Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Σε Κίνα και Ινδία το μεγαλύτερο ποσοστό αισιόδοξων πολιτών για το μέλλον τους.

Ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για το μέλλον τους εμφανίζονται οι πολίτες ανά τον κόσμο, αν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιμένουν.
Σε έρευνα των Reuters και Ipsos, στην οποία συμμετείχαν 24.000 άνθρωποι από 23 χώρες, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσαν «σίγουροι» για το προσωπικό τους μέλλον, ενώ το 56% τόνισαν ότι παραμένουν «ανήσυχοι». Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε διενεργηθεί στα τέλη του 2008, το ποσοστό των πολιτών, που εξέφραζαν αισιοδοξία για το μέλλον τους ήταν 42%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα διαφέρει αισθητά από χώρα σε χώρα. Στις δύο μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, την Κίνα και την Ινδία περίπου οχτώ στους δέκα πολίτες (78% και 79% αντίστοιχα) δηλώνουν αισιόδοξοι.
Πολύ υψηλά είναι επίσης τα ποσοστά αισιοδοξίας στην Αυστραλία (73%), στον Καναδά (66%) και στην Ολλανδία (61%), ενώ αισθητά βελτιωμένο είναι το κλίμα και στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, με το 54% των πολιτών να αισθάνονται «σίγουροι» για το μέλλον τους, έναντι ποσοστού 44% στα τέλη του 2008.
Στον αντίποδα ανησυχία εκφράζουν για το μέλλον τους το 86% των πολιτών στην Ιαπωνία, το 79% στη Γαλλία, το 75% στην Τσεχία και το 70% στην Ισπανία.
Οι αποκλίσεις αυτές δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Είναι μάλλον αναμενόμενο οι πολίτες οικονομιών, που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως είναι η Κίνα, ή έστω φαίνεται να έχουν τεθεί σε τροχιά ανάκαμψης να ανησυχούν λιγότερο για τις οικονομικές τους προοπτικές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι πολίτες στις 17 από τις 23 χώρες χαρακτηρίζουν την οικονομική κατάσταση της χώρας τους ως «καλή». «Είναι η πρώτη ένδειξη ότι το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, που είχε πυροδοτήσει η παγκόσμια ύφεση από το τέλος του 2008 και καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2009 αρχίζει να ανατρέπεται» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ipsos, Τζον Ράιτ.
Αναλυτές πάντως τονίζουν ότι όσο οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν δύσκολες, δεν μπορεί να καταγραφεί ουσιαστική βελτίωση του κλίματος.
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: