Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ή αλλάζουμε όλοι ή βουλιάζουμε όλοι μαζί»
Μήνυμα του πρωθυπουργού για την οικονομική κρίση στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, η οποία προκάλεσε ρωγμές στη συναίνεση Των Γ. Σ. Μπουρδαρα, Γ. Π. Τερζη, Σπ. Καραλη
Ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στην εθνική προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων ζήτησε εκ νέου χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα θέλησε να στείλει μήνυμα ότι οι αναμενόμενες κυβερνητικές επιλογές για την εισοδηματική και φορολογική πολιτική θα διακρίνονται από «το στίγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής».
Οι πρωθυπουργικές επισημάνσεις έγιναν στο περιθώριο συζήτησης στη Βουλή για τη μετανάστευση, η οποία, πάντως, ανέδειξε κάποιες ρωγμές στην πολιτική συναίνεση που απαιτείται εν όψει, ακριβώς, της οξύτατης κρίσης. «Η συναίνεση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Επιβάλλει και στην κυβέρνηση υποχρεώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς και υπενθύμισε ότι η Ν. Δ. έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, που η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοήσει. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε: απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μετανάστευση, άμεση υιοθέτηση μέτρων για την τόνωση της οικονομίας και να επιδειχθεί προσοχή στο ποια επιδόματα θα μειωθούν. «Συμφωνούμε σε περικοπές, αλλά στη σπατάλη και όχι σε ζωτικές ανάγκες», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε ειδικές κατηγορίες, όπως είναι οι διπλωμάτες και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Πατριωτισμός σήμερα σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη για να βγούμε από την κρίση και ειδικότερα αυτοί που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα ή αλλάζουμε όλοι ή βουλιάζουμε όλοι», έλεγε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε όλους, με πρώτον, όπως είπε, τον δημόσιο λειτουργό, «από τον πολιτικό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο», να συναισθανθούν τις υποχρεώσεις τους. «Δεν μπορεί να υπάρχουν τελωνειακοί, εφοριακοί ή οποιαδήποτε κατηγορία υπαλλήλων που με τις πράξεις τους να μη συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση», είπε. Δίνοντας, εξάλλου, πρόγευση των όσων προτίθεται να πει στις επικείμενες ευρωπαϊκές συναντήσεις του, ανέφερε: «Αν οι διεθνείς αγορές δεν συμμορφωθούν, δεν σεβαστούν τις προσπάθειες των χωρών του Νότου, το πρόβλημα μετατρέπεται από ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών σε πρόβλημα ευρωπαϊκό».
Προς στιγμήν, τέλος, επικράτησε αμηχανία αλλά και ένταση όταν, απαντώντας σε αναφορά του κ. Γ. Καρατζαφέρη ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν πως οι ΗΠΑ δεν θα άρουν την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους Ελληνες, όταν η χώρα υιοθετεί πολιτικές νομιμοποίησης μουσουλμάνων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι μουσουλμάνος. Μια αναφορά που έκανε τον πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει ζητώντας διαγραφή της επίμαχης φράσης από τα πρακτικά και να είναι άπαντες προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε θρησκευτικά δόγματα, ειδικά ηγετών κρατών.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: