Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Επίκαιρη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την «Κρίση των πνευματικών και οικονομικών αξιών εις τας ημέρας μας» του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου


Η είσοδος που έκανε αίσθηση: ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τους Μητροπολίτες Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα και Ιταλίας κ. Γεννάδιο, ήλθε στο Μέγαρο «Τριάντη» για την εκδήλωση των 65 χρόνων του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (φωτο Ελένη Μπίστικα, 5/2/10).



Η αναφορά στον «Πράσινο Πατριάρχη» κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ήταν για λίγο κοντά μας, συνοδεύεται από φωτογραφίες επικαιρότητας που θα τον ευχαριστήσουν όπως η φρεσκοφυτεμένη πικροδάφνη, ένα κλαράκι πράσινο, σαν σημαία στη σταυροφορία της αναδάσωσης που συνεχίζεται σε πολλά σημεία, από πολλούς φορείς, με τα παιδιά να πρωτοστατούν αλλά και τα στρατευμένα, σε ξηρά και θάλασσα, νιάτα μας.



















Tης Eλενης Mπιστικα
Μέτρα ασφαλείας, κύριοι με σκούρα κοστούμια απέξω, περιπολικό αστυνομίας αραγμένο, φώτα, έξω και μέσα και τα «φλας» να αστράφτουν. «Μπράβο υποδοχή στα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, που χορηγός επικοινωνίας είναι η «Καθημερινή»», είπαμε με ικανοποίηση! Ξαφνικά, οι πόρτες του Μεγάρου «Τριάντη» ανοίγουν, σαν αυλαία, και μπαίνουν τα σεβαστά Ράσα, οπότε, βλέποντας τους επικεφαλής, καταλάβαμε ότι όλη η υποδοχή και τα μέτρα ήταν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και Μητροπολίτες του Φαναρίου, ήλθαν για την επίσημη εκδήλωση του Εορτασμού των 65 χρόνων λειτουργίας του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Οπως συμβαίνει πάντοτε, όταν εμφανίζεται ο γλυκύς Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όλοι σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι, να πάρουν την ευλογία του - πρέσβεις, τραπεζίτες, φιλότεχνοι, δημοσιογράφοι και φωτοειδησεογράφοι, αφήνοντας στον συνάδελφο Νίκο Μαγγίνα, από την Πόλη, την ευθύνη της φωτογράφησης!
Με εξαίρεση την ΕΛΜΠΙ που έβγαλε πρώτα τη φωτογραφία της και μετά ασπάστηκε την δεξιά του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της σεβαστής ακολουθίας από Συνοδικούς... Με τον ίδιο ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα μέλη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που τίμησε τον εορτασμό τους με την παρουσία του και με εμπνευσμένο λόγο, με αναφορές καίριες στην οικονομική κρίση και τα αίτιά της. Προηγουμένως, έδωσε σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χαρίλαος Γκορίτσας και τόνισε πέντε σημεία, με πρώτο την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δεύτερον, τη διαχρονική πνευματική απήχηση του Οικουμενικού Θρόνου επί 17 συναπτούς αιώνες, τρίτον, ότι «η Ορθοδοξία είναι καθοριστικό στοιχείο της παιδείας, της παράδοσης και της ταυτότητάς μας», τέταρτον, ότι έχουμε «επίγνωση του αδιάλειπτου πόνου, της χριστιανικής καρτερικότητας και μαρτυρίας του Φαναρίου» και, πέμπτον, ότι όλοι διακατεχόμαστε από αισθήματα αγάπης και σεβασμού προς τον Οικουμενικό Θρόνο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τονίζοντας την προσφορά του ως πρωτοπόρου στην αντιμετώπιση των Παγκόσμιων Οικολογικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων, που του έχει δώσει διεθνώς, το προσωνύμιο «Πράσινος Πατριάρχης».
Στην ομιλία του - στην οποία θα αναφερθεί εκτενέστερα ο εκκλησιαστικός συντάκτης της «Κ», κ. Νίκος Παπαχρήστου, στη στήλη του θέλησε να δώσει «εις σοφούς αφορμήν, για να καταστούν σοφώτεροι!» και να αναλογιστούν τις συνέπειες των επιλογών, οι οποίες είναι αντίθετες προς την οικονομία, δηλαδή, την τακτοποίηση των του οίκου, και κατ' επέκταση της χώρας και του κόσμου, σύμφωνα με τον νόμο του Θεού, που είναι νόμος της αγάπης. Στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε μετά την ομιλία παρευρέθησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητος και Ναυτιλίας κ. Μ. Μπόλαρης, ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Ελλάδα κ. David Landsman, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Νιώτης, άρχοντες του Πατριαρχείου και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος, ο σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου καθηγητής Ιωάννης Ζηζιούλας, ο σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο σεβ. Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τ. Γιαννίτσης, επίσημος χορηγός της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Β. Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Στ. Λεκάκος, ο καθηγητής κ. Π. Αλεξάκης και λοιποί καλεσμένοι. Θέμα της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ήταν «Η κρίσις των πνευματικών και οικονομικών αξιών εις τας ημέρας μας». Τέλειωσε δε τον επίκαιρον λόγον του με την πατριαρχική ευλογία του και με επίκαιρες ευχές: «Σας αναμένομεν να έλθετε και εις το Φανάριον, διά να χαρώμεν την επανασυνάντησίν μας. Μέχρι τότε, συνεχίσατε να προΐστασθε φιλοτίμως καλών έργων, ως κατενώπιον Θεού, εις έπαινον του ονόματός σας και του ονόματος του Επιμελητηρίου σας. Καλήν Απόκρεω, καλήν Τεσσαρακοστήν και ευφρόσυνον Αγιον Πάσχα!».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: