Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τα κανόνια, αντίτιμο για το ευρωπαϊκό βούτυρο

Bookmark and 
Share
Η κυβέρνηση προχωρεί στην αγορά έξι φρεγατών από τη Γαλλία και μαχητικών αεροσκαφών Εurofighter

Η ευρωβοήθεια, η οποία είναι πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι αναγκάζει την κυβέρνηση να στραφεί- παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας- σε ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, ισχυροποιώντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές της συμμαχίες. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός εισερχόταν χθες στα Ηλύσια Πεδία οι κκ. Ευ.Βενιζέλος και Π.Μπεγλίτης προανήγγελλαν αποφάσεις επί των εκκρεμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και την απόκτηση έξι γαλλικών φρεγατών, καθώς και άγνωστο ακόμη αριθμό μαχητικών αεροσκαφών Εurofighter που προωθεί κοινοπραξία γερμανικών, βρετανικών, ισπανικών και ιταλικών συμφερόντων.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αntenna ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση περί αγοράς νέων μαχητικών, τόνισε ότι «ως το τέλος του 2010 θα λάβουμε αποφάσεις και στον τομέα αυτόν». Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι Γερμανοί πιέζουν για την προμήθεια Εurofighter από την Ελλάδα. Εξάλλου πρόσθεσε: «Χειριζόμαστε και το θέμα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού,των φρεγατών και των αρμάτων του Στρατού Ξηράς».

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σκοπεύει να προχωρήσει και στην προμήθεια έξι γαλλικών φρεγατών FRΕΜΜ. Αυτό δήλωσε χθες μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλίτης. Νωρίτερα χθες η γαλλική εφημερίδα «La Τribune» είχε αναφέρει ότι το θέμα των φρεγατών θα πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου . «Θα συνεχίσουμε τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για την προμήθεια έξι φρεγατών FRΕΜΜ» είπε ο κ. Μπεγλίτης, χωρίς πάντως να επιβεβαιώσει αν το θέμα θα συζητούνταν χθες στη συνάντηση των Παρισίων. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε κατ΄ αρχήν τον Ιανουάριο του 2009 την προμήθεια 4+2 φρεγατών FRΕΜΜ, τις οποίες κατασκευάζει η εταιρεία DCΝS. Το συνολικό κόστος της συμφωνίας αναμένεται να ανέλθει, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Τribune», σε 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από ανώνυμες πηγές που υποστηρίζουν ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και το συμβόλαιο θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και εντός του 2010. Ωστόσο το θέμα των φρεγατών δεν είναι, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, ανεξάρτητο από τις ευρύτερες συζητήσεις που διεξάγονται για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΒΗΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_414.html#ixzz0fFOXygoz

Δεν υπάρχουν σχόλια: