενικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνητική πολιτική εκτίμηση, κατάργηση των ρητρών ή αντικατάστασής τους από άλλες δεσμευτικές διαδικασίες χωρίς κόστος, αντικατάσταση των εγγυητικών επιστολών από άλλες κρατικές εγγυήσεις χωρίς κόστος, πιστοποίηση κάποιων ρωσικών υποσυστημάτων σε ΝΑΤΟϊκά στάνταρντς, συμπαραγωγή πυρομαχικών από την πρώτη αγορά (αρχικά η συμπαραγωγή αφορούσε δεύτερη παρτίδα πυρομαχικών) κλπ.
Η ρωσική πλευρά συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υποβάλουν τις προτάσεις τους ενώ από ελληνικής πλευράς συμφωνήθηκε να υπάρξει απαντητική επιστολή το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την λήψη των ρωσικών προτάσεων, η οποία θα έχει και το τελικό πλαίσιο της νέας διακρατικής συμφωνίας. O M.Δημήτριεφ και πιθανότατα και ο υπουργός Άμυνας Α.Σερντιουκόφ, θα υπογράψουν τη νέα διακρατική και την τελική σύμβαση.
Γενικά υπήρξε αποδοχή από ρωσικής πλευράς των ελληνικών θέσεων για δραστική μείωση του κόστους της συνολικής προμήθειας, ενώ από ελληνικής πλευράς κρατήθηκαν χαμηλή τόνοι σε ότι αφορά το συμφωνηθέν πλαίσιο.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον η διαδικασία αυτή θα "τραβήξει" χρονικά και αν η τελική σύμβαση ολοκληρωθεί εντός του 2010 ή "μεταφερθεί στις αρχές του 2011", όπως υποστήριζαν κάποιοι κύκλοι προσκείμενοι στον ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλο. Αντίθετα πηγή της ρωσικής κυβέρνησης μιλώντας στο defencenet.gr τόνισε: "Ολα πήγαν καλά και πολύ σύντομα τελειώνουμε".
Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι με τη νέα διακρατική θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και θα πάμε πολύ ευκολότερα σε τελική σύμβαση.
Τα υπόλοιπα θέματα δεν είχαν κάποια δυσκολία στον χειρισμό τους και συμφωνήθηκε το τεχνικό πλαίσιο για την βολή αποδοχής των S-300PMU1 και υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο υποστήριξης των αερόστρωμνων ZUBR.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η «φούσκα» των μέσων ενημέρωσης

Bookmark and Share


Του Aλεξη Παπαχελα

Αν θέλετε να καταλάβετε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του κράτους, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στην τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από πολλές απόψεις αποτελεί έναν καθρέφτη του γενικότερου σημερινού αδιεξόδου.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των εντύπων και των καναλιών δεν είχε καμία σχέση με τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής αγοράς. Τα έντυπα κάθε μορφής πολλαπλασιάζονταν, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα έχει περισσότερες εφημερίδες από χώρες με σαφώς μεγαλύτερο πληθυσμό. Ούτε βέβαια κανείς μπορούσε να εξηγήσει το πώς και γιατί επιβίωναν μικρά έντυπα, τα οποία συσσώρευαν ζημίες και είχαν ελάχιστη κυκλοφορία.

Τα μέσα ενημέρωσης, όμως, λειτουργούσαν και σε ένα καθεστώς ανομίας, από το καθεστώς των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών έως το φαινόμενο εργοδοτών, οι οποίοι θεωρούσαν προσβολή το να κληθούν να πληρώσουν τον ΟΤΕ ή το ΙΚΑ τους. Οι πολιτικοί συνέχιζαν το καθεστώς της μη επιβολής κανόνων και νόμων, γιατί είχαν την ψευδαίσθηση πως τους καθιστά πιο ισχυρούς έναντι των Μέσων. Παράλληλα, το κράτος κακομάθαινε με την ανεξέλεγκτη και απεριόριστη κρατική διαφήμιση τα ΜΜΕ.

Ολοι θεωρούσαν λογικό να χρηματοδοτούνται ένθετα, «ειδικές εκδόσεις» κ.λπ. με κρατικό χρήμα, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο. Οι τράπεζες πάλι με τη σειρά τους χρηματοδοτούσαν χωρίς περίσκεψη έναν κλάδο βάσει «ειδικών σχέσεων» και όχι αντικειμενικών εκτιμήσεων για τη βιωσιμότητά του. Τα Μέσα πλήθαιναν, αναπτύσσονταν με δεκανίκια και χωρίς πραγματικό σχέδιο ή στόχο και πολλές φορές επιδίδονταν σε νεοπλουτισμό. Οι κυριακάτικες εφημερίδες έγιναν τεράστια «πακέτα», τα οποία περιείχαν κυρίως ψυχαγωγικά προϊόντα και διαφήμιζαν DVD, CD κ.α. συναφή. Το κόστος δεν αποτελούσε ιδιαίτερο θέμα μπροστά στον στόχο της «πρωτιάς» και στο κλίμα του ατέλειωτου ανταγωνισμού. Πολλοί, άλλωστε, έβλεπαν την ιδιοκτησία ενός Μέσου ως μοχλό πίεσης για άλλες δουλειές τους και όχι σαν μια αυθύπαρκτη επιχειρηματική δραστηριότητα.


Τώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. Το κράτος δεν έχει πλέον τόσα χρήματα για να μοιράσει, δουλειές πολλές δεν υπάρχουν για να χρειάζονται οι «μοχλοί πίεσης», οι τράπεζες αρχίζουν να εκτιμούν προσεκτικά το ρίσκο κάθε χρηματοδότησης και η διαφήμιση μειώνεται θεαματικά, λόγω της βαθιάς ύφεσης. Τα Μέσα βρίσκονται μέσα στην κρίση υπερχρεωμένα και με υψηλό κόστος λειτουργίας.

Είναι προφανές πως άλλη μια νεοελληνική «φούσκα» σκάει αυτή την εποχή, γιατί το σύστημα δεν αντέχει να την διατηρήσει. Αυτό που απομένει να δούμε, και στον χώρο των ΜΜΕ, είναι (α) πόσο ανώμαλη θα είναι η προσγείωση και με τι κόστος για ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά και (β) πόσο η κυβέρνηση και το κράτος θα επιβάλουν κανόνες και νόμους έτσι ώστε να βγούμε τουλάχιστον από την κρίση με έναν μικρότερο, αλλά πολύ πιο υγιή κλάδο.
kathimerini.gr

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

50 αναπάντητες ερωτήσεις!!!

1. Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συνέχεια;

2. Σε ποια ακριβώς περιοχή του ουράνιου θόλου βρίσκεται το σφοντύλι;

3. Ποιος και ποτέ ενημέρωσε τον Ταρζάν ότι τον λένε έτσι;

4. Γιατί ο Donald Duck όταν βγαίνει από το μπάνιο φοράει πετσέτα ενώ κυκλοφορεί τις υπόλοιπες ώρες χωρίς παντελόνι;

5. Τι σημαίνει επιτέλους το Ζαβαρακατρανέμια;

6. Ποιος είναι επιτέλους ο ανιψιός του Μπάρμπα Μπεν και ποιος του Μπάρμπα Στάθη;

7. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ισχύει και.. στις καπνοβιομηχανίες;

8. Πως λύνει το πρόβλημα με τα οδοντικά σύμφωνα όποιος μιλάει έξω από τα δόντια;

9. Μπορεί κάποιος να αποφασίσει οριστικά ότι είναι αναποφάσιστος;

10. Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε;

11. Όταν κάποιος με μανία καταδιώξεως, καταδιώκεται πραγματικά, λέμε ότι θεραπεύτηκε;

12. Γιατί τα ντουλάπια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κλειδαριές;

13. Με ποια ακριβώς επιχειρήματα έπεισε ο Νώε τα ψάρια να αφήσουν το νερό και να μπουν στην κιβωτό;

14. Η λέξη "Αμφιλοχίας" κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο;

15. Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός αυτού του Αλέξη όταν κρυβόταν πίσω από τις λέξεις;

16. Υπάρχει λογική απάντηση στην ερώτηση "Γύρισες";

17. Γιατί χρειάζονται πλύσιμο οι πετσέτες του ντους αφού όταν τις χρησιμοποιούμε είμαστε καθαροί;

18. Αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο γιατί υπάρχουν ακόμη πίθηκοι;

19. Πως πήρε το όνομά της η μακαρονάδα "πουτανέσκα";

20. Τι σημαίνει κάθομαι όρθιος;

21. Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;

22. Τα ΑΤΜ γιορτάζουν της Αναλήψεως;
23. Γιατί τις λέμε ατομικές βόμβες αφού σκοτώνουν πολλούς;

24. Πώς λέγεται ένα αγριογούρουνο όταν είναι ήρεμο;

25. Ο ΤΕΝ-ΤΕΝ δε θα έπρεπε να λέγεται TWENTY;

26. Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;

27. Τι γεύση έχουν τα λυσσακά;

28. Σε τι τεστ επιδεξιότητας υποβάλλεται ο ποπός ώστε να αποκτήσει τελικά δικαίωμα στο μεταξωτό βρακί;

29. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τα υπόλοιπα μονόχρωμα;

30. Το @ σε τι ακριβώς μοιάζει με το παπάκι;
31. Δεν είναι σατανική σύμπτωση όποιος βρίσκεται στην τουαλέτα όταν χτυπάς να ονομάζεται "άλλος";

32. Ο Κουτρούλης πόσους προσκεκλημένους έχει τελικά στο γάμο του;

33. Υπάρχει κάποιος ψυχοπαθής που δημιουργεί συστηματικά λάκκους στις φάβες;

34. Γιατί όταν οι τράπεζες στέλνουν "τελευταία ειδοποίηση" για μια δόση, στη συνέχεια αθετούν την υπόσχεσή τους και ξανασχολούνται μαζί μας ;

35. Τι βύσμα έχει τελικά αυτός ο ουδείς και όλοι τον θεωρούν αναντικατάστατο;

36. Στην Αφρική πως ονομάζεται το αράπικο φιστίκι;

37. Πόσο περήφανος για το σώβρακό του είναι ο Σούπερμαν ώστε να το φοράει πάνω από το παντελόνι;

38. Γιατί του διαόλου η μάνα δε δοκιμάζει να μείνει πιο κοντά;

39. Η τσαπα-τσούλα, είναι αγρότισσα ελευθέρων ηθών;

40. Τι χρησιμεύει η τρύπα στα ντόνατς;

41. Αυτός που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο "γκρεμό" και στο "ρέμα", έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας;

42. Αυτός που γράφει το "ακόμα πιο νόστιμο" στις συσκευασίες των γατοτροφών, πώς είναι τόσο σίγουρος;

43. Τι μέσο χρησιμοποιεί ένα βουνό για να πάει στον Μωάμεθ;

44. Αυτό το "διαφανές-περιτύλιγμα-με-τις-φουσκάλες-που-κάνουν-τσούκου-τσούκου-και- κάθονται-όλοι-και-τις-σπάνε-σαν-υπνωτισμένοι", ξέρει κανένας πως λέγεται με μία λέξη;

45. Γιατί οι αριθμοί στο κομπιουτεράκι είναι τοποθετημένοι ανάποδα σε σχέση με τους αριθμούς στα τηλέφωνα;

46. Αφού λένε πως το κολύμπι κάνει καλό στη σιλουέτα πως εξηγούν τις φάλαινες;

47. Οι επιγραφές που λένε πως "επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε σκυλιά που οδηγούν τυφλούς", περιμένουν να διαβαστούν από τα σκυλιά ή από τους τυφλούς;

48. Τι εργαλεία έχουν πια αυτά τα "πράσα" και πιάνουν συνέχεια διάφορους εκεί;

49. Πόσα χρόνια διαρκεί ένα "ζαμάνι";

50. Στην ερώτηση "θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων;" η απάντηση "πάρτε τα αρχ..... μου", θεωρείται θετική ή αρνητική;
Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 0 Σχόλια

Άρχισε ο πόλεμος των «Αρχόντων»… αποφασίστηκε να δοθούν χρίσματα στο «Διαθεσμικό» όργανο

thumb
Διαδοχικές  συσκέψεις με στελέχη του κόμματος είχε  σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου …Στο πλαίσιο του «διαθεσμικού» οργάνου που αποτελείται από  στελέχη της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος και της Βουλής ορίστηκε 5μελής επιτροπή η οποία θα δώσει και τα χρίσματα των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές…Βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι οι Δήμοι πλέον είναι πολύ μεγάλοι και πρέπει να δοθούν χρίσματα  τουλάχιστον σε 2/3 από αυτούς.
Όσο για τους 13 περιφερειάρχες τον τελικό λόγο θα έχει ο Πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, το σχέδιο «Καλλικράτης», θα είναι αυτό γύρω από το οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ο Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να  σταματήσουν  οι δυσλειτουργίες μεταξύ των υπουργείων,  να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει θέσει στις προτεραιότητες της η κυβέρνηση κάτω από τις αποφάσεις της ΕΕ ώστε να συντονιστούν τα υπουργεία προκειμένου το Πρόγραμμα Σταθερότητας τηρηθεί πιστά.
Οι εντολές του Παπανδρέου προς τα υπουργεία   αφορούν το αναπτυξιακό σκέλος μαζί με παράλληλο έλεγχο στις αγορές. Αυτά τα δύο πεδία ευθύνης  βαραίνουν κυρίως τις αρμοδιότητες της κ. Λούκας Κατσέλη, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει να ανεβάσει ταχύτητα και να έχει περισσότερη αναμένει αποτελεσματικότητα.
Για την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Γ. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό.

Πουλούσαν «βόμβες» και νταηλίκι

thumb
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας όταν ελεγκτές του ΥΠΕΚΑ πήγαν να κάνουν έλεγχο σε βενζινάδικο επί της λεωφόρου Μεσογείων.
Οι ελεγκτές, διαπίστωσαν ότι το δείγμα πετρελαίου κίνησης που διέθετε το συγκεκριμένο πρατήριο ήταν για το βιβλίο Γκίνες, αφού είχε περιεκτικότητα σε θείο ύψους 661 ppm, με επιτρεπόμενο ανώτατο όριο τα 10 ppm!!!
Τα όργανα μέτρησης, όπως ήταν φυσικό, «τρελάθηκαν»… και μαζί τους «τρελάθηκαν» και οι υπεύθυνοι του πρατηρίου υγρών καυσίμων που άρχισαν επίθεση στο κλιμάκιο των ελεγκτών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσε του ΥΠΕΚΑ, από την έκθεση που συνέταξαν οι ελεγκτές, προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι του πρατηρίου για να αποφύγουν τον έλεγχο «αρχικώς έκλεισαν την είσοδο και εν συνεχεία ισχυρίστηκαν ότι  οι δεξαμενές καυσίμων ήταν άδειες και δεν υπήρχε σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής καυσίμων».  Και αφού δεν τα κατάφεραν, άρχισαν να βρίζουν και να χειροδικούν κατά των ελεγκτών… Το νταηλίκι, είχε και συνέχεια αφού με το έτσι θέλω επέτρεψαν σε βυτιοφόρο να παραδώσει πετρέλαιο κίνησης, σε μια προσπάθεια «να προβεί σε παράνομη πρόσμιξη νέου καυσίμου στη δεξαμενή δειγματοληψίας».
Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι το πρατήριο είναι θαυματουργό, αφού σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του διαθέτει μία μόνο δεξαμενή χωρητικότητας 7.000 λίτρων, στην οποία το βυτιοφόρο άδειασε 3.000 λίτρα πετρελαίου κίνησης και 20.000 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης!!!
Η συνέχεια βέβαια θα δοθεί στην δικαιοσύνη, μια και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία.
Το ερώτημα είναι γιατί ο υφυπουργός δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πρατηρίου για να ξέρουν και οι πολίτες να το αποφεύγουν…

ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Στα λυμένα σου μαλλιά

περσικοί κήποι...
Την ημέρα εκείνη, γνωστήν έκτοτε και επαναλαμβανόμενη κατ' έτος ως Μεγάλη Τρίτη, κι έξι αιώνες ύστερα από «τα δραματικά γεγονότα της Μεσοποταμίας»
ο Αίρων τας αμαρτίας του Κόσμου κι ο Προφήτης Μεχμέτ έπαιζαν ζατρίκιο στον Παράδεισο καθισμένοι πάνω σε δύο βασιλικές τίγρεις της Σιβηρίας, κάτω από τη σκιά του Δένδρου της Γνώσης του Καλού και του Κακού.
Ενας είναι ο Θεός, δήλωνε ο Προφήτης Μωάμεθ και ο Αίρων έκανε τρεις κινήσεις σε μία με τον ίππο του - χαμογελούσε ο Προφήτης και ρωτούσε κατόπιν τον χλωμό -σαν τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης- Αμνό: «με τα σφαχτάρια του έρωτος τι θα κάνεις;»...
Μια χαρακιά από μαχαιριά ανεπίδοτου έρωτα στην παλάμη του είχε ο κρινόμενος· «μην ανησυχείς» του είπε τρυφερά ο Ιησούς «τα ίχνη απ' τα καρφιά θα την καλύψουν»· και τον έκρινε: ερωτευμένος στον Αιώνα
φως εκ φωτός να κατεβαίνει κάθε φορά στον Αδη ο Ορφέας.
....................................
Την ίδια ώρα τυραγνισμένος, αμφιρρέπων και πυρίμορφος ο Ιούδας οργάνωνε το έργον.
Σε ένα ρυάκι που δεν έβγαζε πουθενά αποθήκευε τα δάκρυά του. Αυτός ο δυστυχής. Που δεν θα μάθαινε ποτέ τις άγνωστες λέξεις του μέλλοντος. Το μαύρο
αρνί ετοίμαζε τη δική του θυσία, με μαύρο δάκρυ, ο Αγιος Αμνημόνευτος.
.................................................
«Κι αυτόν τον αγαπάς!» χαμογέλασε γαλήνιος ο Προφήτης, χαμογέλασε και ο Αίρων...











Επιστροφή
Η ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑ
Κλείνει σήμερα ο δρόμος Ιτέα-Ραψάνη
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010
 
Του Γιώργου Ρούστα
Θα μπορούσε η διαδρομή Ιτέα-Ραψάνη, με κάποιες μικροπαρεμβάσεις να φιλοξενήσει αγώνες τύπου Ράλι Ακρόπολις ή τον διεθνή αγώνα Παρίσι- Ντακάρ ή ακόμη να δοκιμάσει κάποιος τις αντοχές ενός 4Χ4 αυτοκινήτου του.
Δυστυχώς όμως η συγκεκριμένη διαδρομή το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, δεν επελέγη από οδηγούς αγώνων ταχύτητος, αλλά από δύσμοιρους οδηγούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να περάσουν από την περιοχή των Τεμπών, με κλειστή την Κοιλάδα, αγνόησαν τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Δήμου Κάτω Ολύμπου για την επικινδυνότητα του δρόμου.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η κατάσταση που καταγράφηκε –στη μέση του πουθενά- ήταν απαράδεκτη, ενώ κάποια στιγμή σημειώθηκε και μποτιλιάρισμα.
Πολλά αυτοκίνητα στην πρώτη ανηφόρα που συναντά κανείς από Ιτέα προς Ραψάνη ακινητοποιήθηκαν από ζημιές που υπέστη το όχημά τους λόγω εξογκωμάτων ή ρηγμάτων του δρόμου ή από μηχανική βλάβη. Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, μέσα στο βουνό με τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Οδηγών θα απέχει πολύ για μια μικρή στάση. Η ιδιομορφία και η στενότητα του δρόμου δεν επέτρεπε ούτε πισωγυρίσματα, ενώ η γκρίνια των μικρών παιδιών και άλλων συνεπιβατών προς τον οδηγό ήταν ανυπόφορη...
Κλείνει ο δρόμος
Ωστόσο από σήμερα Τρίτη το μαρτύριο των οδηγών τελειώνει, αφού ο Δήμος Κάτω Ολύμπου κάνει πράξη αυτό που προειδοποιούσε: το κλείσιμο του δρόμου, εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν τον ανακατασκευάσουν.
Και επειδή από Περιφέρεια-Νομαρχία και Κοινοπραξία η απόλυτη σιωπή στο αίτημα, σήμερα μηχανήματα του δήμου να αποκλείσουν κάθε διέλευση από τον αγροτικό δρόμο Ιτέα –Ραψάνη, ο οποίος ξαφνικά μετατράπηκε σε εθνική οδό.
Έτσι και μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε θα ανοίξει η κοιλάδα των Τεμπών οι επιλογές των διερχόμενων οδηγών, για να διασχίσουν τα Τέμπη περιορίζονται στην επίσημη προτεινόμενη διαδρομή του ανατολικού άξονα (παράλια Μελιβοίας, Ευρυμενών) και μέσω Καλλιπεύκης.
Μια πρώτη εξήγηση που δόθηκε για τη μη ανταπόκριση της Κοινοπραξίας στο δημαρχιακό αίτημα ήταν η επικείμενη χρήση της κοιλάδας των Τεμπών. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Βαλσαμόπουλο «μετά από λίγο η Κοιλάδα θα ξανακλείσει. Τότε τι θα γίνει; Άραγε πόσα έξοδα χρειάζεται το πετρελαϊκό;».
Η προειδοποίηση
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή διαμαρτυρίας ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος ανέφερε πως «από την ημέρα που η Κοινοπραξία των μεγάλων έργων «Μαλιακός -Κλειδί» αναβάθμισε τον αγροτικό δρόμο Ιτέα -Ραψάνη, η κυκλοφορία στο δρόμο αυτό αυξήθηκε τρομερά, με αποτέλεσμα να γίνει ο κύριος δρόμος προσπέλασης από Βορρά προς Νότο και αντιστρόφως. Η μεγάλη κίνηση του δρόμου αλλά και η επικινδυνότητα που σε μερικά σημεία εμφανίζεται είναι γνωστή σε όσους πέρασαν από το δρόμο αυτό. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το σύννεφο της σκόνης που έχει επικαλύψει ολόκληρη την περιοχή. Δεν ξεχωρίζει, κανείς πού είναι τα αμπέλια, πού τα ελαιόδεντρα και η λοιπή βλάστηση. Οι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση. Υπάρχει ορατός κίνδυνος για ολόκληρο το θαυμάσιο αμπελώνα να μη βλαστήσει και να υπάρχουν προβλήματα στην επικονίαση. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιόδεντρα. Όσο για τα ποιμνιοστάσια που είναι κατά μήκος του δρόμου τα ζώα αυτών κινδυνεύουν από ασφυξία. Μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση, πάμπολλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι επισκέφθηκαν το Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Ολύμπου κατά τη συνεδρίασή του και ζήτησαν τη λήψη μέτρων προστασίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από την Περιφέρεια και τη Νομαρχία αλλά κυρίως από την Κοινοπραξία που κάνει χρήση του δρόμου ως εργοταξιακού να εμποτίσουν το δρόμο με πετρελαϊκό. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Μαρτίου, ο Δήμος στην προσπάθεια του να προστατεύσει τους αγρότες θα κλείσει το δρόμο και ζητά προκαταβολικά συγγνώμη από όσους προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το δρόμο αυτό».
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ !

Ο γνωστός Χάρης Τσαμπασίδης μαθητής της Α Λυκείου Λιτοχώρου χτύπησε και πάλι. Στον πανελλήνιο  μαθηματικό διαγωνισμό το περασμένο Σαββατοκύριακο κατάφερε με το σπαθί του  να μπει στην Εθνική Ομάδα Μαθηματικών. Οπως φαίνεται το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό.
Συγχαρητήρια Χάρη !!!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑ!!!!

                                                                            

Ολες αυτές οι θυσίες για... 0,3%;

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

«E» 30/3
Παντελώς αδιάφοροι αποδείχθηκαν χθες οι κερδοσκόποι απέναντι στις αβάσιμες θεωρίες περί «μαξιλαριού προστασίας», που δήθεν προσέφεραν στην ελληνική οικονομία οι ηγέτες της ευρωζώνης, με την κάκιστη για τη χώρα μας απόφαση που υιοθέτησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ψυχρολουσία περίμενε την κυβέρνηση Παπανδρέου καθώς απευθύνθηκε στις αγορές για να δανειστεί εκδίδοντας επταετές ομόλογο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε μετά βίας στο 5,9% και η προσφορά αγοραστών ήταν κατά πολύ μικρότερη από τις δύο προηγούμενες φορές: η κυβέρνηση ζητούσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ και προσφέρθηκαν μόλις 7 δισεκατομμύρια, ενώ τον Ιανουάριο η προσφορά ήταν πενταπλάσια και τον Μάρτιο τριπλάσια (5ετές και 10ετές ομόλογο αντιστοίχως).
Αποδείχθηκαν έτσι φρούδες οι ελπίδες ότι η λαίλαπα αντεργατικών και φορολογικών μέτρων και η απόφαση των «16» της Ευρωζώνης θα οδηγούσαν σε άξια λόγου αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η χώρα μας. Δυστυχώς, τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Ας μην κρυβόμαστε. Το επιτόκιο 5,9% είναι αποκαρδιωτικό. Αδικαιολόγητα υψηλό από οικονομική πλευρά. Απέχει 2,15% από το αντίστοιχο 3,75% το επταετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ ακόμη και τα 7ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, της χώρας που είναι στη χειρότερη κατάσταση μετά την Ελλάδα, δόθηκαν με επιτόκιο 4,35%, μόλις 0,6% περισσότερο από της Γερμανίας.
Οσον αφορά δε τα 7ετή ομόλογα της Ισπανίας -χώρα που έχει έλλειμμα 11,4% έναντι του 12,7% της Ελλάδας- αυτά εκδόθηκαν με επιτόκιο 3,8%. Μόνο... 0,05% περισσότερο από τα γερμανικά! Ανθρακες ο θησαυρός, λοιπόν. Υποστηρίζαμε χθες ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενθαρρύνουν τους... κερδοσκόπους, αποφασίζοντας ότι ούτε τα κράτη της ΕΕ θα μας δανείσουν ποτέ με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης».
Δυστυχώς, το επιτόκιο με το οποίο υποχρεώθηκε να δανειστεί η κυβέρνηση δικαίωσε την εκτίμηση αυτή.
Υποστηρίζαμε επίσης ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή για τις ευρωπαϊκές και ακόμη περισσότερο για τις ελληνικές τράπεζες απόφαση Τρισέ «δεν έχει καμία απολύτως οργανική σχέση με το κρισιμότατο σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση ζήτημα, με τι επιτόκιο θα δανείζεται». Το 5,9% επιβεβαίωσε, δυστυχώς, την ορθότητα και αυτής της εκτίμησης.
Το ζήτημα δεν είναι όμως η ορθότητα της μιας ή της άλλης άποψης. Εδώ ανακύπτει άλλο, πολύ σοβαρότερο, ζήτημα πολιτικού χαρακτήρα.
Στα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει εξαγγείλει κανένα από τα σφοδρότατα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχει υιοθετήσει σήμερα, εν μέσω θύελλας κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της χώρας μας είχε βγει να δανειστεί. Μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ ζητούσε, αλλά περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ της προσφέρθηκαν μέσα σε τρεις ώρες, με επιτόκιο 6,2%.
Στο δίμηνο που μεσολάβησε, το διεθνές κύρος της χώρας καταρρακώθηκε σε απίστευτο βαθμό. Το εισόδημα μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού υφίσταται βίαιη μείωση. Ολος ο ελληνικός λαός φτωχαίνει εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνονται οι συντάξεις. Ταμεία απειλούνται με κατάρρευση καθώς κατά δεκάδες χιλιάδες τρέχουν πανικόβλητες να συνταξιοδοτηθούν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι. Η χώρα κυλάει σε κατάσταση κατάθλιψης και μιζέριας.
Ολα αυτά γίνονται για να πέσει το επιτόκιο δανεισμού κατά... 0,3%; Χίλιες φορές προτιμότερο οι κυβερνητικοί φωστήρες να είχαν πάρει και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που τους προσφέρθηκαν τον Ιανουάριο, να είχαμε έτσι ξεμπλέξει με το κρίσιμο σημείο του φετινού δανεισμού (κάλυψη των 20 και κάτι δισεκατομμυρίων των τοκοχρεολυσίων Απρίλη - Μάη) και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην είχε υποχρεωθεί να πουλήσει τη σοσιαλιστική ψυχή της στον δεξιό διάβολο της νεοφιλελεύθερης ΕΕ!
Να μην είχε πάρει κανένα από τα αντεργατικά μέτρα. Μόνο εκείνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με τα οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.
Γιατί όμως δεν πήρε τα 25 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο και άρχισε αυτή την ανόητη ιστορία με την προσφυγή στο ΔΝΤ που αποδείχθηκε μπούμερανγκ; Μόνο από πολιτική ανικανότητα ορθής εκτίμησης της κατάστασης; Μήπως πρέπει να ευχηθούμε να ήταν μόνο αυτό; Τι να πει κανείς...
Αποτυχία
Ανάγκη αλλαγής της πολιτικής
Παταγώδη αποτυχία σημείωσε η πολιτική της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, αναφορικά με τον δανεισμό του κράτους. Η πολιτική της τυφλής υπακοής της κυβέρνησης Παπανδρέου στις απαιτήσεις της Μέρκελ και της Κομισιόν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν συνεπιφέρει τίποτα θετικό για τη χώρα και τον λαό μας. Μας οδηγεί στη μιζέρια. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει αμέσως. Με άλλο πρόγραμμα εξελέγη το ΠΑΣΟΚ. Με ένα πρόγραμμα που έδινε ελπίδες για καλύτερο μέλλον σε ευρύτατες μάζες ψηφοφόρων, όπως απέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε το πρόγραμμά του, υποκύπτοντας σε πιέσεις συντηρητικών κύκλων. Αυτή η υποχώρησή του αποδεικνύεται καταστροφική.

Mέρκελ: "Να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια για τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας"

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αngela Merkel, επανέλαβε χθες από την Άγκυρα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης. "Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από πενήντα χρόνια", δήλωσε η Μerkel μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Tayyip Erdogan. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν τίποτε λιγότερο από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. "Προνομιακή σύμπραξη, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα", είχε δηλώσει το Σάββατο ο Egemen Bagis. "Γι’ αυτό δεν παίρνουμε στα σοβαρά την επιλογή αυτή, επειδή δεν είναι νομικά θεμελιωμένη. Μερικές φορές αισθάνομαι προσβεβλημένος που μου προσφέρουν κάτι το οποίο δεν υπάρχει".
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη χώρα αυτή. Η θέση αυτών των τούρκων μεταναστών αποτελεί άλλο ένα ζήτημα διαφωνίας ανάμεσα στην Μerkel και τους Tούρκους ηγέτες, που επιθυμούν να μην ενταχθούν στην γερμανική κοινωνία αλλά να διατηρήσουν στη Γερμανία τα βασικά χαρακτηριστικά του τουρκικού τρόπου ζωής.
Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. "Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι", σημείωσε.

Αποστολή της ΜΕΕΔ στο Μαρόκο

Ομάδα 8 διασωστών της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησε για το αεροδρόμιο του Ραμπάτ του Μαρόκο με αεροσκάφος C-27 και τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να συνδράμει στην επιχείρηση αναζήτησης για τον Σεΐχη Άχμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν, αδερφό του Εμίρη του Αμπού Ντάμπι. Το αεροσκάφος του Σεΐχη, η οικογένεια του οποίου είναι ο νέος συνιδιοκτήτης του ναυπηγείου Σκαραμαγκά, κατέπεσε και συνετρίβη την περασμένη Παρασκευή στο Μαρόκο, ενώ ο πιλότος σώθηκε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
ΕΛΕΟΣ. ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΖΑ?
Ανώνυμος είπε...
Ε, ΡΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ..ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ..ΣΕΡΝΕΙ!! ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΝΑΣ ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΣΤΕΛΝΑΝΕ...ΤΑ ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ!!... -ΑΡΜΕΛ-
Ανώνυμος είπε...
Για την διασωση του Σεΐχη (ποια διασωση δηλαδη τελος παντων) υπαρχουν λεφτα για πεταμα. Ετσι ομως πρεπει να γινει μην μας μεινει αμανατι το ναυπηγειο.
Ανώνυμος είπε...
Καλή τύχη στους οκτώ άνδρες της 31 ΜΕΕ.Αν και πέρασαν τρείς μέρες από το ατύχημα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Ntch

Χείρα φιλίας του κ.Εγκεμέν Μπαγκίς με το ελικοπτεροφόρο στην τσέπη



Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δηλώνουν έτοιμες για την εκκίνηση του μεγαλόπνοου εξοπλιστικού προγράμματος για την απόκτηση ενός ελικοπτεροφόρου ναυτικού σκάφους, το οποίο θα δέχεται σε κρίσιμες στιγμές και μαχητικά αεροσκάφη κάθετης από- και προσγείωσης, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς σύμφωνα με άρθρο της International Herald Tribune, προτείνει χείρα φιλίας προς την Ελλάδα, δηλώνοντας πως «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα άρματα μάχης, πυραύλους, υποβρύχια ή μαχητικά αεροσκάφη, όπως και η Τουρκία. Είναι καιρός να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, αλλά ιδιαίτερα της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Σε αυτό το σημείο υπενθμίζουμε τις βιομηχανικές προεργασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει στον τουρκικό αεροναυπηγικό τομέα, για την κατασκευή έως και 120 μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας στελθ και τύπου F-35.

0 Kommentare:

Στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας - Συμφώνησαν για 15 μεγάλες διακλαδικές ασκήσεις! Εκτύπωση E-mail
ImageΠολύ καλό κλίμα επικράτησε στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Ρωσίας, Ε.Βενιζέλου και Α.Σερντιούκοφ, σήμερα στην Μόσχα. Ο Έλληνας υπουργός μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του την οδύνη της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες στη Μόσχα. Στην συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκαν συνολικά 15 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων μέσα στο 2010! Κατά την διάρκεια των συνομιλιών επίσης συμφωνήθηκε αριθμός ασκήσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. «Τα Ναυτικά της Ρωσίας και της Ελλάδος θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους κοινές ασκήσεις. Συνολικά θα υπάρξουν εντός του έτους 15 κοινές ασκήσεις μεταξύ ελληνικών και ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών Κλάδων, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους στη Μόσχα η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Irina Kovalchuk.
Συμφωνήθηκε επίσης να αυξηθεί η διμερής στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Α.Σερντιούκοφ, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσίας τόσο με το ΝΑΤΟ όσο και με την Ε.Ε..
Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ από το Ράδιο Αρβύλα σε γυμνές φωτογραφίες

Μας το ζητήσατε και έχουμε μάθει να μην χαλάμε χατήρι σε κανέναν. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τις δύο γυμνές φωτογραφίσεις της Χριστίνας Μουστάκα από το Ράδιο Αρβύλα και σας τις παρουσιάζουμε...Απολαύστε!



Διαβάστε περισσότερα: http://www.enimerwsi.com/2010/03/blog-post_30.html#ixzz0jgShpNMJ
Συναντήσεις ουσίας για τον τόπο μας " ( 30/03/2010 )



Τρεις συναντήσεις στην Κατερίνη μπορούν να δημιουργήσουν κάποια αμυδρή ελπίδα για βελτίωση κάποιων μεγεθών στη μαυρίλα μας.
1. Η εταιρία Τάσος Αλεξόπουλος, προτείνει στο Νομάρχη, το Δήμαρχο Δίου και Ανατολικού Ολύμπου δημιουργία – σε μόνιμη βάση – Μουσικής Ακαδημίας με δικά της έξοδα. Απλώς ζητά την υποστήριξη των αρχόντων της Αυτοδιοίκησης, κάτω από τη σκιά του αρχιμουσουργού και μύστη Ορφέα.

2. Η ίδια εταιρία, με έδρα τη Γερμανία και παράρτημα στην Αθήνα, προσπαθεί να ξεπεράσει μικροπροβλήματα για τον ημιτελικό στην 1η διοργάνωση του υπερθεάματος, καύσης τόνων πυροτεχνημάτων που χορεύουν στον ουρανό με μουσική Μπετόβεν...

3. Εταιρία Αμερικανικών συμφερόντων με παραγωγή 6 κινηματογραφικών ταινιών το χρόνο στη Σόφια της Βουλγαρίας (όπου δημιούργησε 15.000 θέσεις εργασίας) συζητά με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων που έρχεται στην Κατερίνη, τη δυνατότητα μετατροπής σε σενάριο του πρόσφατου βιβλίου του Γ. Ράπτη… 168 π.Χ η Μάχη της Πύδνας (στην πεδιάδα της Κατερίνης – ανάμεσα στο Λεύκο (Πέλεκα) και τον Αίσωνα (Μαυρονέρι), όπου σε μια ώρα ο Αιμίλιος Παύλος θέρισε τη Μακεδονική φάλαγγα εξοντώνοντας 25.000 μαχητές, από μοιραία λάθη του τελευταίου βασιλιά των Μακεδόνων Περσέα. Πρόθεση της Εταιρίας είναι να εγκατασταθεί στην Πιερία δημιουργώντας πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας, καθώς τα έργα της ακουμπούν στην Ελληνική Μυθολογία (π.χ. Η κλεμμένη φωτιά από τον Όλυμπο) αλλά μοντάρονται στη γειτονική Βουλγαρία προς έκπληξη των πρωταγωνιστών ηθοποιών.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
Η Πιερία στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου" 



Επέστρεψε η αποστολή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πιερίας, με επικεφαλής τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου, από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “TTR” που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι,  από τις 25  έως τις 28 Μαρτίου 2010.
Για πολλοστή φορά η Ν.Ε.Τ.Π. Πιερίας συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Βουκουρεστίου με στόχο την καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή της Πιερίας στην αγορά της Ρουμανίας και την πραγματοποίηση σειράς επαγγελματικών συναντήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί το ρεύμα των Ρουμάνων τουριστών στο νομό Πιερίας για τη φετινή τουριστική περίοδο.



Όπως σημειώνει σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πιερίας δυστυχώς τη φετινή χρονιά η προσέλευση των Ρουμάνων Τουριστών στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από ό,τι τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που έχει να κάνει με τις τάσεις των Ρουμάνων προς άλλους προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, που είναι πιο κοντά και προσφέρουν καλύτερες υποδομές. Για αυτό, προσθέτει ο κ. Παπαστεργίου χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους επιχειρηματίες του τουρισμού για ένα ποιοτικό πακέτο προσφερόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές, που να είναι πιο ανταγωνιστικό από την Βουλγαρία και την Τουρκία, που πολλές φορές υπερτερούν και στα δύο.
 Στο ειδικά διαμορφωμένο σταντ της Πιερίας μέσα στο περίπτερο του ΕΟΤ, η  Ν.Ε.Τ.Π. Πιερίας διάνειμε στους επισκέπτες πλούσιο ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό για το τουριστικό προϊόν και τα πλεονεκτήματα της Πιερίας.

 Στην έκθεση του Βουκουρεστίου τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας εκπροσώπησε ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Χαράλαμπος Μπρουσκέλης και Θεόδωρος Παυλίδης, και ο υπάλληλος της Ν.Α. Πιερίας Νίκος Λαμπονίκος. Ακόμη, από τη Ν.Ε.Τ.Π. Πιερίας συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας Δημήτρης Πανταλώνας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηλίας Ηλιάδης, ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης καθώς και πολλοί τουριστικοί επιχειρηματίες του νομού Πιερίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το στάντ της Πιερίας επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του ΕΟΤ Ρουμανίας Νίκος Διακολιός και ο Νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο Ελληνας εισαγγελέας που βρίσκει κλεμμένους θησαυρούς
Μπορεί ένας πεζοναύτης της αντιτρομοκρατικής μονάδας και επιτυχημένος πυγμάχος να είναι ταυτόχρονα ένας από τους πιο σκληρούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, αλλά και πρωταγωνιστής στο σαφάρι για τον εντοπισμό κλεμμένων αρχαιοτήτων σε μακρινές χώρες; Η απάντηση είναι «ναι»! Και μάλιστα είναι Ελληνας!

Για τις ΗΠΑ ο ελληνικής καταγωγής βοηθός εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Μάθιου Μπογδάνος είναι ένας θρύλος. Τόσο για τη στρατιωτική του δράση ως αντισυνταγματάρχη των πεζοναυτών και διώκτη της «Αλ Κάιντα», αλλά και γιατί επανέφερε στο Ιράκ χιλιάδες αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τα μουσεία του πριν και κατά τον πόλεμο!

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος και η μητέρα του Κλερ είχαν ένα ελληνικό εστιατόριο, το «Deno's», στο Κάτω Μανχάταν, όπου ο Μάθιου δούλευε σκληρά από τα 7 του χρόνια. Το όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας πυγμάχος μεσαίων βαρών. Εμεινε ερασιτέχνης, αλλά πέτυχε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ: μόλις τρεις ήττες σε είκοσι έξι αγώνες! Οταν, όμως, κατατάχτηκε στους πεζοναύτες, πείστηκε να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πήρε bachelor και master στις κλασικές σπουδές, πτυχίο Νομικής, καθώς και master στρατιωτικών σπουδών από το κολέγιο του Στρατού.

Το 1988 ο Μπογδάνος πέρασε στην εφεδρεία για να διοριστεί βοηθός εισαγγελέα στο Μανχάταν και έγινε διάσημος για τον ανελέητο τρόπο με τον οποίο μεταχειριζόταν τους κατηγορούμενους. Κορυφαία υπόθεσή του ήταν η δίκη του Σον «Puffy» Κομπς, ιμπρεσάριου της ραπ και τότε εραστή της Τζένιφερ Λόπεζ, που καταδικάστηκε για οπλοχρησία και δωροδοκίες μετά από δικαστικό αγώνα δεκατεσσάρων μηνών. Επιτυχία του ήταν και η καταδίκη του 16χρονου Κρίστοφερ Βάσκεζ ή «Σφαγέα με το βρεφικό πρόσωπο» για τη δολοφονία ενός μεσίτη στο Σέντραλ Παρκ.

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν σημαδιακή για τον Ελληνα που, μαζί μμε την έγκυο στον έβδομο μήνα σύζυγό του Κλόντια Τάτσμαν και τον 3χρονο γιο τους Μάικλ κινδύνευσαν σοβαρά από τα τζάμια που διαλύθηκαν στο διαμέρισμά τους στο Μανχάταν και το σύννεφο σκόνης που κόντεψε να τους πνίξει! Τότε επανακλήθηκε στην ενεργό δράση για να συμμετάσχει στο κυνήγι των Ταλιμπάν και γρήγορα τιμήθηκε με τον Χάλκινο Σταυρό για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν.

Ο σκληροτράχηλος Ελληνας που δεν δίσταζε να δίνει εντολές τύπου «πέσε κάτω και κάνε είκοσι push-ups» επέστρεψε στην εφεδρεία και τα δικαστικά έδρανα. Οι συνήγοροι υπεράσπισης τον αποκαλούσαν ψιθυριστά «πίτμπουλ» και έτρεμαν τα δραματικά επιχειρήματά του, την εναλλαγή κραυγών και ψιθύρων στις αγορεύσεις του και το τεντωμένο δάχτυλό του που σημάδευε τον κατηγορούμενο!

Το 2003 ο πόλεμος στο Ιράκ τον επανέφερε στην ενεργό στρατιωτική δράση ως επικεφαλής ειδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας για τον εντοπισμό της «Αλ Κάιντα». Ομως, η λεηλασία στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης άλλαξε τη ζωή του… Ο κομάντος που έκανε για πλάκα 135 κάμψεις ανέλαβε την έρευνα για τις κλεμμένες αρχαιότητες ως επικεφαλής μιας ομάδας χωρίς επίσημη κάλυψη, ρισκάροντας την καριέρα του και τη ζωή του.

«Μόλις είδα τη χρυσή άρπα της Ουρ κομματιασμένη στο δάπεδο του μουσείου, η καρδιά μου ράγισε…» λέει. «Κάθε φορά που ξανάβρισκα έστω κι ένα αντικείμενο, αυτό άξιζε για όλα»!

Φρόντισε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ιρακινών, για να τους αξιοποιήσει ως πηγές πληροφόρησης: «Ελεγα στους άντρες μου ότι αν τους πρόσφεραν νερό, έπρεπε να το πιουν ώς την τελευταία σταγόνα, άσχετα αν το ποτήρι είχε να πλυθεί τριάντα χρόνια…» περιγράφει.

Ο «Ελληνας Ιντιάνα Τζόουνς» και η ομάδα του βοήθησαν να ανακτηθούν περισσότερες από 5.000 κλεμμένες αρχαιότητες σε έξι χώρες σε διάφορα σημεία του κόσμου. Είχε γίνει τόσο διάσημος, ώστε ένας Αμερικανός τον συνάντησε και του έδωσε ένα φάκελο που περιείχε ένα αντικείμενο του ακκαδικού πολιτισμού, ηλικίας 4.000 ετών! Οταν ολοκληρώθηκε η αποστολή του στο Ιράκ, ο Μπογδάνος επέστρεψε στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και ανέλαβε να ιδρύσει την πρώτη Ειδική Μονάδα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.

«Τώρα είναι ευκαιρία για διεθνή συνεργασία υπό τη σκέπη της UNESCO» είπε αναλαμβάνοντας διεθνή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων. «Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 184 έθνη ενωμένα εναντίον των λαθρεμπόρων»!

Για τις επιτυχίες του ο Τζορτζ Μπους τον τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπισμού. Το χρονικό των περιπετειών του στο Ιράκ το κατέγραψε στο βιβλίο του «Οι κλέφτες της Βαγδάτης» που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2005 κι έγινε best-seller. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τα πρόσφερε στο Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης!


ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3
Φωτογραφία 4
Φωτογραφία 5
ESPRESSO 
Η περιπέτεια με την υγεία της Λιάνας Κανέλλη
Μια περιπέτεια υγείας οδήγησε τη μαχητική δημοσιογράφο και πολιτικό Λιάνα Κανέλλη εσπευσμένα στο νοσοκομείο, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των δικών της ανθρώπων που δεν έφυγαν στιγμή από κοντά της. Η δυναμική Λιάνα των απλών ανθρώπων λύγισε από τον πόνο και μεταφέρθηκε επειγόντως σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας με ατελή ειλεό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ πριν από δέκα ημέρες ένοιωσε έντονες ζαλάδες, μούδιασμα στα πόδια και έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Ανησύχησε, αφού δεν της είχε ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και αποφάσισε να πάει στο νοσοκομείο. Οι γιατροί της συνέστησαν να κόψει αμέσως το τσιγάρο, αλλά η Λιάνα γνωστή φανατική καπνίστρια δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη να αποχωριστεί την αγαπημένη της συνήθεια. Με το γνωστό καυστικό της χιούμορ ενημέρωσε για την περιπέτεια της υγείας της φίλους και συναγωνιστές μέσα από ένα άρθρο της στον «Ριζοσπάστη». Η δυναμική βουλευτής της Αριστεράς ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου ασκεί την κριτική της στα οικονομικοπολιτικά πράγματα της χώρας μας. «Και νάμαι μεσούσης της κρίσης τους, ταβλιασμένη στο νοσοκομείο με ατελή ειλεό, αποτέλεσμα παλιών επιτυχών μικροχειρουργικών επεμβάσεων που στο μήκος μιας ζωής μ’ άφησαν μια κοιλιά γεμάτη άχρηστες συμφύσεις, όπως λένε οι γιατροί» αναφέρει η ίδια στο χθεσινό άρθρο της στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», με τον τίτλο «Ατελής ειλεός» και συνεχίζει: «Πόνεσα, ξεπόνεσα, θαύμασα την πρόοδο της επιστήμης (χειρουργική με ρομποτική που καταλήγει να σε σώζει με δύο ραμματάκια, δεν είναι δα και μικρό πράγμα), κι επομένως έχω αναγκαστικά στραμμένη την προσοχή μου μεροδούλι, μεροφάι, ξαπλωμένη να θεώμαι το θαύμα της Αρχαγγέλου Μέρκελ που φέρνει τον κρίνο του ΔΝΤ στη στέρφα χώρα μου».

Δίπλα της από την πρώτη στιγμή είναι οι στενοί συνεργάτες του γραφείου της, αλλά και η αδερφή της Νάνσυ που δεν έχει φύγει από κοντά της δευτερόλεπτο. Αρνούμενη να ησυχάσει ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο, ενημερώνεται καθημερινά για την καυτή επικαιρότητα, παρακολουθώντας τηλεόραση και διαβάζοντας εφημερίδες.

Η «Εspresso» επικοινώνησε με τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία αφού μας ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον, μας παρέπεμψε στο χθεσινό της δημοσίευμα και μας εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα θα πάρει εξιτήριο, για να επιστρέψει σπίτι της και να περάσει τις Αγιες Μέρες του Πάσχα με τον πολυαγαπημένο της γιο και την οικογένειά της.


Χ.Λ.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Ανοίγουν «κλειστά» επαγγέλματα
Με στόχο την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου ως το φθινόπωρο, αρχίζει μετά το Πάσχα η συζήτηση για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.
Επιτροπή μετά το Πάσχα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως το περιέγραψε ο κ. Σαχινίδης, μετά την περίοδο του Πάσχα θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τα βασικά κριτήρια θα είναι το όφελος για την οικονομία και το -ενδεχόμενο- κοινωνικό κόστος.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η αρχή θα γίνει από τις μεταφορές, θα ακολουθήσουν τα ταξί και στη συνέχεια, αφού προηγηθούν οι ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τη λειτουργία των καταστημάτων, θα «ανοίξει» και το επάγγελμα των φαρμακοποιών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλα «κλειστά» επαγγέλματα των οποίων αναμένεται να εξεταστεί το άνοιγμα αφορούν στους μηχανικούς, στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους και στους φορτοεκφορτωτές.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων αποτελεί για την κυβέρνηση μία από τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών της για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ «ΛΑΔΩΜΑ» ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ
Μίζες με υποβρύχιες διαδρομές
Πολύ «λάδι» φαίνεται ότι κρύβει η σύμβαση για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της Κυριακής, το οποίο επικαλείται στοιχεία από έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία του Μονάχου.
Έφοδος και έρευνα
Για τη συγκεκριμένη σύμβαση δόθηκαν μίζες πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι οι προμήθειες που καταβάλλονταν από τους Γερμανούς ξεπερνούσαν το 5% του κόστους της παραγγελίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Μαρτίου άνδρες της Εισαγγελίας του Μονάχου έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στο Έσσεν, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι «λάδωνε» συστηματικά για να κερδίζει παραγγελίες εργοστασίων παραγωγής και υποβρυχίων σε ολόκληρο τον κόσμο (Αργεντινή, Πορτογαλία, Πακιστάν, Ελλάδα, Τουρκία). Τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρείας ανακρίνονται, ενώ δύο μέλη του Δ.Σ. έχουν προφυλακιστεί.
«Σύστημα» οι μίζες
Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» και η «Καθημερινή», προκύπτει ότι οι δωροδοκίες στο εξωτερικό ήταν «σύστημα» για τη γερμανική εταιρεία. Οι Γερμανοί εισαγγελείς «ανακάλυψαν» τις παράνομες πληρωμές της Ferrostaal κατά την έρευνά τους στην εταιρεία ΜΑΝ, που κατείχε την εταιρεία Ferrostaal, έως ότου αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών η International Investment Company του Άμπου Ντάμπι, την 1η Ιανουαρίου του 2008. Υπενθυμίζεται ότι η Άμπου Ντάμπι Μαρ αγόρασε πρόσφατα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που επίσης εμπλέκονται στην κατασκευή των υποβρυχίων. Η ΜΑΝ κράτησε το 30% της Ferrostaal. Της εφόδου στα γραφεία της Ferrostaal προηγήθηκαν καταθέσεις στελεχών της εταιρείας, που περιέγραφαν το σύστημα δωροδοκιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Λάδι» σε αξιωματούχους
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ως το 1999, οπότε και άλλαξε ο γερμανικός νόμος, οι «μίζες» δίδονταν απευθείας στους αξιωματούχους που έπαιρναν τις αποφάσεις προς όφελος της γερμανικής εταιρείας. Στη συνέχεια άρχισε να μεσολαβεί δικηγορικό γραφείο της Ζυρίχης που έπαιρνε ποσοστά 10% και είχε συγκροτήσει δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών. Μία τέτοια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η Marine Force International (MFI), στην οποία συμμετείχαν κατά 50% η Ferrostaal και κατά 50% η Thyssen Krupp Marine Systems, φέρεται να διαχειριζόταν τις δουλειές των υποβρυχίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σύμφωνα με τις ενδείξεις της Εισαγγελίας του Μονάχου, τα χρήματα έφευγαν από την MFI και υπό την υψηλή εποπτεία ενός 60χρονου Έλληνα μοιράζονταν σε «χρήσιμες πληρωμές», για τη σύμβαση των 1,8 δισ. ευρώ για την κατασκευή των υποβρυχίων 214. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τα στελέχη της εταιρείας που εξετάστηκαν επιβεβαίωσαν ότι στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία κατεβλήθησαν μίζες σε αξιωματούχους που ελάμβαναν τις αποφάσεις για την παραγγελία των υποβρυχίων.
«Συμβόλαια συμβούλων»
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Δ.Σ. της εταιρείας γνώριζε για τις πληρωμές αυτές, που σε κάποιες περιπτώσεις προσέγγιζαν το 2,5%-3% της σύμβασης. Στην Ελλάδα, ωστόσο, εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το 5% και φαίνεται ότι δόθηκαν για προμήθεια σε συγκεκριμένη εταιρεία, απ’ όπου, σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις, κατευθύνθηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους. Όσον αφορά στο υποβρύχιο «Παπανικολής», κατεβλήθη από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 75% του τιμήματος, κάπου 250 εκατ. ευρώ. Καθώς οι «μίζες» δίνονταν ανάλογα με το ύψος της πληρωμής από τον πελάτη προς τις κατασκευάστριες εταιρείες, για το υποβρύχιο που «έγερνε» κατεβλήθησαν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, περίπου 10-12 εκατ. ευρώ σε «χρήσιμες πληρωμές».
Νέος κίνδυνος για το δημόσιο ταμείο τα ρωσικά τεθωρακισμένα
Με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση της προμήθειας από τη Ρωσία Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος μεταβαίνει από σήμερα ως τις 31 Μαρτίου στη Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2008 το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, είχε λάβει μια πολιτική απόφαση για την αγορά των 450 ΤΟΜΑ, με αρχική εκτίμηση της τιμής στα 1,23 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Βήμα», καθώς οι συζητήσεις με τους Ρώσους βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, εκτιμάται ότι το κόστος της προμήθειας έχει πλέον φθάσει στα 2 δισ. ευρώ. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και των εκτιμήσεων ότι τα ΤΟΜΑ αποτελούν «πολυτέλεια» στην παρούσα φάση, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τη συγκεκριμένη προμήθεια ή ακόμα και να την ακυρώσει ή να αγοράσει άλλα οπλικά συστήματα.
city press