Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μεγάλες ζημιές σε παρακαμπτηρίους
Του Θαναση Tσιγγανα, www.kathimerini.gr
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παραδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Τρικάλων - Ιωαννίνων που υπέστη καθίζηση στο ύψος του χωριού Τρυγώνα. Η αδιάκοπη κίνηση των μεγάλων φορτηγών από τη Βόρεια προς τη Νότια Ελλάδα και αντίστροφα, που επιλέγουν εξαιτίας του κλεισίματος των Τεμπών να κινηθούν μέσω Εγνατίας - Παναγιάς - Καλαμπάκας και Τρικάλων είχε ως συνέπεια την καταπόνηση του οδοστρώματος και την καθίζηση του δρόμου σε μήκος 70 περίπου μέτρων. Η Τροχαία Τρικάλων αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει τον δρόμο σε όλα τα φορτηγά και άλλα οχήματα άνω των 3,5 τόνων που κινούνται στην περιοχή προκειμένου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.
Η καθίζηση του δρόμου στην Τρυγώνα είναι ωστόσο ένα από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και των νομαρχιών από την ημέρα που έκλεισαν τα Τέμπη και η συγκοινωνία διεξάγεται από τέσσερις παρακαμπτήριες διαδρομές. «Μέχρι στιγμής οι τέσσερις εναλλακτικές διαδρομές δείχνουν να αντέχουν το βάρος της κυκλοφορίας των οχημάτων» επισημαίνει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καμαρινόπουλος, «αλλά εάν αυτή η κατάσταση διαρκέσει περισσότερο από 2 - 3 μήνες το οδικό δίκτυο της περιοχής θα φτάσει στα όριά του» προσθέτει ο δήμαρχος Eλασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος.
ΠροβλήματαΗδη το τμήμα της εθνικής οδού Κοζάνης - Λάρισας από την Eλασσόνα έως το Ελευθεροχώρι και στο ύψους της Μελούνας στον δρόμο Τυρνάβου - Eλασσόνας τα προβλήματα στο οδόστρωμα είναι ορατά. «Είναι σίγουρο πως όταν ξανανοίξουν τα Τέμπη αυτοί οι δρόμοι που σήμερα χρησιμοποιούνται από Κοζάνη προς Λάρισα και από Εγνατία προς Καλαμπάκα - Τρίκαλα θα πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον για ανακατασκευή οδοστρώματος», επισημαίνει ο κ. Πασχόπουλος.
Πάντως το κλείσιμο των Τεμπών είχε ως αποτέλεσμα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να δουν τις ανάγκες του υπόλοιπου δικτύου και να εισακουστούν τα δύο βασικά αιτήματα της Eλασσόνας. Το υπ. Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων δρομολογεί τις διαδικασίες για την ανακατασκευή της παράκαμψης της Eλασσόνας, μήκους 7 - 8 χλμ. και προϋπολογισμού 146 εκατ. ευρώ, ενώ δημοπρατείται σύντομα το τμήμα του περιφερειακού δρόμου της Eλασσόνας (προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ) που θα απορροφήσει όλη την κυκλοφορία η οποία σήμερα διέρχεται μέσα από την πόλη και μπροστά από σχολικό συγκρότημα. Εχει υπολογιστεί ότι από το σημείο αυτό διέρχονται ημερησίως περίπου 7.000 οχήματα.
Τα αγροτικά μπλόκα που στήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων που διέρχονται από τους παρακαμπτήριους δρόμους, αλλά να αυξηθεί η διέλευση των φορτηγών από τον δρόμο Ιωαννίνων - Τρικάλων τον οποίο χρησιμοποιεί πλέον το 50% των φορτηγών. Επειτα από δύο μήνες έντονης κυκλοφορίας η Τροχαία έχει πλέον επισημάνει ότι τα επικίνδυνα τμήματα των τεσσάρων παρακαμπτηρίων είναι το τμήμα του δρόμου πριν από τον Αγιόκαμπο της Λάρισας, η διαδρομή Παλιουριά - Κουτσουπιά Λαρίσης (παράλια Λάρισας) και το τμήμα Ελασσόνα - Σαραντάπορο Κοζάνης και ιδιαίτερα τα 8 χλμ. από Ελασσόνα έως Ελευθεροχώρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: