Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ενας Χίτλερ δίπλα στον Αδόλφο ήταν η Εύα Μπράουν

Μια νέα αποκαλυπτική βιογραφία της

Ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν δειπνούν. Ενα από τα ελάχιστα ζητήματα στα οποία η «πιστή στις αρχές του ναζισμού» Μπράουν δεν ακολουθούσε τον εραστή της ήταν το χορτοφαγικό διαιτολόγιό του (ΑΒΕΡΟΛΙΝΟ Για πολλές δεκαετίες οι ιστορικοί πίστευαν ότι η ερωμένη του Αδόλφου Χίτλερ Εύα Μπράουν δεν αποτελούσε παρά μια διακριτική και πολιτικώς ασήμαντη παρουσία δίπλα στον αλήστου μνήμης Φύρερ. Ωστόσο μια νέα βιογραφία που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Γερμανία έρχεται να ανατρέψει την εικόνα που είχαμε ως σήμερα για τη γυναίκα που υπήρξε σύζυγός του για κάτι λιγότερο από 40 ώρες, προτού το ζευγάρι αυτοκτονήσει στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου 1945.

Την εικόνα της «ιδιωτικής γραμματέως», όπως αποκαλούσε ο ίδιος ο Χίτλερ τη σύντροφό του, έρχεται να διορθώσει η γερμανίδα ιστορικός Χάικε Γκερτεμάκερ στο βιβλίο «Εύα Μπράουν: Η ζωή με τον Χίτλερ».

Η νέα βιογραφία ξεκαθαρίζει το τοπίο, παρουσιάζοντας την Μπράουν ως κάτι πολύ περισσότερο από «μια ελκυστική ξανθιά»: ως ένα άτομο με ισχύ και με αμετανόητα ναζιστικές απόψεις, σχεδόν έναν «Χίτλερ δίπλα στον Χίτλερ». Στην πραγματικότητα ήταν πιστή οπαδός των ρατσιστικών και εθνικοσοσιαλιστικών ιδεοληψιών του εραστή της, και μάλιστα μέχρι θανάτου. Μάλιστα η κυρία Γκερτεμάκερ θεωρεί, σε αντίθεση με τις φήμες ότι ο Χίτλερ ήταν ανίκανος, πως «το ζεύγος είχε μια κανονική σεξουαλική ζωή».
«Ηξερε τα πάντα και δεν είχε καμία αντίρρηση. Γνώριζε για το Ολοκαύτωμα και δεν ήταν καθόλου ο τύπος της σιωπηλής ακροάτριας» τονίζεται στο βιβλίο. Μόνον μία αντίρρηση είχε εκφράσει η Εύα Μπράουν: δεν άντεχε τη χορτοφαγική δίαιτα του Φύρερ. «Δεν μπορώ να φάω αυτά τα πράγματα» είχε πει κάποτε την ώρα που ετοιμαζόταν το φαγητό του.

Η σχέση ανάμεσα σε εκείνον και στην κατά 23 χρόνια νεότερή του Εύα ξεκίνησε το 1929, στο στούντιο του Χάινριχ Χόφμαν, επίσημου φωτογράφου του Ναζιστικού Κόμματος. Εκεί εργαζόταν η τότε 17χρονη νεαρή. Ο γερμανός καγκελάριος της συστήθηκε ως «Χερ Βολφ», ένα παρατσούκλι που είχε από τα παιδικά του χρόνια, λέγοντάς της τη φράση: «Δεσποινίς Εύα, μπορώ να σας προσκαλέσω στην όπερα; Περιτριγυρίζομαι πάντα από άνδρες και μπορώ να εκτιμήσω τη συντροφιά μιας γυναίκας». Με τον τρόπο αυτόν ξεκίνησε ένα από τα πιο ιστορικά ερωτικά ειδύλλια του 20ού αιώνα.

Στην Μπράουν ο γερμανός καγκελάριος «έβρισκε την ηρεμία που του έλειπε», αναφέρει ο φωτογράφος Χόφμαν. Η Μπράουν είχε συναισθηματικές εξάρσεις: επιχειρώντας να τραβήξει την προσοχή του αφοσιωμένου στο κόμμα Χίτλερ, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, και μάλιστα δύο φορές, το 1932 και το 1935.

«Είναι ένα έξυπνο κορίτσι, που σημαίνει πολλά για τον Φύρερ» σημειώνει με τη σειρά του ο υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ Γιόζεφ Γκέμπελς, δικαιολογώντας έτσι την πράξη του Χίτλερ, ο οποίος στη διαθήκη του, που συντάχθηκε το 1938, ζητεί να της δοθεί ένα σημαντικό ποσό από τα περιουσιακά του στοιχεία, ως ισόβια σύνταξη.

«Μόνο η κυρία Μπράουν και ο γερμανικός ποιμενικός μου είναι πιστοί» φέρεται να είχε πει ο ίδιος ο Φύρερ. Οταν ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στο Βερολίνο, η Μπράουν έγραψε σε έναν στενό της φίλο: «Αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους. Θα πεθάνω όπως έχω ζήσει». 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: