Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Σερ Στίβεν Ντάλτον: Μην κόψετε τα μαχητικά!




Ο αρχηγός της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας, σερ Στίβεν Ντάλτον, κατέφυγε σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περισώσει ότι είναι δυνατό από τις αναμενόμενες μεγάλες περικοπές των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, δηλώνοντας να μην περικοπεί ο αριθμός των υπό προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 για την Αεροπορία της χώρας. Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αεροπορίας, η ισχύς του αέρα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μια πολυτέλεια κατά την εξέταση του μελλοντικού δόγματος της Βρετανίας. Κατά τον ίδιο, το F-35 θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής της Βρετανίας σε μελλοντικές συγκρούσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο το κόμμα των Εργατικών, όσο και το κόμμα των Συντηρητικών έχουν δεσμευθεί να επανεξετάσουν τη στρατηγική της άμυνας μετά τις εκλογές. Τα δύο πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν ότι οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο σε απόλυτα μεγέθη τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, δυναμιτίζοντας έτσι περαιτέρω τη θέση της βρετανικής στερλίνας στη διεθνή αγορά.

Ένα από τα πλέον δαπανηρά προγράμματα είναι το σχέδιο για την προμήθεια 120 συνολικά αεροσκαφών του προγράμματος Joint Strike Fighter για την Αεροπορία και Βασιλικό Ναυτικό, τα οποία θα κοστίσουν τουλάχιστον £10 δις στερλίνες. Oι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα καμία διαβεβαίωση σχετικά με τον αριθμό των F-35 που τελικά θα αγοράσει το Ηνωμένο Βασίλειο, και κάποιες μυημένες στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα „Telegraph“ λένε ότι η παραγγελία θα πρέπει να κοπεί για να βρεθούν χρήματα για αλλού.

Εν αντιθέσει με τον Αρχηγό της Αεροπορίας, ο Αρχηγός του Στρατού υποστήριξε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε "think-tank" του Λονδίνου ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός θα πρέπει να επικεντρωθεί στις χερσαίες δυνάμεις και στην αποστολή στο θέατρο επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, μια και οι επόμενες συγκρούσεις μελλοντικά θα είναι παρόμοιες. Ο σερ Στίβεν Ντάλτον αμφισβήτησε την άποψη αυτή, και αναφέρει ότι το Αφγανιστάν είναι η εξαίρεση, και όχι ο κανόνας για τις μελλοντικές συγκρούσεις.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί εκ μέρους μας τα „προφητικά λόγια“ στην έναρξη ακόμη των αναπτυξιακών προγραμμάτων για το μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon και F-35, ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου δυτικο-ευρωπαικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στον τότε βρετανό ομόλογό του πως οι Βρετανοί „δεν μπορούν να στεφανωθούν σε δύο γάμους ταυτόχρονα“.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν μία από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία τους, την οικονομική. Μια πιθανή περικοπή μαχητικών αεροσκαφών θα φέρει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μελλοντικά στη θέση να χρήζουν υποστηρίξεως συμμαχικών δυνάμεων, για την αναπλήρωση του δημιουργηθέντος κενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: