Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τα sites που θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη



Φανταστείτε το internet χωρίς το Google; Θυμάστε τα social networks πριν το Facebook; Αναζητούσατε κάπου trailer ταινιών και video clip πριν την έλευση του You Tube; Κι όμως, πριν οι κολοσσοί του κυβερνοχώρου γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ήταν απλά beta versions που χρησιμοποιούσαν ελάχιστοι άνθρωποι ανά τον πλανήτη. Ακριβώς όπως τα sites που ακολουθούν, χωρίς τα οποία θα αναρωτιόμαστε σε λίγο καιρό πώς ζούσαμε.
Power.com: Αν είστε φαν των social networks, το Power θα γίνει το νέο αγαπημένο σας site. Όχι, δεν πρόκειται για ένα ακόμη καινούριο Facebook, με το προφίλ και τις επαφές του οποίου πρέπει να διαθέσετε χρόνο για να ασχοληθείτε. Το αντίθετο: το Power αναλαμβάνει, αφού κάνετε log in μία και μοναδική φορά, να σας συνδέσει ταυτόχρονα με όλους τους λογαριασμούς σας –στο Facebook, το Twitter, το MySpace, το MSN και οτιδήποτε άλλο του ζητήσετε– τα homepages των οποίων μπορείτε να παρακολουθείτε συγκεντρωμένα σε ένα και μοναδικό παράθυρο. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε chat στο built-in MSN Messenger που διαθέτει. Παράδεισος;

Tryphone.com: Γιατί να γίνεται test drive στα αυτοκίνητα, αλλά όχι στα κινητά; Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν οι δημιουργοί του Tryphone, πριν δώσουν στον πλανήτη το πρώτο interactive site για test drive κινητών τηλεφώνων. Εσείς απλά πληκτρολογείτε τη μάρκα και το μοντέλο του κινητού που σκέφτεστε να αγοράσετε, και η βάση δεδομένων ανασύρει για εσάς πλήκτρα, applications, δυνατότητες, περιεχόμενο, παιχνίδια και οτιδήποτε άλλο πρέπει να ξέρετε για τις δυνατότητές του. Εννοείται πως στη διάθεσή σας έχετε τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς και reviews χρηστών του site, για το κάθε μοντέλο ξεχωριστά.

TripIt.com: Το νεότερο μέλος της οικογένειας των sites που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τα ταξίδια σας, δείχνει να τα καταφέρνει καλύτερα από τους προκατόχους του. Το TripIt συγκεντρώνει όλες τις κρατήσεις που του έχετε στείλει με e-mail –αεροπλάνα, ξενοδοχεία, πλοία, τραίνα, εστιατόρια, και ό,τι άλλο θέλετε να συμπεριλάβετε στο ταξίδι σας– και φτιάχνει ένα εύκολο στη χρήση του λεπτομερές πλάνο, στο οποίο μπορείτε να έχετε πρόσβαση και από το κινητό σας. Παράλληλα, αναλαμβάνει να σας εφοδιάσει με χάρτες, προτεινόμενα αξιοθέατα, σημεία ενδιαφέροντος και πρόγνωση καιρού για τον προορισμό σας.

Zeer.com: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για οποιοδήποτε συσκευασμένο τρόφιμο που βρίσκετε στα ράφια του super market είναι συγκεντρωμένα εδώ. Συστατικά, πίνακες διατροφικών στοιχείων και άλλες λεπτομέρειες, μαζί με προτάσεις σχετικών προϊόντων και κριτικές χρηστών του site συνθέτουν το προφίλ του κάθε προϊόντος. Αν εγγραφείτε στο site, μπορείτε να αξιολογήσετε τα προϊόντα που έχετε δοκιμάσει, να δημιουργήσετε λίστες με τα αγαπημένα σας, ή να φτιάξετε τη λίστα του super market online.

Bartleby.com: Ποιος χρειάζεται την αμφίβολη αξιοπιστία της Wikipedia, όταν μπορεί να βρει εκατοντάδες βιβλιογραφικές πηγές, συγκεντρωμένες στο Bartleby; Το site αυτό αποτελεί, ουσιαστικά, μια διαδικτυακή βιβλιοθήκη, με τα έργα της ταξινομημένα σε κατηγορίες: εγκυκλοπαιδικά, ποίηση, μυθιστορήματα και επιστημονικά. Από τον Σαίξπηρ μέχρι τη Βίβλο, από τον Δαρβίνο μέχρι τον Τολστόι και από τον Ευριπίδη μέχρι τον Γκαίτε και τον Πόε, το πλήρες κείμενο εκατοντάδων μεγάλων έργων σε αγγλική μετάφραση είναι διαθέσιμο με ένα κλικ.

5min.com: Ξεχάστε τα ehow, wikihow και οποιοδήποτε άλλο site «πώς να…» συμβουλευόσασταν μέχρι τώρα. Το 5 min σας δείχνει –αντί να σας λέει– πώς να κάνετε οτιδήποτε, από το πώς να οργανώσετε τις ντουλάπες σας μέχρι το πώς να… κάνετε τους φίλους σας να πληρώσουν το λογαριασμό στο εστιατόριο, μέσα από πεντάλεπτα βίντεο που εξηγούν βήμα προς βήμα οτιδήποτε θέλετε να κάνετε. Με την εγγραφή σας, αποκτάτε τη δυνατότητα της… διδασκαλίας, μπορείτε δηλαδή να ανεβάσετε τα δικά σας πεντάλεπτα βίντεο, για να εξηγήσετε στον κόσμο τη δική σας μέθοδο διαλογισμού, ή τη συνταγή της μαμάς σας για τα γεμιστά.

Wikibooks: Τη Wikipedia την ξέρετε. Το Wikibooks, όμως; Στο ίδιο user friendly περιβάλλον, αλλά με τελείως διαφορετικό concept, το Wikibooks φιλοδοξεί να γίνει η μεγαλύτερη και πληρέστερη διαδικτυακή βιβλιοθήκη επιστημονικών συγγραμμάτων, πραγματειών και μελετών, σε θέματα όπως οι φυσικές επιστήμες, η πληροφορική, οι κοινωνικές επιστήμες, οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές σπουδές. Ακολουθώντας τη βασική αρχή της Wikipedia, στο Wikibooks μπορεί να συμβάλλει οποιοσδήποτε χρήστης, προσθέτοντας περιεχόμενο ή διορθώνοντας το ήδη υπάρχον.

Ηρώ Κουνάδη
www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: