Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

| ]
Η γερμανική οικονομία είναι αυτή τη στιγμή ο μεγάλος κερδισμένος από την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς έχει ενισχυθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της.
Αυτό υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το άρθρο έρχεται να διασκεδάσει τους φόβους της γερμανικής κοινής γνώμης σύμφωνα με τους οποίους τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας μπορούν να

προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Ο φόβοι αυτοί, υποστηρίζει ο αρθρογράφος ο οποίος είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι αδικαιολόγητοι και οι Γερμανοί μάλλον θα πρέπει να πουν ευχαριστώ που το πρόβλημα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας ήλθε στην επιφάνεια αυτή τη στιγμή.

Την ίδια στιγμή βέβαια τα γερμανικά πυρά κατά της Ελλάδας συνεχίζονται και μάλιστα από στελέχη του στενού περιβάλλοντος της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ. Ο Κουρτ Λάουκ, επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του CDU, δήλωσε μεταξύ άλλων στο πρακτορείο Βloomberg ότι «η Ελλάδα πρέπει να χάσει το δικαίωμα ψήφου από όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που της δοθεί οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε.».

Κι αυτό όταν το άρθρο του «Spiegel» υποστηρίζει με σαφήνεια ότι κάθε ανατίμηση του ευρώ σημαίνει ότι οι γερμανικές και γενικότερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χάνουν σε ανταγωνιστικότητα. Ακριβότερο ευρώ ακόμη και κατά ένα αμερικανικό σεντ σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές από το εξωτερικό, γεγονός που δυσκολεύει την πώληση των (γερμανικών και ευρωπαϊκών) προϊόντων στην εσωτερική αγορά, ενώ ταυτόχρονα καθιστά τις εξαγωγές ακριβότερες εμποδίζοντας έτσι την διείσδυσή τους στις ξένες αγορές. Ακόμη επισημαίνεται ότι ένα υποτιμημένο ευρώ δίνει ανάσες και στηρίζει τις οικονομίες των ασθενέστερων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και κατά συνέπεια να βάλουν φρένο στην ανάπτυξη.

Να ευχαριστεί τους Έλληνες...
Ο αρθρογράφος του περιοδικού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι προτιμότερο να έχει κανείς ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας (λόγω αύξησης των εξαγωγών χάριν του υποτιμημένου ευρώ) παρά να κάνει φτηνές διακοπές στο εξωτερικό. Μάλιστα στο άρθρο διατυπώνεται, μεταξύ σοβαρού και αστείου, η θέση ότι θα πρέπει να ευχαριστεί κανείς τους Έλληνες για το γεγονός ότι τα οικονομικά τους προβλήματα ήλθαν τώρα στην επιφάνεια. Σημειώνεται επίσης ότι το ευρώ ήταν παράλογα υπερτιμημένο έναντι του δολαρίου.

Τέλος, υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και παρατηρεί ότι τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων έπεσαν την περασμένη εβδομάδα για μία ακόμη φορά.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4560833

Δεν υπάρχουν σχόλια: