Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Η πρόκληση για την Ευρώπη

ΕΙΝΑΙ δεδομένη η κρισιμότητα της σημερινής έκτακτης Διάσκεψης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβήτησης, από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα τα σημαντικά διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τις παρατηρούμενες διακυμάνσεις στα Χρηματιστήρια και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Μόνο που το ενδιαφέρον αυτό προσχηματικά και μόνο έχει ως αντικείμενο τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ευρωζώνη και το ευρώ είναι ο πραγματικός και τελικός στόχος.

ΕΜΜΕΣΑ αλλά σαφέστατα, η πραγματικότητα αυτή έχει καταστεί πια αδιαμφισβήτητη. Από τη στιγμή μάλιστα που διαφάνηκε ότι κερδίζει έδαφος το σενάριο της προώθησης πολιτικών στήριξης της χώρας μας, έπεσαν τελείως τα προσωπεία. Η Βρετανία και η Σουηδία που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη έσπευσαν να ταχθούν εναντίον μίας τέτοιας προοπτικής. Και φυσικά όχι επειδή είναι η ελληνική οικονομία και η πορεία της που τους απασχολεί.
ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ έτσι πλήρως η άποψη την οποία υποστηρίζει σ’ όλες τις δημόσιες δηλώσεις και ομιλίες του ο Γ. Παπανδρέου και η οποία θ’ αποτελέσει ουσιαστικά και τη βάση του προβληματισμού και των συζητήσεων στη σημερινή Διάσκεψη Κορυφής. Και έχει γίνει πλέον κατανοητό από τους πάντες ότι δεν είναι η αγωνία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας η αιτία της μονοπώλησης του ενδιαφέροντος των βρετανικών πρωτίστως μέσων ενημέρωσης για τις εξελίξεις των ελλειμμάτων και του χρέους μας.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ και καλούνται σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ιδιαίτερα οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν στην ευρωζώνη ν’ αποδείξουν με τη στάση τους ότι διατηρούν την πίστη τους στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να το παραδώσουν βορά στις διαθέσεις των κερδοσκόπων και των υπονομευτών του οράματος μιας ενωμένης Ευρώπης.
Η ΕΛΛΑΔΑ βάλλεται ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή. Αν δεν υποστηριχθεί, θα έρθει η σειρά της Πορτογαλίας, μετά της Ισπανίας και το ντόμινο θα παρασύρει τα πάντα.
WWW.ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: