Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ανοικτό το ενδεχόμενο επεισοδίου

Bookmark and 
Share
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes(έναντι πάντων) και έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.

Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RΑΝD) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις νατοϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και νατοϊκών συμφερόντων.

Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οιδιαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ίμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του ’96», σημειώνεται.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_9332.html#ixzz0fFK8C7ms

Δεν υπάρχουν σχόλια: