Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δίας πάει στις γειτονιές

Αστυνόμευση με μοτοσυκλέτες, η αιχμή του δόρατος της ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙ.ΑΣ. ονομάζεται το νέο όπλο που επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ με στόχο να μειώσει τους αυξανόμενους δείκτες της εγκληματικότητας. Είναι το ακρωνύμιο της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, ονομασία που επιλέχθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη νέα υπηρεσία που θα αποτελεί, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς, «την αιχμή του δόρατος για την αντιμετώπιση του καθημερινού εγκλήματος».

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκτιμήθηκε ως «ιδιαίτερα επιτυχημένο» το μοντέλο της ομάδας Δ με τα παπάκια και αναζητήθηκε η μετεξέλιξή της. «Μια αστυνομική ομάδα κρούσης που θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί περιπολίες και εκτός του κέντρου της Αθήνας και θα μπορεί να επεμβαίνει σε γρήγορο χρόνο σε περιστατικά», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Αστυνομίας, η ΔΙ.ΑΣ. σχηματίσθηκε για την αντιμετώπιση των «καταδρομικών» επιθέσεων των αναρχικών, αλλά χρησιμοποιήθηκε και στην αντιμετώπιση εγκληματικών περιστατικών στο κέντρο της Αθήνας. Ο μικρός όμως κυβισμός των μηχανών δεν δίνει στους αστυνομικούς τη δυνατότητα καταδίωξης, ενώ η Αστυνομία υποχρεώθηκε να παραγγείλει ειδικές σέλες για να χωρούν δύο αστυνομικοί.

Στην Αθήνα οι 900
Η ΔΙ.ΑΣ. αναμένεται να εμφανιστεί στους δρόμους με πλήρη διάταξη από τις αρχές Μαρτίου. Ήδη έχουν παραγγελθεί 1.200 μηχανές των 600 κυβικών, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το κόστος της προμήθειας ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Οι 800-900 από αυτές θα μείνουν στη Αθήνα και οι υπόλοιπες θα διατεθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε κάθε μηχανή θα επιβαίνουν υποχρεωτικά δύο αστυνομικοί και σε κάθε περιπολία θα συμμετέχουν 2-3 μηχανές αντί των 5-6 που απαιτεί η ομάδα Δ. «Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα υπάγονται στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τις περιπολίες τους. Αν για παράδειγμα, κριθεί πως τα απογεύματα της Παρασκευής υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα στο Περιστέρι ή το Φάληρο, εκεί θα κατευθύνονται οι μηχανές», επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για στενούς δρόμους
«Στις περισσότερες ληστείες οι κακοποιοί χρησιμοποιούν μηχανές μεγάλου κυβισμού. Είναι λοιπόν το λιγότερο αφελές να προσπαθούμε να τους αντιμετωπίσουμε ακόμη με περιπολικά τα οποία μπλοκάρουν στους δρόμους», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός.

Ήδη σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα των βορείων προαστίων έχουν δοθεί ορισμένες από τις μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., προκειμένου να αρχίσει η εκπαίδευση των πρώτων αστυνομικών που θα επανδρώσουν το Σώμα. Στην Αστυνομία πάντως ψάχνουν να αντικαταστήσουν την κωδική ονομασία «Αστραπή»» που είχε δοθεί για τις επιχειρήσεις- σκούπα, διότι όπως παραδέχονται επιτελείς του αρχηγείου «με τα ΔΙ.ΑΣ. και “Αστραπή” δεν θα δημιουργηθεί καλός συμβολισμός για το μέλλον του Σώματος».
WWW. TA NEA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: