Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο... σουσουδισμός και το βασιλικό ζεύγος, WWW.ETHNOS.GR

Η πράξη τους κατά τους τύπους και κατά την ουσία της, όπως και οι αντιδράσεις της πλειονότητας των ΜΜΕ που την ακολούθησαν, κατά την άποψή μας, αποτελεί μνημείο συνδρόμου μεγαλομανίας «E» 1/2

Ως γνωστόν οι ανασχηματισμοί των κυβερνήσεων και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων δεν προαναγγέλλονται. Είναι επίσης γνωστόν πως οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τα παραπάνω θέματα ανακοινώνονται αιφνιδιαστικά ημέρα Παρασκευή. Eπιλέγεται, μάλιστα, ώρα κατά την οποία η αναπαραγωγή τους να μην είναι τόσο ευρεία. Κατά το κοινώς λεγόμενο, επιλέγεται μέρα και ώρα για να πιάσουμε όσους περισσότερους μπορούμε «στον ύπνο», ώστε και οι όποιες επικοινωνιακές επιπτώσεις να είναι μικρότερες και να μην υπάρχουν αναταράξεις στα διεθνή ή εγχώρια χρηματιστήρια.

Ενδεχομένως έτσι να σκέφτηκε το ζεύγος Μενεγάκη - Λάτσιου και ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου την απόφασή τους να χωρίσουν Παρασκευή. Ισως να σκέφτηκαν τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα δημιουργούσε η πράξη τους στην κραταιά, πλην όμως γιαλαντζί, ελληνική σοουμπίζ και τις διαταράξεις στο χρηματιστήριο αξιών αυτής, στο οποίο θεωρούν εαυτούς θεσμικούς παράγοντες. Η πράξη τους κατά τους τύπους και κατά την ουσία της, όπως και οι αντιδράσεις της πλειονότητας των ΜΜΕ που την ακολούθησαν, κατά την άποψή μας, αποτελεί μνημείο συνδρόμου μεγαλομανίας, το οποίο θα ζήλευε και η περίφημη «μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά.
Κατά τα λοιπά, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι όσα συνέβησαν έγιναν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του επαρχιώτικου και νεοπλουτίστικου εγχώριου λάιφ στάιλ και των ιθαγενών σελέμπριτι. Μια δεύτερη ανάγνωση του περιβόητου πλέον δελτίου Τύπου θα μπορούσε να οδηγήσει στον χαρακτηρισμό ενός σπαρταριστού κειμένου βγαλμένου λες από κλασικές κωμωδίες ηθών. Το ίδιο και οι ατελείωτες σχετικές συζητήσεις ανάμεσα σε πανελίστες και παρουσιαστές εκπομπών σε εξειδικευμένα δελτία ειδήσεων. Αποτελούν απολαυστικά μονόπρακτα κωμωδίας καταστάσεων.
Ξαναδιαβάστε, λοιπόν, το λιτό (έτσι το χαρακτήρισε πανελίστρια) κείμενο του βασιλικού ζεύγους και κατόπιν θα εστιάσουμε σε κάποιες σπαρταριστές, πιστεύουμε, σημειολογικές παρατηρήσεις: «Επειτα από 9 χρόνια κοινής ζωής και την απόκτηση 3 ανήλικων ακόμα παιδιών, αποφασίσαμε από κοινού να προχωρήσουμε πλέον ο καθένας χωριστά ως πρόσωπα αλλά πάντα μαζί ως γονείς που μοιράζονται την αγάπη για τα παιδιά τους και την αγωνία για το μέλλον τους. Είμαστε σίγουροι ότι η απόφασή μας αυτή θα υποστηριχθεί και θα γίνει σεβαστή απ’ όλους. Γιάννης Λάτσιος, Ελένη Μενεγάκη».
Παρατήρηση 1η: Εντυπωσιάζουν οι ισορροπίες που κρατούνται ως προς την τοποθέτηση των ονομάτων στο τέλος του κειμένου. Αριστερά αναγράφεται Γιάννης Λάτσιος, δεξιά Ελένη Μενεγάκη (όχι πάνω και κάτω). Και τα δύο ονόματα βρίσκονται στο ίδιο ακριβώς ύψος της σελίδας. Προσέγγιση η οποία θυμίζει, αν μη τι άλλο, μαρκίζα θεάτρου ή νυχτερινού κέντρου.
Παρατήρηση 2η: Εκείνο το «Είμαστε σίγουροι ότι η απόφασή μας αυτή θα υποστηριχθεί και θα γίνει σεβαστή απ’ όλους» στερείται λογικής συνοχής. Μοιάζει με σοβαροφανή κενολογία κατά την οποία επιλέχθηκαν τυχαία δύο ρήματα για να δημιουργηθούν εντυπώσεις κενές περιεχομένου. Τι νόημα έχει να καλούν την κοινή γνώμη στο να υποστηρίξουν την απόφασή τους; Τους είπε κανείς ότι ως αντίδραση κάποιες ομάδες θα καταλάβουν με κινητοποιήσεις το στούντιο της Παλλήνης ή θα κλείσουν με μπλόκο την είσοδο των γραφείων του Αμαρουσίου; Επειτα, τι σημαίνει η έμμεση παρότρυνση προς τον λαό τους να σεβαστεί την απόφασή τους;
Υπήρχε δηλαδή περίπτωση να έβγαιναν κάποιοι και να προέβαλλαν βέτο; Οπως, σαν να λέμε, το βέτο που θέτει η Ελλάδα στη FYROM για να μην μπει στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ; Αμ το άλλο; Οτι αποφάσισαν να προχωρήσουν «χωριστά ως πρόσωπα αλλά πάντα μαζί ως γονείς»;
Ποιος είπε ότι η ιδιότητα του γονέα ακυρώνει αυτήν του φυσικού προσώπου; Εν προκειμένω, η διατύπωση αποτελεί «αφασική» παραδοξολογία. Είναι να απορεί κανείς. Αυτό το κείμενο, προτού το στείλουν, δεν μπήκαν στον κόπο να το δώσουν να το διαβάσει ένας χριστιανός που έχει στοιχειώδεις γνώσεις χρήσης της γλώσσας. Οχι γιατί επρόκειτο να κάνουν διατριβή, αλλά τουλάχιστον για να μη θυμίζει Δέσποινα Στυλιανοπούλου στις ελληνικές ταινίες.
Παρατήρηση 3η: Ας επαναλάβουμε κι εμείς αυτό που έχει ειπωθεί κατά κόρον: για να βγάλεις επίσημο δελτίο Τύπου για να ανακοινώσεις το διαζύγιό σου, πέρα από το ότι μπορεί να σου γυρίσει μπούμερανγκ, δείχνει, αν μη τι άλλο, πως θεωρείς τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση τον σύντροφό σου κάτι μεταξύ πριγκίπισσας Νταϊάνας και Καρόλου της Αγγλίας ή το λιγότερο Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ.
Δεν θέλω να εξηγούμε τα προφανή, αλλά, για παράδειγμα, το χολιγουντιανό ζευγάρι, για να δεχτεί να φωτογραφηθεί μαζί με το νεογέννητο βρέφος του, είχε εισπράξει εκατομμύρια δολάρια, ενώ εδώ κάτι τέτοιο οι ίδιοι το έχουν κάνει ως «χάρη» σε έναν κοντινό τους φίλο ή κουμπάρο. Εκτός κι αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες τις οποίες δεν γνωρίζουμε και που ίσως να φανούν στο άμεσο μέλλον.
Τα αυτονόητα
Παρατήρηση 4η: Η αναφορά στα ανήλικα παιδιά μάλλον ατυχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, παρά τις προφανείς καλές προθέσεις με τις οποίες, ως γνωστόν, είναι στρωμένος ο δρόμος προς την κόλαση. Η φροντίδα, η αγωνία για το μέλλον τους και όλα τα συναφή είναι μάλλον αυτονόητα. Οπότε προς τι η επισήμανση;
Παρατήρηση 5η: Αυτή καθαυτή η ανακοίνωση παραβιάζει αφ’ εαυτής το συνταγματικό τους δικαίωμα να προστατέψουν την ιδιωτική τους ζωή, δίνοντας άλλοθι στο κουτσομπολιό. Ετσι ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για να κυκλοφορήσουν φήμες, οι οποίες εν τέλει ρίχνουν εαυτούς βορά στις ορέξεις κάθε τηλεκανίβαλου. Τα παραπάνω, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αθωώνουν τους πανελίστες, ούτε τους ρεπόρτερ των κίτρινων εντύπων, ούτε τους ανεξέλεγκτους μπλόγκερ.
Και για να πάμε στα πάνελ: ακούσαμε κάποιον να λέει προς την ομήγυρη: «Θα ήθελα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρισκόμαστε να είναι πιο ευχάριστες». Λίγο κράτει, αδέλφια, δεν χάθηκε και άνθρωπος. Οντως ένα διαζύγιο είναι δυσάρεστο. Συμβαίνει όμως σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Είναι κάτι περισσότερο από γελοίο να βλέπεις κάτι δημοσιογράφους να παριστάνουν τους τεθλιμμένους συγγενείς. Περιττό να επισημάνουμε την υπερβολή που επικράτησε, αφού μέχρι και την αστρολόγο της λεγόμενης βασίλισσας της πρωινής ζώνης έβγαλαν για να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι.
Και για να μην πει κανείς ότι από τη στιγμή που έκαναν τον γάμο τους τηλεοπτικό θέαμα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και με το διαζύγιο, να πούμε ότι ο γάμος και τα βαφτίσια είναι μυστήρια τα οποία τελούνται ενώπιον μαρτύρων και κατόπιν προσκλήσεων. Σε αντίθεση με το διαζύγιο: αυτό δεν είναι θρησκευτικό μυστήριο στο οποίο παρευρίσκονται θεατές κατόπιν προσκλήσεων, εκτός αν πάει στο δικαστήριο, όπου υπάρχει ακροατήριο.
Ακόμη κι αν οι συνθήκες με τις οποίες βγαίνει αποτελούν μυστήριο για όλους τους υπόλοιπους. Γιατί οι ίδιοι ξέρουν...
Χρειάζεται επιμύθιον;
Αντώνης Μιχ. Πρέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: