Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάξτε τρόπο ζωής για να προλάβετε τον καρκίνο

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί με προγράμματα εμβολιασμού και αλλαγές στις συνήθειές μας

ΓΕΝΕΥΗ Το 40% εκ των 12 εκατομμυρίων περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της αλλαγής του τρόπου ζωής και της πρόληψης λοιμώξεων που μπορούν να οδηγήσουν στη φονική νόσο. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση ειδικών της Διεθνούς Ενωσης Ενάντια στον Καρκίνο (UΙCC), όπου και παρουσιάζονται ζωτικής σημασίας κινήσεις οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στον μεγάλο εχθρό της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αν κάποιος μας έλεγε ότι ανακάλυψε τη θεραπεία για το 40% των περιπτώσεων καρκίνου,τότε θα μιλούσαμε για θαύμα. Γεγονός όμως είναι ότι μπορούμε με απλές αλλαγές του τρόπου ζωής μας να προλάβουμε εξαρχής την εμφάνιση του 40% των καρκίνων.Η τραγωδία είναι ότι δεν το πράττουμε» σχολίασε ο πρόεδρος της UΙCC Ντέιβιντ Χιλ. Σύμφωνα με την έκθεση ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος του ήπατος θα έπρεπε να αποτελέσουν προτεραιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και οι δύο αυτές μορφές καρκίνου προκαλούνται από λοιμώξεις οι οποίες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια: ο «ένοχος» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός ΗΡV για τον οποίο κυκλοφορούν δύο εμβόλια, ενώ ο κύριος «υπαίτιος» για καρκίνο του ήπατος είναι ο ιός της ηπατίτιδας Β, η μόλυνση με τον οποίο μπορεί επίσης να προληφθεί μέσω εμβολιασμού.

Αλλες λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο οφείλονται σε ιούς όπως αυτός της ηπατίτιδας C, ο ιός ΗΙV του ΑΙDS, καθώς και ο ιός Εpstein Βarr, μια μορφή ερπητοϊού που μεταδίδεται με το σάλιο. Οι ειδικοί της UΙCC τονίζουν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν σε ολόκληρο τον κόσμο διεξάγονταν προγράμματα εμβολιασμού του πληθυσμού και παράλληλα γίνονταν απλές αλλαγές του τρόπου ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα, η σωστή διατροφή, η μείωση του αλκοόλ και η μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία.
WWW. TO BHMA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: