Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Tι γράφει ο ξένος Tύπος
LE MONDE
Συνταξιοδοτικό
Η γήρανση του πληθυσμού είναι στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής αποτελεί «καλό νέο», όπως είπε ο κ. Σαρκοζί. Αντανακλά την πρόοδο στον τομέα της υγείας. Αλλά το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ο κίνδυνος της εξάρτησης ζυγίζει περισσότερο. Και οικονομικά, υπάρχουν περισσότεροι συνταξιούχοι και λιγότερα περιουσιακά στοιχεία. Το 2050, θα υπάρχουν 1,2 συνεισφέροντες ανά συνταξιούχο. Η προοπτική αυτή απαιτεί επανεξέταση, όπως σε όλη την Ευρώπη, του θέματος. Η δημογραφική και οικονομική λογική υπαγορεύει μια μεγαλύτερη περίοδο της αξιολόγησης. Εχοντας οριστεί στα 41 χρόνια το 2012 για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να ανεβεί στο 41,5 το 2020. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ηγετικές προσωπικότητες, όπως ο Φρανσουά Ολάν, εγκρίνουν αυτό το σενάριο. Ωστόσο, δεν πρέπει το παρόν άκαμπτο σύστημα να αντικατασταθεί με ένα άλλο εξίσου άκαμπτο. Ισχυρές ανισότητες εξακολουθούν να παραμένουν στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, πτυχιούχων και μη πτυχιούχων, των εργαζομένων και των εργοδοτών. Θα απαιτηθεί ευελιξία.
ARAB NEWSΤο ΑφγανιστάνΑν και το ΝΑΤΟ διαβεβαιώνει ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν βαίνουν καλώς, το τοπίο μάλλον παραμένει ασαφές. Ο θάνατος 12 πολιτών στο Μαργιάφ, ύστερα από επίθεση με αμερικανικές ρουκέτες δημιούργησε πρόβλημα. Ο διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Στ. Κρίσταλ, έσπευσε να εκφράσει τη βαθιά του λύπη για τις απώλειες μεταξύ αμάχων. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να αποσύρει το σύστημα εκτόξευσης ρουκετών μέχρις ότου αποφανθεί τι πήγε λάθος. Μεταξύ άλλων υπήρξε πρόβλημα και με την υπερσύγχρονη τεχνολογία. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι του ΝΑΤΟ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν αυτούς που όφειλαν να εντοπίσουν. Περιέργως, όμως, ενώ κάποιοι Ταλιμπάν προβάλλουν σθεναρή αντίσταση έναντι των Αμερικανών εντός κι εκτός Μαργιάφ στη Χελμάντ, η πλειοψηφία των ανταρτών ή έχει κρύψει τα όπλα της κι έχει ενταχθεί στην κοινότητα ή έχει διαφύγει στον Βορρά. Στόχος του ΝΑΤΟ δεν ήταν να συλληφθούν οι Ταλιμπάν, αλλά η εξουσία να επιστρέψει στην αφγανική κυβέρνηση. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το αν η εξουσία θα περάσει ομαλά στην αφγανική αστυνομία και στον στρατό.
DER SPIEGELΑποσπάται η προσοχή;«Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει», δηλώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας Γ. Σταρκ, αναφερόμενος στα προβλήματα ελέγχου των πραγματικών στοιχείων κάθε χώρας-μέλους της Ε. Ε. και προβαίνοντας στη διαπίστωση ότι ούτε οι ελληνικές ούτε και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες μπόρεσαν να εποπτεύσουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Ο κ. Σταρκ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε την ανταγωνιστικότητά της, αποδίδοντας το πρόβλημα στην αύξηση του κόστους εργασίας από τις υπερβολικές αυξήσεις μισθών. Ερωτηθείς κατά πόσον κινδυνεύει η ύπαρξη της Ευρωζώνης από ενδεχόμενες χρεοκοπίες κρατών-μελών, παραπέμπει στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με εκείνο της Ελλάδας και εκφράζει την έκπληξή του για το γεγονός ότι από τις χώρες αυτές προέρχεται η κριτική στο ευρώ. «Διαβάζοντας τις σχετικές κριτικές, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα δικά τους προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά ο Γερμανός οικονομολόγος.
DWΤο χιονισμένο ΒερολίνοΗ λέξη «καταστροφή» ακούγεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα στο Βερολίνο. Και οι Βερολινέζοι δεν εννοούν μόνο τις καθυστερήσεις στα τραμ και τα λεωφορεία, αλλά τα κατάγματα. Οι γιατροί στο Βερολίνο δεν σταματούν να κάνουν εγχειρήσεις σε σπασμένα χέρια και πόδια και οι ασθενείς σχηματίζουν ουρές σε νοσοκομεία και ιατρεία. Ο λόγος είναι απλός. Τα ατυχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω του πάγου που σχηματίζεται σε πεζοδρόμια και δρόμους. Στη γερμανική πρωτεύουσα απαγορεύεται να ρίχνουν αλάτι στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ένα ολισθηρό στρώμα λάσπης από χιόνι. Ο λόγος που απαγορεύεται το αλάτι στα πεζοδρόμια είναι ότι προκαλεί ζημιές στα δέντρα, ενώ υποφέρουν και τα ζώα. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και στο Αμβούργο και στο Μόναχο. Το χιόνι δεν είναι μόνο χαρά. Χρειάζεται και προσοχή. Οι επιπτώσεις, πάντως, ανέδειξαν κι ένα άλλο πρόβλημα. Λόγω των κλιματικών αλλαγών, πολλές εταιρείες καθαρισμού δημοσίων χώρων απέλυσαν το προσωπικό τους διότι πίστευαν ότι οι χειμώνες πλέον θα είναι πιο ήπιοι στη Γερμανία και δεν χρειάζονται προσωπικό.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: