Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010



Ούτε ένας πελάτης στα ξενοδοχεία της νότιας Πιερίας, μηδέν τζίρος




Πολλαπλές οι συνέπειες στην Πιερία από το κλείσιμο των Τεμπών και αισθητές από την πρώτη στιγμή στον επαγγελματικό κόσμο της νότιας Πιερίας.

Οι κραυγές απόγνωσης των επαγγελματιών δεν ξεπερνούν όπως φαίνεται τους βράχους στα Τέμπη, και την αγωνία τους μεταφέρει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ολύμπιο Βήμα» για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του νομού.

«Δεν πάτησε ούτε ένας για μια διανυκτέρευση ή στον Πλαταμώνα ή στους Πόρους. Τζίρος μηδέν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναδεικνύοντας το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι επιχειρήσεις.


Το τελειωτικό χτύπημα


Το κλείσιμο των Τεμπών ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το νομό μας τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου και ιδιαίτερα για τη νότια Πιερία, ξεκινώντας από Πόρους, Λεπτοκαρυά Πλαταμώνα, Παντελεήμονα, Λιτόχωρο, όλες αυτές τις περιοχές «χτυπήθηκαν» με τον χειρότερο και πιο βάρβαρο τρόπο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι για αυτούς τους ανθρώπους δεν έπεσε απλά ο τζίρος των καταστημάτων τους στο 10% ή 20%, αλλά μιλάμε για μηδενικό τζίρο πλέον. Δεν υπάρχει τζίρος και αυτό είναι το πλέον σοβαρό πρόβλημα, που το είχαμε θέσει και στην υπουργό κα Κατσέλη και ζητήσαμε και αποζημιώσεις.

Είναι αδιανόητο το 2010 να έχει κοπεί η Ελλάδα στα δυο και η Πολιτεία να μην έχει αναλάβει μέχρι σήμερα τις ευθύνες της για να δώσει γρήγορα λύση».

Διεκδίκηση αποζημιώσεων με κάθε τρόπο

Το Επιμελητήριο Πιερίας είναι η «ομπρέλα» των επαγγελματιών που οφείλει να τους βοηθήσει και να τους προστατεύσει όσο μπορεί. Έτσι είναι υποχρεωμένο όπως επισημαίνει ο κ.Χατζηχριστοδούλου να δει με ποιο τρόπο μπορεί και να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

«Είναι ένα δίκαιο αίτημα των καταστηματαρχών, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία και πριν πάμε σε δικαστικές αντιπαραθέσεις, εκτιμώ ότι θα πρέπει η Πολιτεία, το ίδιο το υπουργείο να σκύψει στο πρόβλημα αυτό και να δώσει λύσεις. Εξάλλου έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο στο νομό από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Σε αυτή την περίπτωση το χτύπημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Τότε άγγιζε περισσότερο τον τουρισμό. Τώρα, αφορά τον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, έχει νεκρωθεί ο νομός . Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τρόπο για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτές τις αποζημιώσεις που θεωρώ ότι το υπουργείο θα δει θετικά».

Το μέγεθος της καταστροφής

Τα νούμερα έχουν πάντα ενδιαφέρον, και όπως προκύπτει από μια πρώτη ματιά από τα στοιχεία της έρευνας που ξεκίνησε το Επιμελητήριο για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές και πόσο, η εικόνα είναι αποκαλυπτική.

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του νομού, σε σύνολο 12,5 χιλιάδων επιχειρήσεων που είναι μέλη του Επιμελητηρίου, έχουν θιγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ δυσάρεστα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητήριου. «Δεν πάτησε ούτε ένας για μια διανυκτέρευση ή στον Πλαταμώνα ή στους Πόρους και είναι λογικό. Δεν έρχεται κανείς πια. Δεν θα επέλεγε κανένας ένα τόπο για να περάσει το σαββατοκύριακο, όταν θα έχει την ταλαιπωρία αυτού του δρόμου. Και δε μιλάμε για 20 λεπτά. Για να τα περάσουμε τα παράλια της Λάρισας θέλουμε περισσότερο από μια ώρα. Ταλαιπωρία, επικίνδυνος ο δρόμος χωρίς ασφάλεια, άρα γιατί να έρθει κάποιος και να περάσει ένα σαββατοκύριακο στην Πιερία; Ακόμη και το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι έχει τεράστιο πρόβλημα.. Δεν χρειάζονται στοιχεία για να το αποδείξουμε, το αποδεικνύει η καθημερινότητα, η ίδια η κατάσταση».

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Μπορεί η νότια Πιερία να «πληρώνει περισσότερο το μάρμαρο» αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η Κατερίνη, και το Ελατοτοχώρι και η Παραλία δεν έχουν πάθει ζημιά, λόγω του αποκλεισμού της εθνικής οδού.

«Αν εξαιρέσουμε τον κεντρικό δρόμο την Μ. Αλεξάνδρου και πάμε στους παράπλευρους δρόμους που ήταν εμπορικοί θα διαπιστώσετε από τα ενοικιαστήρια που υπάρχουν στα καταστήματα τι ακριβώς συμβαίνει» υπογραμμίζει ο κ.Χατζηχριστοδούλου.

«Πηγαίνετε μια βόλτα στη 16ης Οκτωβρίου, προς το πάρκο, που είναι εμπορικοί δρόμοι και θα δείτε ότι τα περισσότερα νοικιάζονται. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υποστεί πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: