Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Θύμωσαν Μαδρίτη, Λισαβόνα για τη σύγκριση με Ελλάδα

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ενοχλήθηκαν για τη σύγκριση των οικονομικών προβλημάτων τους με αυτά της Ελλάδας.
Μάλιστα η Μαδρίτη εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά της στον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος αναφέρθηκε σε «κοινά χαρακτηριστικά» που παρουσιάζουν από πλευράς οικονομικών προβλημάτων οι 3 χώρες.
* Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελενα Σαλγάδο, χαρακτήρισε χθες «απρόσεκτο» τον συμπατριώτη της Χ. Αλμούνια, διότι κατά την προχθεσινή παρουσίαση των συστάσεων της Κομισιόν προέβη λίγο πολύ στη σύγκριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των δύο χωρών της Ιβηρικής με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ποια ήταν η «απροσεξία» του Ισπανού επιτρόπου, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη Σαλγάδο (Σοσιαλιστικό Κόμμα); Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι «η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης, έχουν βέβαια διαφορές αλλά και κοινά χαρακτηριστικά». Και πρόσθεσε: «Τα κοινά χαρακτηριστικά είναι η μόνιμη απώλεια ανταγωνιστικότητας από τότε που έγιναν μέλη της ΟΝΕ, τα υψηλά ελλείμματα και, ιδίως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι μεγάλες ανάγκες για εξωτερικό δανεισμό».
* Αλλά και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, εξέφρασε και αυτός τη δυσφορία του για τη σύγκριση με την Ελλάδα. Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν επιθυμούν καμία σύγκριση και ακολουθούν την τακτική του «λακωνίζειν», γνωρίζοντας ότι όσο περισσότερες δηλώσεις κάνουν τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα και καθίστανται ευάλωτες. Το αντίθετο δηλαδή που πράττει η Αθήνα... Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας ανήλθε το 2009 στο επίπεδο του 11,20% του ΑΕΠ και της Πορτογαλίας στο 6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: