Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ?



Παιχνίδια πολέμου και οικονομική χειραγώγηση με οσμή υδρογονανθράκων

Όταν ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος ζητούσε με εμμονή και επιμονή από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει η Ελλάδα στον προσδιορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από το Καστελόριζο και προς τον Νότο, ήξερε τι έκανε. Η αποκάλυψη για ύπαρξη πετρελαικών κοιτασμάτων στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου δημιουργεί ένα γεωπολιτικό σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν συσχετιστεί με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και τις ευρύτερες γεωπολιτικές κινήσεις στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Η κλιμάκωση της πίεσης των Ευρωπαίων Εταίρων για περιοριστική οικονομική πολιτική, τα στοχευμένα δημοσιεύματα από τον ευρωπαικό Τύπο και τις απειλές για ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας από την ΟΝΕ.

2. Η ρυμούλκηση της Ελληνικής Οικονομίας από τις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή εξαγοράς του ελληνικού χρέους στην αμερικανο-εβραικών συμφερόντων επενδυτική εταιρία Goldman Sachs.

3. H ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα και η αυξανόμενη παρουσία του Ρωσικού Στόλου στη Μεσόγειο.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά και ειδικότερα η ύπαρξη κερδοφόρων (πρωτίστως για τις εταιρίες) πετρελαικών κοιτασμάτων σε μια "αδιευκρίνιστης κυριαρχίας" περιοχή μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου;
Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα που επικαλείται εφημερίδα, μια τέτοια παράμετρος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να διευκρινιστούν οι ασάφειες περί κυριαρχίας. Κατά μία παραλλαγή αυτής της άποψης, η ενδεχόμενη πίεση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων με την εμπλοκή συγκεκριμένων εταιριών (βλ. Chevron στη Κύπρο), μπορεί να λειτουργήσει ως επιταχυντής εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας που προωθούν Παπανδρέου και Erdogan. Με άλλα λόγια, η υφαλοκρηπίδα δε θα μείνει ακέραιη, συμπεραίνει ορθώς το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: